Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 05.03.2008 14:24

Pierwszy kraj wykorzystuje "precedens Kosowa"
Parlament Osetii Południowej zwrócił się o uznanie niepodległości do sekretarza generalnego ONZ, prezydenta i parlamentu Rosji oraz do szefów państw i parlamentów Wspólnoty Niepodległych Państw i krajów Unii Europejskiej.
Poinformowała o tym Irina Gagłojewa, szefowa Komitetu do Spraw Informacji i Druku tej nie uznawanej w świecie republiki.

W apelu czytamy, że prośba jest motywowana prawem każdego narodu do samookreślenia, z uwzględnieniem powstałej sytuacji polityczno-prawnej. Dokument podkreśla "szczególną rolę Rosji" w życiu i losie osetyńskiego narodu oraz zwraca uwagę na niemożność istnienia w jednym organizmie państwowym Gruzji i Osetii Południowej.

Dokument stwierdza też, że "precedens Kosowa" jest nowym, przekonującym potwierdzeniem tego, iż rozwiązanie konfliktów regionalnych może odbywać się nie tylko na zasadzie zachowania całości terytorialnej państw.

Osetia Południowa w czasach radzieckich miała autonomię w składzie Gruzińskiej SRR. Po rozpadzie Związku Radzieckiego proklamowała niezależność od Tbilisi. Liczy około 100 tysięcy mieszkańców, którzy w większości posiadają rosyjskie obywatelstwo, a rosyjski rubel jest powszechnie używaną walutą. Gruzja nie uznaje niezależności Osetii Południowej, cieszącej się przychylnością Rosji.

No i zobaczymy kto następny
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.03.2008 14:53

caal napisał(a):No i zobaczymy kto następny

Coś ostatnio czytałem o secesji Wysp Owczych i Grenlandii z Danii i utworzeniu dwóch nowych niepodległych państw....................
Może to nie będzie nikogo albo prawie nikogo w Polsce tak emocjonować jak Kosovo, ale może Europa powiększy się o jeszcze jedno, tym razem wyspiarskie, państwo?
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 05.03.2008 15:01

kulka53 napisał(a):Coś ostatnio czytałem o secesji Wysp Owczych i Grenlandii z Danii i utworzeniu dwóch nowych niepodległych państw....................

Też coś o tym słyszałam, tyle, że to mało konfliktowe, tak mi się wydaje.
Ale Kaukaz, Baskowie, Irlandia Północna to stanowczo inna "inszość".
A co z Palestyńczykami? Kurdami? etc
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 05.03.2008 15:06

caal napisał(a):
kulka53 napisał(a):Coś ostatnio czytałem o secesji Wysp Owczych i Grenlandii z Danii i utworzeniu dwóch nowych niepodległych państw....................

Należy im się to co innym narodom, własne niezależne państwo. Obudzili się później niż inni, ale też chcą być u siebie w domu. Tak jak Polacy Litwini, Łotysze, Słowacy, Chorwaci, Słoweńcy .........................
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 05.03.2008 15:09

No to chetnie przyjmę zakłady :) Czy ci którym się należy tez będą tak łaskawie ocenieni przez wielkiego brata, stawiam że nie
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 21:20

No to zaśpiewajmy wszyscy jednym chórem - '' Ko da mi otme iz moje duse Kosovo ?! " - :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2008 21:28

mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 21:43

Niestety, niektórych naga prawda bardzo boli :!: No cóż nic na to nie poradzę :wink:
:(
:!:
Pozdrav.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.03.2008 21:56

Janusz Bajcer napisał(a):Śpiewać każdy może .... :wink:

... jak się kupi nowy samochód ... to tym bardziej :wink: :D
Gratuluję fajnej maszynki :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2008 22:15

Dziękuję - zapraszam do BARU
Ostatnio edytowano 05.03.2008 23:41 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.03.2008 23:29

Janusz Bajcer napisał(a):Dzikuję - zapraszam do BARU

Cóż, Suzuki to niezawodnośc i przyjemność bezawaryjnej jazdy.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 05.03.2008 23:59

caal napisał(a):

Cóż, nic nie jest wieczne (oprócz wieczności :wink: ).
Ile państw już było a uczymy się o nich tylko na historii w szkole ( czasem czytamy w książkach ). Były wielkie imperia - już ich nie ma - co nie znaczy, że nie wniosly wkładu w rozwój cywilizacji. Paradoksalnie Kosowo już zaistniało w naukach politycznych - pojawiło się określenie "precedens Kosowa". A ile nowych form poltycznych na nim powstanie i ile przetrwa, zadecydują wielcy tego świata, którzy potrzebują takich państw czasem mniej, czasem więcej. Ja i tak jestem przekonany,że jeśli nie zainwestuje się miliardów w rozwój "energii wodorowej", następna wojna wybuchnie o złoża na ... Antarktydzie.
Kto wtedy będzie pamiętam o Kosowie ... Tylko Serbowie i Albańczycy.
Niech już przyjdzie wiosna ! Brakuje nam słońca i Jadranu :wink: 8)
xpictianoc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) xpictianoc » 08.03.2008 23:36

Bog!

Im więcej decentralizacji tym lepiej. Ja osobiście popieram niepodległe Kosowo tak jak nie widzę nic złego z dążeniach niepodległościowych Osetii Pd czy Abchazji ale i Górskiego Karabachu oczywiście w grę wchodzi geopolityka... no ale to nie dla maluczkich.
Rambo54
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rambo54 » 09.03.2008 10:01

Ja nie popieram wolnego od serbów kosowa, ale boje sie że nie starczy dla albańców serbskich domów. Może Albańci sie przeprowadzą do Bondsteel :D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 09.03.2008 14:05

Sprawa Kosova juz załatwiona, szkoda gadać dalej.
Kosovo jest zaleznie-niepodległe 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone