Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korzystna wymiana: kuna?euro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Salomea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salomea » 27.07.2005 09:19

Zamierzam w Polsce zaopatrzyć się w Kuny, ponieważ mam euro wiec zastanawiam się jak najkorzystniej wymienic kase? Czesc zostawiam w euro, natomiast kuny tez wypada miec. Zatem doradzcie czy z PLN bezpośrednio na kuny, czy z euro na kuny ?
A jak stoi kurs waluty chorwackiej? (kalulator na cro nie odpala) :(
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 27.07.2005 15:04

Nie ma sensu wymieniać kun w Polsce ( chyba ,że trafisz okazję) Na autostrady można wymienić na granicy. Paliwo można płacić kartą. A inne potrzeby to już na spokojnie można wymienić na miejscu.
Tabela kursowa w jednym z banków:
http://www.splitskabanka.hr/Tl.asp
Salomea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salomea » 28.07.2005 07:26

dziekuje
wiesz z kartami bankomatowymi jest tak że bank bierze prowizje ... a ja mam ograniczone środki :(
w takiej sytuacji skorzystam z rady kupna kun na granicy -mowisz ze to bardziej korzystna wymiana niz w kantorach w Polsce ?

dzieki za link
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 28.07.2005 08:00

Banki biorą prowizje od wypłaty gotówki i tego faktycznie nie polecam ale od zakupów żadnych prowizji nie ma. Kiedyś były popularne karty typu charge i tam faktycznie była prowizja ale po za tym to jest taka konkurencja, że chyba żaden Bank nei szaleje i od płatności w kraju czy za granicą nie kasuje prowizji.
Co do kantorów w Polsce ja jeszcze nie spotkałem rozsądnej oderty kun ale możesz sobie policzyć ile dostaniesz w Banku w Chorwacji i porównać. Na granicy w kantorze biorą jeszcze pare procent prowizji więc tam opłaca się wymienić tylko tyle i potrzeba na podróż (autostrady itp.).
Salomea
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salomea » 29.07.2005 09:36

serdecznie dziękuję
dozobaczenia na Chorwacji -idę uskuteczniać wydruk naklejki cromaniaka :)
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 31.07.2005 21:20

Salomea- oby Cie Salomon przestrzegl przed wymiana na granicy. Jak zaplacisz karta za np. paliwo nie zaplacisz prowizji tylko co najwyzej nieznacznie stracisz na przeliczeniu(3-11 zl na tankowaniu na Wegrzech , Czechach i cro).
Miej tylko ok. 15 euro drobnymi i to wystarczy
Pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 01.08.2005 08:24

Ja w zeszłym roku wymieniałam euro na granicy i nic na tym nie straciłam. Przelicznik w nadmorskich miejscowościach w HR był prawie identyczny. Oczywiście nie wymieniłam całości gotówki ale w większosci.

Kun w Polsce nie kupuj.

A za paliwo płać kartą. Ja tak robiłam i żadnych opłat nie pobrał bank. Również za autostrady w HR mozesz płacić kartą.
Betty
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Betty » 02.08.2005 13:50

witam

najpierw przeczytałam, że się traci na podwójnej wymianie: w Polsce pln-eur i w Chorwacji eur-kn, ale, o ile da się to dobrze wyliczyc, też mi wyszło, że lepiej w Chorwacji zamienić euro na kuny, nie złotówki.
Korzystając z kalkulatora na stronie wczesniej podanej
(http://www.splitskabanka.hr/eng/index.asp )

wyszło mi że:
w Polsce 2000 zł = 498,75 eur
w Chorwacji jak zamienisz
499 eur= 3597,79 kun
a przy zamianie złotówek w Chorwacji:
2000 zł= 3355,80 kun
czyli oszczędzasz 242 kun
o ile w tym przeliczniku biorą pod uwage prowizję..
pzdr
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 02.08.2005 15:01

W Bankach nie biorą dodatkowych prowizji.
Twoje wyliczenie jest pewnie poprawne po prostu czym bardziej egzotyczna waluta tym większe marże biorą Banki. I dlatego bardziej opłaca się korzystać z pośdnika Euro niż w Polsce kupować egzotyczne Kuny albo w Chorwacji egzotyczne dla złotówki.
Ja to co roku liczę i wychodzi najtaniej potem zaraz płatność kartą ( kuna droższa o jakiś grosz lub dwa)
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 02.08.2005 16:28

Betty napisał(a):
wyszło mi że:
w Polsce 2000 zł = 498,75 eur
w Chorwacji jak zamienisz
499 eur= 3597,79 kun
a przy zamianie złotówek w Chorwacji:
2000 zł= 3355,80 kun
czyli oszczędzasz 242 kun
o ile w tym przeliczniku biorą pod uwage prowizję..
pzdr

rzeczywiscie 8O tyle tylko ze dzis nie wierze ze znalazłabys kantor który sprzedał by ci euro za mniej niz 4,08 zł no moze 4,07 czyli za 2000pln miałabys 491,4 euro.
dzisiejszy kurs wdług tego własnie banku w którym to przeliczałas
http://www.splitskabanka.hr/eng/Tl.asp
dostaniesz 7,21 za 1 euro
czyli 491,4 X 7,21=3543
a 3355,80 kun czyli zarabiasz prawie 200kun czyli prawie 100zł przy kwocie 2000zł to sporo
No i bądz tu mądry kuna mać:)
darious
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darious » 02.08.2005 19:19

Ktoś pisał na forum, że przy płatnością kartą wychodziło 0,57 zł za 1 kunę.
Przy przeliczniku w/g kursu w Splitska Banka 1 kuna kosztuje ~0,60 zł, więc taniej wychodzi kartą. Przy czym transakcje bezgotówkowe są bez prowizji, natomiast gotówkowe z prowizją 3% w przypadku karty Maestro, czyli wychodzi prawie 0,59 zł, też taniej niż wymiana złotówek na kuny w Splitska Banka.
Tylko jedna wątpliwość czy ten kurs przy płaceniu kartą jest stały i czy taki sam dla wszystkich kart a jeżeli się zmienia to według jakiego kursu :?:
Nie ma tu jakiegoś bankowca :?:
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 02.08.2005 20:06

darious napisał(a):Ktoś pisał na forum, że przy płatnością kartą wychodziło 0,57 zł za 1 kunę.
Przy przeliczniku w/g kursu w Splitska Banka 1 kuna kosztuje ~0,60 zł, więc taniej wychodzi kartą. Przy czym transakcje bezgotówkowe są bez prowizji, natomiast gotówkowe z prowizją 3% w przypadku karty Maestro, czyli wychodzi prawie 0,59 zł, też taniej niż wymiana złotówek na kuny w Splitska Banka.
Tylko jedna wątpliwość czy ten kurs przy płaceniu kartą jest stały i czy taki sam dla wszystkich kart a jeżeli się zmienia to według jakiego kursu :?:
Nie ma tu jakiegoś bankowca :?:

Kurs zmienia sie codziennie tyle ze dziennie zmiany są znikome o ułamki procentów extremum to do 2%. wszystko zalezy od tego jak stoi złoty do dolara i euro i jak stoi kuna do dolara i euro. Przy transakcjach kartą w krajach z walutą niewymienilną (czyli chorwacja)transakcje przeliczane są najpierw z kuny do euro albo dolara ( zalezy czy jaka karta i jaki bank) a potem z euro lub dolara na złote i na tą kwotę obciązna jest karta albo konto bankowe(zaklezy czy to karta kredytowa czy bankomatowo płatnicza) Dlatego w czerwcu płatnosci kartą mogły wynosic 0,56 kuna/pln a teraz mozre byc i 0,59. A moze nasz złocisz zejdzie ponizej 4pln za euro to i do 0,55 moze dojsc za kune :)
Bankowcem nie jestem ale jakas taka powierzchowna wiedze mam na ten temat
pozdrawiam
TaTa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TaTa » 02.08.2005 20:40

No dobra, ale czy nie logiczniejsze jest takie rozwiązanie: 100 eu do kieszeni a na miejscu płatności kartą (gdzie się da), a gotówka pobierana w zależności od potrzeby z bankomatu?
madzik23
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzik23 » 03.08.2005 09:56

powiem tak, wczoraj wróciłam z Makarskiej. Jesli chodzi o wymianę to ja miałam euro w kieszeni i wymieniałam na kuny w kantorze. Kurs był 1 euro = 7.21 kuny. A woda 1,5 litrowa wcale nie kosztuje 5-7 kun!!! Ja kupiłam za niecałe 3 kuny... a za 7 kun miałam baniak 5-litrowy

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone