Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.02.2011 13:13

Jak fotka przekłamuje wielkość, odległość,perspektywę ... rozmiar! 8O

Dopiero zdjęcie z Tobą ... pokazuje jakie to "okno" duże ! 8O

Pięknie tam i jak widać ciepło :D

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.02.2011 20:43

mariusz-w napisał(a):Jak fotka przekłamuje wielkość, odległość,perspektywę ... rozmiar! 8O

Dopiero zdjęcie z Tobą ... pokazuje jakie to "okno" duże ! 8O

A myślisz, że po co tam wlazłem?! :lol:

Nie tylko fotka. Przeciętne oko ma duży problem z oceną rozmiarów, jeśli brak elementów do porównania.

mariusz-w napisał(a):Pięknie tam i jak widać ciepło :D

Żar się lał... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.02.2011 21:29

Dziura po Bombie 8)
To nie tylko miny ale i dziury po . . . :wink:

Co by tam jeszcze nie bylo - pięknie tam , oj pięknie

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.02.2011 15:24

piotrf napisał(a):Dziura po Bombie 8)
To nie tylko miny ale i dziury po . . . :wink:

W naszym czeskojęzycznym przewodniczku - Bombovy krater. :)

piotrf napisał(a):Co by tam jeszcze nie bylo - pięknie tam , oj pięknie

To prawdziwy raj dla wędrówek w ciepłym klimacie i bardzo urozmaicoym terenie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 12.02.2011 00:00

Oj spodziewałam się, że więcej tu będę musiała czasu spędzić, żeby zaległości nadrobić... - ja już się nastawiłam na dłuższą lekturę a tu raz dwa i koniec czytania i oglądania :( - proszę się poprawić :wink: i następny odcinek dłuższy wrzucić. 8)

Mówiłam już, ale i tak powtórzę: superaśny ten wąwóz :D - podobnie jak Piotrf chętnie na własne oczy bym go zobaczyła...
Już mi było żal się z nim rozstawać a tu taka niespodzianka - skała Dame Jeanne :wink: :lol: - nawet nie wiedziałam, że mam skałę imienniczkę :wink:

A Dziura po Bombie też mnie zaskoczyła wielkością jak zobaczyłam to zestawienie z Tobą - faktycznie nie odebrało by się tak tej wielkości jakbyś tam nie wlazł!

Jak zawsze cudnie! - czekam na ciąg dalszy :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.02.2011 11:53

Joanka23 napisał(a):Oj spodziewałam się, że więcej tu będę musiała czasu spędzić, żeby zaległości nadrobić... - ja już się nastawiłam na dłuższą lekturę a tu raz dwa i koniec czytania i oglądania :( - proszę się poprawić :wink: i następny odcinek dłuższy wrzucić. 8)

Nikt mnie do tej pory nie poganiał, więc sobie relacja idzie zwykłym trybem. ;)
Wiesz, to już przedostatnia górska wycieczka, a że widoki - przynajmniej dla mnie - fantastyczne, to i nie spieszę się z opuszczeniem tych rejonów. :lol:

Joanka23 napisał(a):Już mi było żal się z nim rozstawać a tu taka niespodzianka - skała Dame Jeanne :wink: :lol: - nawet nie wiedziałam, że mam skałę imienniczkę :wink:

Specjalnie podałem nazwę tej skały. Byłem ciekaw, czy skomentujesz... :)

Joanka23 napisał(a):A Dziura po Bombie też mnie zaskoczyła wielkością jak zobaczyłam to zestawienie z Tobą - faktycznie nie odebrało by się tak tej wielkości jakbyś tam nie wlazł!

Cóż, już wkrótce trzeba się będzie z nią pożegnać. Dzień się ma ku końcowi.

Pozdrawiam,
Wojtek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 13.02.2011 21:30

Franz napisał(a):Nikt mnie do tej pory nie poganiał...

To kiedy ten ciąg dalszy? :wink: :lol: Ja tu czekam i czekam - popcorn się kończy... :wink: ...sie Autor postara co by co wrzucić szybciej :wink: :lol:

Franz napisał(a):Wiesz, to już przedostatnia górska wycieczka, a że widoki - przynajmniej dla mnie - fantastyczne, to i nie spieszę się z opuszczeniem tych rejonów. :lol:

Jak to przedostatnia? 8O Liczę na to, że te Wasze wycieczki raczej do krótkich nie należą :wink: to jeszcze tak szybko tych regionów nie opuścimy, mam rację? :D A widoki fantastyczne, fantastyczne - tu się w 100% z Tobą zgadzam! :D

Joanka23 napisał(a):Specjalnie podałem nazwę tej skały. Byłem ciekaw, czy skomentujesz... :)

:lol:
Swoją drogą to do specjalnie urokliwych nie należy... :lol: - A znasz jakąś genezę tej nazwy?

Joanka23 napisał(a):Pozdrawiam,

Ja Ciebie również :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.02.2011 23:08

Joanka23 napisał(a):To kiedy ten ciąg dalszy? :wink: :lol: Ja tu czekam i czekam - popcorn się kończy... :wink: ...sie Autor postara co by co wrzucić szybciej :wink: :lol:

Już pracuję nad dokończeniem tego dnia. Jutro powinno się ukazać w druku. ;)
W międzyczasie mogę Ci z czystym sumieniem polecić wspomnienia z kilku innych moich relacji.

Joanka23 napisał(a):Jak to przedostatnia? 8O Liczę na to, że te Wasze wycieczki raczej do krótkich nie należą :wink: to jeszcze tak szybko tych regionów nie opuścimy, mam rację? :D

Trzytygodniowy wyjazd, z czego połowa przypadła na Korsykę, a druga na Sardynię. Już tu dobrych kilka dni na Korsyce spędziliśmy, więc do końca już bliżej niż dalej.
Jeszcze inne atrakcje czekają - jakieś morze, jakiś wodospad, jakieś megality, jakieś sadyby ludzkie... Na górską wycieczkę możemy już tylko jeden dzień przeznaczyć.

Joanka23 napisał(a):Swoją drogą to do specjalnie urokliwych nie należy... :lol: - A znasz jakąś genezę tej nazwy?

Hmmm... przypuszczam, że komuś się ta skała skojarzyła z... pękatym gąsiorkiem. :lol:
Dame-Jeanne oznacza bowiem taki gąsior, np. na wino. A czemu?..

W XIV wieku Joanna I - królowa Neapolu - zmuszona została do ucieczki ze swego królestwa. W drodze do Prowansji, chowając się przed burzą, skorzystała z gościny hutnika szkła, wyrabiającego butelki i flakony. Poprosiła go o zaprezentowanie tej czynności.
Ten tak się przejął dostojnym aydytorium, że wydmuchał potężny balon szklany. Na cześć królowej chciał go nazwać Reine-Jeanne, ale ex-królowa stwierdziła, że ona teraz jest już tylko damą a nie królową. Stanęło więc na Dame-Jeanne i pod tą nazwą gąsiorki się rozpowszechniły. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.02.2011 15:51

Wychylam się ostatni raz przez okno, by spojrzeć na świat, potem spoglądam na kamienną framugę nade mną.

Obrazek

Obrazek

Pora wracać.

Obrazek

Obrazek

Po drodze jeszcze zaglądam w boczne szczeliny i wkrótce jestem już przy Beacie i plecakach.

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.02.2011 15:51

Wracamy tą samą ścieżką do rozstajów, ale dalej obieramy inny wariant zejściowy. Nie kierujemy się na Skałę Pani Joanny, tylko leśną drogą biegnącą grzbietem. Już blisko szosy spotykamy kapliczkę na niewielkiej polanie.

Obrazek

Obrazek

Słychać hałas cywilizacji - jest piękne, późne popołudnie, a okolice przełęczy Bavella są bardzo popularne.
Pokonujemy ostatnie metry zejścia i docieramy do samochodu. Na zaimprowizowanym parkingu na leśnej drodze nadal spory tłok.

Obrazek

Obrazek

Podjeżdżamy na przełęcz i wychodzimy na chwilę z wozu. Tu typowa turystyczna okolica - kioski, stragany, suweniry, widokówki, jakaś knajpka.
Na małym kopcu - z dosypanym kamieniami i ułożonymi tabliczkami pamiątkowymi - figurka Matki Boskiej na tle białych obłoków, sponad których strzelają w niebo Aguilles de Bavella.

Sprawdzam tabliczki ze szlakami na następny dzień, po czym zjeżdżamy na południową stronę przełęczy, w stronę Zonzy. Łapiemy pierwszy kemping i zanim rozstawimy namiot, otwieram piwko - warto wypić za ten wspaniały miniony dzień. Oby następnego dnia pogoda pozwoliła nam na doznanie podobnych wrażeń. Bo że trasa oferuje piękne widoki, to wiemy. A więc - kolejne piwko za jutrzejszą, ostatnią górską wycieczkę!

Obrazek

Obrazek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 14.02.2011 19:07

O ja tu zaglądam, z nastawieniem, że będę się upominać znowu o ciąg dalszy a tu... jest! :lol:

No muszę się kiedyś wybrać na tą Korsykę, nie może być inaczej... :D i góra i gąsiorek imienniczek :wink: :lol: - fajnie! - to można takie gąsiorki kupić pod tą nazwą? Chyba bym sobie przywiozła... :lol:

Tym razem kapliczka mi się mniej podoba w porównaniu z ostatnim kościółkiem, ale za to kapitalne jest to zdjęcie z Matką Boską na tle tych chmurek i górek... :)

Już jestem ciekawa co tam wymyśliliście na dzień następny...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.02.2011 09:32

Ostatnie zdjęcie bardzo ciekawe - daje do myślenia.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.02.2011 12:23

Joanka23 napisał(a):Już jestem ciekawa co tam wymyśliliście na dzień następny...

Na następny dzień - trasa Koziołka Matołka. ;)

Jacek S napisał(a):Ostatnie zdjęcie bardzo ciekawe - daje do myślenia.

Trochę mistycyzmu...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.02.2011 09:44

Oto mapka przejazdów do ostatnich kilku odsłon.

Obrazek

A - Kaskady Polischellu
B - Przełęcz Bavella
C - Zonza, kemping
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 18.02.2011 10:02

Czekam do końca relacji... i wydrukuję sobie w formie przewodnika... 8O :lol: :wink:

Muszę jeszcze raz pojechać na Korsykę z profilem górskim :!:

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone