Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KORSYKA - porady, opinie, kempingi

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 10.12.2007 00:17

No to ja jeszcze słówko o przewodniku GW...
Cieeeekawe 8O :
Obrazek

Obrazek

:roll:

pozdr
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 11.02.2008 14:10

Hello !
Czy ktoś planuje odwiedzić w tym roku Korsykę?????
Jestem w trakcie lektury przewodnika GW i jestem zachwycony tą wyspą, to zdawać by się mogło taka Chorwacja do kwadratu :) Ciekawi mnie parę spraw, przede wszystkim ceny ;) - wiadomo - ten prom z Livorno jak podała Ally - cena ok. 600zł to w jedną stronę???? 8O Jakie ceny w knajpkach, wyczytałem, że jak zwykle lepiej ich szukać w głebi lądu, z dala od uczeszczanych przez turystów miejsc to naturalne... Aaaa i czy to prawda, że bez francuskiego cieńko???? Znam oprócz ojczystego niestety tylko angielski :( - czy dogadam się tam w tym języku???

Aaa - po raz kolejny przekonałem się, że to forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy dzięki Wam drodzy forumowicze :P [/b]

Dodaję dla zainteresowanych linka dot. kursów promu - można tu obliczyć cenę ( na rodzinę 2+1 z samochodem osobowym wychodzi 167euro a więc jest to faktycznie ok.600zł - w obie strony ) - : https://priclub.directferries.com/ferry ... r=0&midu=0
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 12.02.2008 10:02

Witam.
Podawana przeze mnie cena promu z Livorno do Basti to cena w dwie strony za samochód osobowy i dwie osoby. Ja osobiście bilet kupowałam dość późno bo w lipcu, być może da się trafić na lepszą cenę śledząc stronkę www. Pamiętam, że mogłam zapłacić o 100zł taniej ale spóźniłam się z decyzją co do wyjazdu zaledwie o tydzień. Tak więc warto "polować" :D

Wyspa jest przepiękna ale nieco inna niż HR. To co dla mnie najważniejsze to brak widocznych hoteli - co powoduje, że krajobraz wyspy jest niczym nie zakłucony i zachwyca. Korsyka jest na tyle duża, że jej poszczególne rejony różnią się od siebie i ciężko zwiedzić ja w dwa tygodnie, także z uwagi na to jakie są tam drogi (szczególnie w części zachodniej i srodkowej). Polecam wyjazd poza sezonem a jeśli jest to niemożliwe to wybór lipca a nie sierpnia.
Jedyny minus na wsypie to jak dla mnie brak dbałości o zabytki i o czystość (czasami to razi)... i oczywiście jak wszędzie są miejsca mniej lub bardziej atrakcyjne.

Ceny w knajpach...ja do rozrzutnych nie należę ale np. cena za małże to jakieś 8E. Da się przeżyć a pychotka i duże porcje :D . Ceny w sklepach - no cóż tu polecam poprostu markety (Geant) - również do przeżycia (np. upatrzyliśy sobie przepyszne wino za... 2E :D rewelacja)

Jeśli chodzi o francuski... ja mówię kiepsko po angielsku ale nie było większych problemów :D

W razie pytań służę pomocą :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.02.2008 11:13

U nas w tym roku padło na Korsykę :wink:
Dzisiaj wysłałem zamówienie na bilety promowe :!: Wyszło 225,00 EUR za 4 osoby i samochód w dwie strony. Czekam na potwierdzenie.
Poza przewodnikiem GW polecam jeszcze Marco Polo i Michelina.
pozdr
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 12.02.2008 12:53

Janusz ale jakie linie ? Drogo trochę, kabiny brałeś ? Oferta jackpot powinna być niższa. Ja kupowałem bodaj w marcu(rejs w czerwcu) i płaciłem za 2 os plus auto coś około 110 a wiadomo że auto najdroższe. Inna sprawa ze euro było wtedy złotówkę droższe.
Co do cen to podobnie jak we Włoszech (a rzadko niestety w HR) w każdej knajpie są tzw. zestawy dnia za 15-20 euro od osoby dostajesz obiadek plus winko i jeszcze kawa z deserem się trafi ;)

Edit. no jednak ceny trochę pozmieniali tak na szybko sprawdziłem drugą połowę czerwca na corsica ferries - dla czterech osób w te i nazad Bastia-Livorno wyszło 200 euro bez paru centów. W promocji niby liczą za auto 1 euro ale za pasażerów już niestety więcej. Inna sprawa że przy dzisiejszych cenach euro i tak jest nieźle ;)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 12.02.2008 13:13

Maciej napisał(a):Janusz ale jakie linie ? Drogo trochę, kabiny brałeś ? Oferta jackpot powinna być niższa. Ja kupowałem bodaj w marcu(rejs w czerwcu) i płaciłem za 2 os plus auto coś około 110 a wiadomo że auto najdroższe. Inna sprawa ze euro było wtedy złotówkę droższe.
Co do cen to podobnie jak we Włoszech (a rzadko niestety w HR) w każdej knajpie są tzw. zestawy dnia za 15-20 euro od osoby dostajesz obiadek plus winko i jeszcze kawa z deserem się trafi ;)

Edit. no jednak ceny trochę pozmieniali tak na szybko sprawdziłem drugą połowę czerwca na corsica ferries - dla czterech osób w te i nazad Bastia-Livorno wyszło 200 euro bez paru centów. W promocji niby liczą za auto 1 euro ale za pasażerów już niestety więcej. Inna sprawa że przy dzisiejszych cenach euro i tak jest nieźle ;)

Niestety, dosyć drogo, ale sprawdzam ceny co jakiś czas i nie chce być taniej... :?
Wybraliśmy Corsica Ferries, jest odrobinę taniej niż w Mobby Lines. Poza tym są o godzinę wcześniej w Bastii, to mi bardziej odpowiada.
Na szczęście kurs EUR jest dobry :) W 2003 roku płaciłem 4,56 PLN za EUR...
pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 12.02.2008 19:55

Janusz w taki razie będziemy czekać na Twoje relacje :D mam nadzieje, że wyspa się spodoba. :D
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 12.02.2008 20:45

W tym roku wybieram się z rodzinką na Korsykę. Trochę poza sezonem bo 14 czerwca, ale sądzę że będzie już odpowiednio ciepło :lol:. Ze względu na dzieci wybraliśmy wschodnie wybrzeże, zakwaterowanie mamy w Bravone. Oczywiście różne wycieczki poplanowane ale trochę przerażają mnie te ich drogi. Ma ktoś jakieś doświadczenie ile czasu może zająć przejazd z Alerii do Corte, z Corte do Ajaccio ( droga s 193, chyba? ), oraz z Corte do Porto ?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 13.02.2008 09:13

ally napisał(a):Janusz w taki razie będziemy czekać na Twoje relacje :D mam nadzieje, że wyspa się spodoba. :D

Ally,
z tego co czytam i widzę w przewodnikach wynika, że tam jest pięknie :)
Kilku osobom, a w tym i Tobie bardzo się podobało, myślę więc, że i mi wyspa przypadnie do gustu :)
Do jakiejś relacji pewnie też się zmobilizuję...
pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.02.2008 10:09

kasper68 napisał(a):W tym roku wybieram się z rodzinką na Korsykę. Trochę poza sezonem bo 14 czerwca, ale sądzę że będzie już odpowiednio ciepło :lol:. Ze względu na dzieci wybraliśmy wschodnie wybrzeże, zakwaterowanie mamy w Bravone. Oczywiście różne wycieczki poplanowane ale trochę przerażają mnie te ich drogi. Ma ktoś jakieś doświadczenie ile czasu może zająć przejazd z Alerii do Corte, z Corte do Ajaccio ( droga s 193, chyba? ), oraz z Corte do Porto ?

Myślę, że czerwiec będzie w sam raz :D Być może roślinnośc nie będzie jeszcze spalona słońcem, a napewno będzie mniej turystów.
Co do dróg... wschodnie wybrzeże i biegnąca wzdłuż niego droga ( Bastia - Bonifacio) to żaden problem - choć i to nie jest autostrada oczywiscie. Pozostałe drogi...hmmm ja do Corte nie dotarłam ale odbyłam trasę od Bonifacio wzdłuż zachodniego wybrzeża aż do Calvi ... i odległość 180km (coś koło tego) zajęła mi calutki dzień (chyba od 9 do 16-17tej)!!!! Z małą pomyłką w rejonie Ajaccio gdzie skończyło się to wjazdem do miasta i strata czasu i z małymi postojami na podziwianie widoków.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 13.02.2008 10:10

janusz.w. napisał(a):Do jakiejś relacji pewnie też się zmobilizuję...
pozdr

No ja mam nadzieję :D
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.02.2008 19:42

kasper68 napisał(a):W tym roku wybieram się z rodzinką na Korsykę. Trochę poza sezonem bo 14 czerwca, ale sądzę że będzie już odpowiednio ciepło :lol:. Ze względu na dzieci wybraliśmy wschodnie wybrzeże, zakwaterowanie mamy w Bravone. Oczywiście różne wycieczki poplanowane ale trochę przerażają mnie te ich drogi. Ma ktoś jakieś doświadczenie ile czasu może zająć przejazd z Alerii do Corte, z Corte do Ajaccio ( droga s 193, chyba? ), oraz z Corte do Porto ?

Te głowne drogi nie są takie złe, jechalem "na szagę" przez wyspę z Ajaccio do Bastii przez Corte i górki były fajne ale droga w porządku. Hardkor to jest między Calvi a Porto i dalej do Cargese - widoki przepiękne ale tempo jazdy marne-bez klimy radzę nie probować my się prawie usmażyliśmy. Generalnie czerwiec jest super-nam się trafił aż za gorący.
kasper68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasper68 » 14.02.2008 14:25

No ale jaką prędkość da się osiągnac na tej 193, więcej jak 50 /h chyba nie?
Ja lubię mieć wszystko poplanowane ( szczególnie ze względu na dzieci) i dlatego nie chcę mieć takiej sytuacji, że, dotrę do Ajaccio pod sam wieczór jak wyjadę np o 9.00.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2008 14:40

Nie pamiętam czy był ten link - może się komuś przyda

PZM - Promy
sufka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sufka » 10.04.2008 10:33

My planujemy wyjazd na Korsyke i Sardynie. Na okolo 20 dni miedzy 15 sierpnia a 7 wrzesnia. Jedziemy samochodem we dwojke. Bedziemy mieszkac na kempingach. Jesli ktos ma ochote to prosze sie zglosci. Chetnie zabierzemy dwie osoby
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

KORSYKA - porady, opinie, kempingi - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies