Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kośice-Split lecial ktos?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 30.07.2008 11:11

Korzystal ktos z tego polaczenia SkyEurope?
Jak wyglada temat wypozyczenia auta na lotnisku w Splicie?

pozdrowienia! :wink:
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 31.07.2008 10:53

Marcin29 napisał(a):Korzystal ktos z tego polaczenia SkyEurope?
Jak wyglada temat wypozyczenia auta na lotnisku w Splicie?

pozdrowienia! :wink:

Na lotnisku w Splicie jest kilka firm wynajmujących samochody np.
www.uni-rent.com
Na stronie internetowej www.split-airport.hr w linku "Usluge putovnicima" jest zawieszka "Prijevoz do grada". Tam znajdziesz telefony wielu firm rent-a-car.
Pozdrawiam
latitude75
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) latitude75 » 19.08.2008 12:17

Witam!

Właśnie w ubiegłą niedzielę wróciliśmy z Baskiej Vody. Przelot w obie strony właśnie z Koszyc. W razie pytań służę wszelkimi odpowiedziami!

Pozdrawiam,
Marcin
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 19.08.2008 12:33

latitude75 napisał(a):Witam!

Właśnie w ubiegłą niedzielę wróciliśmy z Baskiej Vody. Przelot w obie strony właśnie z Koszyc. W razie pytań służę wszelkimi odpowiedziami!

Pozdrawiam,
Marcin

hej:)No przede wszystkim jak wyglada temat odprawy w Skyeurope(chodzi mi o miejsca obok siebie-nie te platne, obojetnie gdzie byle obok).Czy trzeba byc 2 godz wczesniej..tak mi zasugerowano..troche wczesnie...leciales o 7:40?...parking dlugoterminowy mowili ze nie trzeba rezerwowac,miejsca sa...
nie lecialem ta linia a w tamta strone mam via Bratyslawa.co to za flota lata?737?czy jakies wynalazki typu fokker?

ogolnie daj wskazowki czego mam sie spodziewac po tych liniach

dzieki!! :wink: :wink:
latitude75
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) latitude75 » 21.08.2008 09:59

Odprawa w SkyEurope jest jak najbardziej OK. Odlot jest, o ile dobrze pamiętam o 7.10 (nie 7.40!). Z siedzeniem obok siebie nie ma żadnego problemu - mówisz o tym osobie, która Was odprawia i takie miejsca dostajecie. Z tym że myślę, że warto się pospieszy z przyjściem do odprawy bo potem miejsc szybko ubywa... Sądzą, że przyjście dwie godziny wcześniej to trochę przesada, ale warto pojawi się tak 1h20m przed odlotem jeżeli chcecie te miejsca obok siebie.

Samolot świetny - nowiutki Boeing 737-700 NG - wygodne skórzane siedzenia, duży komfort. Sky Europe kupiło kilkanaście takich maszyn i bardzo się chwalą że mają najmłodzą flotę samolotów w całej Europie. Żadnych zastrzeżeń - obsługa miła, na pokładzie nic nie kupowaliśmy bo drogo.

Z parkingiem rzeczywiście nie ma problemu. P3 (parking długoterminowy) jest dosyc duży i choc zwykle stoi tam sporo aut to wolne miejsce zawsze się znajdzie. Podjezdżasz pod budkę, naciskasz guzik, pobierasz wydrukowany bilet, potem podjeżdzasz pod szlaban na P3, wkładasz w szczelinę otrzymany wcześniej bilet, szlaban idzie w górę, parkujesz i (ważne!) chowasz bilet parkingowy w bezpieczne miejsce. To wszystko.
Po powrocie masz dwa wyjścia - albo płacisz za parking w automacie na lotnisku albo u pana w budce. Nieprzyjemne zaskoczenie to takie, że mimo że na stronie i na tablicach widnieje cena 1600 Sk za tygodniowe parkowanie, to tablica po włożeniu biletu wywala Ci cenę za 8 dni - 1760 Sk. Winny jest system, który rygorystycznie zlicza dni po 24 godziny - przykładowo pobierasz bilet w niedzielę o 6.10 to przylatując ze Splitu w następną niedzielę ok. 10.15 system twierdzi, że siedem dni to się skończyło o 6.10, a teraz parkujesz już ósmy dzień. Kompletny absurd... Ja się wykłóciłem i dałem tylko 1600 Sk, ale wymagało to dłuższej rozmowy z panem w budce - więc Twój wybór.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdrawiam

Marcin
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 21.08.2008 14:22

latitude75 napisał(a):Odprawa w SkyEurope jest jak najbardziej OK. Odlot jest, o ile dobrze pamiętam o 7.10 (nie 7.40!). Z siedzeniem obok siebie nie ma żadnego problemu - mówisz o tym osobie, która Was odprawia i takie miejsca dostajecie. Z tym że myślę, że warto się pospieszy z przyjściem do odprawy bo potem miejsc szybko ubywa... Sądzą, że przyjście dwie godziny wcześniej to trochę przesada, ale warto pojawi się tak 1h20m przed odlotem jeżeli chcecie te miejsca obok siebie.

Samolot świetny - nowiutki Boeing 737-700 NG - wygodne skórzane siedzenia, duży komfort. Sky Europe kupiło kilkanaście takich maszyn i bardzo się chwalą że mają najmłodzą flotę samolotów w całej Europie. Żadnych zastrzeżeń - obsługa miła, na pokładzie nic nie kupowaliśmy bo drogo.

Z parkingiem rzeczywiście nie ma problemu. P3 (parking długoterminowy) jest dosyc duży i choc zwykle stoi tam sporo aut to wolne miejsce zawsze się znajdzie. Podjezdżasz pod budkę, naciskasz guzik, pobierasz wydrukowany bilet, potem podjeżdzasz pod szlaban na P3, wkładasz w szczelinę otrzymany wcześniej bilet, szlaban idzie w górę, parkujesz i (ważne!) chowasz bilet parkingowy w bezpieczne miejsce. To wszystko.
Po powrocie masz dwa wyjścia - albo płacisz za parking w automacie na lotnisku albo u pana w budce. Nieprzyjemne zaskoczenie to takie, że mimo że na stronie i na tablicach widnieje cena 1600 Sk za tygodniowe parkowanie, to tablica po włożeniu biletu wywala Ci cenę za 8 dni - 1760 Sk. Winny jest system, który rygorystycznie zlicza dni po 24 godziny - przykładowo pobierasz bilet w niedzielę o 6.10 to przylatując ze Splitu w następną niedzielę ok. 10.15 system twierdzi, że siedem dni to się skończyło o 6.10, a teraz parkujesz już ósmy dzień. Kompletny absurd... Ja się wykłóciłem i dałem tylko 1600 Sk, ale wymagało to dłuższej rozmowy z panem w budce - więc Twój wybór.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdrawiam

Marcin

stokrotne dzieki!powinno byc ok :wink:
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 20.09.2008 12:49

wróciliśmy.super!!Sky+auto=idealne rozwiązanie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2008 16:05

...aleś się rozpisał...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 20.09.2008 16:36

hepik napisał(a):...aleś się rozpisał...

Właśnie. :!:
Marcin .... tak od A do Z, tak łopatologicznie. Np. gdzie kupujesz bilet, ile płacisz ... na samym końcu podsumowanie od strony wygody, niewygody, czasu, finansów.
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 20.09.2008 17:57

Przepraszam ze z zagranicznej klawiaturki bede pisac :oops:

Pomny poprzednich karkolomnych wyjazdow z trasa ponad 13 godzin, postanowilismy ze tym razem bedzie inaczej.
Calkiem przypadkiem wpadlo mi w oko lotnisko w Koszycach.
Z racji tego ze nieudolni podkarpaccy dzialacze od 5 lat nie potrafia zbudowac terminalu (wszystko inne juz jest) postanowilem skorzystac z nowej destynacji.
Z koszyc jak sie okazuje lata skyeurope.I lata do....splitu jak i dubrovnika 8O
Nie czekajac dlugo zarezerwowalismy bilety-w jedna strone tam przez Bratyslawe a spowrotem bezposrednio
Ceny biletow to okolo 120EUR/os w obie strony.
Na lotnisku w splicie wynajelismy autko kategorii A (update do B za friko!) po negocjacjach z firma wynajmujaca wyszlo...360EUR/2tygodnie
Paliwko wedle zuzycia-nam wyszlo za ten czas okolo 500kun :wink:
Polecam taka inicjatywe, poniewaz nie interesuje nas w tym ukladzie nic.
Cokolwiek stanie sie z autem wola sie pomoc i po sprawie.Wazne jest ubezpieczenie zeby sprawdzic jakie daja (z reguly jest to udzial wlasny <400EUR.reszte pokrywa w razie W ubezpieczyciel

I tak oto w pol godzinki bylismy w Bratyslawie a za kolejne 3 godzinki (2 godziny oczekiwania w BTS) bylismy juz pod palmami na SPU :wink: !!
Do odprawy jak tu wyzej kolega wspominal wystarczy byc na godzinke przed odlotem spokojnie.Koszyce to male lotnisko ale bardzo sprawnie zarzadzane. szkoda ze w Rzeszowie te ciule nie potrafia takiego zrobic.
sama linia SKYEurope super.nowe 737-700, sliczne stewy jest naprawde fajnie.puszka coli 2EUR kanapka 4EUR
nie jest zle :wink:
jedyny minus to taki ze bagaze w BTS musielismy zabrac z tasmy i zrobic ponowny check-in do SPU.ale na tasme z bagazami czekalismy....15minut
w Wawie 2 godziny czasem bywalo.

podsumowujac-wyszlo nas to latanie z pozyczonym autem kilka stowek wiecej niz targanie swojego z Polski a zmeczenie przy tym zadne.
sniadanie zjedlismy w Polsce a obiad juz na plazy w Okrugu G. :wink:

jakby cos pytajcie.pozdrowienia i zapraszam na relacje z pobytu do dzialu z tymi tematami juz wieczor :wink:

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone