Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
bernidi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bernidi » 15.12.2016 22:43

Franz napisał(a):A wiesz, że dziś wieczorem (właściwie powinienem już teraz napisać: wczoraj) znowu zawędrowałem na Korsykę? Z Monte Cinto, Tafunatu i innymi ciekawymi miejscami?
Akurat na TV5 Monde w cyklu programów "Des racines et des ailes" zawędrowali również i tam...

Fajnie obejrzeć znane rejony chociaż często widzę, że w niektórych programach podróżniczych eksponują mniej istotne walory odwiedzanych miejsc.
Ale może się nie znam. TV5 Monde nigdy nie oglądałem, zainteresuję się.
Czasem oglądam na YT filmiki nakręcane z dronów. Dają doskonałe zobrazowanie miejsc obejrzanych z poziomu ziemi.
Dzisiejsza technika daje niesamowite możliwości.
Ale niezmiennie przyjemnie czytać i oglądać Twoje relacje na cro.pl :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.12.2016 01:51

bernidi napisał(a):Czasem oglądam na YT filmiki nakręcane z dronów. Dają doskonałe zobrazowanie miejsc obejrzanych z poziomu ziemi.

Zgadza się, nawet w zeszłym miesiącu w Jurze spotkaliśmy kogoś z dronem przy Okienniku Wielkim.

Oczywiście, najlepiej zobaczyć to bezpośrednio, a nie za pomocą kamery. Kiedyś, po zobaczeniu pięknego programu o Kornwali, marzyłem o motolotni. Ale... życie to życie...

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 31.01.2017 10:21

Franz napisał(a):
bernidi napisał(a):Czasem oglądam na YT filmiki nakręcane z dronów. Dają doskonałe zobrazowanie miejsc obejrzanych z poziomu ziemi.

Zgadza się, nawet w zeszłym miesiącu w Jurze spotkaliśmy kogoś z dronem przy Okienniku Wielkim.

Oczywiście, najlepiej zobaczyć to bezpośrednio, a nie za pomocą kamery. Kiedyś, po zobaczeniu pięknego programu o Kornwali, marzyłem o motolotni. Ale... życie to życie...

Pozdrawiam,
Wojtek

Mnie dron ostatnio do okna zaglądał.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.02.2017 18:02

korbaczik napisał(a):Mnie dron ostatnio do okna zaglądał.

Trzeba było go ustrzelić...

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 15.02.2017 10:00

Franz napisał(a):Obrazek

Franz, REWELACJA!
Franz
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.02.2017 16:23

korbaczik napisał(a):Franz, REWELACJA!

Miło mi, że Ci się podoba. Mnie również zachwyciło.

Pozdrawiam,
Wojtek
Wladi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wladi » 17.06.2017 15:03

Witam serdecznie,
Z tej strony Włodek nowy Cromaniak i miłośnik podróży, łączę miłe z pożytecznym trochę morza trochę gór :)
Wybieram się końcem września na Korsykę i chciałbym wejść miedzy innymi na Paglia Orbe, z Twoich informacji na forum wyczytałem, że udało Ci się zaliczyć tą piękną Górkę:)
będę w rejonie Porto Vecchio i planuję wypady 1 dniowe skoro świt.. będę wdzięczny za poradę, gdzie najlepiej podjechać wozidlem i którędy podchodzić, co ewentualnie zabrać?
z góry dziękuję za odpowiedz,
pozdrawiam Włodek M - Skoczów Beskid Śląski:))
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2017 13:31

Wladi napisał(a):Witam serdecznie,
Z tej strony Włodek nowy Cromaniak i miłośnik podróży, łączę miłe z pożytecznym trochę morza trochę gór :)

Witam równie serdecznie.
Nie miałem możliwości wcześniejszej reakcji na Twój wpis, bo poniosło mnie znowu w ciekawe miejsca.

Wladi napisał(a):Wybieram się końcem września na Korsykę i chciałbym wejść miedzy innymi na Paglia Orbe, z Twoich informacji na forum wyczytałem, że udało Ci się zaliczyć tą piękną Górkę:)
będę w rejonie Porto Vecchio i planuję wypady 1 dniowe skoro świt.. będę wdzięczny za poradę, gdzie najlepiej podjechać wozidlem i którędy podchodzić, co ewentualnie zabrać?

Tak, udało się i było pięknie.
Zorientuję się w szczegółach i Ci odpowiem, tylko najpierw się rozpakuję po powrocie.

Pozdrawiam,
Wojtek
bernidi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bernidi » 29.06.2017 19:23

Franz napisał(a): poniosło mnie znowu w ciekawe miejsca.

Korsyka piękna jest ale zdradź również gdzie teraz byłeś?

Pozdrawiam Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.06.2017 12:17

bernidi napisał(a): Korsyka piękna jest ale zdradź również gdzie teraz byłeś?

Zdradzam: w Macedonii.
A... Ty?

Pozdrawiam,
Wojtek
bernidi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bernidi » 30.06.2017 22:10

Franz napisał(a):A... Ty?

Islandia.

Pozdrawiam Wojtek.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.07.2017 14:25

bernidi napisał(a):Islandia.

Pięknie...
Twoim wozem to w różne miejsca tam zajedziesz. Już się cieszę na relację, bo zapewne się ukaże?

Pozdrawiam,
Wojtek
bernidi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bernidi » 02.07.2017 13:21

Franz napisał(a):Twoim wozem to w różne miejsca tam zajedziesz. Już się cieszę na relację, bo zapewne się ukaże?

Wybraliśmy opcję nieco trudniejszą logistycznie ale przy tym klimacie jednak zdecydowanie bardziej komfortową.
Samolot i wypożyczenie autka oraz dziesięć w miarę możliwości optymalnie zarezerwowanych noclegów w hotelach, hostelach lub B&B.
Z planowanego od kilku lat wyjazdu naszym samochodem dającym możliwość wjazdu w interior i niezależność od baz noclegowych zrezygnowałem przede wszystkim ze względu na koszt promu z Danii - w obie strony 3500 euro...
Po powrocie z majówki w Irlandii udało się wygospodarować dziesięć dni wolnego i kupić w dobrej cenie bilety lotnicze.
Od dawna najbardziej celowałem w termin letniego przesilenia i się udało.
Mam zamiar opisać i Irlandię i Islandię jeśli będę miał chociaż jednego czytelnika... ;)

Pozdrawiam Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 02.07.2017 13:44

bernidi napisał(a):Mam zamiar opisać i Irlandię i Islandię jeśli będę miał chociaż jednego czytelnika... ;)

To masz co najmniej dwóch gwarantowanych czytelników 8) A jestem pewien, że znajdzie się wiele więcej.
Islandia to też moje marzenie. Od jakiegoś czasu obserwuję coraz tańsze połączenia lotnicze z Polski

pozdrawiam,
M
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2017 15:15

bernidi napisał(a): Wybraliśmy opcję nieco trudniejszą logistycznie ale przy tym klimacie jednak zdecydowanie bardziej komfortową.
Samolot i wypożyczenie autka oraz dziesięć w miarę możliwości optymalnie zarezerwowanych noclegów w hotelach, hostelach lub B&B.

To też nie jest tanie rozwiązanie.
Bardzo jestem ciekaw obu wspomnianych przez Ciebie wypadów.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies