Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 05.03.2008 14:24

Pierwszy kraj wykorzystuje "precedens Kosowa"
Parlament Osetii Południowej zwrócił się o uznanie niepodległości do sekretarza generalnego ONZ, prezydenta i parlamentu Rosji oraz do szefów państw i parlamentów Wspólnoty Niepodległych Państw i krajów Unii Europejskiej.
Poinformowała o tym Irina Gagłojewa, szefowa Komitetu do Spraw Informacji i Druku tej nie uznawanej w świecie republiki.

W apelu czytamy, że prośba jest motywowana prawem każdego narodu do samookreślenia, z uwzględnieniem powstałej sytuacji polityczno-prawnej. Dokument podkreśla "szczególną rolę Rosji" w życiu i losie osetyńskiego narodu oraz zwraca uwagę na niemożność istnienia w jednym organizmie państwowym Gruzji i Osetii Południowej.

Dokument stwierdza też, że "precedens Kosowa" jest nowym, przekonującym potwierdzeniem tego, iż rozwiązanie konfliktów regionalnych może odbywać się nie tylko na zasadzie zachowania całości terytorialnej państw.

Osetia Południowa w czasach radzieckich miała autonomię w składzie Gruzińskiej SRR. Po rozpadzie Związku Radzieckiego proklamowała niezależność od Tbilisi. Liczy około 100 tysięcy mieszkańców, którzy w większości posiadają rosyjskie obywatelstwo, a rosyjski rubel jest powszechnie używaną walutą. Gruzja nie uznaje niezależności Osetii Południowej, cieszącej się przychylnością Rosji.

No i zobaczymy kto następny
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.03.2008 14:53

caal napisał(a):No i zobaczymy kto następny

Coś ostatnio czytałem o secesji Wysp Owczych i Grenlandii z Danii i utworzeniu dwóch nowych niepodległych państw....................
Może to nie będzie nikogo albo prawie nikogo w Polsce tak emocjonować jak Kosovo, ale może Europa powiększy się o jeszcze jedno, tym razem wyspiarskie, państwo?
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 05.03.2008 15:01

kulka53 napisał(a):Coś ostatnio czytałem o secesji Wysp Owczych i Grenlandii z Danii i utworzeniu dwóch nowych niepodległych państw....................

Też coś o tym słyszałam, tyle, że to mało konfliktowe, tak mi się wydaje.
Ale Kaukaz, Baskowie, Irlandia Północna to stanowczo inna "inszość".
A co z Palestyńczykami? Kurdami? etc
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 05.03.2008 15:06

caal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Coś ostatnio czytałem o secesji Wysp Owczych i Grenlandii z Danii i utworzeniu dwóch nowych niepodległych państw....................

Należy im się to co innym narodom, własne niezależne państwo. Obudzili się później niż inni, ale też chcą być u siebie w domu. Tak jak Polacy Litwini, Łotysze, Słowacy, Chorwaci, Słoweńcy .........................
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 05.03.2008 15:09

No to chetnie przyjmę zakłady :) Czy ci którym się należy tez będą tak łaskawie ocenieni przez wielkiego brata, stawiam że nie
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 21:20

No to zaśpiewajmy wszyscy jednym chórem - '' Ko da mi otme iz moje duse Kosovo ?! " - :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2008 21:28

mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 21:43

Niestety, niektórych naga prawda bardzo boli :!: No cóż nic na to nie poradzę :wink:
:(
:!:
Pozdrav.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 21:56

Janusz Bajcer napisał(a):Śpiewać każdy może .... :wink:

... jak się kupi nowy samochód ... to tym bardziej :wink: :D
Gratuluję fajnej maszynki :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2008 22:15

Dziękuję - zapraszam do BARU
Ostatnio edytowano 05.03.2008 23:41 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.03.2008 23:29

Janusz Bajcer napisał(a):Dzikuję - zapraszam do BARU

Cóż, Suzuki to niezawodnośc i przyjemność bezawaryjnej jazdy.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 05.03.2008 23:59

caal napisał(a):

Cóż, nic nie jest wieczne (oprócz wieczności :wink: ).
Ile państw już było a uczymy się o nich tylko na historii w szkole ( czasem czytamy w książkach ). Były wielkie imperia - już ich nie ma - co nie znaczy, że nie wniosly wkładu w rozwój cywilizacji. Paradoksalnie Kosowo już zaistniało w naukach politycznych - pojawiło się określenie "precedens Kosowa". A ile nowych form poltycznych na nim powstanie i ile przetrwa, zadecydują wielcy tego świata, którzy potrzebują takich państw czasem mniej, czasem więcej. Ja i tak jestem przekonany,że jeśli nie zainwestuje się miliardów w rozwój "energii wodorowej", następna wojna wybuchnie o złoża na ... Antarktydzie.
Kto wtedy będzie pamiętam o Kosowie ... Tylko Serbowie i Albańczycy.
Niech już przyjdzie wiosna ! Brakuje nam słońca i Jadranu :wink: 8)
xpictianoc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) xpictianoc » 08.03.2008 23:36

Bog!

Im więcej decentralizacji tym lepiej. Ja osobiście popieram niepodległe Kosowo tak jak nie widzę nic złego z dążeniach niepodległościowych Osetii Pd czy Abchazji ale i Górskiego Karabachu oczywiście w grę wchodzi geopolityka... no ale to nie dla maluczkich.
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 09.03.2008 10:01

Ja nie popieram wolnego od serbów kosowa, ale boje sie że nie starczy dla albańców serbskich domów. Może Albańci sie przeprowadzą do Bondsteel :D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.03.2008 14:05

Sprawa Kosova juz załatwiona, szkoda gadać dalej.
Kosovo jest zaleznie-niepodległe 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies