Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.11.2007 23:34

mkm napisał(a): Był też wielki żal do całej Europy że nie przeciwstawiła się barbarzyńskim nalotom amerykańskim na Serbię ..

mkm,

Mnie też jest żal, bo to zwykli Serbowie na tym cierpieli, kobiety i dzieci :( ... ale nie zapominajmy, co spowodowało te naloty :evil: :!: ... chyba nie powiesz, że to było za 'niewinność' :!: :?: ... na ten przykład Chorwacji Amerykanie nie bombardowali ... więc może jednak 'czymś' sobie Serbia nagrabiła 8O :? ... nie uważasz :?:

PAP
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 22.11.2007 00:23

Ja osobiście o Serbach mogę powiedziec same ciepłe słowa. W czasie wojny w Krajinie miałem z nimi lepszy kontakt niz z Krawatami. Generalnie Serbowie czują sympatie do nas i naprawde w szczegółach można było to odczuć , czy to w jakimś dialogu , czy w zwykłym powiedzeniu sobie ''zdrawo". Dziwie sie że wielu na tym forum jedzie tak na Serbów. Co niektorzy nawysłuchiwali sie nad morzem , od jakiegoś Chorwata, opowieści drzewa sandałowego i teraz myślą że Serbowie są bee. Pozdrawiam.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.11.2007 10:23

tygrys500 napisał(a):Dziwie sie że wielu na tym forum jedzie tak na Serbów.

Nikt tu nie jedzie na Serbów - tematem wątku jest powstanie nowego państwa w Europie, przyczyny, problemy itd.
A przy okazji jest możliwość edukacji bo wielu uczestników tej dyskusji czy tylko czytelników, którzy nie mają pojęcia o tamtejszych realiach a swe opinie kształtują wyłącznie na zasłyszanych stereotypach.
Mi osobiście obce jest dzielenie ludzi na dobrych i złych wg przynależności etnicznej typu; Słowianie/Chrześcjanie czyli nasi = dobrzy, Albańcy / Muzułmaie czyli obcy = źli.
Inną kwestią natomiast jest polityka państw, mentalność narodów i ich poziom kulturalny. Pod tym kątem widzę przepaść między np. Chorwatami a Serbami. Chorwaci z pewnością są nie mniej europejscy niż Polacy podczas gdy Serbowie to klasyczne Bałkany gdzie "wszystko się może zdarzyć" - jak w piosence Lipnickiej :wink:
Nawet w samej Chorwacji też występuje mentalna przepaść pomiędzy środkowoeuropejską Slavonią, zachodnioeuropejską Istrią a bałkańską Dalmacją. To 3 różne światy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.11.2007 11:33

niezawodny napisał(a):A przy okazji jest możliwość edukacji bo wielu uczestników tej dyskusji czy tylko czytelników

:lol: Żeby mieć możliwość edukacji - jako czytelnik tego wątku, wpisuję się w temat, aby nie umknęły mi kolejne posty edukacyjne :lol: :la: :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.11.2007 18:07

niezawodny napisał(a):
tygrys500 napisał(a):Dziwie sie że wielu na tym forum jedzie tak na Serbów.

Nikt tu nie jedzie na Serbów - tematem wątku jest powstanie nowego państwa w Europie, przyczyny, problemy itd.
A przy okazji jest możliwość edukacji bo wielu uczestników tej dyskusji czy tylko czytelników, którzy nie mają pojęcia o tamtejszych realiach a swe opinie kształtują wyłącznie na zasłyszanych stereotypach.
Mi osobiście obce jest dzielenie ludzi na dobrych i złych wg przynależności etnicznej typu; Słowianie/Chrześcjanie czyli nasi = dobrzy, Albańcy / Muzułmaie czyli obcy = źli.
Inną kwestią natomiast jest polityka państw, mentalność narodów i ich poziom kulturalny. Pod tym kątem widzę przepaść między np. Chorwatami a Serbami. Chorwaci z pewnością są nie mniej europejscy niż Polacy podczas gdy Serbowie to klasyczne Bałkany gdzie "wszystko się może zdarzyć" - jak w piosence Lipnickiej :wink:
Nawet w samej Chorwacji też występuje mentalna przepaść pomiędzy środkowoeuropejską Slavonią, zachodnioeuropejską Istrią a bałkańską Dalmacją. To 3 różne światy.

Jaka przpaść między Serbami a Chorwatami :?: Coś ty znowu wymyślił :wink: Przepaść jest ale pomiędzy Serbami a Albańcami :!: Jakie nowe państwo :?: Straszysz nas wszystkich Albanią bis :!: Wydaje mi się że jedna Albania w Europie wystarczy - to już i tak za dużo :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.11.2007 18:10

Janusz Bajcer napisał(a):
niezawodny napisał(a):A przy okazji jest możliwość edukacji bo wielu uczestników tej dyskusji czy tylko czytelników

:lol: Żeby mieć możliwość edukacji - jako czytelnik tego wątku, wpisuję się w temat, aby nie umknęły mi kolejne posty edukacyjne :lol: :la: :papa:

Janusz :!: Nie warto :!: Lepiej zająć się przyjemniejszymi , mniej kontrowersyjnymi tematymi niż kosovski :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.11.2007 18:21

tygrys500 napisał(a):Ja osobiście o Serbach mogę powiedziec same ciepłe słowa. W czasie wojny w Krajinie miałem z nimi lepszy kontakt niz z Krawatami. Generalnie Serbowie czują sympatie do nas i naprawde w szczegółach można było to odczuć , czy to w jakimś dialogu , czy w zwykłym powiedzeniu sobie ''zdrawo". Dziwie sie że wielu na tym forum jedzie tak na Serbów. Co niektorzy nawysłuchiwali sie nad morzem , od jakiegoś Chorwata, opowieści drzewa sandałowego i teraz myślą że Serbowie są bee. Pozdrawiam.

Zgadzam się z Twoją opinią w 100% :!:
Ja od kilkunastu lat utrzymuję kontakty zarówno z Serbami jak i Chorwatami . I szczerze muszę powiedzieć że Serbowie wydają mi się bardziej godni zaufania niż Chorwaci .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.11.2007 18:23

A ja uważam, że warto - bo lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć.
Tym bardziej, że temat kontrowersyjny - dobrze jest znać różne opinie. :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.11.2007 18:30

PAP napisał(a):
mkm napisał(a): Był też wielki żal do całej Europy że nie przeciwstawiła się barbarzyńskim nalotom amerykańskim na Serbię ..

mkm,

Mnie też jest żal, bo to zwykli Serbowie na tym cierpieli, kobiety i dzieci :( ... ale nie zapominajmy, co spowodowało te naloty :evil: :!: ... chyba nie powiesz, że to było za 'niewinność' :!: :?: ... na ten przykład Chorwacji Amerykanie nie bombardowali ... więc może jednak 'czymś' sobie Serbia nagrabiła 8O :? ... nie uważasz :?:

PAP

Albo udajesz że nic nie kumasz z polityki , albo po prostu jesteś w tych sprawach cieniutki :wink:
Przeczytaj jeszcze raz argumenty drugiej strony - tej nie amerykańskiej i może wtedy bardziej zrozumisz ten temat - http://kosovo.cerkiew.pl/index.php?modu ... e&pageid=9
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.11.2007 18:32

Janusz Bajcer napisał(a):A ja uważam, że warto - bo lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć.
Tym bardziej, że temat kontrowersyjny - dobrze jest znać różne opinie. :papa:

Można też tu szybko dorobić się żółtej kartki :wink:
Muszę trochę bardziej uważać :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.11.2007 19:57

mkm napisał(a):
Albo udajesz że nic nie kumasz z polityki , albo po prostu jesteś w tych sprawach cieniutki :wink:
Przeczytaj jeszcze raz argumenty drugiej strony - tej nie amerykańskiej i może wtedy bardziej zrozumisz ten temat - http://kosovo.cerkiew.pl/index.php?modu ... e&pageid=9

mkm,

Faktycznie zapomniałem, że to wszystko przez te wredne media :lol: co to Serbię chcą wykończyć ... już się biję w piersi ja cienias :roll: :)

PAP
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.11.2007 21:14

mkm napisał(a):Albo udajesz że nic nie kumasz z polityki , albo po prostu jesteś w tych sprawach cieniutki :wink:

Kto sieje wiatr ten zbiera burze...
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ferhadija
Więc może zacznij MKM od początku a nie od końca. Kto, kiedy, co i dlaczego zaczął burzyć. Bo twoja argumentacja i ludzi których cytujesz zapomina o genezie dzisiejszych problemów Serbii. To tak jakby dziś podsumować całą II.W.Ś do tego że wypędzono Niemców z "ziem odzyskanych"... :wink:

Przedłużający się konflikt w Kosowie to tylko woda na młyn dla islamskich fundamentalistów. Póki co Kosowem rządzą normalni Europejczycy (dawni partyzanci z UCK) dążący do integracji z Europą, o podobnym systemie wartości jak my ("kasa, misiu kasa") i lepiej będzie dla świata jeśli tak zostanie, niż jeżeli ktoś tam ogłosi dżihad i podniesie przeciw nam wszystkim zielony sztandar proroka.
Doskonale wiedzą o tym Stany i głównie dlatego popierają secesję Kosowa. Najprawdopodobniej już w grudniu nowowybrany (demokratycznie dla jasności) parlament Kosowa ogłosi niepodległość państwa, którą szybko uznają państwa muzułmańskie i USA. Jakiś czas później zrobią to pozostałe kraje. Oczywiście Serbia, wsparta zapewne przez Rosję i Chiny odpowie że tego nie uznaje ale będzie to już bez znaczenia. A w końcu Rosja i Chiny ulegną presji państw arabskich i zostanie już tylko Serbia. Tak to mniej więcej wkrótce będzie wyglądało. Samo przyjęcie do ONZ może jednak odwlec się w czasie z uwagi na weto Rosji i Chin ale ostatecznie Tajwan też nie jest członkiem ONZ a ma się całkiem nieźle. Tyle mojego wróżnienia przyszłości :wink:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 22.11.2007 21:39

Niezawodny - może i nieźle to wygląda , ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Niepodległe państwo Kosowo zamieszkane przez ... Albańczyków :!: To trochę tak , jakby niepodległy Śląsk czy Podhale .
Pomijam , że to ziemie serbskie ( nie będziemy wyrywać Ukrainie Lwowa ) , ale tam zostaną rodowici Albańczycy. Myślę, że niepodległość to faza przejsćiowa - potem będzie federacja Kosowsko - Albańska , a potem jedno państwo. I wieeeelu chętnych do rządzenia ( kasą można się podzielić, wpływami niechętnie) . Ale jak wiemy, rzadko kiedy ( o ile w ogóle ) stanowi się o polityce własnego państwa niezależnie od tzw. mocarstw. Więc zobaczymy, kto i co w danym momencie będzie chciał na Kosowie ugrać. Ale nie wydaje mi się, zeby niepodległość Kosowa zakonczyła problem.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.11.2007 21:48

niezawodny napisał(a):Więc może zacznij MKM od początku a nie od końca. Kto, kiedy, co i dlaczego zaczął burzyć. Bo twoja argumentacja i ludzi których cytujesz zapomina o genezie dzisiejszych problemów Serbii. To tak jakby dziś podsumować całą II.W.Ś do tego że wypędzono Niemców z "ziem odzyskanych"... :wink:

niezawodny,

Tylko, że ja mam wrażenie, że mkm nie widzi całego tego 'bogatego dorobu' autorostwa 'dzielnych serbskich chłopaków' z początku lat 90-tych :( , tylko uważa to za wymysł anty-serbskich mediów ... a ten meczet, o którym piszesz, to się sam rozpadł ze starości, jak wiatr mocniej zawiał ... ewentualnie Żydzi i Masoni go wysadzili w powietrze, aby dać argument imperialistycznej amerykańskiej inwazji na kraj rządzony przez kochającego pokój towarzysza Slobodana :roll:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.11.2007 22:11

plavac napisał(a):Niezawodny - może i nieźle to wygląda , ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Niepodległe państwo Kosowo zamieszkane przez ... Albańczyków :!: To trochę tak , jakby niepodległy Śląsk czy Podhale .

Niebardzo. Ślązacy i Górale mówią tym samym językiem co reszta Polaków, wyznają tą samą religię itd, różnice między nami to tylko tzw. "folklor". Serbów od Albańczyków dzieli wszystko; język i religia a przede wszystkim stosunek do rzeczywistości.

plavac napisał(a):Myślę, że niepodległość to faza przejsćiowa - potem będzie federacja Kosowsko - Albańska , a potem jedno państwo.

Pisałem o tym parę postów wcześniej - wg mnie Kosowo nie będzie dążyć do zjednoczenia z Albanią bo jest znacznie zamożniejsze i bardziej cywilizowane a poza tym ludzie Thaciego z UCK "władzy zdobytej raz nie oddadzą nigdy" :wink: . A nawet gdyby miało być zjednoczenie, to będzie to ich wybór - co nam do tego?
Poza tym w Europie jest już cassus dwóch "identycznych" państw; Rumunia i Mołdawia; ten sam naród, ten sam język, ta sama kultura, ta sama historia a jednak 2 państwa. I też mi to nie przeszkadza, byłem w RO dwukrotnie i jest OK.

plavac napisał(a): Ale nie wydaje mi się, zeby niepodległość Kosowa zakonczyła problem.

Problem zakończy się jak Kosowo, Serbia i Albania znajdą się w UE, a zwłaszcza w strefie Schengen i zobaczą że to o co walczyli (granice) w praktyce nie istnieje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone