Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORSYKA - porady, opinie, kempingi

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 09.12.2007 23:17

No to ja jeszcze słówko o przewodniku GW...
Cieeeekawe 8O :
Obrazek

Obrazek

:roll:

pozdr
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 11.02.2008 13:10

Hello !
Czy ktoś planuje odwiedzić w tym roku Korsykę?????
Jestem w trakcie lektury przewodnika GW i jestem zachwycony tą wyspą, to zdawać by się mogło taka Chorwacja do kwadratu :) Ciekawi mnie parę spraw, przede wszystkim ceny ;) - wiadomo - ten prom z Livorno jak podała Ally - cena ok. 600zł to w jedną stronę???? 8O Jakie ceny w knajpkach, wyczytałem, że jak zwykle lepiej ich szukać w głebi lądu, z dala od uczeszczanych przez turystów miejsc to naturalne... Aaaa i czy to prawda, że bez francuskiego cieńko???? Znam oprócz ojczystego niestety tylko angielski :( - czy dogadam się tam w tym języku???

Aaa - po raz kolejny przekonałem się, że to forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy dzięki Wam drodzy forumowicze :P [/b]

Dodaję dla zainteresowanych linka dot. kursów promu - można tu obliczyć cenę ( na rodzinę 2+1 z samochodem osobowym wychodzi 167euro a więc jest to faktycznie ok.600zł - w obie strony ) - : https://priclub.directferries.com/ferry ... r=0&midu=0
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 12.02.2008 09:02

Witam.
Podawana przeze mnie cena promu z Livorno do Basti to cena w dwie strony za samochód osobowy i dwie osoby. Ja osobiście bilet kupowałam dość późno bo w lipcu, być może da się trafić na lepszą cenę śledząc stronkę www. Pamiętam, że mogłam zapłacić o 100zł taniej ale spóźniłam się z decyzją co do wyjazdu zaledwie o tydzień. Tak więc warto "polować" :D

Wyspa jest przepiękna ale nieco inna niż HR. To co dla mnie najważniejsze to brak widocznych hoteli - co powoduje, że krajobraz wyspy jest niczym nie zakłucony i zachwyca. Korsyka jest na tyle duża, że jej poszczególne rejony różnią się od siebie i ciężko zwiedzić ja w dwa tygodnie, także z uwagi na to jakie są tam drogi (szczególnie w części zachodniej i srodkowej). Polecam wyjazd poza sezonem a jeśli jest to niemożliwe to wybór lipca a nie sierpnia.
Jedyny minus na wsypie to jak dla mnie brak dbałości o zabytki i o czystość (czasami to razi)... i oczywiście jak wszędzie są miejsca mniej lub bardziej atrakcyjne.

Ceny w knajpach...ja do rozrzutnych nie należę ale np. cena za małże to jakieś 8E. Da się przeżyć a pychotka i duże porcje :D . Ceny w sklepach - no cóż tu polecam poprostu markety (Geant) - również do przeżycia (np. upatrzyliśy sobie przepyszne wino za... 2E :D rewelacja)

Jeśli chodzi o francuski... ja mówię kiepsko po angielsku ale nie było większych problemów :D

W razie pytań służę pomocą :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.02.2008 10:13

U nas w tym roku padło na Korsykę :wink:
Dzisiaj wysłałem zamówienie na bilety promowe :!: Wyszło 225,00 EUR za 4 osoby i samochód w dwie strony. Czekam na potwierdzenie.
Poza przewodnikiem GW polecam jeszcze Marco Polo i Michelina.
pozdr
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 12.02.2008 11:53

Janusz ale jakie linie ? Drogo trochę, kabiny brałeś ? Oferta jackpot powinna być niższa. Ja kupowałem bodaj w marcu(rejs w czerwcu) i płaciłem za 2 os plus auto coś około 110 a wiadomo że auto najdroższe. Inna sprawa ze euro było wtedy złotówkę droższe.
Co do cen to podobnie jak we Włoszech (a rzadko niestety w HR) w każdej knajpie są tzw. zestawy dnia za 15-20 euro od osoby dostajesz obiadek plus winko i jeszcze kawa z deserem się trafi ;)

Edit. no jednak ceny trochę pozmieniali tak na szybko sprawdziłem drugą połowę czerwca na corsica ferries - dla czterech osób w te i nazad Bastia-Livorno wyszło 200 euro bez paru centów. W promocji niby liczą za auto 1 euro ale za pasażerów już niestety więcej. Inna sprawa że przy dzisiejszych cenach euro i tak jest nieźle ;)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.02.2008 12:13

Maciej napisał(a):Janusz ale jakie linie ? Drogo trochę, kabiny brałeś ? Oferta jackpot powinna być niższa. Ja kupowałem bodaj w marcu(rejs w czerwcu) i płaciłem za 2 os plus auto coś około 110 a wiadomo że auto najdroższe. Inna sprawa ze euro było wtedy złotówkę droższe.
Co do cen to podobnie jak we Włoszech (a rzadko niestety w HR) w każdej knajpie są tzw. zestawy dnia za 15-20 euro od osoby dostajesz obiadek plus winko i jeszcze kawa z deserem się trafi ;)

Edit. no jednak ceny trochę pozmieniali tak na szybko sprawdziłem drugą połowę czerwca na corsica ferries - dla czterech osób w te i nazad Bastia-Livorno wyszło 200 euro bez paru centów. W promocji niby liczą za auto 1 euro ale za pasażerów już niestety więcej. Inna sprawa że przy dzisiejszych cenach euro i tak jest nieźle ;)

Niestety, dosyć drogo, ale sprawdzam ceny co jakiś czas i nie chce być taniej... :?
Wybraliśmy Corsica Ferries, jest odrobinę taniej niż w Mobby Lines. Poza tym są o godzinę wcześniej w Bastii, to mi bardziej odpowiada.
Na szczęście kurs EUR jest dobry :) W 2003 roku płaciłem 4,56 PLN za EUR...
pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 12.02.2008 18:55

Janusz w taki razie będziemy czekać na Twoje relacje :D mam nadzieje, że wyspa się spodoba. :D
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 12.02.2008 19:45

W tym roku wybieram się z rodzinką na Korsykę. Trochę poza sezonem bo 14 czerwca, ale sądzę że będzie już odpowiednio ciepło :lol:. Ze względu na dzieci wybraliśmy wschodnie wybrzeże, zakwaterowanie mamy w Bravone. Oczywiście różne wycieczki poplanowane ale trochę przerażają mnie te ich drogi. Ma ktoś jakieś doświadczenie ile czasu może zająć przejazd z Alerii do Corte, z Corte do Ajaccio ( droga s 193, chyba? ), oraz z Corte do Porto ?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.02.2008 08:13

ally napisał(a):Janusz w taki razie będziemy czekać na Twoje relacje :D mam nadzieje, że wyspa się spodoba. :D

Ally,
z tego co czytam i widzę w przewodnikach wynika, że tam jest pięknie :)
Kilku osobom, a w tym i Tobie bardzo się podobało, myślę więc, że i mi wyspa przypadnie do gustu :)
Do jakiejś relacji pewnie też się zmobilizuję...
pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.02.2008 09:09

kasper68 napisał(a):W tym roku wybieram się z rodzinką na Korsykę. Trochę poza sezonem bo 14 czerwca, ale sądzę że będzie już odpowiednio ciepło :lol:. Ze względu na dzieci wybraliśmy wschodnie wybrzeże, zakwaterowanie mamy w Bravone. Oczywiście różne wycieczki poplanowane ale trochę przerażają mnie te ich drogi. Ma ktoś jakieś doświadczenie ile czasu może zająć przejazd z Alerii do Corte, z Corte do Ajaccio ( droga s 193, chyba? ), oraz z Corte do Porto ?

Myślę, że czerwiec będzie w sam raz :D Być może roślinnośc nie będzie jeszcze spalona słońcem, a napewno będzie mniej turystów.
Co do dróg... wschodnie wybrzeże i biegnąca wzdłuż niego droga ( Bastia - Bonifacio) to żaden problem - choć i to nie jest autostrada oczywiscie. Pozostałe drogi...hmmm ja do Corte nie dotarłam ale odbyłam trasę od Bonifacio wzdłuż zachodniego wybrzeża aż do Calvi ... i odległość 180km (coś koło tego) zajęła mi calutki dzień (chyba od 9 do 16-17tej)!!!! Z małą pomyłką w rejonie Ajaccio gdzie skończyło się to wjazdem do miasta i strata czasu i z małymi postojami na podziwianie widoków.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.02.2008 09:10

janusz.w. napisał(a):Do jakiejś relacji pewnie też się zmobilizuję...
pozdr

No ja mam nadzieję :D
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.02.2008 18:42

kasper68 napisał(a):W tym roku wybieram się z rodzinką na Korsykę. Trochę poza sezonem bo 14 czerwca, ale sądzę że będzie już odpowiednio ciepło :lol:. Ze względu na dzieci wybraliśmy wschodnie wybrzeże, zakwaterowanie mamy w Bravone. Oczywiście różne wycieczki poplanowane ale trochę przerażają mnie te ich drogi. Ma ktoś jakieś doświadczenie ile czasu może zająć przejazd z Alerii do Corte, z Corte do Ajaccio ( droga s 193, chyba? ), oraz z Corte do Porto ?

Te głowne drogi nie są takie złe, jechalem "na szagę" przez wyspę z Ajaccio do Bastii przez Corte i górki były fajne ale droga w porządku. Hardkor to jest między Calvi a Porto i dalej do Cargese - widoki przepiękne ale tempo jazdy marne-bez klimy radzę nie probować my się prawie usmażyliśmy. Generalnie czerwiec jest super-nam się trafił aż za gorący.
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 14.02.2008 13:25

No ale jaką prędkość da się osiągnac na tej 193, więcej jak 50 /h chyba nie?
Ja lubię mieć wszystko poplanowane ( szczególnie ze względu na dzieci) i dlatego nie chcę mieć takiej sytuacji, że, dotrę do Ajaccio pod sam wieczór jak wyjadę np o 9.00.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2008 13:40

Nie pamiętam czy był ten link - może się komuś przyda

PZM - Promy
sufka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sufka » 10.04.2008 09:33

My planujemy wyjazd na Korsyke i Sardynie. Na okolo 20 dni miedzy 15 sierpnia a 7 wrzesnia. Jedziemy samochodem we dwojke. Bedziemy mieszkac na kempingach. Jesli ktos ma ochote to prosze sie zglosci. Chetnie zabierzemy dwie osoby
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

KORSYKA - porady, opinie, kempingi - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone