Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.03.2008 09:37

akkon napisał(a):
adamk3 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):A mnie się wydaje, że właśnie CIA to jedna wielka agencja terrorystyczna vide "11 września niewygodne fakty" kto oglądał ten film będzie się mocno zastanawiał, po której stronie stoi CIA. Tak więc ta agencja nie jest ŻADNYM :!: autorytetem.

Leszku masz w 100% rację. :!:

A ja - w przeciwieństwie do ww. kolegów - błogosławię wręcz istnienie CIA, gdyż między innymi dzięki jej działalności sprzed lat - dziś mogę mieszkać w wolnym kraju.

Co nie oznacza, że nie jest agencją o zapędach terrorystycznych. Chodzi mi o skalę władzy jaką posiada CIA i w rękach nieodpowiedzialnych ludzi może WSZYSTKO :!:

Ale odbiegamy od tematu sorry za OT

Pozdrav :papa:
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 17.03.2008 09:39

Janusz Bajcer napisał(a):akkon - dzięki za link do biblioteki :lol: a w niej do dwóch ciekawych prac

Nie ma o czym mówić ... co prawda nie mam tyle zdrowia co Ty, by wszystko wynajdywać i linkować, ale robię co mogę ... ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: W poszukiwaniu prawdy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2008 09:40

adamk3 napisał(a):Odnośnie pana Łysiaka:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_%C5%81ysiak

Pozdrawiam

Odnośnie Pana Łysiaka na Wikipedii znalazłem TO

Kontrowersyjna postać , tak różni pisarze, politycy, malarze, piosenkarze .....

Pozdrawiam.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.03.2008 09:43

akkon napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):akkon - dzięki za link do biblioteki :lol: a w niej do dwóch ciekawych prac

Nie ma o czym mówić ... co prawda nie mam tyle zdrowia co Ty, by wszystko wynajdywać i linkować, ale robię co mogę ... ;)

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=260 ... sta#260008

praca ta została zaskarżona, gdyż szerzy antyserbskie proalbańskie poglądy.

:D :) :D :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.03.2008 09:45

akkon napisał(a):2. agresja - a możesz napisać, skąd wziąłeś tę tezę, że agresja ma miejsce tylko wtedy gdy napastnik chce zająć terytorium wroga? Chyba mocno myli ci się agresja z okupacją albo jakimś Drang nach Osten zgoła... Ja tymczasem po poprawną definicję agresji odsyłam do wiki :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agresja_%28prawo%29

Wypada samemu czytać cytowane linki... Tak więc w/w wikipedia cytuje:
Ofiara agresji ma prawo do samoobrony, w której mogą pomagać jej też inne państwa.
Ofiarą serbskiej agresji było Kosowo, a grupa państw która przyszła mu z pomocą to właśnie NATO. Utworzenie misji ONZ (UNMIK) w Kosowie w 1999 roku to legitymizacja działań NATO w Kosowie. Warto też wspomnieć że swoje wojska do Kosowa wysłali też Rosjanie, którzy jako pierwsi zajęli najbardziej strategiczny punkt w całym Kosowie - jedyne lotnisko w Prisztinie. A zatem nie tylko wojska NATO wkroczyły do Kosowa.

akkon napisał(a):A mi się wydawało, że agresorem wobec Iraku było nie NATO, ale USA. Teza zbyt oczywista, by chciało mi się szukać linków ...

Wydawało ci się. Obok US-Army w operacji irackiej ramię w ramię uczestniczyły inne wojska NATO, przede wszystkim brytyjskie a także polskie - nasz GROM wsławił się w walkach o Basrę. Do dziś nasze, regularne wojska są w Iraku, więc nie samo USA.

Historia przyzna nam rację zarówno w Kosowie jak i Iraku, tak samo jak przyznała nam rację w Procesie Norymberskim pomimo że sądzenie zbrodniarzy hitlerowskich też było sprzeczne z ówczesnym prawem międzynarodowym (złamano zasadę lex retro non agit).

P.S.
Serbofile się cieszą gdy czytają z twoich ust o bezprawności agresji NATO na biedną Serbię - jakoby ofiarę światowego spisku. Oglądanie się na ONZ jako wyrocznię tego co słuszne i sprawiedliwe jest pozbawione racjonalności - napisałem w poprzednim poście dlaczego.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2008 09:49

adamk3 napisał(a):praca ta została zaskarżona, gdyż szerzy antyserbskie proalbańskie poglądy.

:wink: przez Rambo54 :lol:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.03.2008 10:00

Janusz Bajcer napisał(a):
adamk3 napisał(a):praca ta została zaskarżona, gdyż szerzy antyserbskie proalbańskie poglądy.

:wink: przez Rambo54 :lol:

Jak tak pisz to wie :D :)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.03.2008 10:08

niezawodny napisał(a):
akkon napisał(a):2. agresja - a możesz napisać, skąd wziąłeś tę tezę, że agresja ma miejsce tylko wtedy gdy napastnik chce zająć terytorium wroga? Chyba mocno myli ci się agresja z okupacją albo jakimś Drang nach Osten zgoła... Ja tymczasem po poprawną definicję agresji odsyłam do wiki :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agresja_%28prawo%29

Wypada samemu czytać cytowane linki... Tak więc w/w wikipedia cytuje:
Ofiara agresji ma prawo do samoobrony, w której mogą pomagać jej też inne państwa.
Ofiarą serbskiej agresji było Kosowo, a grupa państw która przyszła mu z pomocą to właśnie NATO. Utworzenie misji ONZ (UNMIK) w Kosowie w 1999 roku to legitymizacja działań NATO w Kosowie. Warto też wspomnieć że swoje wojska do Kosowa wysłali też Rosjanie, którzy jako pierwsi zajęli najbardziej strategiczny punkt w całym Kosowie - jedyne lotnisko w Prisztinie. A zatem nie tylko wojska NATO wkroczyły do Kosowa.

akkon napisał(a):A mi się wydawało, że agresorem wobec Iraku było nie NATO, ale USA. Teza zbyt oczywista, by chciało mi się szukać linków ...

Wydawało ci się. Obok US-Army w operacji irackiej ramię w ramię uczestniczyły inne wojska NATO, przede wszystkim brytyjskie a także polskie - nasz GROM wsławił się w walkach o Basrę. Do dziś nasze, regularne wojska są w Iraku, więc nie samo USA.

Historia przyzna nam rację zarówno w Kosowie jak i Iraku, tak samo jak przyznała nam rację w Procesie Norymberskim pomimo że sądzenie zbrodniarzy hitlerowskich też było sprzeczne z ówczesnym prawem międzynarodowym (złamano zasadę lex retro non agit).

P.S.
Serbofile się cieszą gdy czytają z twoich ust o bezprawności agresji NATO na biedną Serbię - jakoby ofiarę światowego spisku. Oglądanie się na ONZ jako wyrocznię tego co słuszne i sprawiedliwe jest pozbawione racjonalności - napisałem w poprzednim poście dlaczego.

Już przyznaje za niektóre postępki USA:

-------------------------------------------------------
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikaragua

W latach 1934-1979 krajem rządził reżim wojskowy, na czele którego stanął najpierw Anastasio Somoza García, a później jego synowie. Mieli oni poparcie amerykańskie.

Niewypowiedziana wojna USA przeciwko Nikaragui trwała od 1981 do 1989 roku. W jej trakcie zginęło 40000 ludzi głównie cywili zamordowanych przez Contras.

Contras - antyrządowa partyzantka walcząca w Nikaragui przeciwko reformom, które wprowadzali Sandiniści i ich sojusznicy. Wspierani nielegalnie przez USA (Kongres USA już w 1981 roku zabronił administracji Reagana ich wspierania[potrzebne źródło]) mieli swoje bazy w Hondurasie i Kostaryce. W swoich działaniach Contras atakowali nie tylko samych sandinistów, ale i popierającą ich ludność cywilną[potrzebne źródło].

-------------------------------------------

Ale pewnie wg. ciebie te 40 tys. ofiar to statystyka.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 17.03.2008 10:15

niezawodny napisał(a):Wypada samemu czytać cytowane linki... Tak więc w/w wikipedia cytuje:

Och ...
Widzisz, chłopie ... jedyne co mi nie wypada to włosy ... i tak dalej trzymam ...
Agresja - gdybyś wczytał się ze zrozumieniem - jest pojęciem prawa miedzynarodowego. A gdybyś miał wykształcenie prawnicze, to byś wiedział, że prawo miedzynarodowe stosuje się do podmiotów prawa międzynarodowego, którymi są (mówiąc w uproszczeniu) państwa i podobne organizacje typu np. Zakon Kawalerów Maltańskich.
Kosowo było częścią Serbii - i do niego nie stosowało się norm prawa mędzynarodowego publicznego, podobnie jak nie stosujesz prawa międzynarodowego do waśni o przebieg granic między gminą Pcim a gminą Pacanów.
Z prawnego punktu widzenia, problem Kosowa był wewnętrznym problemem Serbii. Rząd Serbii miał pełne prawo do podjęcia akcji zbrojnej przeciwko zbrojnej partyzantce działającej na swoim terytorium.
Nawet jeśli Kosowo miałoby autonomię, to nie mogło być podmiotem prawa międzynarodowego, bo nie miało mozliwości prowadzić własnej polityki zagranicznej.
Tak więc - sam widzisz, co napisałeś. I nie wmawiaj mi, że nie czytam tego co podaję, bo to po prostu ty nie rozumiesz tego co czytasz, choć chęci masz dobre.

Nie.
Nic mi się nie wydawało.
Operacja w Iraku nie była operacją NATO, tylko USA. A to, że brały w niej udział wojska niektórych krajów NATO, niczego nie zmienia. Nie była to operacja Sojuszu (w przeciwieństwie np. do Afganistanu).

Oczywiście że przyzna. Mi faszystów w stylu Milosevicia nigdy nie było i nie będzie szkoda.
Tylko że w Norymberdze złamano prawo - co oczywiste, podczas gdy prościej było skazać panów hitlerowców na podstawie ówczesnego prawa niemieckiego za liczne zabójstwa !
Tylko że Norymberga była potrzebna towarzyszowi Stalinowi, żeby zepchnąć na Niemców odpowiedzialność za agresję na ZSRR w 1941 r. (o której dziś wiadomo, że była to wojna prewencyjna, gdyż Hitler uderzył na Stalina dosłownie dwa tygodnie przed wielką agresją Armii Czerwonej na Europę), oraz po to, by czerwony zbrodniarz zajął miejsce w panteonie "wyzwolicieli". Po to powymyślano prawne pierdoły i wygibasy. Nota bene, Roosevelt i Churchill uważali, że przywódców Trzeciej Rzeszy należy po prostu powiesić bez sądu - na zasadzie prawa silniejszego.

P.S.Serbofile się cieszą gdy czytają z twoich ust o bezprawności agresji NATO na biedną Serbię - jakoby ofiarę światowego spisku. Oglądanie się na ONZ jako wyrocznię tego co słuszne i sprawiedliwe jest pozbawione racjonalności - napisałem w poprzednim poście dlaczego.

Serbofile się cieszą przede wszystkim z tego, że wyważasz otwarte drzwi. A ja napisałem : czy bezprawność agresji NATO oznacza, że serbskie zbrodnie w Kosowie i in. - wybielały ?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.03.2008 10:41

akkon napisał(a):Z prawnego punktu widzenia, problem Kosowa był wewnętrznym problemem Serbii. Rząd Serbii miał pełne prawo do podjęcia akcji zbrojnej przeciwko zbrojnej partyzantce działającej na swoim terytorium.
Nawet jeśli Kosowo miałoby autonomię, to nie mogło być podmiotem prawa międzynarodowego, bo nie miało mozliwości prowadzić własnej polityki zagranicznej.

Prawo międzynarodowe, na które tak bardzo chcesz się powoływać to nic innego jak zwykłe bezprawie. Bo kto stanowi to prawo? Rada Bezpieczeństwa ONZ. A kto w niej zasiada i ma głos rozstrzygający? Rosja i Chiny - oazy "praworządności". Ten "porządek" powstał w 1945 roku a jego głównym architektem był Józef Wisarionowicz Dżugaszwili. Najwyższa już pora odejść od tego "porządku" Stalina i na szczęście USA coraz poważniej rozważają wycofanie się z ONZu. Bo dzięki ONZ Miloszević mógł "zgodnie z prawem" prowadzić swoje wojny w YU, Hussain mógł gazować Kurdów, Chiny mogą eksterminować Tybetańczyków, Rosjanie Czeczeńców itd - to wszystko odbywa się w "majestacie prawa" jeśli twoje "prawo międzynarodowe" uznać za wiążące.
Nie mam wątpliwości że historia jednoznacznie osądzi takie prawo jako barbarzyńskie bezprawie. Należy dać sobie siana z "porządkiem prawnym" ustalonym przez Stalina. Prawo ma służyć ludziom a nie tworzeniom wywodów legalistycznych uzasadniających stosowanie przemocy przez totalitarne reżimy. Bo jeśli dziś Chiny uchwalą wsadzenie wszystkich Tybetańczyków do obozu koncentracyjnego to zgodnie z cytowanym przez ciebie prawem międzynarodowym świat nie będzie mógł zrobić niczego - wszak Chiny mają prawo weta w Radzie Bezpieczeństwa ONZ...

P.S.
W XIX wieku rolę ONZ pełniło Święte Przymierze. I co? Ano g... z tego sie ostało. I dobrze.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.03.2008 11:10

niezawodny napisał(a):[Ten "porządek" powstał w 1945 roku a jego głównym architektem był Józef Wisarionowicz Dżugaszwili. Najwyższa już pora odejść od tego "porządku" Stalina i na szczęście USA coraz poważniej rozważają wycofanie się z ONZu. .

Niezawodny co ty wypisujesz?
Jeździsz też na czerwonym?
:lol:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Organizacj ... dnoczonych
Idea powołania nowej organizacji, powstała jeszcze w czasie trwania II wojny światowej, na konferencji w Teheranie w 1943. Jej głównym pomysłodawcą był prezydent USA Franklin Delano Roosevelt, a jej nazwę zaproponował premier Wielkiej Brytanii Winston Churchill (określenie "narody zjednoczone" w trakcie wojny stosowano nieraz dla Aliantów).

Pozdrav.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.03.2008 11:12

Za Onet.pl

Kosowo: siły NATO pod ostrzałem, trzynastu Polaków rannych

Siły NATO w północnym Kosowie znalazły się pod ostrzałem z broni automatycznej - poinformował rzecznik Sojuszu. Trzynastu polskich policjantów zostało rannych w wyniku zamieszek, do których doszło gdy z ONZ-go sądu w Kosovskiej Mitrovicy wyprowadzano Serbów, którzy zajęli budynek trzy dni temu - poinformowała TVN 24.
Kolejnych pięciu poszkodowanych to policjanci z Ukrainy. Rannych zostało także około 20 żołnierzy KFOR; prawdopodobnie są to żołnierze narodowości francuskiej.

Jak poinformował rzecznik komendanta głównego policji Mariusz Sokołowski, polscy policjanci (ponad 50) ochraniali budynek od zewnątrz. - Gdy wyprowadzano z sądu Serbów poleciały w ich kierunku najpierw kamienie, później granaty i ładunki własnej roboty. Mamy informacje, że co najmniej pięciu funkcjonariuszy jest rannych - powiedział Sokołowski. Dodał, że na razie nie wiadomo, jaki jest ich stan. Na miejscu jest karetka pogotowia.

Jak podała w poniedziałek kosowska policja, szturm na budynek rozpoczęto o świcie. Uczestniczyło w nim ponad 500 policjantów i żołnierzy sił ONZ, głównie Ukraińców. Zatrzymano 53 Serbów. Wcześniej francuscy żołnierze z wojsk KFOR w pojazdach opancerzonych odcięli drogi dojazdowe do sądu.

Rannych ewakuowano - podała w komunikacie kosowska policja.

Policja ONZ wycofuje się

Policja ONZ otrzymała rozkaz wycofania się z Kosovskiej Mitrovicy - poinformował w stolicy Kosowa Prisztinie oenzetowski rzecznik.Na zdominowanej przez Serbów północy Kosowa są setki policjantów UNMIK, wspieranych przez natowskie siły KFOR.

Wcześniej w mieście pod budynkiem oenzetowskiego sądu doszło do starć Serbów z siłami ONZ i KFOR.

- Do eksplozji doszło na północy Kosowa o godzinie 8.10, raniono trzech policjantów UNMIK i dwóch żołnierzy KFOR - podał w Prisztinie rzecznik kosowskiej policji Besim Hoti.

- Przypuszczam, że chodzi o granat ręczny, który ktoś wrzucił do budynku sądu - powiedział. - Sytuacja na północy pozostaje napięta - dodał. - KFOR zareaguje zależnie od rozwoju sytuacji.

Policja ONZ siłą odzyskała rano kontrolę nad zajętym trzy dni temu przez Serbów oenzetowskim sądem w Kosovskiej Mitrovicy. Po zajęciu budynku sądu przez policjantów w mieście wybuchły poważne zamieszki. Siły ONZ użyły gazu łzawiącego. Aresztowano ponad 50 osób, które przewieziono do więzienia w Prisztinie.

http://kosovo.blog.onet.pl/
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 17.03.2008 11:26

Przepraszam, ze ja tak z doskoku, ale tylko kilka uwag

O tym, czy UCK byla organizacja terrorystyczna:
Jezeli organizacja porywa i zabija cywilow (a tak robila UCK), to jest organizacja terrorystyczna. Celami UCK byli m.in ALbanczycy pracujacy dla
rzadu

O konstytucji Jugoslawii
Armia Jugoslawii i rzad Jugoslawii byl powolany do obrony konstytucji. Nie ma wiec znaczenia, w jaki sposob ta konstytucja byla uchwalona. Pada tylko pytanie, czy armia Jugoslawii wykonywala zadania, ktore na nia byly przez konstytucje nalozone

O ataku Serbow i o tym, ze "Serbowie zaczeli"
No wlasnie ze Serbowie NIE zaczeli. Widac, ze kolejnosc byla taka, ze Serbowie oglosili SOA, na to Chorwaci zaczeli bronic integralnosci terytorialnej swojej republiki i wtedy padly pierwsze ofiary. Co do czystek, ja slyszalem, ze Serbowie wypedzali chorwackich urzednikow itp, a nie cala ludnosc (POCZATKOWO, pozniej juz jak leci jak wybuchla wojna na calego) i byc moze stad te dane o 4 tys wypedzonych Chorwatow.

Dygresja o prawie do secesji
Padla watpliwosc w zwiazku z tym, ze zgode na secesje musza wyrazic wszystkie republiki... Prosze mi przypomniec, jak wygladalo prawo do secesji zapisane w (proponowanej) konstytucji UE?

Dygresja o demokracji:
W Serbii po 1992 odbywaly sie wybory. Bojkotowane przez Albanczykow. Co wydatnie pomagalo Milosevicowi w utrzymaniu wladzy.

O "prawie do samoobrony" Kosowa
Kosowo nie bylo panstwem, tylko czescia integralna skladowa Serbii. Stad argument jest po prostu bez sensu.

O rzekomej dyskryminacji Serbow
Serbowie uwazali, ze sa dyskryminowani, gdyz:
1) Byli ponoc wypedzani z Kosowa (np ponoc Albanska policja odmawiala wszczynania sledztwa przeciw Albanczykom atakujacych Serbow)
2) Tylko Serbia posiadala okregi autonomiczne, co odczytywano jednoznacznie jako probe oslabienia Serbii (inne republiki nie mialy okregow autonomicznych, mimo, ze posiadaly rejony gdzie byly duze mniejszosci etniczne). Okregi te mialy olbrzymi wplyw na rzady w Serbii, a rzad w Serbii nie mial wplywu na okregi
3) Jugoslawia ponoc zabierala przemysl z Serbii inwestujac glownie w Slowenii i CHorwacji

A teraz powtarzam pytanie: na czym polegala przewaga Serbow w Jugoslawii, jezeli nie liczyc tego, ze duza czesc kadry dowodczej armii (nawet nie cala!) byla Serbska?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.03.2008 11:40

adamk3 napisał(a):Idea powołania nowej organizacji, powstała jeszcze w czasie trwania II wojny światowej, na konferencji w Teheranie w 1943. Jej głównym pomysłodawcą był prezydent USA Franklin Delano Roosevelt,

...który to Roosvelt bezkrytycznie wierzył we wszystkie zapewnienia Stalina o jego pokojowych zamiarach... Pomysł Roosvelta i Churchila był dobry, tyle że niemożliwy do realizacji z takimi ludźmi jak Stalin i z takimi państwami jak ZSRR czy komunistyczne Chiny. I ten stan trwa do dziś.

Poczytaj sobie założenia ONZ a następnie odpowiedz na pytanie czy zostały zrealizowane - vide zasada samostanowienia. I dopiero wtedy zadaj pytanie kto jeździ na czerwonym... :idea:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 17.03.2008 11:45

niezawodny napisał(a):
adamk3 napisał(a):Idea powołania nowej organizacji, powstała jeszcze w czasie trwania II wojny światowej, na konferencji w Teheranie w 1943. Jej głównym pomysłodawcą był prezydent USA Franklin Delano Roosevelt,

...który to Roosvelt bezkrytycznie wierzył we wszystkie zapewnienia Stalina o jego pokojowych zamiarach... Pomysł Roosvelta i Churchila był dobry, tyle że niemożliwy do realizacji z takimi ludźmi jak Stalin i z takimi państwami jak ZSRR czy komunistyczne Chiny. I ten stan trwa do dziś.

Poczytaj sobie założenia ONZ a następnie odpowiedz na pytanie czy zostały zrealizowane - vide zasada samostanowienia. I dopiero wtedy zadaj pytanie kto jeździ na czerwonym... :idea:

Nie zmienia jednak faktu. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone