witam wybieramy się pierwszy raz i mam prośbę o podanie namiarów na kościoły w których można uczestniczyć w mszach po polsku rzym-kat.
czy takie istnieją,czy ktoś był wybieamy się na PAG a więc gdzieś na DALMACJI .proszę o odpowiedż BK
platon napisał(a):Lider16 napisał(a):Najprędzej na mszę w języku polskim trafisz w Medugorje jak akurat spotaksz jakąś polską pielgrzymkę (co trudne nie jest).
Pani pyta o Chorwację.
Lider16 napisał(a):platon napisał(a):Lider16 napisał(a):Najprędzej na mszę w języku polskim trafisz w Medugorje jak akurat spotaksz jakąś polską pielgrzymkę (co trudne nie jest).
Pani pyta o Chorwację.
Wiesz Platonie, zakładam, że Pani jest na tyle domyślna i zorientowana, że będzie wiedziała o co chodziło mi w tej wypowiedzi.
Jeżeli nie, napiszę bez skrótów myślowych
platon napisał(a):Lider16 napisał(a):platon napisał(a):Lider16 napisał(a):Najprędzej na mszę w języku polskim trafisz w Medugorje jak akurat spotaksz jakąś polską pielgrzymkę (co trudne nie jest).
Pani pyta o Chorwację.
Wiesz Platonie, zakładam, że Pani jest na tyle domyślna i zorientowana, że będzie wiedziała o co chodziło mi w tej wypowiedzi.
Jeżeli nie, napiszę bez skrótów myślowych
Megjugorie się pisze.
barbara kowal napisał(a):witam wybieramy się pierwszy raz i mam prośbę o podanie namiarów na kościoły w których można uczestniczyć w mszach po polsku rzym-kat.
czy takie istnieją,czy ktoś był wybieamy się na PAG a więc gdzieś na DALMACJI .proszę o odpowiedż BK
Janusz Bajcer napisał(a):
Katolicy w Chorwacji stanowią 87% społeczeństwa. Większość praktykuje, jednak w Polsce sposób uczestniczenia w Mszy Św. Chorwatów może zostać uznany za kontrowersyjny. W czasie Eucharystii wychodzą oni z kościoła, dużo osób nawet do niego nie wchodzi, a jedynie stoi przed nim i rozmawia z innymi. Tak jak w większości krajów ludzie są bardziej religijni na wsiach i małych miastach niż np. w Zagrzebiu czy miastach turystycznych.
gospodarz napisał(a):Zresztą nie sądze żeby to było aż tak kontrowersyjne bo u nas normalną sprawą jest uczestniczenie w całej mszy w oparciu o kościelne ogrodzenie
Prawda, w wielu miejscowościach widziałem młode dziewczyny jako ministrantki, to chyba u nich normalne. Jak wspomniałem wcześniej w Chorwacji byliśmy na mszach tylko w języku chorwackim.gospodarz napisał(a):Bardziej zdziwiły nas dziewczynki-ministrantki w kościółku w Oraszaczu.
gospodarz napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):
Katolicy w Chorwacji stanowią 87% społeczeństwa. Większość praktykuje, jednak w Polsce sposób uczestniczenia w Mszy Św. Chorwatów może zostać uznany za kontrowersyjny. W czasie Eucharystii wychodzą oni z kościoła, dużo osób nawet do niego nie wchodzi, a jedynie stoi przed nim i rozmawia z innymi. Tak jak w większości krajów ludzie są bardziej religijni na wsiach i małych miastach niż np. w Zagrzebiu czy miastach turystycznych.
Ja z czymś takim się nie spotkałem. Zresztą nie sądze żeby to było aż tak kontrowersyjne bo u nas normalną sprawą jest uczestniczenie w całej mszy w oparciu o kościelne ogrodzenie
Bardziej zdziwiły nas dziewczynki-ministrantki w kościółku w Oraszaczu.
Ciekawym doświadczeniem było też odmawianie Ojcze Nasz na mszy węgierskiej, które trwało chyba dwa razy dłużej niż po polsku
barbara kowal napisał(a):witam wybieramy się pierwszy raz i mam prośbę o podanie namiarów na kościoły w których można uczestniczyć w mszach po polsku rzym-kat.