Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORSYKA - porady, opinie, kempingi

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
saturn3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) saturn3 » 18.10.2004 11:40

dzięki Andrzej :wink:

s3
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 19.02.2006 13:12

..... :mrgreen:
Temat Korsyki powraca.... w tym roku chyba nie dam rady przemycić kolejnego wyjazdu do Hr ( no chyba, że finanse beda tak kiepskie, że nic innego nie pozstanie jak kochana HR hehehe).
Maćku. Ponawiam prośbę o przesłanie zdjęć kempingów na maila + jeśli możesz podaj mi namiary na biuro w Częstochowie. dzowniłam dwa tygodnie temu do biura w K-ce i ....cena za prom była niestety zdecydowanie wyższa :(
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 20.02.2006 18:40

:lol: :lol: :lol:
Korsyka kusi co ?;) Jedź, jedź w zeszłym roku namowilem znajomych wróćili zachwyceni :)
Z tymi fotkami campów to widzę maly problem, bo nie jestem archiwistą i raczej takich miejsc nie fotografuję-przejrzałem płytkę ze zdjeciami i mam tylko plaże na jednym z campów. Ale poszukałem trochę i tu masz stronke pierwszego z campów który wybralismy:
http://www.camping-de-la-plage-en-balag ... nglais.htm

Pólnoc Korsyki rejon zwany Balange. Miejscowosć Algajola niedaleko Calvi. Świetnie miejsce wypadowe a duży spokój na miejscu. Plaża jest ogromna o tłoku nie ma mowy - no chyba że pojedziesz w sierpniu w czasie najazdu włosko-francuskiego.

NA drugim kampie jak już pisałem byliśmy niedaleko Propriano przy tzw. Olmeto plage:

http://img311.imageshack.us/my.php?image=10101657vc.jpg

Camping jest bespośrednio przy tej plaży - tak wygląda zagęszczenie na piaseczku gdzieś o 13-ej pod koniec czerwca ;)

Niestety ten camp nie ma swojej strony internetowej ale łatwo do niego trafić-jadąc główną drogą z Ajaccio do Boniffacio przed Prioprano są znaki w prawo na Olmeto plage. Są tam dwa kempingi jeden pietrowy -duzo domków etc. Nienajgorszy ale trzeba się nachodzić do plaży. Ten "nasz" jest za nim, na płaskim terenie. Cen dokladnie nie pamiętam ale były niższe niż w Algajoli więc masz porównanie.
TA druga lokalizacja daje możliwośc zwiedzenia południa Sartene, Boniffacio etc. Generalnie ze względu na bardzo kręte drogi trudno jest zwiedzać Korsykę z jednego miejsca.
Jak lubicie góry to fajnym miejscem jest Porto-leży w ciasnym fiordzie na zach. wybrzeżu. Morze pod ręką a to jednocześnie punkt wypadowy do wielu szlaków górskich.
Co do cen promu to szukaj bezpośrednio na stronach corsica ferries ofert jackpot może coś się trafi-zreszta kurs euro jest tak niski że i tak suma sumarum w 500 zł w dwie strony powinnaś sie zmieścić.
PozdraVki :)
PS jak zobaczyłem Twojego posta to mi się znowu Korsyka zamarzyła :hearts: . Moja lepsza połowa od morza woli góry i w tym roku postawiła ultimatum-minimum tydzień w górach. Wymyśliłem więc tydzień w Słowenii w Alpach albo tydzień w Czarnogórze a reszta w HR ale tak sobie myślę że na Korsyce wszystko w jednym w niewielkiej w sumie pigułce więc może tam wrócimy :wink:
Edit: własnie posurfowałem troszkę na stronach Corsica Ferries-bez trudu znalazłem ofertę jackpot-auto za 1 euro. Suma dla 2 osób i samochodu+wszystkie oplaty portowe i podatki wyszła 128 euro-co przy obecnych kursach daje kwotę ponizej 500pln. Nas 3 lata temu kosztowało to praktycznie tyle samo choć kwota w euro była mniejsza.
aha i jeszcz interkors: http://www.interkors.com.pl/index.php?go=kontakt
Moze się przyda choć jak masz "wypukłą" kartę to bilet możesz sama sobie wykupić na stronie corsiki.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 21.02.2006 20:48

Maciek. Bardzo, bardzo dziękuję że udzielasz mi informacji. Przyznam szczerze, że jesteś moim jedynym źródłem informacji bowiem brak jest przewodników, które by mnie satysfakcjonowały grrrr. W Pascalu jest zaledwie 10 stron w przewodniku o Południowej Farncji.
Pomeczę Cię jeszcze troche :oops:

Przede wszystkim zacznę od pytania o drogę. Jaką trasę wybrałaś?Tak sobie liczę i liczę te kilometry i liczę .... bo muszę orientacyjnie policzyć koszty paliwa :oczko_usmiech:

Druga sprawa. Pisałeś, że promy są duże i bez problemu można przetrwać podróż bez wynajmowania kajuty. Można spać na pokładzie? Czy w samochodzie? Jak to wyglada?

A co do wyspy i pobytu.
Planuję wyjazd 01.09 - 17.09.2006 r. tak więc myślę, że i ceny będą niższe i turystów nie będzie aż tylu :D
Chciałam podzielić ten wyjazd na dwie części. Myślałam o pobycie tygodniowym mniej więcej w rejonie Galeria/Porto/Cargese, choć właściwe nie wiem czy nie przenieśc nieco wyżej na mapie tego pobytu - może bliżej Calvi. A drugi tydzień bliżej Benifiacio...może też własnie ten kemping o którym piszesz.

Maćku. Czy na Korsyce są Parki Narodowe?Słyszałam, że praktycznie środkowa część wyspy to PN ale nigdzie tego nie wyczytałam tylko zasłyszałam.
Kolejna sprawa 8) czy na tej wyspie są stałe "punkty" programu? To znaczy wzorując się na HR: Dubrovnik, Plitvickie, miasto Hvar, KRKa itd. Oczywiście wiem, że Bonifacio jest piękne i nawet wyczytałam gdzieś, że jest okreslany na wzór Dubrovnika.

Ponadto cenię sobie spokój i piękno przyrody, będę więc szukać miejsc zdala od większych miast. Dla mnie nawey Dubrovnik czy Hvar jest zbyt uciążliwy jesli chodzi o "zakotwiczenie z namiotem" :wink: Wolę znaleźc kemping gdzie blisko morza zdala od miast, miasteczek, no chyba, że to maleńka wioska etc. ( np. kilka domów na krzyż).

uffff. Mam nadzieję, że Cię nie przerazi mój monolog i dasz mi jeszcze kilka rad :)
Plus. Proszę o wszelkie zdjęcia. Zarówno kempingów, plaż jak i samej wyspy - oczywiście w miarę możliwości. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrawiam. Ally
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 21.02.2006 20:49

Ahhhaa.
A co to za opłaty na tym pierwszym kempingu pod hasłem Tarifs chalets CLUB 5 Personnes
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 22.02.2006 19:07

O wakacjach moge pisać duuuużo zwlaszcza siedząc w pracy :wink:
Więc tak:
1. Droga- my jechaliśmy przez Niemcy bo z Poznania tak jest najlepiej-Berlin-Monachium-Innsbruck-Bolzano etc, z Katowic to pewnie najszybciej nieco zmodyfikowaną trasą do cro czyli Wiedeń-Graz-Klagenfurt-Wenecja-Padwa-Bolonia-Florencja-Livorno. Sprawdź jeszcze na http://www.viamichelin.com/ bo nie wiem czy chcecie coś zwiedzać po drodze etc. Ceny włoskich autostrad można znaleźć w internecie http://www.autostrade.it/en/index.html . Możesz wyliczyć cenę dla calego odcinka ktorym pojedziesz. Generalnie jest drogo ale omijanie płatnych autostrad we Włoszech to masochizm zwlaszcza w dłuższej trasie-ruch jest ogromny a średnia prędkosć 30-40 km/h max. Między Florencją a Livorno masz równoległą do autostrady bezpłatną dwupasmowkę-zawsze parę euro w kieszeni.
2. Prom - myślę że popłyniecie z Livorno - raz że najbliżej z Polski, dwa ze najkrócej płynie. No wlaśnie, promy są ogrooomne-to co w Chorwacji pływa to skorupy ;) Wrzucę fotkę to zobaczysz. Niektóre zabierają cale pociągi . W każdym razie płynie się zaledwie 4 godziny więc wynajęcie kabiny chyba mija się z celem ew. w celu wzięcia prysznica bo wyspac się raczej nie da. Są klimatyzowane restauracje z miejscami nie tylko dla klientów, na pokladzie masz leżaki i pelno miejsc do siedzenia. Samochody zostają kilka pięter niżej.
3. Termin świetny-myślę że będzie podobnie jak w czerwcu czyli naprawdę spokojnie i to zarówno na campach jak i na plażach, drogach etc
Co do pobytu - podzielenie na 2 miejsca to minimum jeśli się chce co nieco zobaczyć. Rejon Porto jest przepiękny ale jeśli lubicie górskie wędrówki - tam jest strasznie niedostępne wybrzeże - no i drogi naprawdę koszmarne - ta wzdłuż wybrzeża od Calvi przez Porto do Cargese to prawdziwy hardkor - jadranka to przy tym prosta jak drut autostrada
:twisted: Ale na pewno warto tę trase pokonać. Co do Cargese to fajna miescinka - duże wrażenie robi kontrast kulturowy bo to do dziś osada GRECKA 8O Od Cargese w kierunku Ajaccio wybrzeże łagodnieje - dużo jest przepięknych piaszczystych i bezludnych !!! plaż. Biały piaseczek i lazurowa woda :hearts:
JA osobiście powtórzyłbym swój wariant - tzn. tydzień pólnoc rejon Calvi (samo Calvi i Ill Rousse są prześliczne. a drugi sam dół odcinek między Propriano a Boniffacio. Wschodnie wybrzeże jest nieciekawe - takie płaskie jak u nas Bałtyk.
4. Co warto zobaczyć ? Na pewno Calvi, Ill Rousse, trasa przez Porto do Ajaccio, samo Ajaccio jak na spore miasto robi dobre wrażenie. Ogromne wrażenie robi pirackie i ponure Sartene. Bonnifacio to punkt obowiązkowy-porównanie do Dubrovnika jest przesadą jeśli chodzi o zabytki i samą starówkę ale położenie na klifie i przyroda wokół to plus na rzecz Bonnifaccio. Co jeszcze, bardzo ciekawa jest dawna stolica Corte-górska zupelnie inna - masz ją po drodze jadąc z promu z Bastii w kierunku zachodnigo wybrzeża. Sama Bastia nie urzeka ale juz położone po drugiej stronie Cap Corse (widokowa droga przez przełęcz) St. Florent tak-porównania do Saint Tropez podobno nie są przesadzone (tysiące zaglówek i urokliwe nabrzeże). To co koniecznie trzeba zrobic na pólnocy to przejechać się wzdłuż Cap Corse-prześliczne widoki-coś jak Makarska tylko o wiele więcej zieleni i bardziej dziko-generalnie Korsyka robi w ogóle wrażenie pustej w porównaniu do Chorwacji.
Parki narodowe są wewnątrz - najważniejszy niedaleko Corte-niestety nam nie starczyło czasu by eksplorować góry wiec tu raczej Ci nie pomogę :(
5. Z innych wątków zauważyłem ze zapatrywania na wypoczynek mamy podobne - więc jeśli cenisz spokój i kameralność to polecane campy na pewno Cię nie zawiodą. Szukając innych nie zapomnij o jednym. Na Korsyce zdecydowana większosć kempingów NIE jest położona nad morzem, nie wiem czy to kwestia cen ziemi ale tak wlasnie jest, co mnie bardzo zdziwiło. Te na ktorych byliśmy są przy samych plazach.
Co do cennika campu Algajola to nie mam pojęcia co to oznacza wiem ze kasują tam normalnie czyli namiot, osoby, prąd, samochód.
aha ten camping koło Propriano nazywa się Trikiti bodaj bardzo sympatyczny.
PS.
Ostatnio znalazłem fajną stronkę o Korsyce i to o dziwo wielojęzyczną:
http://www.toute-la-corse.com/
Poszperaj coś ciekawego na pewno znajdziesz. Rzeczywiście w Polsce dowiedzieć się czegoś blizej o tej pięknej wyspie nie jest łatwo.
Jeśli masz mozliwość to nie planuj noclegu we Włoszech w rejonie Livorno. Toskania to w ogole cenowa pomyłka - campy wyglądaja jak obozy dla uchodźców a cena poza sezonem zaczyna się od 30 euro w górę. Może w innych rejonach Włoch jest lepiej.
No trochę się rozpisałem :lol: mam nadzieję ze coś pożytecznego w tych informacjach znajdziesz :D
Linka do fotek poszła na maila.
PozdraVki :)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 22.02.2006 20:52

Bardzo dziękuję za tak obszerne informacje ( drukuję je sobie :mrgreen: ).

Zauważyłam, że jest mały problem z tym aby znaleźć kempingi nad samym morzem.
Oczywiście te na, których byłeś już odnotowałam w notesie. Z tym, że mam pytanie odnośnie tego kempingu w Ajagola. Z tego co zauwazyłam to biegną tam w pobliżu tory kolejowe ... ??Czy się mylę?
Tak sobie szukam i znalazłam np taki kemping : http://www.camping-kevano.com/ang/camping.html ,wygląda atrakcyjnie, nie jest zbyt drogi, blisko Bonifacio.

Zastanawiam się tylko jak ja się przyzywczaje po ostatnich wakacjach w HR do tak ogromnych plaż :oczko_usmiech: Zbyt wiele miejsca :lol: no i piasek .... heheheh
Tak sobie myślę, że HR nieco mnie rozpieściła położeniem kempingów choć i tam są takie na których za nic w świecie nie chciałabym rozbić namiotu.

Dziś dzwoniłam do Częstochowy. Ceny bardzo podbne - jakieś 123 E za samochód i 2 osoby. Nie jest tak źle. Ale o omnięciu autostrady płatnej we Włoszech chyba pomyślę dopiero w drodze powrotnej bo pewnie jadąc "do" będę się stresować tym, że prom mi odpłynie. Strasznie nieswojo :wink: się poczułam jak Pani w biurze powiedziała mi, że niestety trzeba wczesniej wykupywac bo brak jest miejsc grrrr. W HR człowiek podjeżdżał kupował i najwyżej nieco poczekał :lol: :lol: a do tego ja nie przepadam za takimi tworami jak statki lub samoloty brrrrrrr 8O

Ogólnie jestem nieco przerażona tym wyjazdem.... nie wiem czy cokolwiek jest w stanie wygrać z Hvarem i kempem Lilli :wink: Mam nadzieję, że Korsyka mnie zachwyci, czytam same pozystywy o tej wyspie.
Macku a czy mógłbyś mi napisać co oznacza "duże miasto" no Korsyce???Troszkę mnie ta nazwa przeraża. Np. Rjekę czy Split omijam dalekim lukiem no chyba żeby wpaśc na chwilkę tylko i zerknąć np. na stare miasto w Splicie. Dla mnie miasto to Dubrovnik a i tak za duże aby w nim przebywać na dłużej niż szwendanie się po starym mieście.

Mam nadzieję, że moje marudzenie nie jest za bardzo męczace ....
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 22.02.2006 20:59

Mail nie dotarł :(

( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl )
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 23.02.2006 07:29

ally napisał(a):Mail nie dotarł :(

( adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl )

Poszedł drugi raz, mam nadzieję że skutecznie ;)

- co do campu w Algajola tory są rzeczywiscie - to jedyne co oddziela kemping od plaży ale pociagów to ja tam przez 5 dni nie widzialem. Zresztą stan torów wskazuje na to że pociagi tam jeździly ostatnio w czasach Napoleona :mrgreen:
- co do promów to bez obaw - wielkie toto ale w końcu płynie przez pelne morze a nie jak w CHorwacji wzdłuż wybrzeża. Z biletami tam wielkich ceregieli też nie ma mozesz kupić przed rejsem tyle że nie w promocyjnej cenie. Nie wiem co gorsze czy lepsze-chciałbym żeby JAdrolinja miala promocje zmniejszajace cenę biletu np. z Rijeki na Hvar o 40-50 %.
Port w Livorno jest na północ od miasta - jest bardzo duży i dobrze oznaczony, traficie bez problemu.
- wielkość miast na Korsyce ? Nie ma czym się stresować Ajaccio największe miasto ma coś okolo 60-70 tys mieszkańców, Bastia jest wielkości Dubrovnika około 40 tys. Także do Splitu czy Rijeki nie ma co porównywać. W obywu miastach jest po kilka hipermarketów - a tam ceny całkiem przyzwoite.
-jeśli lubicie piwo to polecam korsykańskie piwo z kasztanów PYCHOTA :hearts: schłodzone w upal miód malina.
Obawy co do Korsyki masz niesłuszne - taki dreszczyk emocji przed nieznanym to jak dla mnie tylko plus. Porównywać do CHorwacji chyba nie ma sensu, ja do dzisiaj nie potrafię tego zrobić. Wielkie piaszczyste i puste plaże mają swój urok. Generalnie wolę skałki ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Na Korsyce można się przynajmniej ostro powygłupiać w wodzie nie ryzykując wpadnięcia na skały etc.
Kurcze jeszcze trochę popiszę o Korsyce to w czerwcu zamiast do Słowenii i na Hvar obierzemy kurs na wyspę Napoleona :mrgreen:
pozdravki
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 23.02.2006 13:03

Maciej napisał(a):Kurcze jeszcze trochę popiszę o Korsyce to w czerwcu zamiast do Słowenii i na Hvar obierzemy kurs na wyspę Napoleona :mrgreen:
pozdravki

Przyłączam się do dyskusji o Korsyce jeśli można :wink: bo ten kierunek w tegoroczne wakacje konkuruje u mnie z Grecją (szanse 50:50).
Pierwszy raz od dawna nie mam sprecyzowanych planów wakacyjnych (tzn. sporo pomysłów) ale raczej nie będzie to HR (jak Bóg da to wybiorę się na Istrię w weekend majowy).

No więc uśmiecham się :) do naszego jedynego przewodnika po Korsyce czyli Macieja z prośbą o małe info o Korsyce, pod nieco innym kątem niż Ally.
Wakacje zaczynam równo z moimi dziećmi czyli w sobotę 24.06 (a może nawet w piątek po południu) i potrwają równe 3 tygodnie. Planuję dojazd do Livorno w sobotę wieczorem trasą przez Wiedeń-Klagenfurt-i dalej autostradami włoskimi i tam mam nadzieję złapać jakiś prom na Korsykę z opcją desantu wyspy w niedzielę rano. Pierwsze pytanie - jako zwolennik improwizacji czyli jazdy w ciemno - czy mogę w ciemno założyć że będą wolne miejsca na promie? czy też koniecznie muszę dokonać wcześniej rezerwacji (czego baaardzo nie lubię)?
Pytanie 2. U mnie namiot odpada bo żona nie lubi :( - twierdzi że należy jej się większy komfort po roku charówy i ja ją rozumiem :? Więc powstaje pytanie co wybrać jeśli nie namiot? Są tam jakieś apartamenty ala HR "czy cóś"? Jakieś małe pensjonaty? Hotele "**** all inclusiv" mnie nie interesują bo chcę jak zawsze poczuć klimat miejsca. Chodzi też o to żeby "nie pójść z torbami". A może na tych kampach są jakieś fajne bungalowy, przyczepy "czy cóś"? Jeśli Macieju przychodzi ci coś do głowy to proszę o info co polecasz,gdzie i jakie koszty orientacyjne (rodzina 4 osoby). Interesują mnie te dzikie, piaszczyste plaże, ew. dojazd samochodem na nie nie jest przeszkodą choć fajnie byłoby przy takiej plaży zamieszkać coby zapomnieć o samochodzie. Na razie to tyle pytań żeby cię nie załamać na wstępie :wink: A za odpowiedzi z góry dziękuję 8)
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 23.02.2006 19:26

Brzmi tak interesująco, że też się przyłączę...

A jak wyglądają tam ceny - artykułów spożywczych, pizzy, piwa itp?...
I jak wygląda życie podwodne - czy też woda jest taka czysta jak w Cro i czy można uganiać się za ośmiornicami i innym planktonem?!

PozdraV
J.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 24.02.2006 12:54

No to może ja ponowię moją prośbę... Czy ktoś był na kempingach we Włoszech? Przeglądałem już stronki www różnych kempów, ale chodzi mi jeszcze o jakieś informacje z pierwszej ręki. Niestety nie ma takiego portalu jak cro.pl na temat Włoch.
Moja planowana trasa: Florencja, Siena, Rzym, Neapol, Marina di Leuca, Vieste, Venecja.
Macieju może Ty byłeś gdzieś w tych rejonach?
pozdr
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.02.2006 17:47

Dobra zatem po kolei :lol:

Niezawodny, z promem nie ma większych problemów bo pływają często z róznych miast, różne linie etc Najazd na Korsykę trwa głównie w sierpniu i wtedy moze byc gorzej.
Wcześniejsze rezerwowanie tak jak zrobiłem ja ma na celu znaczące obniżenie kosztów promu-oferty jackpot nie są dostępne bezpośrednio przed rejsem, normalne bilety tak. Jeśli wydanie o 100 euro więcej nie stanowi dla Ciebie większego problemu to spokojnie możesz kupic bilet przed rejsem.
Co do kwater, apartamentów - o raju takim jak w Chorwacji nie ma co marzyć. Ja co prawda nie rozglądałem się za bardzo ale nigdzie nie widziałem tabliczek informujących o wynajmie. Spróbuj dowiedzieć się czegoś w Interkors (link wyzej) wiem ze pośredniczą w wynajmie apartamentów. Dobrym pomysłem moze byc tez Interhome. Domki na większości kempingów są - zreszta na Korsyce słowo kemping często oznacza tylko domki. Z tego co widziałem wydawało mi się to dosyc drogie-tak jak ceny dla namiotowców sa niewiele wyższe niż w Chorwacji a o niebo niższe niż we Włoszech tak te domki do tanich nie należą.
Sprawdź najlepiej na tej stronie http://www.toute-la-corse.com/ jest tam dużo linków do campów.
Jacunio - ceny piwa a zwłaszcza wina nie odbiegają zbytnio od chorwackich standardów-tym bardziej że na Korsyce nawet w małych mieścinach typu Calvi czy Priopriano są duże supermarkety z przyzwoitymi cenami. W BAstii i Ajaccio jest po kilka hipermarketów - wiec można uzupelniać zapasy nie dużym kosztem, polecam rózowe wino-korsykańska specjalność no i wspomniane wcześniej kasztanowe piwko :hearts: .
W knajpach też nie ma tragedii jeśli je się wszystko (ja wtedy w ogóle nie jadłem mięcha a żonka tylko ryby więc był problem) lub zna się francuski. W kazdej knajpie sa oferty dnia - zestawy po naprawde promocyjnych cenach od przystawki po deser za np. 18 czy 20 euro. Problem w tym że dogadać się z kelnerami np. po angielsku to nie lada sztuka. Pizza w knajpie na plaży z tego co pamietam za 10 euro była jakaś "wypasiona". Generalnie rachunki w pizzerii- za 2 pizze, sałatki i wino nie przekraczały 30 euro a były raczej okolo 25.
Co do wody to wielkim atutem Korsyki są przepiękne piaszczyste plaże z krystalicznie czystą wodą. Żyjątek w nich mniej bo nie mają się gdzie schować ale jest kilka rejonów z mocno skalistym wybrzeżem i tam nie trudno o chorwackie standardy podwodnego życia.
Janusz, niestety z Włochami wiele Ci nie pomogę-my spalismy tylko raz Lerici koło La Spezia- rachunek za 2 osoby w czerwcu opiewał na 30 euro
8O Po zjechaniu z Korsyki chceliśmy jeszcze parę dni spędzić w Toskanii ale jak zobaczyłem te kempingi w rejonie Livorno z płatnymi plażami zatłoczone już na początku lipca do granic możliwości z cenami powyzej 30 euro a dodatkowo płatnymi prysznicami to powiedziałem no way. Krótka narada i po kilku godzinach byliśmy na Istrii :lol:
Podobno południe Włoch jest tańsze i mniej skomercjalizowane, mniej zatłoczone. Kiedys sprawdzę-kusi mnie Gargano. Na pólnoc jednak się nie wybiorę-chyba że po drodze na Korsykę :)
pozdraVki
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 26.02.2006 17:05

janusz.w. napisał(a):No to może ja ponowię moją prośbę... Czy ktoś był na kempingach we Włoszech? Przeglądałem już stronki www różnych kempów, ale chodzi mi jeszcze o jakieś informacje z pierwszej ręki. Niestety nie ma takiego portalu jak cro.pl na temat Włoch.
Moja planowana trasa: Florencja, Siena, Rzym, Neapol, Marina di Leuca, Vieste, Venecja.
Macieju może Ty byłeś gdzieś w tych rejonach?
pozdr

Janusz. Myślę, że założenie nowego tematu da Ci więcej odpowiedzi. Poprostu więcej osób zajrzy, bo nie wszyscy może tu zaglądają.
Ja niestety nie mogę Ci pomóc ale również słyszałam, że jeśli do Woch pod namiot to na południe- tam są prawdziwe Wlochy.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 26.02.2006 17:07

Maćku mail nie dotrał niestety :cry: :cry: :cry:
Może ja do Ciebie napiszę i odeślesz mi go w odpowiedzi???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

KORSYKA - porady, opinie, kempingi - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone