Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.08.2011 16:37

Joanka23 napisał(a):Ale to ten palec wskazuje na tę małą rączkę /a właściwie kciuk i wskazujący palec/ przed nim :wink: ... natomiast pytanie na co wskazuje palec z malej rączki? :wink:

Tu już Twoja wyobraźnia przerasta moją. :lol:

Joanka23 napisał(a):No i właśnie cały czas nie wiem co to za kwiatki... :?

Znawcy flory nabrali wody w usta... :roll:

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.08.2011 15:02

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Bajecznie i bajeczne fotki ! 8)

Tylko tyle :?: Nie ukrywam, że liczyłem na więcej. :lol:

Joanka pytała o te kwiaty, a ja czekam na zdanie znawców tematu. ;)

Franz napisał(a):Znawcy flory nabrali wody w usta... :roll:

... a na ich temat to już było ... między innymi w zeszłorocznej relacji Tomka ! :)

"Carpobrotus"

Pozdrawiam. 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.08.2011 19:43

mariusz-w napisał(a):... a na ich temat to już było ... między innymi w zeszłorocznej relacji Tomka ! :)

Tu trzeba mieć pamięć lepszą niż moja. Albo znać kogoś takiego jak Ty. 8)
Trochę mnie pociesza fakt, że nie ja jeden nie pamiętałem tej nazwy. ;)

mariusz-w napisał(a):"Carpobrotus"

Jak poprosiłem google o zdjęcia tego carpobrotus, to wielkiego podobieństwa nie stwierdziłem. Na ogół kwiaty astro-podobne się pokazały...
Ale ja się nie znam. :roll:

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.08.2011 07:37

Franz napisał(a):
mariusz-w napisał(a):"Carpobrotus"

Jak poprosiłem google o zdjęcia tego carpobrotus, to wielkiego podobieństwa nie stwierdziłem. Na ogół kwiaty astro-podobne się pokazały...
Ale ja się nie znam. :roll:

Może tu lub tu... lepiej widać ! :)

Z tą roślinką masz wiele wspólnego ... ona to też wielki podróżnik ! 8)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.08.2011 14:44

mariusz-w napisał(a):Może tu lub tu... lepiej widać ! :)

To były te jedyne dwa spośród ponad setki innych, zupełnie niepodobnych, o których napisałem :)
Ponadto, na tych ujęciach sa jedynie liściaste łodygi. Fakt, podobieństwa nie da się zanegować, ale brak zupełnie kwiatów. Czyżbym trafił na tak nietypowe zjawisko??.. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 12.08.2011 19:56

Franz napisał(a):Ponadto, na tych ujęciach sa jedynie liściaste łodygi. Fakt, podobieństwa nie da się zanegować, ale brak zupełnie kwiatów. Czyżbym trafił na tak nietypowe zjawisko??.. ;)

Franz napisał(a):Obrazek

Tu na tym zdjęciu to też nie kwiaty - to prawdopodobnie już owoc (nasiennik).
Kwiaty są faktycznie astro-podobne - tak jak je wcześniej nazwałeś 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.08.2011 15:30

mariusz-w napisał(a):Tu na tym zdjęciu to też nie kwiaty - to prawdopodobnie już owoc (nasiennik).
Kwiaty są faktycznie astro-podobne - tak jak je wcześniej nazwałeś 8)

Aa! Widzisz! Na to nie wpadłem. Owoc... a ja myślałem, że kwiat.
Znów się czegoś nauczyłem.

A teraz jeszcze muzyczny suplement. Zupełnie zapomniałem dołożyć linka do ostatniego przejazdu. W takim razie dokładam teraz do kojącego snu. Chciałem przytoczyć utwór "Assenza", ale znalazłem w sieci tylko kawałek z urwanym końcem, za to opatrzony krajobrazami z rejonu, który wcześniej przedstawiałem: I Muvrini - Assenza.
Jako rekompensata utwór w całości: I Muvrini - Sara

Pozdrawiam,
Wojtek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 15.08.2011 17:28

O! Wyjaśniło się z kwiatkiem! :D Owocem? 8O
Dzięki Mariusz! :) Zapamiętam sobie.

Franz - bardzo ładny ten utwór - nie znałam wcześniej. :)

Pozdrawiam.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 00:09

Przepiękna ta Korsyka z góry... Ciekawa jestem, jak wyglądałaby relacja z Koryski z dołu, widzianej Twoimi oczami? :D Pewnie też malowniczo, choć umęczyłbyś się brakiem gór :wink:

A ja uff!, przeszłam razem z Wami te granie, turnie, przełęcze i wodospady! I jestem urzeczona tak samo, jak umęczona. Twardziele jesteście! Szacunek wielki 8O

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.08.2011 09:47

Joanka23 napisał(a):Franz - bardzo ładny ten utwór - nie znałam wcześniej. :)

Osobiście, jestem oczarowany korsykańską muzyką. A kawałków w wykonaniu Koziołków (I Muvrini) mam około mnóstwa... :)

mahadarbi napisał(a):Przepiękna ta Korsyka z góry... Ciekawa jestem, jak wyglądałaby relacja z Koryski z dołu, widzianej Twoimi oczami? :D Pewnie też malowniczo, choć umęczyłbyś się brakiem gór :wink:

Na początku wyjazdu oglądaliśmy Korsykę z dołu. A teraz do samego końca też znów oddolne widoki. :D

mahadarbi napisał(a):A ja uff!, przeszłam razem z Wami te granie, turnie, przełęcze i wodospady! I jestem urzeczona tak samo, jak umęczona.

Korsyka swoim ukształtowaniem wręcz zaprasza do zwiedzenia wnętrza wyspy... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.08.2011 23:31

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Przepiękna ta Korsyka z góry... Ciekawa jestem, jak wyglądałaby relacja z Koryski z dołu, widzianej Twoimi oczami? :D Pewnie też malowniczo, choć umęczyłbyś się brakiem gór :wink:

Na początku wyjazdu oglądaliśmy Korsykę z dołu. A teraz do samego końca też znów oddolne widoki. :D

Po czymś takim, co nam zafundowałeś...
Obrazek
... wybacz, ja czuję ogromny niedosyt tego dołu 8O
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2011 11:32

mahadarbi napisał(a):Po czymś takim, co nam zafundowałeś...

... wybacz, ja czuję ogromny niedosyt tego dołu 8O

Takich chmur już nie będzie. :lol:
Ale w relacji teraz już sama dolizna... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.08.2011 11:34

A Ty wiesz, co zrobiłam z tym zdjęciem? Zapisałam na dysku i zatytułowałam: WAKACJE 2012 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2011 14:42

mahadarbi napisał(a):A Ty wiesz, co zrobiłam z tym zdjęciem? Zapisałam na dysku i zatytułowałam: WAKACJE 2012 8)

:lol:
Fakt, że ciekawie to ujęcie się prezentuje. Ale wtedy to się obawiałem, czy za chwilę nie lunie.

Jednak, jeśli Cię tym zachęciłem, to się cieszę. :D

W kolejnych odslonach jeszcze odrobina prehistorii i sporo wybrzeża, w tym również klify i najpiękniejsze miasto Korsyki. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.08.2011 14:43

Już ostrzę zęby :) I za chwilę przenoszę się na Twoją Sardynię...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies