Witam
I ja postanowiłem podzielić się swoimi zdjęciami z naszego tegorocznego pobytu w CRO. W tym roku wakacje mamy mocno rozbite - 1/3 za nami- czyli Chorwacja była w maju, niebawem wybieramy się do Włoch, poźniej(październik) do Grecji....jednak im bliżej kolejnego wyjazdu to coraz większe wątpliwości czy będzie sie nam podobało, bo jednak ta Chorwacja ciągle w głowie siedzi. Chorwację odwiedziliśmy już 3 raz i za każdym razem jesteśmy zachwyceni każdym aspektem tego kraju, przede wszystkim Chorwatami - którzy są chyba najbardziej przyjaznym i sympatycznym narodem jakich ziemia nosi.
Jakoś nigdy nie udaje mi się dokończyć moich relacji....niemniej jednak postaram się opisać i wrzucić jak najwiecej fotek, być może komuś to pomoże przy planowaniu swojego wypadu...
A więc tak....
Majówkę planowaliśmy w Bieszczadach....jednak kwiecień był bardzo nieciekawy podgodowo....i im blizej weekendu majowego tym bardziej pogoda sie psuła.......zaczęliśmy rozważać alternatywne miejsca wykorzystania weekendu majowego. Weekend o tyle korzystny ze przy 3 dniach urlopowych mozna bylo odpocząć przez 8 .....na tydzien przed majowką przypomniał mi się email od kolegi z pracy który organizuje coroczny wypad majowy do CRO na żagle.......ja osobiście na żaglowce byłem 2 razy w życiu 1 na jeziorze zywieckim, drugi raz na jeziorze dzierżno - obydwa wypady na łodkach typu Omega - pełniłem funkcje balastowego wiec żaden ze mnie żeglaż....żona natomiast bardo dużo pływałą na wodach śródlądowych, jednak nigdy na morzu.....więc była zachwycona pomysłem. Napisałem do kolegi na tydzien przed wyjazdem, jednak wątpiłem ze będzie jeszcze miejsce.....a tu okazało się ze w tym roku chętnych nie bylo i jesli się dopiszemy to w sumie będzie nas 5 osob. W sumie to dobrze wyszło bo mogliśmy się upchać w jedno auto, jako że nie braliśmy ze sobą dorobku życia, ani jedzenia (bo przecież w Chorwacji jest wszystko a i ceny podobne) to udalo sie nam w miare komfortowo dojechać. Trasa Katowice - Brno - Wieden - Graz - Maribor - Biaograd. Pod koniec kwietnia trasa pusta, oczywiscie dominują polskie rejestracje:)
Wyjazd w piątek 26 kwietnia - łódka zaklepana od soboty do soboty. Łodka to Beneteau Oceanis 34 http://jachty-zaglowe.pl/oceanis-34-beneteau.html , co ciekawe okazało się ze jestesmy pierszymi którzy ją czarterują....wiec całkiem nowa....z jednej strony fajnie bo wsyztsko nowe...z drugiej....bylismy jej testerami....i nigdy nie wiadomo co może nawalić Z ciekawych rzeczy to kompas analogowy pokazywał odwrotnie pólnoc i południe
Planowana trasa to Biaograd na Moru - Jezera(wyspa Murter) - Sibenik - I kilka noclegow na archipelagu Kornati.
Kilka zdjec z google dla przyblizenia archipelagu
A wiec w sobotę rano dotarliśmy do Biaogradu....pogoda...jak na chorwacje straszna.....18 stopni...deszcz.....chwila załamania....... a wiec sobote spędzamy w Biaogradzie spacerujac w deszczu po starym miescie i zwiedzając konoby...... miasteczko bardzo przyjemne jednak nastroje nienajlepsze....
Na szczescie nastepnego dnia pogoda nam polepszyla humory...
I od niedzieli pogoda utrzymywała się całkiem dobra - temperatury miedzy 24 a 30 stopni, morze juz ciepłe i można było się śmiało kąpać.
PO wypłynięciu pierwszy przystanek na wyspie Murter, miejscowość Jezera. bardzo ładna i zadbana miejscowość z przyzwoitą mariną ACI, kilka knajpek z pysznymi swiezymi owocami morza, sliczne nabrzeże...czego więcej trzeba...
CDN..