napisał(a) szopen » 17.03.2008 14:14
Panie Januszu,
Jak juz pisałem, armia Jugosławiańska miała OBOWIĄZEK bronić konstytucji. Generałem, który dowodził armią JNA w czasie wojny w Słowenii (gdzi wszystko zaczęło się od ataków na armię JNA, a nie odwrotnie) był ktoś, kto sam się za Serba nie uważał (pól-Serb, pół-Chorwat, sam określał się jako Jugosłowianin). Co więcej, to Słoweńcy zaatakowali JNA, a nie odwrotnie.
W przypadku zaś Chorwacji, uparcie pan nie dostrzega, że Chorwaci sami przeprowadzili referendum żądające niepodległości od Jugosławii, równocześnie ignorując analogiczne referendum, które przeprowadzili Serbowie. Dla mnie nie ma różnicy między Tudjmanem i jego nacjonalistyczną Wielką Chorwacją, a Milosevicem i jego Wielką Serbią.
W przypadku zaś Chorwacji, to Chorwaci wysłali policję do terenów zajętych przez Serbów.
A co do zaś ściągi, to przecież kpina.
"Gdyby Belgrad przyjął te warunki i wycofał swoje wojska z Kosowa, nie doszłoby do nalotów na Serbię. Wycofanie się Serbów z Kosowa pozwoliłoby przejąć władzę nad Kosowem i jednocześnie utworzyć międzynarodowy protektorat na podstawie rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ."
Przecież Serbowie zgodzili się na niemal całość dyktatu. Chcieli tylko, by wojska były pod dowódxtwem ONZ oraz nie zgodzili się, by wojska NATO mogły okupować całą Jugosławię. Cały zresztą ten warunek (o tym, że wojska NATO mogły swobodnie poruszać się po całej Jugosławii, a nie tylko po Kosowie) robi zresztą wrażenie tego, że dodano go celowo po to, żeby Serbów sprowokować do odrzucenia dyktatu.
Zresztą reszta jest nie lepsza. Nie wspomina nic o propozycjach Serbów, nie wspomina o tym, kto łamał zawieszenie broni. Stronniczo pisze o przemówieniu Milosevica. Zapomnieli dodac, dlaczego przemawiał tam i skąd się wzięło to "nikt was nie będzie bić". Tylko powtarzaja cały czas tą samą propagandę.
Przypomnijmy jeden, prosty fakt: w latach 80tych ponad 20tys Serbow ucieklo z Kosowa, a wiekszosc z nich jako powod podawalo podpalanie domów, pobicia, groźby i tak dalej (na które albańska policja nie reagowała)