napisał(a) Maciej » 17.09.2004 08:59
A więc, nie taka straszna-droga Korsyka jak ją malują
zwłaszcza kempy.
Wbrew pozorom do dość kameralna wyspa pod warunkiem że nie pojedziesz w sierpniu i nie zamieszkasz w Bastii czy Ajaccio. Ja byłem na Korsyce w czerwcu zeszłego roku w ostatniej dekadzie. Coś pięknego - na kempingach spokój a przepiękne piaszczyste plaże świecą pustkami.
Ale może po kolei. prom oczywiscie z Livorno bo najtaniej-płyniesz 4 godziny. Bilety kupujesz z minimum miesięcznym wyprzedzeniem w taryfie Jackpot /linie Corsica Ferries/. To oferta promocyjna na każdy rejs mają pewną pulę tanich biletów tylko trzeba je zamawiać wcześniej/wprost ze strony internetowej bądź za posrednictwem Interkors-biura z Częstochowy/. Dzięki tej ofercie ja za samochód i 2 osoby zapłaciłem w dwie strony 105 euro/normalnie prawie 200/ co nie jest ceną wygórowaną. Fajnym rozwiązaniem biorąc pod uwagę cenę i wygląd campów w okolicach Livorno jest rejs nocny - prom płynie wówczas 7 godzin, wyplywasz o 23 bądź o północy i skoro świt jesteś w Bastii. promy sa bardzo duże i komfortowe - spokojnie można się wyspać bez wykupu kabiny.
Już na miejscu - Korsyka jest dość duża i przy górzystych drogach raczej nierealne jest zwiedzenie całej przy pobycie w jednym miejscu. Ja mieszkałem w trzech w Algajola tj. między Calvi a I'll Rousse, potem koło Propriano i na koniec koło Bastii.
2 pierwsze kempingi mogę polecić z czystym sumieniem położone przy przepięknych piaszczystych plażach /jesli chcesz podeślę fotki na priva/. Po Chorwacji nigdy nie przypuszczałem że zachwycą mnie piaszczyste plaże ale zapewniam Cię że te są naprawdę wspaniałe-może dlatego że przynajmniej w czerwcu po prostu puściutkie
. Ceny jeśli dobrze pamiętam od od 16 do 18 euro za 2 osoby, namiot i samochód. Standard campów bardzo dobry-są przy samej plaży co na Korsyce nie jest oczywiste. Kamp na północ od Bastii to wielka pomylka - brak plaży-polożony przy ruchliwej drodze.
Co zobaczyłem i co warto zobaczyć - generalnie najpiękniejszy jest Cap Corse i prawie całe zachodnie wybrzeże. Wschodnie jest płaskie, takie bałtyckie nic ciekawego. Śliczne i urokliwe są Calvi i I'll Rousse na północy. Klimat ma też S.Florent takie małe Saint Tropez ale w pozytywnym świetle-piękna zatoczka z setkami jachtów. Na południe od Calvi zaczyna sie górzyste wybrzeże-przepiękne widokowo ale trudno dostępne. Główna miejscowość to Porto-tam staruje większość szlaków turystycznych. Niesamowitym przeżyciem jest jazda drogą z Calvi do Porto - jadrańska przy tym wydaje się autostradą.
Bardzo ładne jest południe-nawet w przypadku dużych miast /Ajaccio sprawia o wiele lepsze wrażenie od położonej na PN Bastii/. Propriano jest fajnym miejscem wypadowym blisko masz mroczne miasto piratów Sartene i obowiązkowe Bonifaccio. Niesamowity widokowo jest Cap Corse czyli ten wąski cypel na północ od Bastii - jedyny minus to kompletny brak kempingów.
Generalnie Korsyka nie jest aż taka droga jak sie wydaje np. w porównaniu do Włoch. W każdym większym miescie są duże markety lub nawet hipermarkety gdzie ceny są w miarę sensowne choć oczywiście wyższe niż w Polsce. W knajpach jeśli jesz wszystko też jest nienajgorzej bo codziennie oferowane są menu dnia-zestawy od sałatki po deser w różnych ale raczej przystępnych cenach od 14 do 20 euro. Ja i moja druga połówka jesteśmy roślinożerni
więc był problem.
Generalnie Korsyka jest przepiękna, porównać do Chorwacji ją jednak trudno. Jednak to zupełnie inny "klimat" choć podobne krajobrazy. Na pewno tam kiedyś wrócę.
Jak masz konkretne pytania to wal śmiało bo mój wywód jest nader chaotyczny i pewnie niewiele się z niego dowiedziałaś
pozdrófffki