Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 10.03.2012 17:22

Dzięki Wojtku ze korsykańską relację.

Był czas, kiedy, zachęcony zdjęciami i niewielką odległością do pokonania, nieśmiało przymierzałem się do tej niemałej wyspy. Ten czas minął :? , ale prawdopodobnie jeszcze nadejdzie :cool: . Wtedy ta relacja (podobnie jak turecka), będzie jak znalazł... :idea:

Franz napisał(a):Bardzo bym chciał wrócić...
Jedyne, co mnie wstrzymuje, to... niezliczona ilość miejsc, w których mnie, nas, jeszcze nie było. :wink:

Ja też mogę powiedzieć dokładnie tak samo o wielu odwiedzonych już miejscach... A że tych nieodwiedzonych jest znacznie więcej niż u Ciebie, powroty są jeszcze mniej prawdopodobne :wink:

Tak jeszcze tylko zapytam... którą wyspę, Korsykę czy Sardynię, lepiej wspominasz, chętniej byś wrócił, na której jest więcej ciekawych miejsc a gdzie więcej spokoju i możliwości swobodnego nocowania "na dziko" :wink: , która po prostu bardziej Ci się podobała?

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 10.03.2012 17:26

Znajomi w maju ubiegłego roku opływali Korsykę jachtem. Porównując ich wspomnienia i Twoje lądowe, bardziej mi się podoba na ziemi 8) . Dziękuję za dawkę miłych i pięknych 8) wrażeń.
Joanka23
Cromaniak

Postnapisał(a) Joanka23 » 10.03.2012 23:39

Franz napisał(a):Koniec...

Eeee tam koniec...

Franz napisał(a):..."Czy można gdziekolwiek indziej znaleźć miejsce tak puste i tak ponure, jak ta skalista wyspa?"...

No i co ten Seneka miał na myśli... 8O

Franz napisał(a):Obrazek

:wink: :lol:

ech... może i skalista, może i pusta, ale w moim odczuciu wyjątkowo piękna ta Korsyka jest...

Franz napisał(a):Koniec. Jedziemy do portu.

A w ogóle to takie zakończenie mi się nie podoba! :? O!

Ta relacja trwa dwa lata i zasługuje na jakieś porządne zakończenie! - to tak na wszelki wypadek, bo i tak nie wierzę, że mógłbyś ją tak nijak :wink: zakończoną zostawić... :lol:

Więc mimo tego, że już od jakiegoś czasu straszysz tym zakończeniem tej relacji, to jak zawsze, ja tu ciągle czekam na ciąg dalszy! :D

Pozdrawiam,
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 11.03.2012 18:01

piotrf napisał(a):Życzę Ci , Wam , odwiedzenia tych wszystkich miejsc i powrotu na Korsykę , jednocześnie sobie życząc , żebym mógł to wszystko zobaczyć jak już to opiszesz i ubarwisz swoimi fotografiami 8)

Piotrze, to tylko kangurzy skok i już tam jesteś osobiście. Rozważ to. :P

kulka53 napisał(a):Tak jeszcze tylko zapytam... którą wyspę, Korsykę czy Sardynię, lepiej wspominasz, chętniej byś wrócił, na której jest więcej ciekawych miejsc a gdzie więcej spokoju i możliwości swobodnego nocowania "na dziko" :wink: , która po prostu bardziej Ci się podobała?

Ba! Nie mam odpowiedzi na tak zadane pytania.
Każda z tych wysp jest inna - nie da się porównać i obie podobały mi się w analogicznym stopniu. Czytaj: bardzo!

Chciałbym wrócić na każdą z nich. Więcej do obejrzenia zostało na Sardynii z prostego powodu - jest większa. Korsyka jest bardziej górzysta, na Sardynii jest więcej pięknych wiosek i miasteczek. Spokoju jest chyba więcej na Sardynii. Możliwości noclegów na obu wyspach - nieograniczone. 8)

Tiaa... :roll:

dangol napisał(a):Znajomi w maju ubiegłego roku opływali Korsykę jachtem. Porównując ich wspomnienia i Twoje lądowe, bardziej mi się podoba na ziemi 8) .

Mnie też na lądzie podoba się zdecydowanie bardziej niż na jachcie. Już choćby z tego powodu, że tak nie kołysze. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 11.03.2012 18:16

Joanka23 napisał(a):No i co ten Seneka miał na myśli... 8O

Chyba właśnie takie krajobrazy, które przytoczyłaś. :lol:

Joanka23 napisał(a):ech... może i skalista, może i pusta, ale w moim odczuciu wyjątkowo piękna ta Korsyka jest...

Musiałaś trochę powertować znów relację, by wyszukać te fotki. Podziwiam! 8)

Joanka23 napisał(a):Więc mimo tego, że już od jakiegoś czasu straszysz tym zakończeniem tej relacji, to jak zawsze, ja tu ciągle czekam na ciąg dalszy! :D

W tej sytuacji muszę coś jeszcze dorzucić. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 12.03.2012 01:20

Franz napisał(a):Piotrze, to tylko kangurzy skok i już tam jesteś osobiście. Rozważ to. :P

Co do kangurzych skoków . . . Hmm. . . Prorok :?: :wink:

:lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.03.2012 17:09

piotrf napisał(a):Co do kangurzych skoków . . . Hmm. . . Prorok :?: :wink:

:lol:

Jeśli tak, to nieświadom swej przenikliwości. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 12.03.2012 17:30

Franz napisał(a):W tej sytuacji muszę coś jeszcze dorzucić. ;)

I tak trzymać :!:

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 13.03.2012 15:10

longtom napisał(a):I tak trzymać :!:

Ale jeśli będę przedłużał to rozstanie, to znów będę musiał dorzucić coś do foto-zajawek w Macedonii i Portugalskiej Fladze. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 18.03.2012 21:21

Dojeżdżając ponownie do Bonifacio, nie kierujemy się w stronę murów na półwyspie, tylko w dół, do przypominającej fiord zatoki. Zajeżdżam na stosunkowo duży parking i pytam o szczegóły załadunku na nasz prom. Okazuje się, że wielkich ceregieli nie ma i wystarczy, że zameldujemy się na pół godziny przed planowanym odjazdem. Czyli mamy jeszcze odrobinę czasu - postanawiamy zatem wyskoczyć na małe co nieco.
Korzystając z okazji, że wspięliśmy się znów na teren cytadeli, pstrykam z góry ostatnie fotki. Na tle niezbyt odległych brzegów Sardynii zmierza ku Korsyce nasz Moby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy z powrotem do portu. Właśnie wpływa prom, który powiezie nas na Sardynię. Po chwili przybija do nabrzeża, po czym wysiadają z niego ludzie i wyjeżdżają samochody. Następnie rozpoczyna się załadunek oczekujących pojazdów, w tym i naszego.

Odbiajmy od brzegu. Nie ma już powrotu na wyspę. Nasza korsykańska przygoda własnie się skończyła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 18.03.2012 21:22

Przedtem oglądaliśmy zatoczkę z góry - teraz płyniemy dołem, a nad nami wznosi się pionowy, a nawet podcięty miejscami klif z niemal wiszącymi nad naszymi głowami murami Bonifacio. Co tu dużo mówić - czegoś żal.

A Korsyka żegna nas jedną ze swoich piękniejszych stron.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 18.03.2012 21:41

Piękne te klify :D
Wspaniałości

Dodatkowo pływadełko jakoś mi się z powieścią Hermana Melville'a kojarzy

:wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 19.03.2012 10:11

piotrf napisał(a):Piękne te klify :D
Wspaniałości

Niby nie są wielkie, ale pięknie się prezentują.

piotrf napisał(a):Dodatkowo pływadełko jakoś mi się z powieścią Hermana Melville'a kojarzy

:wink:

Też sobie mówiliśmy na nasze promy, że to Moby Dick. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 19.03.2012 10:19

Dzięki za mały ilustrowany przewodnik po Korsyce.
Żegnają Was piękne klify.

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 19.03.2012 10:26

Tam jest jakaś budka, czy wylot tunelu?

Wydaje mi się, że nawet są jakieś schodki.

Takie sobie miejsce, jak na plażę czy przystań :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies