5-go lipca br. desantuję się nieodwołalnie na Korsyce i będę tam do 19.07.
Klamka zapadła bo jedziemy w 2 rodziny / 2 samochody z naszymi starymi "towarzyszami drogi", razem 9 os (5 dzieci).
Na razie wiem na 100% j/w ale nic ponadto
A plan jest taki;
Chcemy wynająć dom/apartament dla 9-tki naszej wiary co okazuje się być baaardzo trudne; ceny na Korsyce za tego typu przyjemność są kosmiczne Ale coś da się znaleść - mamy już wstępne typy a w niedzielę chcemy rezerwować te miejsca + prom Livorno-Bastia (w drodze powrotnej rozważamy Bastia-Nicea).
Ponieważ po "przeskanowaniu" mapy Korsyki okazuje się że nie da się jej całej zwiedzić z 1-go miejsca pobytu, więc postanowiliśmy podzielić pobyt na 2 miejsca i zrobić następującą dyslokację; pierwszy tydzień - rejon Porto Vechio/Bonifacio, drugi tydzień rejon Ajaccio-Calvi.
Problemem jest znalezienie zarówno rozsądnej kwatery jak i kupienia biletu promowego w rozsądnej cenie. Mi prom wychodzi najmniej ponad 350 Euro za samochód i 4 osoby i to w "kijowych" jak dla mnie porach - pory milsze ciału kosztują 600 Euro = masakra (podaję ceny za połączenie Livorno-Bastia w obie strony).
Jeśli ktoś miałby jakieś podpowiedzi co do w/w planu to chętnie poczytam. Zwłaszcza dziewiczy jest temat kwater/domów/apartamentów - w polskim internecie nie udało mi się znaleść żadnej relacji - wszyscy byli na kampingach
Jedyne w Polsce biuro turystyczne specjalizujące się w Korsyce (Interkors) kiepsko działa - nie potrafią przedstawić żadnej oferty w sensowny sposób (2 zdania na krzyż i jedna fotka w rozdzielczości 150 pikseli żenada. Pozostają zagraniczne portale, z których najciekawiej wygląda jak dla mnie villanao.de. Większość tego typu stron z ofertą Korsyki jest po francusku lub włosku - niestety nie znalazłem żadnej agencji z samej Korsyki - wszystko jest z agencji "kontynentalnych".
Gdyby nie to że zahaczam o połowę lipca to jechałbym tradycyjnie w ciemno i na miejscu coś bym wybrał.
Tak czy siak 05.07.2008 zapisze się trwale w historii tej pięknej wyspy