Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORSYKA - porady, opinie, kempingi

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.03.2007 20:20

... już marzec ... kto w tym roku pierwszy raz na Korsykę???
Ja jeśli się uda - jadę ponownie :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.03.2007 20:25

W tym roku śpimy w Cro, objeżdżamy Montenegro. Ale w kolejnym roku, kto wie.....
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.03.2007 20:43

FUX napisał(a):W tym roku śpimy w Cro, objeżdżamy Montenegro. Ale w kolejnym roku, kto wie.....

Polecam :D ja chcę wrócic ponownie ponieważ wyspa jest na tyle duża, że jedna wyprawa to za mało.Oby się udało.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.03.2007 20:45

ally napisał(a):
FUX napisał(a):W tym roku śpimy w Cro, objeżdżamy Montenegro. Ale w kolejnym roku, kto wie.....

Polecam :D ja chcę wrócic ponownie ponieważ wyspa jest na tyle duża, że jedna wyprawa to za mało.Oby się udało.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 04.03.2007 20:48

ally napisał(a):... już marzec ... kto w tym roku pierwszy raz na Korsykę???
Ja jeśli się uda - jadę ponownie :D

Takim to dobrze :wink:
Też bym tam chętnie wrócił-w tym roku jednak przerwa becikowa :lol: a za rok pewnie HR i zupełnie inna forma wakacjowania :wink:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 05.03.2007 19:52

:D wnioskuję, że należą się gratulacje!!!!
Ja już wielokrotnie widziałam bardzo, bardzo małe maluchy na kempingach więc pewnie to nie jest takie straszne jak się wydaje.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 06.03.2007 20:52

Jeszcze nie dziękuję ;)
No pewnie że nie straszne ale na pewno inne :lol: lepiej na początek jechać tam gdzie się już było bo za dużo nowego nie zobaczysz :wink:
Wg tego założenia Korsyka też jest w planach ;)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 08.03.2007 21:10

:D To daj znać jak będzie czas na gratulacje!
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 23.04.2007 20:44

Dla zainteresowanych: pojawił się w sprzedaży (albo ja go dopiero zobaczylam) przewodnik w języku polskim po Korsyce.Można zakupić w księgarni internetowej Bezdroży :D
Planuję zakup więc jak poczytam to napiszę jak się prezentuje. Pozdrawiam.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 28.11.2007 08:34

Chyba będzie Korsyka w czerwcu 2008 :)
Czytam przewodniki, patrzę na cenniki kemingów - niestety trochę drogo :?
Waham się jeszcze trochę spoglądając w stronę Sardynii.
Bardzo proszę o ewentualne rady :!:

pozdr

P.S.
A we wrześniu na tydzień do Cro :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 28.11.2007 09:43

Napewno warto jechać!
Jeśli chodzi o ceny, to ja myślę że Sardynia jest dużo, dużo droższa. Jak dla mnie ceny we wrześniu były na normalnym poziomie. Na kempingu Rondinara płaciłam jakieś 16E za 2 osoby, auto i namiot. Moim zdaniem to nie dużo.W tym roku więcej płaciłam w HR w tym samym okresie i za ten sam "zestaw".Oczywiście, że te ceny dochodzą do 20-21 E ale to chyba nie jest aż tak wielka różnica. Sardynia, w czasie kiedy ja sprawdzałam była dużo droższa.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.11.2007 13:40

W dniu powrotu z tegorocznych wakacji (01.09), zanim dojechałem do domu kupiłem w kiosku "Korsykę" - świetny przewodnik z serii wydawanej przez GW jako przedruk z National Geographic i Discovery.
To wg mnie obecnie najlepszy polskojęzyczny przewodnik o wyspie Napoleona a wg mnie ta seria przewodników jest zdecydowanie najlepsza ze wszystkich - bardzo sprawdziła mi się w Turcji i Grecji.
Wstępnie plany na przyszły rok: 21.06-06.07 Korsyka i wszystko co po drodze (Toskania, może Szwajcaria).

P.S.
Sardynia jest równie piękna ale duuużo droższa - twierdzą moi włoscy przyjaciele. I wszyscy odradzają sierpień.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 28.11.2007 13:51

niezawodny napisał(a):W dniu powrotu z tegorocznych wakacji (01.09), zanim dojechałem do domu kupiłem w kiosku "Korsykę" - świetny przewodnik z serii wydawanej przez GW jako przedruk z National Geographic i Discovery.
To wg mnie obecnie najlepszy polskojęzyczny przewodnik o wyspie Napoleona a wg mnie ta seria przewodników jest zdecydowanie najlepsza ze wszystkich - bardzo sprawdziła mi się w Turcji i Grecji.
Wstępnie plany na przyszły rok: 21.06-06.07 Korsyka i wszystko co po drodze (Toskania, może Szwajcaria).

P.S.
Sardynia jest równie piękna ale duuużo droższa - twierdzą moi włoscy przyjaciele. I wszyscy odradzają sierpień.

No to jak wszystko zagra, to będziemy się spotykać gdzieś w trasie... :wink:
Mam ten przewodnik GW, kupiłem jeszcze 'kieszonkowy 'Marco Polo'. W moich dotychczasowych podróżach najlepiej sprawdzały się 'Pascale'. Nietety Korsyki Pascala nie ma. Jest natomiast 'Michelin'...
pozdr
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.11.2007 16:28

janusz.w. napisał(a):No to jak wszystko zagra, to będziemy się spotykać gdzieś w trasie... :wink:

Ne ma problema, ale raczej już na samej wyspie bo u mnie improwizacja zawsze wygrywa z organizacją. Jednym słowem ruszam w trasę dopiero gdy mam wenę :wink: A jak prom na Korsykę będzie pełny to wjeżdżam na prom na Sardynię - też już się zaopatrzyłem w przewodnik :wink:

janusz.w. napisał(a):Mam ten przewodnik GW, kupiłem jeszcze 'kieszonkowy 'Marco Polo'. W moich dotychczasowych podróżach najlepiej sprawdzały się 'Pascale'. Nietety Korsyki Pascala nie ma. Jest natomiast 'Michelin'...
pozdr

Marco Polo to pozycja obowiązkowa gdy jedzie się do kraju/miejsca nieznanego, bo dzięki niemu od razu wiadomo co zobaczyć trzeba a co można. Wszystkie pozostałe przewodniki funkcjonują wg zasady: "tu jest Wawel (opis) a tu jest Nowa Huta (opis)" :lol: I bądź tu mądry co zobaczyć gdy czas jest ograniczony (a zawsze jest). Mam znajomych Szwajcarów co Kraków tak zwiedzali i w ostatniej chwili skapnęli się (dzięki mnie), że jest jeszcze stare miasto do zobaczenia :lol:
Dlatego ja zawsze mam ze sobą Marco Polo, choć kiedyś czymś takim bezpodstawnie gardziłem. Natomiast Pascal jest IMHO totalnie bezpłciowy - czysta strata czasu i kasy.

A co do tych przewodników z GW to poszedłem jesienią do krakowskiej redakcji i hurtem kupiłem prawie wszystko bo obok doskonałej jakości merytorycznej i technicznej (twarda oprawa) liczy się też bardzo dobra cena - 25 zeta o ile pamiętam.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 28.11.2007 17:49

No to ja chętnie posłucham/poczytam o wrażeniach.
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

KORSYKA - porady, opinie, kempingi - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone