Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 31.08.2010 15:44

Franz napisał(a): Może wyda się komuś znajoma ta melodia.
Coś mi się o uszy obiło :wink: :lol: No i muszę przyznać, że ta pani co śpiewa, jest zdecydowanie ładniejsza od naszego rodzimego barda :lol: ...i w wersji kubańskiej też ładniejsze chłopaki :lol:

pozdrawiam serdecznie
:D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2010 18:01

To domyślam się, że wiesz, kto jest autorem oryginalnej wersji.
To już w kontekście właśnie rozpoczętej przez Ciebie relacji. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 31.08.2010 21:15

Franz napisał(a):To domyślam się, że wiesz, kto jest autorem oryginalnej wersji.
To już w kontekście właśnie rozpoczętej przez Ciebie relacji. :)
Faktycznie - w kontekście :lol: O tym nie pomyślałam.
Wojtku - ja wiem, że trochę marudzę, ale kiedy ta Twoja iberyjska relacja powstanie ?

pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2010 22:49

Tymona napisał(a): Wojtku - ja wiem, że trochę marudzę, ale kiedy ta Twoja iberyjska relacja powstanie ?

Wiesz, Madziu, że ja się nie lenię i gdy tylko jestem w domu, staram się zawsze któryś z prowadzonych wątków pchnąć do przodu. Zapewne, niektórzy mają mnie tu już powyżej uszu (oczu?). ;)

Rozpoczęcie kolejnego?.. Hmm... Musiałbym jakiś inny zawiesić na kołku.
Widzę akurat, że jeden nie znajduje żadnego odzewu. Cóż, komu innemu nie dałbym się pewnie namówić. Ale Tobie?..
W takim razie zaczynam działać w tym kierunku. Muszę jednak podejść poważnie do moich spotkań z Hiszpanią i zacząć od wcześniejszej wizyty. O ile Twoja trasa łączy Hiszpanię i Portugalię, to u mnie zacznie się od Francji i Hiszpanii. A do najnowszego, jeszcze ciepłego, wypadu - stricte hiszpańskiego - dojdę, jak już Twoja trasa zatoczy pełną pętlę. W kilku punktach będziemy się przecinać. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 31.08.2010 23:10

Franz napisał(a): Wiesz, Madziu, że ja się nie lenię i gdy tylko jestem w domu, staram się zawsze któryś z prowadzonych wątków pchnąć do przodu.
To prawda :D

Franz napisał(a):Rozpoczęcie kolejnego?.. Hmm... Musiałbym jakiś inny zawiesić na kołku.
Widzę akurat, że jeden nie znajduje żadnego odzewu. Cóż, komu innemu nie dałbym się pewnie namówić. Ale Tobie?..
:lol: Mówisz, że wywierciłam Ci dziurę w brzuchu :lol: :lol: :lol: Ale ja się z tego bardzo cieszę ! I obiecuję, że już nie będę marudzić :D

pozdrawiam serdecznie
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2010 23:55

Tymona napisał(a):Mówisz, że wywierciłam Ci dziurę w brzuchu :lol: :lol: :lol: Ale ja się z tego bardzo cieszę ! I obiecuję, że już nie będę marudzić :D

Przecież wiesz, że są takie wiercenia i marudzenia, które się lubi i na które się czeka...
:lol:

Już dotarłem do tamtych fotek i zacząłem je przeglądać. Hmm... niektóre nawet ciekawe. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2010 16:56

Zasadniczy cel wycieczki osiągnięty. Ale jakoś tak... pójść w góry i na żadną nie wejść?..
Korci mnie jakiś wyskok na któryś z bliskich przecież szczytów. Bea nie ma na to większej ochoty. Ustalamy więc grafik na najbliższe półtorej godziny.
Bea zejdzie nad jezioro Melo, a ja postaram się szybciutko wdrapać na Pic Lombarduccio i zejść potem do niej. Rozstajemy się więc. Szybko schodzę najpierw pod ścianami Pointe de Sept Lacs do żlebu spadającego z przełęczy.

Obrazek

U jego wylotu spoglądam na dumnie sterczącą turnię Lombarduccio. Trochę tego podejścia muszę zrobić...

Obrazek

Mimo sporej ilości luźnych, większych i mniejszych kamieni, idzie się zupełnie dobrze i szybko zyskuję wysokość. Zaczyna się wyłaniać jezioro Capitello.

Obrazek

Sterczące bezpośrednio nad nim baszty Pointe de Sept Lacs mam już prawie z profilu.

Obrazek

Żleb się zwęża do zaledwie stromej rynny. W dole błyszczy jezioro Melo.

Obrazek

Docieram do wąskiej szczerbiny w grani. Pokazuje się świat po jej drugiej stronie. W dole Lac de Goria, a na horyzoncie bohaterka poprzedniego dnia - Paglia Orba.

Obrazek

Pod pionowymi ścianami Punktu Siedmiu Jezior spojrzenie w kierunku południowym, w stronę Monte d'Oro.

Obrazek

Lac de Goria w całej okazałości.

Obrazek

Ruszam w stronę szczytu. Omijam uskok w grani zachodnim zboczem. Otwiera się widok na bliskie granie południowe.

Obrazek

Z kolei w dali ujawnia się jezioro Nino, leżące w szerokim wypłaszczeniu, kończącym głęboki wąwóz Tavignano.

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2010 17:00

Nie może również zabraknąć najwyższego szczytu Korsyki - Monte Cinto.

Obrazek

Bliski szczyt Capu a Chiostru.

Obrazek

I wdrapuję się na zachodni wierzcholek Pic Lombarduccio. W dole oba dzisiejsze jeziora - Melo i Capitello.

Obrazek

Widok rozległy - na północy ostry ząb Paglia Orba i Monte Cinto.

Obrazek

Dalej w prawo dolina Restonica, którą tu przybyliśmy.

Obrazek

Ponad wschodnim wierzchołkiem Lombarduccio bliski ale nie tak łatwy do osiągnięcia Monte Rotondo.

Obrazek

Nie mam wiele czasu, ale z lubością przyglądam się zarówno najbliższym szczytom, zamykającym podwieszoną dolinę z jeziorem Goria, jak i dalekim klifom, kończącym się na Capu Rosu.

Obrazek

Obrazek

Kolejne grzbiety górskie układają się niczym przepotężne, morskie fale.

Obrazek

Jeszcze tylko ostatnia fotka na szczycie i szybkim marszem ruszam w dół. Nie chcę się zanadto spóźnić - wiem, jak się czas dłuży, gdy się na kogoś czeka.

Obrazek

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 02.09.2010 17:48

Ty Franz to masz jakąś nadludzką kondycję :lol:

Jak to przeczytałam:

Franz napisał(a):Nie ma tu możliwości zejścia do jeziora - skała obrywa się prawie pionowo w jego stronę. Musimy sobie znaleźć jakiś akceptowalny wariant, by trafić do miejsca, gdzie wypływa z niego potok w dolinę.

Franz napisał(a):Znajduję jakiś bezpieczny, chociaż nietrywialny sposób obniżenia

Wcale się nie dziwię, że Bea już nie miała siły na dalszą wspinaczkę...

To mają być te łatwiejsze trasy? :wink:

Dobrze zrozumiałam, że to poniżej jest z tego samego dnia co jeziorka?

Franz napisał(a):Zasadniczy cel wycieczki osiągnięty. Ale jakoś tak... pójść w góry i na żadną nie wejść?

8O :lol: - nie ma to jak dobrze zaplanować luźniejszy dzień :wink:

Ale zdjęcia tych jeziorek cudo! :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2010 21:08

Joanka23 napisał(a):Ty Franz to masz jakąś nadludzką kondycję :lol:

Tiaaa... przyznaję, że jest całkiem przyzwoita. :P

Joanka23 napisał(a):To mają być te łatwiejsze trasy? :wink:

Dobrze zrozumiałam, że to poniżej jest z tego samego dnia co jeziorka?

No cóż, od jeziorek zrobiłem ten szybki wypad na szczyt. Ale to wszystko działo się raptem w pierwszej połowie dnia. :D

Joanka23 napisał(a): 8O :lol: - nie ma to jak dobrze zaplanować luźniejszy dzień :wink:

Nooo... nie chciałbym uprzedzać faktów, ale ten dzień... długi był. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 02.09.2010 22:57

Franz napisał(a):No cóż, od jeziorek zrobiłem ten szybki wypad na szczyt.

tak chciałam się tylko upewnić czy to był ten wspomniany przez Ciebie deser :wink:
Franz napisał(a):Ale to wszystko działo się raptem w pierwszej połowie dnia. :D
Nooo... nie chciałbym uprzedzać faktów, ale ten dzień... długi był. :P

hehehe, jeżeli chciałeś mnie zaskoczyć to Ci się nie udało :P ... dobrze pamiętam, że ma być jeszcze wąwóz :D - tylko ten "deser" był większy niż się spodziewałam i troszkę się pogubiłam :wink: :lol:

No to czekam na ciąg dalszy Waszego "odpoczynku" :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2010 12:47

Joanka23 napisał(a):tak chciałam się tylko upewnić czy to był ten wspomniany przez Ciebie deser :wink:

dobrze pamiętam, że ma być jeszcze wąwóz :D - tylko ten "deser" był większy niż się spodziewałam i troszkę się pogubiłam :wink: :lol:

Wiesz... deser, przystawka, danie główne - w tym dniu wszystko jakoś się poprzestawiało. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 05.09.2010 20:46

Franz jestem pod wrażeniem twoich relacji, to naprawdę jedna z najprzyjemniejszych (dla mnie) "forumowych" lektur. Nawiązując do tematu
to czy pamiętasz taki szlak który by można było spokojnie pokonać z dziećmi (>8 lat) skala trudności +- nasza Babia Góra. Chodzi mi o coś malowniczego nie zbyt długiego, rano wyjście po południu plaża ot takie coś dla każdego coś miłego, bo z tego co opisujesz to Korsyka jest takim właśnie miejscem.
Trochę szperałem po necie ale znajduje raczej opisy większych wypraw.
A najlepiej dowiedzieć się od kogoś kto ma to w głowie (raczej w nogach)
Może wskazówka jaki region z której miejscowości etc.
No i gratuluje pięknych zdjęć, czekam na więcej nie tylko z Korsyki oczywiście.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2010 14:52

stary_jac napisał(a):Franz jestem pod wrażeniem twoich relacji, to naprawdę jedna z najprzyjemniejszych (dla mnie) "forumowych" lektur.

Dziękuję za miłe słowa. :)

stary_jac napisał(a):Nawiązując do tematu to czy pamiętasz taki szlak który by można było spokojnie pokonać z dziećmi (>8 lat) skala trudności +- nasza Babia Góra. Chodzi mi o coś malowniczego nie zbyt długiego, rano wyjście po południu plaża ot takie coś dla każdego coś miłego, bo z tego co opisujesz to Korsyka jest takim właśnie miejscem.

Korsyka stwarza mnóstwo okazji do ciekawych wycieczek. Jeśli chodzi o wyższe szczyty, to raczej są to całodzienne wycieczki. Ale jeśli nie muszą to być wejścia szczytowe, bądź wchodzą w grę szczyty w niższych rejonach, to wszędzie można znaleźć takie trasy.

Oto kilka przykładowych:
1. Cap Corse: Pozzo - Monte Stello (tam i z powrotem ok. 6h)
2. Pn.-wsch.: Col de Prato - Monte San Petrone (j.w. 5h)
3. Pn.-zach.: Bocca di a Battaglia - Monte GTolu (j.w. 3h)
4. Pn.-zach.: Calvi - Capu di a Veta (j.w. 5h)
5. Centrum: Val d'Ese nad Bastelicą - hala Pozzi (j.w. 4h)
6: Centrum: Capanelle nad Ghisoni - Monte Renoso (j.w. 5h)
7. Południe: Ospedale - Piscia di Gallo (j.w. 2h, można dodatkowe warianty)
8. Południe: Bavella - Bocca di Fumicosa (j.w. 3h)
9. Południe: Bavella - Punta Velaco, Trou de la Bombe (5h)
10. Południe: Most Polischellu - kaskady Polischellu (w dowolnej chwili można wrócić)

Ponadto wędrówki klifami w poblizu Bonifacio i wiele, wiele innych.
Osobiście, gorąco polecam opisane już wcześniej wędrówki kalankami (Calanche) oraz Capu Rossu, a także (co przedstawię w dalszej części relacji) wszelkie trasy z przełęczy Bavella.

Pozdrawiam,
Wojtek
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 06.09.2010 22:29

Wojtku bardzo dziękuje ,póki co wspomagam się jeszcze taką lekturą
Walking on Corsica
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Korsyka: góry, wąwozy, klify, megality - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies