Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korsyka 2008

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.09.2008 13:18

Shtriga. Ja w takim razie czekam z niecierpliwością na relację czy to w tym wątku czy w innym - tylko podrzuć link jakbyś rozpoczynała osobny temat bo w gąszczu tematów na forum może się gdzieś zawieruszyć.

P.s.
Też słyszałam, że Portugalia jest bardzo przystępna cenowo! :mrgreen:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 02.09.2008 13:23

Shtriga, ja też czekam niecierpliwie, co prawda w przyszłym roku planujemy Hiszpanię, ale kto wie :roll:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 02.09.2008 18:01

shtriga napisał(a):Nie będę rozmywać tego wątku, ale coś tam kiedyś napisze o naszej Portugalii. Tylko wspomnę, że byłyśmy tam na kempach w Peniche, Olhao i Lagos. Jak dla mnie - bardzo ok. To o samych kempach. Bo o okolicy to szerzej przy okazji :D Wcześniej pomieszkałyśmy na kempie w Biot niedaleko Antibes na Lazurowym :D

Nie orientuję się już zbyt dobrze w cenach chorwackich, ale jak nigdy na wakacjach nie szalałam za bardzo, to w Portugalii - owszem!!! Jedno z nielicznych miejsc na tym świecie chyba, gdzie nad morzem (tzn. oceanem :D ) owoce morza i ryby nie są tak drogie, jak by się człowiek obawiał.

Trzymam za słowo i czekam na relację z Portugalii :) :!:

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 02.09.2008 18:05

ally napisał(a):Ooooo widzę, że dyskucja idzie w dobrą stronę => Portugalia, Sardynia!!!!

Janusz. Ja przede wszystkim zauważyłam, że kempingi na Sardyni są droższe niż te na Korsyce :( i to mnie przede wszystkim odstraszyło. Portugalia nie jest tak droga a nawet bym powiedziała, że jest na poziomie Chorwacji, a nawet tanie (sprawdzalam to jakiś czas temu kiedy euro było znacznie droższe, teraz trzeba by powtórzyć kalkulacje). Portugalia o tyle jest "niewygodna", że trzeba tam dojechać więc aby to miało sens trzeba mieć ze 4 tygodnie wakacji i po drodze też zobaczyć co nieco, tak aby nie jechać na "oślep" tylu kilometrów.

Jeśli chodzi o kempingi portugalskie polecam tą strokę: http://www.roteiro-campista.pt/frame-ge ... ues-uk.htm mozna się zorientować co i jak.
Mnie ciekawi jak jest z takimi małymi kempingami, nie należącymi do żadnego stowarzyszenia kempingów itd.

Ceny na Sardyni są na pewno wyższe... :? Ja jednak najbardziej przestraszyłem sie warunków na kempach, które podobno są kiepskie :!:
Znalezione w sieci:
http://naszepodroze.pl/nasze_podroze/nasze_podroze.html
Może się przyda.

pozdr
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 03.09.2008 10:00

Hmmm no rzeczywiście recenzja kempingów na Sardynii nie wygląda pozytywnie. Szkoda. Ale muszę szczerze przyznać, że na Korsyce też nie łatwo o dobry kemping - może to kwestia chorwackiego przyzwyczajenia, że kempingi są bezpośrednio nad morzem i że z małymi wyjątkami w Chorwacji o czystośc na kempingach się dba. Kemping Rondinara to był strzał w 10tkę ale widziałam też fajny kemping w pobliżu Palombaggi. Natomiast kempingi w rejonie Calvi były dla nas niemiłym zaskoczeniem. Zatrzymaliśmy się dopiero w okolicy Ostriconi i powiem, że na początku i tak nie byłam zbyt zachwycona tym kempingiem bo za blisko drogi :wink: ale z czasem człowiek do odgłosu samochodów się przyzwyczaja a plaża i dojscie do niej zrekompensowało nam te odłosy.

Zawsze wypytuje o odwiedzone przez forumowiczów kempingi bo to najprostszy sposób ustalenia plus/minus czy jest szansa aby kemping przypadł mi do gustu. No i internet - ale tu często w rzeczywistości człowiek się rozczarowuje. Dodatkowo ja preferuję zwiedzanie poprzez obranie dobrego miejsca bazowego, a więc urokliwa plaża i kemping na odpowiednim poziomie i wtedy każdego popołudnia ruszam na zwiedzanie po uprzednim leniuchowaniu na plażu - tak więc baza musi być zgodna z moimi oczekiwaniami :hearts:

Tak więc z niecierpliwością będę czekać na portugalską relację :mrgreen:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 03.09.2008 23:30

ally,
Krótko mówiąc mamy nad czym się zastanawiać przez jesień, zimę, wiosnę... :lol: :wink:
Tymczasem zaczynam się pakować... W piątek ruszam na tydzień do Cro :!: :!: :!: Udało się, Asia dostała urlop :D

pozdr
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 04.09.2008 07:36

Janusz. Piękna podróż i świetna relacja oraz ładne zdjęcia. Dostarczyłeś nam dużo frajdy. Dzięki.
Mnie najbardziej urzekły:
1. Kelnerka podobna do modelki
2. Klify
3. Baseniki z morzem w dalekim tle.. ech.. bajka
4. Niektóre plaże

Hm.. i jestem pełen podziwu, że chciało wam się łazić po tych skalistych górkach...

PS
Mieliśmy podobną historię z Oplem Omegą (nasze poprzednie autko) 3 lata temu w Serbii. W środku wysokich gór padła nam chłodnica. Początek wakacji, drugi dzień drogi, sobota, więc w Serbii nikt "ne radi". Ściągnęli nas lawetą w 40 minut, zakwaterowali w całkiem przyzwoitym hoteliku (w cenie ubezpieczenia - Elvia Assistans) w Zlatiborze i do poniedziałku czekaliśmy na "nową" chłodnicę. Też 200 euro. Na szczęście jechali z nami znajomi więc wzięli nam małego i pojechali nad morze, a my dzięki tej "wpadce" poznaliśmy przeurocze miejsce Serbii - Zlatibor, gdzie są najpyszniejsze na świecie pljeskavice.
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 04.09.2008 08:37

janusz.w. napisał(a):Tymczasem zaczynam się pakować... W piątek ruszam na tydzień do Cro :!: :!: :!:

Jak to :?: Kolejny wyjazd? :roll: Jak Wy to robicie?
A tak poważnie, to super :!: Udanego wypoczynku :lol:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.09.2008 10:20

janusz.w. napisał(a):ally,
Krótko mówiąc mamy nad czym się zastanawiać przez jesień, zimę, wiosnę... :lol: :wink:
Tymczasem zaczynam się pakować... W piątek ruszam na tydzień do Cro :!: :!: :!: Udało się, Asia dostała urlop :D

pozdr

No :!: Niektórym to dobrze! Udanego wyjazdu :!:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.09.2008 10:48

A czy to tajemnica gdzie teraz na tydzień? Czego się spodziewać po powrocie?
Kelnerka - Naomi C :lol:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 04.09.2008 10:58

janniko napisał(a):Janusz. Piękna podróż i świetna relacja oraz ładne zdjęcia. Dostarczyłeś nam dużo frajdy. Dzięki.
Mnie najbardziej urzekły:
1. Kelnerka podobna do modelki
2. Klify
3. Baseniki z morzem w dalekim tle.. ech.. bajka
4. Niektóre plaże

Hm.. i jestem pełen podziwu, że chciało wam się łazić po tych skalistych górkach...

PS
Mieliśmy podobną historię z Oplem Omegą (nasze poprzednie autko) 3 lata temu w Serbii. W środku wysokich gór padła nam chłodnica. Początek wakacji, drugi dzień drogi, sobota, więc w Serbii nikt "ne radi". Ściągnęli nas lawetą w 40 minut, zakwaterowali w całkiem przyzwoitym hoteliku (w cenie ubezpieczenia - Elvia Assistans) w Zlatiborze i do poniedziałku czekaliśmy na "nową" chłodnicę. Też 200 euro. Na szczęście jechali z nami znajomi więc wzięli nam małego i pojechali nad morze, a my dzięki tej "wpadce" poznaliśmy przeurocze miejsce Serbii - Zlatibor, gdzie są najpyszniejsze na świecie pljeskavice.

Dzięki :!:
Baseny były faktycznie genialnie zlokalizowane, kelnerka też była ...genialna :lol: , klify jedyne w swoim rodzaju :!: A z górami to ja mam tak, że muszę chodzić - to jak narkotyk, ciągnie strasznie :wink:
Samochody, jak widać są zawodne i niestety trzeba się z tym liczyć.

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 04.09.2008 11:03

ally,

marsylia,
Jak to się robi... No normalnie, uzgadnia się urlop i w trasę :lol:
Przeliczyłem kasę, która została po Korsyce i okazało się, że stać nas na tydzień w Cro, więc coroczny jesienny wyjazd w Tatry zamieniłem na Cro :D .
...a w Tatry i tak pojadę tylko na krócej :wink:

pozdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 04.09.2008 11:06

JacYamaha napisał(a):A czy to tajemnica gdzie teraz na tydzień? Czego się spodziewać po powrocie?
Kelnerka - Naomi C :lol:

Plan jest taki: Baska Voda i Hvar :D. A co z tego wyjdzie, to zobaczymy :!:
Myślę, że po powrocie tradycyjnie coś skrobnę :wink:

pozdr

P.S.
Taaaa... kelnerka palce lizać... :lol: :wink:
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 05.09.2008 14:39

dziękuję za miłe chwile przy czytaniu:)
zastanawiamy sie nad zakupem Opla, a tu taka wpadka... napisz co tam się znowu popsuło (pomimo naprawy w Bastii jeśli dobrze pamiętam).
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 05.09.2008 15:26

MKB napisał(a):dziękuję za miłe chwile przy czytaniu:)
zastanawiamy sie nad zakupem Opla, a tu taka wpadka... napisz co tam się znowu popsuło (pomimo naprawy w Bastii jeśli dobrze pamiętam).

Ja również dziękuję :!:
Z Oplem to spokojnie :lol: :wink: , wpadka może przytrafić się każdej marce... A wysiadł jakiś czujnik paliwa czy jakoś tak, nie wiem dokładnie :?

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Korsyka 2008 - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies