Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.11.2007 12:50

shtriga napisał(a):hahahaha - spróbujcie kupić tam ziemię, jak Was na to stać!!! Trzeba było kupować tak jeszcze 5-10 lat temu!
:lol: :lol: :lol:

Shtriga,

Bo i ten artykuł ma, o ile dobrze kojarzę, jakieś 5 lat :lol: ... a jak sama dobrze wiesz ostatnie kilka lat w Albanii to większy postęp cywilizacyjny niż cały okres powojenny :) ... oby tak dalej im szło :!:

PAP
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 21.11.2007 13:04

Może ktoś chce kupić mieszkanie w Sutomore koło Baru ?Znajomi próbują sprzedać. Zainteresowanym podam więcej szczegółów.

Kupiłabym ,ale trochę daleko do pracy bym miała. :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.11.2007 13:21

AndrzejJ. napisał(a):Tak jest w Albanii .To jak będzie w państwie Kosovo ? Nawet za 30 lat Chorwacji tam nie zrobią. :wink:

Albania i Kosowo to jak Rumunia i Transylwania (Siedmiogród) - dwa różne światy więc ten kto napisał te słowa widać że nie zna tamtejszych realiów.
Kosowo należało do YU przez 80 lat i chcąc czy nie korzystało z wielu dobrodziejstw cywilizacyjnych tego nieźle rozwijającego się kraju podczas gdy Albania w okresie 1945-90 została całkowicie odizolowana od świata jak dziś Korea Północna. W Albanii próbowano zaprowadzić najprawdziwszy, stalinowski komunizm co oznaczało całkowite zniszczenie rodzimej gospodarki i cywilizacyjnie krok w tył podczas gdy "YU made by Tito" (a wraz znią Kosowo) to był kraj niemal kapitalistyczny, który nie musi startować od zera.
I dlatego dziś różnice cywilizacyjne i mentalne między Albańczykami z Kosowa a tymi z Albanii są ogromne, w efekcie których Kosowo bardzo szybko stanie się normalnym krajem europejskim na poziomie bałkańskim (jak BG, czy RO) tym bardziej że UE nie prędko opuści ten kraj nawet po ogłoszeniu przez niego niepodległości.
Albanię w odróżnieniu czeka znacznie dłuższa i trudniejsza droga do normalności ale ten proces też już się tam rozpoczął i nie pozostaje nic innego jak trzymać kciuki aby im się to jaknajszybciej powiodło.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.11.2007 13:45

niezawodny napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Tak jest w Albanii .To jak będzie w państwie Kosovo ? Nawet za 30 lat Chorwacji tam nie zrobią. :wink:

Albania i Kosowo to jak Rumunia i Transylwania (Siedmiogród) - dwa różne światy więc ten kto napisał te słowa widać że nie zna tamtejszych realiów.

niezawodny,

Tekst jest o Albanii, a słowa, o których piszesz, dopisał AndrzejJ :) ... a jaka jest wiedza AndrzejJ'a i mkm'a na temat Kosova czy Albanii to chyba dobitnie widać z ich postów :D ... myślę, że im twoje wyjaśnienia nie wiele pomogą :wink: :( ... a szkoda, bo masz absolutną rację :!: :) ... Ty od nich wymagasz wyższej finezji w ocenie, a Oni mają problemy ze zrozumieniem elementarnych pojęć :(

PAP
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.11.2007 13:49

PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 21.11.2007 14:19

AndrzejJ. napisał(a):finezyjne zdjęcia z koniem
:wink:

Dzięki AndrzejJ'u ... właśnie potwierdzasz moją tezę na twój temat wyrażoną powyżej :) ...

I pamiętaj, lekarstwa trzeba brać regularnie i we właściwych dawkach, bo inaczej nie działają tak jak powinny :wink: :lol:

Pozdrawiam,

PAP
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.11.2007 14:50

PAP napisał(a):I pamiętaj, lekarstwa trzeba brać regularnie i we właściwych dawkach,

Spoko. :wink:
do zobaczenia Serbio
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.11.2007 17:22

Fajna relacja :D Tak jak myślałem . Byłem tylko na granicy Czarnogóry z Albanią, za Bojaną i to co widziałem wystarczy, by dalej nie wychylać nosa :wink: Dobrze się czuję tylko tam , gdzie dominuje porządek i czystość a nie brud i niechlujstwo . Zdecydowanie wolę przebywać z ludżmi uczciwymi i pracowitymi a nie z fałszywymi i leniwymi . Oby tylko ta granica cywilizacyjna nie została w przyszłości przesunięta na północ. Nie można do tego dopuścić. :!:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.11.2007 17:56

Piotrek_B napisał(a):
mkm napisał(a):... Kto Ci każe prowadzić ze mną polemikę :?:

Nikt, absolutnie NIKT ! Polemiki prowadzę z osobami, które mają coś do powiedzenia a nie posiadają wiedzę "zasłyszaną i jednostronną" lub pochodzącą z youtube.
mkm napisał(a):... Więcej szacunku dla Ślązaków życzę :wink:

Gdzie w moich postach widzisz pogardę dla Ślązaków 8O :?: Ja nie uczę się od Ciebie pogardy do innych ludzi czy narodów (co w Twoich postach można wyczytać) - jest to pojęcie mi obce

PS. Moje pytanie brzmiało nieco inaczej niż Twoja odpowiedź na nie (to tak na marginesie). Ale ponieważ w Twoich "polemikach" nie widzę sensownych argumentów potraktuję to pytanie jako retoryczne....

Człowieku :roll: Zrozum że wiedzę czerpie się z różnych żródeł - z you tube też . Jeżeli coś ciekawego '' zasłyszysz '' z mądrych ust - to też jest żródło wiedzy .
Moja wiedza w temacie Albańców wynika głównie z moich osobitych doświadczeń i kontaktów z tymi ludżmi i nikt nie zmieni mojego podejścia do tych spraw w tym temacie :!:
Co do pogardy to powiem tak - jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich ruchów terrorystycznych na całym świecie - nie tylko w Serbskim Kosovie i Albanii :!:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.11.2007 18:34

PAP napisał(a):
mkm napisał(a):Za bardzo uległeś propagandzie antyserbskiej i to wszystko .

Aaaaa ... to wiele tłumaczy :D ... parę tygodni temu taki jeden smutny i mały pan w TV też mówił, że przegrał, bo media robiły mu wrogą propagandę czy spisek czy jakoś tam :D

Ale rozumiem, że te twoje filmiki są absolutnie 1000% propaganda free :?: ... i Ty im ufasz bezgranicznie :?: ... i ten serbski generał, coście razem soki pili, też tylko pomagał w 1999 roku zagubionym nie serbskim Kosovarom odnaleźć drogę do Albanii :?:

Zdecydowanie , o 1000% mam większe zaufanie do Serbów ponieważ to porządni i uczciwi ludzie . Tak wynika z moich osobistych doświadczeń i nic na to nie poradzę.
Generał nie pomagał już żadnym Albańcom szukać drogi do ich Ojczyzny , ponieważ od 1989 przeszedł na zasłużoną emeryturę ( w wojsku mówi się - w stan spoczynku ). Co wieczór przy '' bevandzie '' opowiadał o Jugosłwii , jej rozkwicie i rozpadzie , o Kosovie , Chorwacji , Bośni , o Tito, Tudjmanie , Mladicu i jeszcze wielu , wielu innych . :wink: Bardzo dobrze i ciepło wyrażał się o Polsce . W jego słowach nie było nienawiści , był tylko wielki żal , że doszło do takiego rozlewu krwi. Był też wielki żal do całej Europy że nie przeciwstawiła się barbarzyńskim nalotom amerykańskim na Serbię. Był tym wszystkim trochę podłamany.
Spotkałem na swej drodze jeszcze wielu innych Serbów i za każdym razem wywierali na mnie jak najbardziej pozytywne wrażenie.
Jeżeli popierasz w sporze o Kosovo Albańców to Twoja rzecz - nic niestety na to nieporadzimy :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.11.2007 18:59

mkm napisał(a): Co do pogardy to powiem tak - jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich ruchów terrorystycznych na całym świecie - nie tylko w Serbskim Kosovie i Albanii :!:

A gdzie niby jest terroryzm w Albanii czy Kosowie? Akurat Albańczycy należą do największych euroentuzjastów (czyli zwolenników UE) w Europie co wyraźnie odróżnia ich od zwolenników Bin Ladena.
Również islam albański jest bardzo umiarkowany bo większość społeczeństwa jest niepraktykująca - to akurat spuścizna po komuniźmie, który zwłaszcza w Albanii niemal całkowicie wytępił wszystkie religie.

Ale jeśli tych ludzi zamknie się w gettcie, powie im że Europa ich nie chce a zwłaszcza zostawi na pastwę Serbów to faktycznie może być z nich niezły materiał na terrorystów. W Sarajewie w odróżnieniu od Klewek :lol: faktycznie lądowali islamscy mudżahedini (tu akurat w słusznej sprawie) i niewiele brakło a BiH stałaby się drugim Irakiem. Chciałbyś tego w Kosowie, Macedonii i Czarnogórze? Na szczęście takie opinie MKM jak twoja to margines - ludzkość potrafi się uczyć na własnych błędach.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 21.11.2007 19:14

niezawodny napisał(a):Ale jeśli tych ludzi zamknie się w gettcie, powie im że Europa ich nie chce (...) to faktycznie może być z nich niezły materiał na terrorystów.

Tu się zgadzam.

niezawodny napisał(a):(...)a zwłaszcza zostawi na pastwę Serbów(...)

Abstrahując od tego co było kilka-kilkanaście lat temu, mówię o tu i teraz... to kosowskim Albańczykom raczej nie grozi :lol:
Raczej świat zostawia resztki kosowskich Serbów na pastwę Albańczyków.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.11.2007 19:57

zawodowiec napisał(a): Raczej świat zostawia resztki kosowskich Serbów na pastwę Albańczyków.

Kto sieje wiatr ten zbiera burze.
Żal mi tych Serbów, którzy muszą teraz płacić wysoką cenę za obłąkańczą politykę swojego niedawnego wodza narodu, któremu zaufali. Ale tak już jest w polityce - politycy mieszają a skutki ponoszą obywatele. Jeszcze gorzej dla tych obywateli jeśli popierali taką obłąkaną politykę. Ciekawy jestem jaki % Serbów popierał Miloszevicia, gdy ten rozpoczynał swoją misję budowy "Wielkiej Serbii"??? Myślę że był to jednak znaczny %

Wspomniałeś kilka postów wcześniej o świętych dla Serbów klasztorach. Gdy byłem w maju w BiH miałem ze sobą stary (z lat 80-tych) przewodnik po YU. W Bania Luce chciałem zobaczyć któryś z 16-u meczetów wpisanych na listę światowego dziedzictwa ludzkości UNESCO, jako zabytki klasy zerowej (najwyższej) - wymienionych w tym przewodniku. Jak się okazało wszystkie co do jednego zostały wysadzone przez bośniackich Serbów w 1991 roku - to wyczytałem już w nowym przewodniku. Tej straty nie da się już odwrócić.
Pozostaje mieć nadzieję że Albańczycy nie będą gorsi od Serbów i że siły pokojowe, które z Kosowa szybko nie wyjdą zabezpieczą zabytki kultury dla następnych pokoleń. Niszczenie zabytków to wyjątkowe barbarzyństwo ale i czysta głupota bo np. taka Bania Luka traci dziś miliony na turystyce - po prostu nie ma tam po co jeździć bo tubylcy pozbawili się sami tego co mieli najcenniejsze. To tak jakby moi ziomale wysadzili Wawel :wink: Może Albańczycy będą jednak bardziej pragmatyczni...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 21.11.2007 19:59

zawodowiec napisał(a):Raczej świat zostawia resztki kosowskich Serbów na pastwę Albańczyków.

O takim zostawieniu rozstaniu pisał poeta Eqrem Basha.

,,nade mną ziemia
i jeden słup

rozstańmy się jak ludzie
wy tam
ja tu
z nienawiścią

wy znękani
ja zapomniany
w dole''
szersze spojrzenie na Kosovo pisane w 1999 roku
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.11.2007 22:55

Oglądałem "finezyjne zdjęcia z koniem". Wiele z nich przypomina mi Polskę z wczesnych lat 90. Czy to, że przez kilkanaście lat udalo się nam pozbyć ( większości ) takich scen, świadczy o Polakach jako o wybitnym i doskonałym narodzie ? Czy po prostu mieliśmy te kilkanaście lat wolności, gdzie jako tako awansowaliśmy cywilizacyjnie, jak awansowałby każdy inny naród w tych warunkach. Natura nie znosi próżni. Ludzka pomysłowośc nie zna granic. Byle by nie było wojen. Dlatego podoba mi się pomysł wrzucenia wszystkich bałkańskich krajów do Szengenlandii. Tam nikt nie skrzyknąłby już partii "w obronie ojczyzny" . Zostałyby mafie - ale jak uczy życie, te są wieczne. I wcale nie tak całkiem pozbawione sensu ...
I jeszcze jedno - przecież nie ma "narodu kosowskiego" . Są tylko Albańczycy chcący władzy i możliwości robienia pieniędzy w niezależności od Serbów i ... państwa Albanii. I to może być zarzewie kolejnej wojny bałkańskiej - bratobójczej ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Kosowo niepodległe? Nowy plan UE - wojna czy pokój? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone