Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kornaty - wycieczka.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.09.2009 22:30

To może ja teraz podpowiem coś fajnego.
Szerszą relację i szczegóły z kim i za ile podam niebawem, bo z pamięci nie dam rady, ale dzięki sympatycznej pani z jednej z firm wycieczkowych świetnie mówiącej po włosku miałem okazję zaliczyć Kornati w poczatkach lipca br. i pomimo oczywistej masowości tej atrakcji, uparcie szukałem możliwości innego- po mojemu- zwiedzenia tego pięknego archipelagu.
I znalazłem. Owa pani poznała mnie z jednym z pracowników tej samej firmy, który ma swoją łódź motorową i za ustaloną cenę (nawet lepszą niz cena wycieczki masowej) może zabrać chętnych na dowolny (przede wszystkim inny niż te same trasy wycieczek!) rejs, z możliwością przybycia nawet za kilka dni, co dla wielbicieli odludzia i wczesnych poranków oraz fotografowania może być prawdziwie atrakcyjna opcją w porównaniu do tłumu upchanego na statku wycieczkowym.

Niebawem podam więcej szczegółów.
marynine
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marynine » 22.09.2009 10:47

Dla amatorów rowerowania, mogę powiedzieć, że da się dotrzeć do Słonego Jeziora i Klifów promem Jadrolinja do Sali i rowerkiem dojechać do owego Jeziora i zapewne do brzegów Dugiego Otok-u by zobaczyć Kornati.
Większość wycieczek skupia się właśnie na tym miejscu (zaraz po okrążeniu jednej, czy dwóch wysepek).
Cena wraz z obiadem w Sali, czy Zaglavie wychodzi troszkę taniej niż Excursiony statkiem.
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 08.04.2010 19:15

Za wycieczkę na Kornati płaciliśmy 30 albo 35 euro od osoby. Rejs trochę trwał, ale dla nas był to super odpoczynek po nocnej imprezie. Napoje mieliśmy do woli: woda, wina, rakija, do tego ciasteczka i obiad (oczywiście ryba z dodatkami). Czas umilała nam załoga grająca na akordeonie i śpiewająca, generalnie niesamowity luz. Sama wyspa ładna, jeziorko też, niestety bardzo zatłoczona plaża. Wypocząć się nie dało. Klify natomiast świetne, mieliśmy okazję oglądać je zarówno ze statku jak i wdrapać się na nie z lądu. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na tej wyspie z mostem, gdzie wpałaszowaliśmy pyszne lody. Pozwolono też skakać ze statku do wody, ale ja sobie darowałam takie rozrywki. Plusem też była polska rezydentka, która całkiem ciekawie opowiadała o Chorwacji. Płynęliśmy z polsko-chorwackiego biura.
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 08.04.2010 21:09

Witam też zaliczyliśmy w tamtym roku....

Obrazek

Obrazek

mijaliśmy takie łódeczki-motoróweczki

Obrazek

A to nasz kapitan...

Obrazek

robiący przysmaki...

Obrazek

A to ja w czsie przedobiadowego odpoczynku...

Obrazek

Wycieczka długa od 8:00 do 18:00

Ale warto było...

Pozdrawiam...
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 09.04.2010 15:55

Jeśli ktoś ma nmniary takiej wycieczki (nazwa statku czy biura podróży) z Primosten to proszę info na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Interesuje mnie oczywiście wersja wycieczki udanej i sprawdzonej.
JJMS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JJMS » 09.04.2010 20:44

Kilka lat temu byłam w Tisno - hotel Bobrownik ze Skarpa. Rezydentka zoorganizowała nam rejs na Kornaty z przesympatycznym wilkiem morskim, małym stateczkiem, dosłownie kilka osób. Start - Murter. Na statku nie było luksusów, za to rakija a i owszem. Na jednej z wysp standard - rybka, kapusta, winko i oczywiscie plażowanie. Zatoczka, przejrzysta woda i piaskowe dno. Bez względu na to jakim stakiem - warto zobaczyc Kornaty. Widoki, kapiel na pełnym morzu i super klimat wycieczki -tego się nie zapomina. :lol:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 11.04.2010 14:12

Z przytoczonych relacji wynika, że chyba lepiej poszukać, poszperać i płynąć czymś mniejszym, niż dużymi jednostkami, gdzie i owszem - towarzystwa w bród, ale akurat w wycieczce na Kornati chyba nie o towarzystwo chodzi :)
Bynajmniej dla mnie :)
pozdrawiam
--
damian
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 11.04.2010 22:00

Byłem na Kornati trzykrotnie. Pierwszy raz parę lat temu z Filip i Jakov drugi raz z Vodic a trzeci raz w zeszłym roku z Murteru. Wszystkie wycieczki były piękne i udane. Pewnie miałem szczęście. Na statkach była muzyka dobre jedzenie no i przepiękne widoki. Z ostatniej wycieczki zamieściłem relację na swojej stronie internetowej www.mojachorwacja.eu. W galerii zamieściłem szereg zdjęć dokumentujących piękno tych wysp a opis wycieczki znajduje się w relacji z ubiegłorocznych wczasów. Wszystkim zawsze będę polecał wyprawę na te fantastyczne wyspy i tak naprawdę nie wiem jak można się nudzić podczas takiej wycieczki. Pozdrawiam.
Asia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 11.05.2010 19:04

To i ja kilka słów napiszę o Kornatach. Moje wrażenia są z przed dwóch lat. Wycieczkę polecam, ale jeden raz wystarczy - wg. mnie. To ciekawe miejsca, piękne widoki. Radziłabym jednak obejrzeć "jednostkę pływającą". My płynęliśmy małym stateczkiem o śmiesznej nazwie "oślic". Pewnie ta nazwa pochodzi od przesympatycznych osłów mieszkających na głównej wyspie - tej ze słonym jeziorem. Nie mieliśmy wyboru bo wycieczkę z rabatem "załatwiał" nam nasz gospodarz Nedo. Jednak odradzałabym tą łajbę bo motor był bardzo głośny, hałaśliwy, i "kopcił" strasznie, trzeba było się przekrzykiwać. I to jest ten mankament. Reszta o.k. tylko podróż trwa więcej niż pobyt na wyspach więc ma to znaczenie. Zanim się zdecydujecie radziłabym poobserwować te statki jak już wypłyną z wycieczką. Oczywiście należy liczyć się z "rozbawionymi" turystami z powrotem bo rakija chyba na wszystkich statkach jednakowo się "leje" i takie "śpiewające" jednostki powracające z Polakami łatwo odróżnić od innych. Repertuar typu "szła dzieweczka" czy "poszła karolinka" rozlega się gromkim głosem po wybrzeżu.... :lol:
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 11.05.2010 20:31

Asia napisał(a):My płynęliśmy małym stateczkiem o śmiesznej nazwie "oślic". Pewnie ta nazwa pochodzi od przesympatycznych osłów mieszkających na głównej wyspie - tej ze słonym jeziorem. :

Gwoli informacji nazwa oslić nie ma nic wspólnego z osłami a jest to nazwa ryb. O ile się nie mylę to jest to morszczuk. Osioł po chorwacku to magarac lub towar.
Asia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia » 12.05.2010 21:28

Bardzo dziękuję za poprawkę! To oczywiście pierwsze skojarzenia po polsku. I wolałabym mówić po chorwacku do osła towar :lol:
Murter24
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Murter24 » 17.05.2010 11:27

jurek sosnowiec
Plażowicz
Kornaty-wycieczka

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek sosnowiec » 25.05.2010 16:13

Byłem na Kornati trzy lata temu płynąłem z Biogradu na moru.Płynęlismy promem z biura podroży Szangulin cena ok.400 kun [2+1],wino, napoje bez ograniczeń.W czasie wycieczki trasę umilał nam pan grający na organach.Obiad:makrela lub karczek z grila,pieczywo.Na miejscu jezioro i reklamówki na drzewach,osły zjadaja zawartość.Milo wspominam.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Kornaty - wycieczka. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone