Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORSYKA - porady, opinie, kempingi

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
aknoli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aknoli » 24.08.2015 16:48

Witam serdecznie,
ah ta Chorwacja - można do niej jeździć i jeździć, jednak czemu do niej nie zatęsknić udając się np. właśnie na Korsykę. I już przechodzę do mojego problemu, zagadnienia, prośby o poradę-wskazówkę- informację.
Będąc na Korsyce (na miejscu 9 dni) zdaje sobie sprawę, że wszystkiego nie zobaczę, że też pewnie kiedyś tam będę chciała wrócić, jednak czemu nie spróbować zobaczyć jak najwięcej - aby przy następnej wyprawie wiedzieć na jakiej części Korsyki się skupić. I nie tylko Korsyki. Bliskie położenie Sardynii kusi, by posmakować jej chociaż przez jeden dzień, jednak koszt wycieczki promem (we wrześniu, w obie strony) to dla auta do 5 metrów - zapakowanego czterema wygłodniałymi podróżnikami wynosi od 855 zł do 1000 zł (koszt bez auta to około 70 zł mniej, więc się nie opłaca zostawiać kółka, jeśli na Sardynii i tak by się człowiek jakąś komunikacją miał przemieszczać).
Ponieważ udaje się na urlop z grupą szalonych, żądnych przygód, zwariowanych osób zastanawiam się czy ktoś nie słyszał o innej możliwej przeprawie na Sardynię niż prom naz trasą Bonifacio - St. Teresa Gallura [Corsica Ferries].
W Chorwacji, co z uśmiechem wspominam, krążyły taksówki wodne (Trogir) i zastanawiam się czy ktoś z Cromaniaków, wylądowawszy na Korsyce, nie zamierzał pokombinować i Sardynię spróbować zdobyć w jakiś inny, niż promowy, sposób (może jacyś "lokersi" dorabiają sobie i jakimiś motorówkami /?/ przetransportowują podróżników? oczywiście tym razem bez auta.

Może ktoś coś widział, słyszał, może ktoś próbował, korzystał .... może coś wie?
Z niecierpliwością czekam na jakąś informację. Wyjazd za kilka tygodni a ja już nóżkami przebieram ;-)
aknoli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aknoli » 03.09.2015 21:40

serio? nikt nic nie wie? nawet nikt mnie nie odwiedzie od nadziei na - zdaje się "niemożliwe" ? ;)
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 03.04.2016 08:00

Ja dopiero w tym roku jadę na Korsykę, wiec opowiem po urlopie:-)
Ruszam przez Lazurowe, prom z Niceii na Korsykę a powrót z Bastii do Livorno.
Muszę tylko jeszcze zaplanować drogę z Wro na Lazurowe i kilka dni zwiedzania .... no i po drodze, jakiś nocleg - wypada po 1 tys km Szwajcaria wiec drogo:-) ale moze warto zwiedzić Lozanne:-)
aknoli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aknoli » 03.04.2016 10:26

Udanej trasy!
ja chyba za bardzo w Chorwację się zapatrzyłam, Korsyka niestety nie urzekła tak, jak Riwiera Makarska. Parę miejsc fajnych, Bonifaccio faktycznie jedyne w swoim rodzaju - nie planuję jednak na Korsykę powrotu. Może pogoda (brak lampy non stop i przejrzystości wody jaka w Chorwacji byłą standardem bez względu na pobyt) i waluta miała wpływ? ale Omiś, Makarska, Split, Dubrownik nawet podczas zachmurzonego dnia wydawał mi się zawsze cudny...
Co do mojego postu z sierpnia 2015 informuję, że Sardynia to tylko prom ;-) innego transportu nie ma. No i nasza wycieczka nasza na Sardynie (dokładnie archipelag della Maddalena) był niesamowicie szaloną przygodą i przez Sardyńczyków uznana za niemożliwe do zrealizowania, a jednak! Jeśli ktokolwiek się będzie tam wybierać niech na ostatnią "wodną taksówkę" z Palau na La Maddalenę zabierze samochód !!! cena z autem czy bez taka sama, a mając mało czasu nie zdążyliśmy zorientować się, że wspomniana taksówka jest promem na około 30 samochodów ;-)
Dodam jeszcze, że ... muśnięcie klimatu Sardynii przez kilka zaledwie godzin wystarczyło, by zachęcić do powrotu tam. I nawet na Archipelag la Maddalena !
Tuteks
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuteks » 30.09.2024 13:45

Cześć,
mam pytanie czy na nocnych promach corsica ferry z Francji na Korsykę trzeba wykupować jakiekolwiek płatne zakwaterowanie tzn kabiny/fotele będę jechał w październiku?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 15.10.2024 08:46

Najlepiej sprawdzić próbując zamówić bilet, wtedy konfigurator powinien podpowiedzieć.
Płynąłem tą linią co prawda w dzień, wtedy ci, którzy chcieli się przespać robili to tam gdzie było wolne miejsce. Ławki w przejściach, a nawet kanapy w restauracjach. Obsługa nikomu nie zwracała na to uwagi.
Poprzednia strona

Powrót do Francja - France

KORSYKA - porady, opinie, kempingi - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies