Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.05.2011 10:26

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):... a ta lina do do czego ?

Tam jest wiaderko i jak komu chce się na górze pić, to sobie wciąga ;)

... a widzisz ... nie pomyślałem ! 8) ... bo ja piwo noszę z sobą ! :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.05.2011 10:36

mariusz-w napisał(a):
weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):... a ta lina do do czego ?

Tam jest wiaderko i jak komu chce się na górze pić, to sobie wciąga ;)

... a widzisz ... nie pomyślałem ! 8) ... bo ja piwo noszę z sobą ! :)

O piwku nie pomyślałem ... :?

Ale tak, możesz sobie je schłodzić ... :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.05.2011 12:52

Też od razu o tym chłodzeniu piwa w rzece pomyślałem. Pewnie dlatego, że nieraz już tak robiłem. :lol:

Inną możliwą opcją mógłby być canyoning. ;)

Ale to bardzo mokra atrakcja, więc ja pozostanę prze wersji piwnej. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.05.2011 08:44

Niebo mocno zachmurzone, ale jest w tym widoku coś intrygującego, przyciągającego wzrok.

Obrazek

Obrazek

Zataczamy mały łuk i obieramy kierunek powrotny. Podobają mi się drobne skały, przypominające jaskiniowe stalagmity. Krajobraz trochę jak w chorwackim krasie.
I nagle... czyżby?? Błękit nieba! Niby jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale może jeszcze ten dzień piękną pogodą nas uraczy?..

Obrazek

Obrazek

Dochodzimy do ciekawej formacji skalnej, którą mijaliśmy w drodze do wodospadu i na moment się przy niej zatrzymujemy. Na szczęście, nie musimy wykorzystywać jej funkcji schronienia przed deszczem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.05.2011 08:45

Za jedną jaskółką nie pojawiają się - jak na razie - następne. Niebo wciąż prawie całkowicie zachmurzone, kiedy wdrapujemy się na platformę ze skoroviklanem

Obrazek

Obrazek

Schodzimy z platformy i przychodzi mi taka myśl do głowy. Może zajrzymy od góry w gardziel potoku w miejscu, z którego spada Piscia di Gallo? Co Ty na to?

Obrazek

I już wdrapuję się na skośną rampę skalną, kończącą się mocno pomarszczoną półeczką.

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.05.2011 08:53

Franz napisał(a):Za jedną jaskółką nie pojawiają się - jak na razie - następne. Niebo wciąż prawie całkowicie zachmurzone, kiedy wdrapujemy się na platformę ze skoroviklanem

Może być i po czesku ... ale ładnie wygląda !

:)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.05.2011 08:56

Franz napisał(a):Dochodzimy do ciekawej formacji skalnej, którą mijaliśmy w drodze do wodospadu i na moment się przy niej zatrzymujemy. Na szczęście, nie musimy wykorzystywać jej funkcji schronienia przed deszczem.

Obrazek

No i dobrze 8O

Przecież to wygląda, jakby chciało was zjeść :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.05.2011 14:49

mariusz-w napisał(a):Może być i po czesku ... ale ładnie wygląda !

Przypadł mi ten skoroviklan do gustu. Lepiej brzmi, niż "prawie luźny głaz".

A jak już jesteśmy przy czeskich nazwach, to ten Sik Koguta (Piscia di Gallo) po czesku brzmi: Curajici Kohoutek. :P

weldon napisał(a):Przecież to wygląda, jakby chciało was zjeść :D

Na kolejnej fotce, widać mnie zaglądającego do paszczy, a potem już Bea na języku. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2011 18:19

Po chwili Bea jest przy mnie, a ja postanawiam jeszcze odrobinę wzbogacić ten mały skok w bok.

Obrazek

Obrazek

Widzieliśmy wodospad z dołu, teraz zajrzeliśmy w gardziel z góry. To może by spróbować jeszcze czegoś pośredniego? Tak gdzieś z połowy wysokości ścian kanionu. Jeśli się uda?..
No cóż, warto sprawdzić. Ale teraz to już tylko ja się wypuszczam. Bea postanawia poczekać na mnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2011 18:20

Zaspokoiłem swoje skalne ciągotki. Obiecuję już teraz być grzeczny. A co Ty w tym czasie robiłaś?
- Zobacz! Takich kilka zdjęć pstryknęłam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Potem zniknąłeś. Ale poczekałam cierpliwie i znowu się pokazałeś.

Obrazek

Obrazek

Nacieszyliśmy oczy dzikim krajobrazem. Wracamy do wozu. Ale nie ścieżką, tylko decydujemy się trzymać koryta potoku.

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.05.2011 16:18

Jak już wspomniałem wcześniej, wracamy do samochodu, starając się trzymać koryta potoku. Nie zawsze jest to możliwe, więc czasami trzeba go opuścić i nieco się wspiąć na ścianki małego wąwozu.
Na tym kończymy ten spacer, będący łącznikiem pomiędzy sporą dawką górskich wędrówek, a mniej wymagającym sposobem zwiedzania wyspy i jej atrakcji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszamy teraz na spotkanie z prehistorią.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.05.2011 12:07

Fajne połączenie Wojtku :D

Na podróże w czasie też się piszę . To oczywiste .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.05.2011 16:14

piotrf napisał(a):Na podróże w czasie też się piszę . To oczywiste .

Już myślałem, że mogę sobie na jakiś czas odpuścić ten temat. Ale w tej sytuacji - cóż, przygotuję następny odcinek korsykańskich wspomnień. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2011 16:16

Ta ostatnia seria, to takie bardziej skandynawskie, norweskie bardziej, niż korsykańskie, klimaty :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.05.2011 21:16

weldon napisał(a):Ta ostatnia seria, to takie bardziej skandynawskie, norweskie bardziej, niż korsykańskie, klimaty :D

Tak, masz rację - jest w tych krajobrazach coś surowego, północnego.
Korsyka to wyspa o wielu obliczach. :roll:

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies