Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 09.03.2008 18:30

Nic nie jest zalatwione :!: Ta ziemia jest na zawsze serbska - :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.03.2008 20:06

,,Na mocy Traktatu Spitsbergeńskiego, podpisanego przez Polskę w 1931 roku, Polska ma prawo do eksploatacji i zasiedlania Svalbardu, a na mocy Traktatu Antarktycznego zgłaszania roszczeń terytorialnych na Antarktydzie, nie wcześniej jednak niż przed rokiem 2041.''
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 10.03.2008 18:55

niezawodny napisał(a):Jak znam Rambo54 to pewnie ma w domu serbską ikonę a na niej jako świętego obrazek Slobo... Widziałem już takie "ikony" w Republice Srpskiej w BiH a konkretnie w Bosanskim Samaczu na przydrożnym bazarku - kopara mi opadła jak to zobaczyłem :P

Osobiście takim parareligijnym tworom jak owa ikona się nie dziwię ...
Rzecz w tym, że Serbia jest krajem prawosławnym. A - jak pogrzebać w pamięci i historii - to w krajach prawosławnych zawsze jest coś pochrzanione. Oczywiscie na styku religii i życia publicznego.
Dajmy na to - taka Grecja : jedyny chyba kraj w Europie, gdzie w dokumencie tożsamości jest wpisane wyznanie. Naturalnie wyznawać można wszystko, ale najlepiej pod warunkiem, że jest to wyznanie prawosławne. Podobnież jest ponoć ze ślubami kościelnymi w cerkwi - czy innowierca musi zostać prawosławnym to nie wiem, ale dzieci na pewno ma wychować po prawosławnemu. Ot, taka sobie tolerancja religijna. Ta sama Grecja, która przez ostatnie 60 lat miała ciągoty albo ku komunizmowi, albo ku faszyzmowi, w której jakość dróg ponoć niewiele odbiega od polskich (nie wiem, nie byłem - czytałem tylko), ta sama Grecja która dostaje spazmatycznego szału na samą myśl że na północy istnieje kraj ośmielający się nazywać Macedonia zamiast jakiejś pokracznej zbitki wyrazów.
O Rosji nie będę pisał - koń jaki jest, każdy widzi.
Ukraina, w której prawosławne duchowieństwo błogosławiło żołnierzy UPA idących mordować Polaków na Wołyniu.
I prawosławna Serbia, w której niezadawno temu głowa cerkwi powiedziała, że o Kosowo trza walczyć. I wtedy, zamiast biskupa kościoła chrześcijańskiego, mającego głosić słowa pokoju i miłości, zobaczyłem starego brodatego dziada, plującego słowami nienawiści.
Przy tych wszystkich "duchownych" - nasi niektórzy biskupi, mający na sumieniu różne "wypowiedzi" - są jak małe, niewinne, brykające rozkosznie koźlątka.
Czy można zatem dziwić się ikonie ze świętym Slobo, kiedy parę lat temu w poczet świętych rosyjskiej cerkwi prawosławnej chcieli zaliczyć niejakiego Żukowa ?
Na zakończenie przypomina mi się konstatacja, czym się różni rosyjska cerkiew od cerkwi serbskiej. Ktoś kiedyś złośliwie podsumował, że różni się tylko tym, że ci z rosyjskiej cerkwi mieli wyższe stopnie w KGB.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 10.03.2008 19:09

akkon napisał(a):
niezawodny napisał(a):Jak znam Rambo54 to pewnie ma w domu serbską ikonę a na niej jako świętego obrazek Slobo... Widziałem już takie "ikony" w Republice Srpskiej w BiH a konkretnie w Bosanskim Samaczu na przydrożnym bazarku - kopara mi opadła jak to zobaczyłem :P

Rzecz w tym, że Serbia jest krajem prawosławnym. A - jak pogrzebać w pamięci i historii - to w krajach prawosławnych zawsze jest coś pochrzanione. Oczywiscie na styku religii i życia publicznego.
Dajmy na to - taka Grecja : jedyny chyba kraj w Europie, gdzie w dokumencie tożsamości jest wpisane wyznanie. Naturalnie wyznawać można wszystko, ale najlepiej pod warunkiem, że jest to wyznanie prawosławne. Podobnież jest ponoć ze ślubami kościelnymi w cerkwi - czy innowierca musi zostać prawosławnym to nie wiem, ale dzieci na pewno ma wychować po prawosławnemu. Ot, taka sobie tolerancja religijna. Ta sama Grecja, która przez ostatnie 60 lat miała ciągoty albo ku komunizmowi, albo ku faszyzmowi, w której jakość dróg ponoć niewiele odbiega od polskich (nie wiem, nie byłem - czytałem tylko), ta sama Grecja która dostaje spazmatycznego szału na samą myśl że na północy istnieje kraj ośmielający się nazywać Macedonia zamiast jakiejś pokracznej zbitki wyrazów.
Ukraina, w której prawosławne duchowieństwo błogosławiło żołnierzy UPA idących mordować Polaków na Wołyniu.
I prawosławna Serbia, w której niezadawno temu głowa cerkwi powiedziała, że o Kosowo trza walczyć. I wtedy, zamiast biskupa kościoła chrześcijańskiego, mającego głosić słowa pokoju i miłości, zobaczyłem starego brodatego dziada, plującego słowami nienawiści.
Przy tych wszystkich "duchownych" - nasi niektórzy biskupi, mający na sumieniu różne "wypowiedzi" - są jak małe, niewinne, brykające rozkosznie koźlątka.
Czy można zatem dziwić się ikonie ze świętym Slobo, kiedy parę lat temu w poczet świętych rosyjskiej cerkwi prawosławnej chcieli zaliczyć niejakiego Żukowa ?
Na zakończenie przypomina mi się konstatacja, czym się różni rosyjska cerkiew od cerkwi serbskiej. Ktoś kiedyś złośliwie podsumował, że różni się tylko tym, że ci z rosyjskiej cerkwi mieli wyższe stopnie w KGB.

hmm akkonie... akurat jak to jest ze ślubem w cerkwi z innowiercą to mogę Ci wyjaśnić bo ślub brałam w cerkwi ponieważ prawosławna jestem, a mąż katolik. No więc każdy chrześcijanin może wziąść slub w cerkwi, a nawet para z których żadne prawosławne nie jest. Ślub wygląda normalnie, jak to ślub w cerkwi, w przeciwieństwie do kościoła katolickiego, gdzie innowierca stosi z boku, a ślub udzielany jest wyłącznie osobie wyznania katolickiego - jak to jest nieprzyjemne i upokarzające dla drugiej strony warto może sobie wyobrazić. Co do wychowania dzieci w wierze, kościół katolicki stawia dokładnie te same wymagania. Poza tym mieszasz troszkę fakty, nie cerkiew stawia takie wymagania, tylko państwo - np w carskiej Rosji tak było, chłopcy mieli być obowiązkowo wychowywani w wierze prawosławnej, co do córek była dowolność.
Kościół wschodni rządzi się własnymi prawami, jest bardziej nastawiony na państwo i jet to oficjalne. A w katolicyźmie niby tak nie jest, a popatrz jak się wszędzie i we wszystko nieproszeni wtrącają :roll:
Co do Ukrainy, oczywiście, ale nie kwestia tu prawosławia tylko w ogóle podpierania ideologii politycznej ideologią religijną - który to z kolei Pius chrzcił idące na wschód czołgi i dywizje SS? Numery Piusów mi się bowiem mylą, a nie chce mi się sprawdzać :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.03.2008 20:53

akkon napisał(a):

Prawdziwy katolik się odezwał :roll: :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 11.03.2008 10:11

akkon napisał(a):I prawosławna Serbia, w której niezadawno temu głowa cerkwi powiedziała, że o Kosowo trza walczyć. I wtedy, zamiast biskupa kościoła chrześcijańskiego, mającego głosić słowa pokoju i miłości, zobaczyłem starego brodatego dziada, plującego słowami nienawiści.
.

Dziwisz się takim wypowiedziom, ja nie - gdyby nam odebrano Gniezno, Wawel, Częstochowę to myślisz, że inne by były wypowiedzi naszych duchownych.

Pozdrawiam i życzę trzeźwości myślenia
:!:

Kosovo Is Serbian Jerusalem
Ostatnio edytowano 11.03.2008 10:38 przez adamk3, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2008 10:23

mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.03.2008 11:05

Janusz Bajcer napisał(a):Lektura obowiązkowa w sprawie Kosova :!: :wink: :la: :papa:

Nic tylko jechać i zobaczyć na własne oczy to '' Eldorado '' i przyjażnie nastawionych, naszych braci Albańców :wink:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 11.03.2008 11:39

mkm napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Lektura obowiązkowa w sprawie Kosova :!: :wink: :la: :papa:

Nic tylko jechać i zobaczyć na własne oczy to '' Eldorado '' i przyjażnie nastawionych, naszych braci Albańców :wink:

mkm,

A żebyś wiedział, że tak :) ... bo taka bezpośrednia znajomość, nawet przelotna li tylko z samochodu, bardzo pomaga w bardziej obiektywnym oglądzie danego narodu i jego kraju :roll: :D ... skutecznie obala stereotypy i przegania 'demony' ... jak tak pisałem w relacji, 'przed' mieliśmy dużo obaw, a 'po' wiemy, że podobnie jak całe Bałkany to normalny kraj z normalnymi ludźmi :), których nie trzeba ani się bać ani nie należy się ponad nich wywyższać ... podobnie jak to się ma w wypadku Albanii ...

Pozdrawiam,

PAP
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2008 11:56

mkm -Ciebie nikt nie zmusza tam do wyjazdu, a ja gdybym był młodszy, tak jak PAP , to kto wie - może pokusiłbym się na podróż do Kosowa.
Może nie na całe wakacje, ale na odwiedzenie "po drodze".
Za kilkanaście lat ten NOWY WOLNY KRAJ będzie na pewno często odwiedzany przez prawdziwych turystów, pozbawionych uprzedzeń i stereotypów w stosunku do innych ludzi. :hut: :D
Link dla prawdziwych turystów :papa:

Obrazek
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.03.2008 15:32

Janusz : to nie jest nowy kraj , to jest Albania w serbskim Kosovie i tyle :!: Wcale nie musisz jechać do Albanii , wystarczy do Czarnogóry - tam ich jest już sporo by się przekonać do czego są zdolni , czym się zajmują , czego się dorobili , po prostu przyjrzeć się im z bliska :wink:
Apartament oczywiście zarezerwuj u Serbów - dobrze Ci radzę :D
Pozdrav.
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 11.03.2008 17:48

mkm napisał(a):Janusz : to nie jest nowy kraj , to jest Albania w serbskim Kosovie i tyle :!: Wcale nie musisz jechać do Albanii , wystarczy do Czarnogóry - tam ich jest już sporo by się przekonać do czego są zdolni , czym się zajmują , czego się dorobili , po prostu przyjrzeć się im z bliska :wink:
Pozdrav.

A ja, Januszu, bardzo chętnie opiszę Tobie (i nie tylko Tobie) moją zeszłoroczną Czarnogórę, i kontakty z Serbami, Czarnogórcami i Albańczykami, z których zdecydowanie na pierwszy plan wybił się pan Serb, u którego "oczywiście" zarezerowowałem kwaterę - takiego chciwego i podłego sk...syna nie dane mi było jeszcze spotkać na żadnym wyjeździe w kraju i za granicą.
Na razie mi się nie chce, ale skrobnę. Na pewno.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.03.2008 18:47

akkon napisał(a):
mkm napisał(a):Janusz : to nie jest nowy kraj , to jest Albania w serbskim Kosovie i tyle :!: Wcale nie musisz jechać do Albanii , wystarczy do Czarnogóry - tam ich jest już sporo by się przekonać do czego są zdolni , czym się zajmują , czego się dorobili , po prostu przyjrzeć się im z bliska :wink:
Pozdrav.

A ja, Januszu, bardzo chętnie opiszę Tobie (i nie tylko Tobie) moją zeszłoroczną Czarnogórę, i kontakty z Serbami, Czarnogórcami i Albańczykami, z których zdecydowanie na pierwszy plan wybił się pan Serb, u którego "oczywiście" zarezerowowałem kwaterę - takiego chciwego i podłego sk...syna nie dane mi było jeszcze spotkać na żadnym wyjeździe w kraju i za granicą.
Na razie mi się nie chce, ale skrobnę. Na pewno.

Chyba przeczuwał że sympatyzujesz z Albańcami :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2008 19:42

mkm napisał(a):Janusz : to nie jest nowy kraj , to jest Albania w serbskim Kosovie i tyle
Pozdrav.

Większość Świata uznała Kosovo - więc jest to NOWY KRAJ - i tyle :lol:

Co do reszty, to dalej uważam że, posługujesz się uprzedzeniem i stereotypem w stosunku do ludzi, a już szczególnie do Albańczyków.
Jak kiedyś pojadę do Czarnogóry, to apartament wynajmę u Czarnogórca.
A jeśli takowych dorobił się Albańczyk czy Serb w Czarnogórze, to jak będzie spełniał moje oczekiwania, to też wynajmę i nie będę kierował się narodowością wynajmującego. :lol:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.03.2008 20:24

Janusz Bajcer napisał(a):
mkm napisał(a):Janusz : to nie jest nowy kraj , to jest Albania w serbskim Kosovie i tyle
Pozdrav.

Większość Świata uznała Kosovo - więc jest to NOWY KRAJ - i tyle :lol:

Co do reszty, to dalej uważam że, posługujesz się uprzedzeniem i stereotypem w stosunku do ludzi, a już szczególnie do Albańczyków.
Jak kiedyś pojadę do Czarnogóry, to apartament wynajmę u Czarnogórca.
A jeśli takowych dorobił się Albańczyk czy Serb w Czarnogórze, to jak będzie spełniał moje oczekiwania, to też wynajmę i nie będę kierował się narodowością wynajmującego. :lol:

Nie wiem czy większość Świata uznała , ale Ci którzy mają w tym interes - na pewno :!: Nawet poparcie przez Polskę wcale nie musi oznaczać mojego poparcia .
Co do uprzedzeń i swoich stereotypów , to każdy ma swoje i to bez wyjątku :!:
Z tym wynajęciem u Czarnogórca może być problem , bowiem ok. 90% apartamentów jest w rękach tych '' sk......w '' Serbów , jak przed chwilą napisal jeden z kolegów. Ale próbuj u Czarnogórców - są OK. ( bardzo lubią Albańców :wink: )

Albańczycy '' dorobili '' się apartamentów w rej. Ulcinja , ale nie polecam ze względów '' narodowościowych '' :wink: Naprawdę chciałbyś mieszkać przez dwa tygodnie w albańskim domu :?: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone