Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kościoły w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
barbara kowal
Autostopowicz
Kościoły w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) barbara kowal » 01.07.2007 09:15

witam wybieramy się pierwszy raz i mam prośbę o podanie namiarów na kościoły w których można uczestniczyć w mszach po polsku rzym-kat.
czy takie istnieją,czy ktoś był wybieamy się na PAG a więc gdzieś na DALMACJI .proszę o odpowiedż BK 8O
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 01.07.2007 09:36

Chorwacja to katolicki kraj, prawie w każdej miejscowości są kościoły. Msze odbywają się rzadziej niż w Polsce (przeważnie jedna rano, druga wieczorem). Nie spotkałem się z mszą w innym języku niż chorwackim.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 01.07.2007 10:10

Najprędzej na mszę w języku polskim trafisz w Medugorje jak akurat spotaksz jakąś polską pielgrzymkę (co trudne nie jest).
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 01.07.2007 11:18

Lider16 napisał(a):Najprędzej na mszę w języku polskim trafisz w Medugorje jak akurat spotaksz jakąś polską pielgrzymkę (co trudne nie jest).

Pani pyta o Chorwację. :wink:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 01.07.2007 14:57

platon napisał(a):
Lider16 napisał(a):Najprędzej na mszę w języku polskim trafisz w Medugorje jak akurat spotaksz jakąś polską pielgrzymkę (co trudne nie jest).

Wiesz Platonie, zakładam, że Pani jest na tyle domyślna i zorientowana, że będzie wiedziała o co chodziło mi w tej wypowiedzi. :wink: :wink:
Jeżeli nie, napiszę bez skrótów myślowych :twisted:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 01.07.2007 15:16

Lider16 napisał(a):
platon napisał(a):

Wiesz Platonie, zakładam, że Pani jest na tyle domyślna i zorientowana, że będzie wiedziała o co chodziło mi w tej wypowiedzi. :wink: :wink:

Megjugorie się pisze. :wink:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 01.07.2007 15:31

platon napisał(a):
Lider16 napisał(a):
platon napisał(a):

Megjugorie się pisze. :wink:

A g...o prawda ;-) Međugorje (tak jest w oryginale). ;-)
Ostatnio edytowano 01.07.2007 16:10 przez Lider16, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Kościoly W Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2007 15:59

barbara kowal napisał(a):witam wybieramy się pierwszy raz i mam prośbę o podanie namiarów na kościoły w których można uczestniczyć w mszach po polsku rzym-kat.
czy takie istnieją,czy ktoś był wybieamy się na PAG a więc gdzieś na DALMACJI .proszę o odpowiedż BK 8O

Katolicy w Chorwacji stanowią 87% społeczeństwa. Większość praktykuje, jednak w Polsce sposób uczestniczenia w Mszy Św. Chorwatów może zostać uznany za kontrowersyjny. W czasie Eucharystii wychodzą oni z kościoła, dużo osób nawet do niego nie wchodzi, a jedynie stoi przed nim i rozmawia z innymi. Tak jak w większości krajów ludzie są bardziej religijni na wsiach i małych miastach niż np. w Zagrzebiu czy miastach turystycznych.

Na Pagu i w innych miasteczkach na wybrzeżu chorwackim nie ma mszy po polsku

Pag wnętrze kościoła

Obrazek
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2007 16:16

Janusz Bajcer napisał(a):
Katolicy w Chorwacji stanowią 87% społeczeństwa. Większość praktykuje, jednak w Polsce sposób uczestniczenia w Mszy Św. Chorwatów może zostać uznany za kontrowersyjny. W czasie Eucharystii wychodzą oni z kościoła, dużo osób nawet do niego nie wchodzi, a jedynie stoi przed nim i rozmawia z innymi. Tak jak w większości krajów ludzie są bardziej religijni na wsiach i małych miastach niż np. w Zagrzebiu czy miastach turystycznych.

Ja z czymś takim się nie spotkałem. Zresztą nie sądze żeby to było aż tak kontrowersyjne bo u nas normalną sprawą jest uczestniczenie w całej mszy w oparciu o kościelne ogrodzenie :)
Bardziej zdziwiły nas dziewczynki-ministrantki w kościółku w Oraszaczu.

Ciekawym doświadczeniem było też odmawianie Ojcze Nasz na mszy węgierskiej, które trwało chyba dwa razy dłużej niż po polsku :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2007 17:16

gospodarz napisał(a):Zresztą nie sądze żeby to było aż tak kontrowersyjne bo u nas normalną sprawą jest uczestniczenie w całej mszy w oparciu o kościelne ogrodzenie :)

A to racja, tylko czy to normalne tak uczestniczyć we mszy? - widocznie polscy katolicy upodabniają się do chorwackich (lub odwrotnie)
Natomiast z moich spostrzeżeń w Chorwacji zauważyłem, że na mszy przeważają starsze osoby i małe dzieci, młodzieży mało.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 01.07.2007 19:42

gospodarz napisał(a):Bardziej zdziwiły nas dziewczynki-ministrantki w kościółku w Oraszaczu.
Prawda, w wielu miejscowościach widziałem młode dziewczyny jako ministrantki, to chyba u nich normalne. Jak wspomniałem wcześniej w Chorwacji byliśmy na mszach tylko w języku chorwackim.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 01.07.2007 22:17

gospodarz napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Ja z czymś takim się nie spotkałem. Zresztą nie sądze żeby to było aż tak kontrowersyjne bo u nas normalną sprawą jest uczestniczenie w całej mszy w oparciu o kościelne ogrodzenie :)
Bardziej zdziwiły nas dziewczynki-ministrantki w kościółku w Oraszaczu.

Ciekawym doświadczeniem było też odmawianie Ojcze Nasz na mszy węgierskiej, które trwało chyba dwa razy dłużej niż po polsku :)

Mnie w Orasaczu Dziewczynki-ministrantki nie zdziwiły, bo u nas w kościele są od kilku lat.
Od dobrych kilku... lat jestem pod wrażeniem swojej pierwszej chorwackiej mszy w kościółku w Murter - ekran z tekstami , melodie znane i czułam się tam całkiem swobodnie, jednak po wyjściu z kościoła koło samochodów z krakowskimi blachami stało towarzystwo, rodzice sobie rozmawiali, a 2 panienki (około 16-17 lat ) miały wielki żal do księdza, że nie odprawiał mszy "przynajmniej po angielsku, skoro nie zna polskiego" i co :?: :?: :?: :?:
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 02.07.2007 23:07

Nie znajm języka chorwackiego, nie miałam problemów żeby uczestniczyć we mszy. Melodie te same, słowa brzmią podobnie, więc można modlić się razem z Chorwatami. Kultura Chorwatów jest o klasę wyższa niż Polaków. Nie widziałam żadnego Chorwata w kościele w krótkich spodenkach lub Chorwatki w blusce na ramiączkach lub pępkiem na wierzchu. Od razu można było poznać Chorwata i polskiego katolika. Dziewczyny ministrantki w Polsce są od kilku lat.
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 02.07.2007 23:31

Cóż kontynuuję temat dalej bo na postawione przez Panią Barbarę pytanie dalej nie ma odpowiedzi.
Więc jeszcze raz Pani Barbara pytała:
barbara kowal napisał(a):witam wybieramy się pierwszy raz i mam prośbę o podanie namiarów na kościoły w których można uczestniczyć w mszach po polsku rzym-kat.

Ja dokładam swoje: gdzie w okolicy Stanici Tice można się wybrać w niedzielę na mszę i niekoniecznie po Polsku. I z góry dziękuję za wszelkie informacje.
I jeszcze jedno nie komentujmy na forum nagannego zachowania innych w kościele ale zwracajmy im uwagę bezpośrednio bo to my tworzymy Kościół i taki On będzie jakie będzie w Nim nasze uczestnictwo.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 03.07.2007 07:55

Barbara dostała przecież odpowiedź. Nikt z piszących nie spotkał się z mszą w języku polskim.
Ja też o takowej nie słyszałam, a byłam w Cro 6 razy
Censor na Twoje pytanie nie odpowiem, bo tam nie byłam. 8O
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies