Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2008 10:53

adamk3 napisał(a):http://oddalenie.wordpress.com/2008/02/21/10-rzeczy-ktorych-nie-wiem-o-kosowie/

Adamie :lol:

Blog za bloga :wink:

A to jego młody autor - :lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 12.03.2008 11:26 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2008 11:00

Leszek Skupin napisał(a):Używasz Internet Explorera :?: 8O ja Opery :lol:

PS Nadal mam 361 tys wyników :lol:

Używam i polecam przeglądarkę Mozilla Firefox
:lol: :lol: :lol:

Jak widać różne przeglądarki wyszukują różne wyniki szukanego słowa.
aholbach
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aholbach » 12.03.2008 11:26

Janusz Bajcer napisał(a):

Twój link do bloga, na którym ktoś "po polsku" nie umie pisać nie jest dla mnie żadnym wiarygodnym źródłem informacji.

a na jakiej podstawie autor tego posta pisze, ze nie umiem pisac po polsku, skoro nie pofatygowal sie przeczytac linkowanego wpisu?

jest tam wyraznie napisane: TERAZ dominuje mafia albanska, a dokladnie kosowskich albanczykow. natomiast mafia serbska zostala OSLABIONA.

proponuje troche pogooglac, to fajny i rozwijajacy sport.

a arogancja to troche malo, szanowny autorze posta, zeby zostac uznanym za autorytet. ale i tak pozdrawiam.

autor bloga [url]oddalenie.com[/url]
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.03.2008 11:40

Janusz Bajcer napisał(a):Skomentować to można następująco: istnieje mafia serbska i albańska, i obie są groźne (jak każde inne) - niezależnie od tego, ile informacji o nich można wyszukać w internecie.

Mafia w Polsce
Wyniki 1 - 10 spośród około 441,000 dla zapytania "mafia w Polsce." :roll:

Adamie - proszę na powyższe o komentarz :wink:

Czy szukamy dalej - o której mafii pisze się najwięcej w internecie :?:

Również serdecznie pozdrawiam. :papa:

Dla :D ciebie powinno być wiarygodne:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/863620.stm

albańscy gangsterzy przejmują kontrolę przestępczości zorganizowanej po obu stronach Morza Adriatyckiego.

http://findarticles.com/p/articles/mi_m ... i_77356315

Heroin and Sex Trade Fuel Albanian Nationalism

http://www.maltatoday.com.mt/2001/0819/local3.html

30,000 Albanian or Kosovo Albanian prostitutes walking the streets.
Ostatnio edytowano 12.03.2008 12:14 przez adamk3, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2008 12:07

aholbach napisał(a):a na jakiej podstawie autor tego posta pisze, ze nie umiem pisac po polsku, skoro nie pofatygowal sie przeczytac linkowanego wpisu?

autor bloga [url]oddalenie.com[/url]

A na takiej :wink: BYKOM STOP - jako, że popieram tą akcję.

Ponieważ autor bloga mieszka w Anglii i pewnie nie ma klawiatury z polskimi znakami to mam dla niego POLSZCZYZNĘ

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 12.03.2008 12:20 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2008 12:18

Adamie - mimo że nie znam niestety angielskiego , to widzę że wiadomości wygrzebałeś sprzed 7-8 lat.
Przecież ja nie przeczę, ze nie ma mafii albańskiej :!: i że jest ona groźna. :evil:

Ale to przecież nie oznacza, że cały naród albański jest mafią.

Skoro prawie w każdym państwie jest mafia- to znaczy, że cały naród w tych państwach jest mafią :?:
aholbach
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aholbach » 12.03.2008 12:19

Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ autor bloga mieszka w Anglii i pewnie nie ma klawiatury z polskimi znakami to mam dla niego

AUTOR mieszka w anglii, ale poniewaz jest zawodowym geekiem moze miec kazda klawiature, wliczajac w to zwijana gumowa klawiature wyposazona w znaki chinskie :).

tyle ze AUTOR swiadomie odrzuca znaki diaktryczne jako zbedne, wprowadzajace zamieszanie i spowolniajace (jakze pozadana) globalizacje.

swiadomy wybor nie jest bykiem ani brakiem umiejetnosci. niemcy rozumieja niedorzecznosc swoich umlautow, ale slowianie nie oddaca ani ogonka ze swojego alfabetu.

AUTOR takze pozdrawia AUTORA.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.03.2008 12:24

Czy również niedorzecznością jest napisanie tekstu: "Zrob mi laske i zacznij pisac z polskimi znakami diakrytycznymi" czy dużo lepiej wygląda "Zrób mi ŁASKĘ....."

Ot taka mała niedorzeczność :lol:

Pozdrav :papa:

P.S. Popieram Janusza, żeby nie czuł się osamotniony ;)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.03.2008 12:25

A 2000 roku, 2001 roku albo bez daty.

A świeższych informacji na ten tamat nie ma? Tylko takie stare :?: Może jednak władze coś już z tymi problemami zaczęły robić, skoro nie ma nowych przerażających informacji z dobrego źródła.
aholbach
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aholbach » 12.03.2008 12:41

Leszek Skupin napisał(a):Czy również niedorzecznością jest napisanie tekstu: "Zrob mi laske i zacznij pisac z polskimi znakami diakrytycznymi" czy dużo lepiej wygląda "Zrób mi ŁASKĘ....."

oczywiscie nie mam zamiaru wszczynac kolejnej wojny religijnej w sprawie znakow diakrytycznych, szczegolnie ze jest to OT. niemniej akcja ktora Janusz sie podparl dotyczyla bledow ortograficznych, a nie walki o czysty etnicznie, prawdziwie narodowy alfabet. logika ma to do siebie, ze nie wymaga daszkow ani ogonkow w zastosowaniu.

jestem na tym forum nowy, wiec wkrotce bede mial przeciwko sobie wszystkich stalych userow, ktorzy wyraza naturalna w stadzie potrzebe poparcia Janusza :)

dlatego zanim to nastapi, pozdrawiam wszystkich i EOT.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2008 12:46

aholbach napisał(a):tyle ze AUTOR swiadomie odrzuca znaki diaktryczne jako zbedne, wprowadzajace zamieszanie i spowolniajace (jakze pozadana) globalizacje.

OK - już się dalej nie czepiam, ale w tym akurat w tym co powyżej , mam odmienne zdanie, bo to co Tobie wprowadza zamieszanie i spowolnienie, u czytającego jeszcze bardziej to potęguje.

Jedno czy kilka zdań w poście, może nie - ale nie wyobrażam sobie czytania z przyjemnością dłuższego tekstu np. relacji z podróży zamieszczanych na naszym forum lub czytania POTOPU bez polskich liter, bez interpunkcji i z błędami ortograficznymi. 8O

Ps. A czy "aholbach" może nam zdradzić, jak trafił na forum cro.pl :?: :lol:

Ps.2 Akcja nie dotyczy tylko błędów ortograficznych - polskich liter i interpunkcji też.

Pisząc poprawnie, pokazujesz swoją klasę. Drobna rzecz, a cieszy. Warto jest pokazać się z dobrej strony :lol:
Ostatnio edytowano 12.03.2008 12:54 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.03.2008 12:52

aholbach napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Czy również niedorzecznością jest napisanie tekstu: "Zrob mi laske i zacznij pisac z polskimi znakami diakrytycznymi" czy dużo lepiej wygląda "Zrób mi ŁASKĘ....."

oczywiscie nie mam zamiaru wszczynac kolejnej wojny religijnej w sprawie znakow diakrytycznych, szczegolnie ze jest to OT...

A i owszem jest to OT, ale wydaje mi się, że pisząc na polskim forum powinno się pisać z polskimi znakami diakrytycznymi, tym bardziej, że mówisz (piszesz), że mógłbyś mieć każdą klawiaturę (nawet chińską zwijaną) ;) i nie zamierzam wszczynać, żadnej "świętej wojny", ot poprostu Twój post (jego wygląd) świadczy o Tobie i o tym jak traktujesz pozostałych użytkowników forum. HOWGH

aholbach
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aholbach » 12.03.2008 12:59

aholbach napisał(a):nie wyobrażam sobie czytania [ciach] bez polskich liter, bez interpunkcji i z błędami ortograficznymi.

Ps. A czy "aholbach" może nam zdradzić, jak trafił na forum cro.pl :?: :lol:

1. bledy ortograficzne, literowki, interpunkcja i polskie znaki to rozne sprawy.

upieram sie, bo bledow ortograficznych sam chetnie pilnuje, choc nie podpalam za to wsi, ani nie wysylam listow z dynamitem:).

interpunkcja w internecie - to juz zalezy od miejsca.

2. aholbach moze. taki ma zawod, zeby wiedziec kto, gdzie na swiecie od rana siedzi przy komputerze i co robi 8)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 12.03.2008 12:59

Janusz Bajcer napisał(a):Adamie - mimo że nie znam niestety angielskiego , to widzę że wiadomości wygrzebałeś sprzed 7-8 lat.
Przecież ja nie przeczę, ze nie ma mafii albańskiej :!: i że jest ona groźna. :evil:

Ale to przecież nie oznacza, że cały naród albański jest mafią.

Skoro prawie w każdym państwie jest mafia- to znaczy, że cały naród w tych państwach jest mafią :?:

Ja nigdy nie napisałem, że cały naród jest mafią.

Myślisz, że się wynieśli, przejdź się kiedyś po uliczkach Amsterdamu, Hamburga, Londynu czy Pragi, jakiego koloru jest tam większość dziewczyn.

Janusz tu chodzi o to, że ta mafia usadowiła się w rządzie i na innych stanowiskach publicznych, uznanie Kosowa jako państwo /oraz z innych przyczyn o których jest tu pisane/ pod wodzą takich ludzi jest akceptacją rządów mafii.

Zwykły Albańczyk nie może prowadzić biznesu bez tzw. ochrony, czyli haraczu - a wiem to nie z gazet.

PS.

Nasi sąsiedzi w Pradze już mają problem:

http://www.praguemonitor.com/en/273/cze ... ews/18618/
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.03.2008 13:03

A. Holbach pisze jak pisze :wink: ale za to IMO pisze mądrze :!:

Z blogu oddalenie.com:

"Liczby i niepodleglosc. Poparcie Zachodu dla aspiracji niepodleglosciowych jest wiecej niz godne pochwalenia. Czy poparcie dla Kosowa oznacza takze, na przyklad, zapowiedz niepodleglego Kurdystanu? Turcja, sojusznik z NATO, na pewno sie ucieszy"

Ciekawe dlaczego Kosovarzy mogą mieć swoje państwo a Kurdowie NIE
:?: Działania Turcji w tym względzie wydają się być mocno kontrowersyjne :roll: Ale Turcja jest w NATO.....................
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone