milosz78 napisał(a):Chcąc ominąć korki które zapowiadała Google mapa na około godzinę opóźnienia Zajechałem z autostrady do Velika Gorica na przerwę do MCdonald ...na spokojną toaletę, przekąskę i spokojniejsze tankowanie. Tą część planu mogę polecić bo byłem przerażony kolejkami do wc i do LPG na stacjach na autostradzie. A tam kilka km dalej spokojnie i przyjemnie. Dalszej części planu nie polecam. Postanowiłem zaznaczyć omijaj autostrady z uwagi na cały czas duży korek wskazywany przez Google mapa i ruszyłem drogami bocznymi. Miejscowość która widzę na trasie na osi czasu to Pisarovina jeśli ktoś chciałby spojrzeć w mapę. Drogi wąskie i kręte. Mało przyjemne. Ostatecznie wróciłem na autostradę w okolicach Karlovac. I skończyło się rumakowanie. Niesprawdzalna jest teoria czy byłbym szybciej autostradą.
Jechałem w poniedziałek rano i GM sugerował zjechać na Jastrebarsko, bo na autostradzie korek I duże opóźnienie. No i zjechałem. Najpierw kilka minut na bramkach, potem a zasadzie cały czas 50 km/h i przed powrotem na autostradę w Karlovač, kilka minut na światłach. Droga objazdowa kilka razy przecinała autobanę i nie widać było żadnego korka. Do tej pory nie wiem czy straciłem na tym objeździe czy zyskałem. Nie jestem pewien czy zawsze warto "wujka słuchać". Jechał ktoś tą trasą w poniedziałek ok. 9.00 rano?
I jeszcze jedno. Niedzielna droga do Cro, to, bez zdarzeń losowych, w zasadzie najlepszy czas na tę podróż. Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłem.
Pozdro.
B