Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORSYKA - porady, opinie, kempingi

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 20.04.2008 14:02

Jeśli szukasz czegoś w rejonie Ajaccio.... to polecam coś jednak nie za blisko bo to spore miasto (w końcu stolica wyspy). Uważam, że fajnym miejscem jest Cargese (o ile nie pomyliłam się w pisowni - piszę z pamięci bo nie mam przed sobą mapy). To przyjemna mieścina, świetne miejsce wypadowe do zwiedznia tego rejonu. A jest co zobaczyć. Tak więc może tam. Mnie osobiście całe wybrzeże od Calvi w strone Bastii odstarszyło ilością zabudowań i takim mało wakacyjnym klimatem - ale ja należę do osób, które lubią ciszę i spokój a najlepiej aby być dalko od cywilizacji....
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 20.04.2008 22:24

ally napisał(a):Jeśli szukasz czegoś w rejonie Ajaccio.... to polecam coś jednak nie za blisko bo to spore miasto (w końcu stolica wyspy). Uważam, że fajnym miejscem jest Cargese (o ile nie pomyliłam się w pisowni - piszę z pamięci bo nie mam przed sobą mapy). To przyjemna mieścina, świetne miejsce wypadowe do zwiedznia tego rejonu. A jest co zobaczyć. Tak więc może tam. Mnie osobiście całe wybrzeże od Calvi w strone Bastii odstarszyło ilością zabudowań i takim mało wakacyjnym klimatem - ale ja należę do osób, które lubią ciszę i spokój a najlepiej aby być dalko od cywilizacji....

Ally, nazwy miast podaję tylko dla orientacji bo oczywiste jest że nie będę spędzał wakacji w dużym mieście. Też lubię ciszę i spokój, zwłaszcza na wakacjach a do miasta lubię wyskoczyć wieczorem coś przekąsić i pospacerować po deptaku. Jutro decyzja odnośnie drugiego tygodnia - mamy 3 oferty do wyboru.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 22.04.2008 09:15

Niezawodny. Podaj linki do tych ofert. Chętnie zerknę i moze akurat tam byłam przejazdem to cosik napiszę :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.04.2008 23:52

ally napisał(a):Niezawodny. Podaj linki do tych ofert. Chętnie zerknę i moze akurat tam byłam przejazdem to cosik napiszę :D

Ally; pierwszy tydzień mamy koło Bonifacio a konkretnie to (i przez ten portal załatwiane):
http://www.webhotel.fr/Operator/Annonce ... /22_uk.htm
a drugi tydzień udało się nam znaleść dom bezpośrednio na plaży, na południe od Bastii:
http://www.homelidays.com/lucciana/feri ... 073de1.htm

W ogóle polecam tą drugą wyszukiwarkę ("homelidays") - po zarejetrowaniu się jest dostęp bezpośrednio do właścicieli domów tyle że trzeba się dogadać po korsykańsku bo nikt tam żadnego języka nie kuma ale jakoś się dogadaliśmy i zaliczka też już poszła.

Teraz szukam 1-go noclegu w Calvii/Ile Rousse i jednego w Ajaccio i okazuje się że z Calvi/Ile Rousse jest spory problem - wszystko zajęte już na początku lipca. Może masz jakiś pomysł gdzie w tym rejonie szukać noclegu na 1-ną noc (dla 9-ciu osób).
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 28.04.2008 07:06

Jeśli mogę się wtrącić - to ten drugi apartament to chyba nienajlepszy wybór - w gratisie masz lotnisko, a ta plaża na południe to nic szczególnego - drobny miał koloru brudnego a woda mętna. Generalnie południowe przedmieścia Bastii są przemysłowo handlowe czyli nieciekawe. Są tam co prawda przy plaży da duże campy ale nam się tam w ogóle nie podobało.
Zero klimatu Korsyki.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 28.04.2008 14:25

...hmmm muszę niestey przyznać rację Maćkowi ... rojeon Bastii to nienajlepszy pomysł :(

Mówisz na jedną noc.... :roll: może bungalowy na kempingach (nie wiem czy Wam to odpowiada). Czemu tylko na jedną noc w tym rejonie?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.05.2008 23:25

Maciej napisał(a):Jeśli mogę się wtrącić - to ten drugi apartament to chyba nienajlepszy wybór - w gratisie masz lotnisko, a ta plaża na południe to nic szczególnego - drobny miał koloru brudnego a woda mętna. Generalnie południowe przedmieścia Bastii są przemysłowo handlowe czyli nieciekawe. Są tam co prawda przy plaży da duże campy ale nam się tam w ogóle nie podobało.
Zero klimatu Korsyki.

Ale to jest 20 km na południe od Bastii w osadzie w której jest raptem 7 domów jednorodzinnych więc o żadnych przedmieściach nie może być mowy. Lotnisko leży ok 10 km od tego miejsca, poza tym 40-tysięczna Bastia ma znikomy ruch lotniczy - głównie w soboty coś tam przylatuje gdy zmieniają się nieliczne turnusy. Woda mętna - cóż, albo piasek albo woda kryształ jak na plażach kamienistych. Akurat dla mnie argumentem "za" jest ten taras bezpośrednio nad wodą z którego słychać szum fal i to że wskakuję do morza prosto z domu.

ally napisał(a):Mówisz na jedną noc.... :roll: może bungalowy na kempingach (nie wiem czy Wam to odpowiada). Czemu tylko na jedną noc w tym rejonie?

W tym rejonie jak pisałem bierzemy 2 noce; 1 x Calvi i 1 raz Ajaccio. Bungalowy odpadają z tego powodu, że w sezonie są dostępne (a raczej już niedostępne) tylko na cały tydzień. Po wysłaniu kilkunastu zapytań do hoteli okazało się że nawet na 1 noc jest spory problem bo tych hoteli jest praktycznie garstka w stosunku do chętnych.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.05.2008 13:07

Niezawodny.Może ta nasza ocena przedmieści Bastii wynika z tego co widzieliśmy w innych częściach wyspy.Pojedziesz, zobaczysz i sam ocenisz. To normalne, a dodatkowo każdy ma swoje upodobania.
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 12.06.2008 21:45

No i doczekałam się. Jutro z samego rana wyruszamy na Korsykę :D .
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.06.2008 22:18

kasper68 napisał(a):No i doczekałam się. Jutro z samego rana wyruszamy na Korsykę :D .

Powodzenia :!:
My ruszamy tydzień po Was :)

pozdr
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 13.06.2008 12:18

No to dajcie Panowie jakiś cynk jak już będziecie na miejscu - ja ruszam 2-go lipca, to może się załapię na świeże wieści z Korsyki :wink:
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 13.06.2008 12:35

Korsyka jest piękna, ale koloru wody jaki jest w Chorwacji nic nie pobije! wiem co mówie, tam moze tylko w kilku zatoczkach taką widziałam przez cały wyjazd, a w Chorwacji na każdym kroku
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.06.2008 13:16

Polemizowałbym, nie mam czasu szukać w albumach ale tylko kilka przykładowych zdjęć z mojego pobytu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet na piachu jest lazurek :)
misia53
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misia53 » 13.06.2008 14:34

Wiem , wiem ze sa takie plaze ;-) Korsyka ma cos w sobie a przede wszystkim jest mniej Polaków - mozna wypoczac, dobrze ze nie jezdza tak masowo jak do Chorwacji;-)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.06.2008 17:01

niezawodny napisał(a):No to dajcie Panowie jakiś cynk jak już będziecie na miejscu - ja ruszam 2-go lipca, to może się załapię na świeże wieści z Korsyki :wink:

Jeżeli tylko będzie sposobnośc:!: W sumie to nie wiem czy tam na kempach bywa internet... No chyba, że będąc w mieście, przy okazji :wink:

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

KORSYKA - porady, opinie, kempingi - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies