Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 17.07.2019 10:50

To o czy auto spali wiecej na lokalnych drogach czy na autostradach, oraz przy jakich prędkościach zależy od tego jaki jest stosunek mocy do masy pojazdu.
Jezeli mamy auto miejskie z niewielką mocą, to ligiczne że na autostradzie przy 130km/h silnik sie juz meczy i potrzebuje wiecej paliwa. Jezeli jedziemy dużym samochodem z mocnym silnikiem, to przy 130 km/h w trasie spali mniej niz na drogach podrzednych, przy hamowaniu, ruszaniu, zwalnianiu itp.
To tak gwoli ścicłości waszych wyliczeń! ;)
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 17.07.2019 13:20

Mój TSI pali na autostradzie ( 120-130 km/h) i w trasie z zabudowaniami tyle samo
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 19.07.2019 12:29

krzyspvfr napisał(a):W niedzielę przelatując przez Wiedeń koło 11:00 - 12:00 ruch był mały, ale słyszeliśmy już w radiu, że w Macelj godzinę czekania.
Później w/g google maps było nawet gorzej, ja jechałem na Bad Radkersburg i Ormož (Słowenia bez winiety) - na przejściu w Ormož koło godziny 15:00 byliśmy jedynym samochodem.

Skoro 1h stania na granicy AUT/SLO to czy w tej sytuacji nie lepiej jednak wybrać wariant: BRNO-BRATYSŁWA-SZOMBATELY-ZAGRZEB. Czy ktoś z Was ostatnio testował taką trasę pod kątem np korków?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 19.07.2019 12:36

^^
Pod kątem zagęszczenia dróg to w ogóle lepiej Austrię i Słowenię omijać, ale jak już ktoś przez A/SLO jedzie, to przecież przejść granicznych SLO/HR jak mrówków, lista nie zaczyna się od Macelja i nie kończy na Cvetlinie.

Wariant z najmniejszym ruchem ominie też Czechy (przynajmniej czeskie autostrady). Cieszyn/Zwardoń-Żylina-Bratysława-Szombathely-Zagrzeb wydaje się być optymalną trasą dla tych, co nie przepadają za staniem.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 19.07.2019 12:38

Marsallah napisał(a):^^
Pod kątem zagęszczenia dróg to w ogóle lepiej Austrię i Słowenię omijać, ale jak już ktoś przez A/SLO jedzie, to przecież przejść granicznych SLO/HR jak mrówków, lista nie zaczyna się od Macelja i nie kończy na Cvetlinie.

Wariant z najmniejszym ruchem ominie też Czechy (przynajmniej czeskie autostrady). Cieszyn/Zwardoń-Żylina-Bratysława-Szombathely-Zagrzeb wydaje się być optymalną trasą dla tych, co nie przepadają za staniem.

Trasa Cieszyn/Zwardoń-Żylina-Bratysława-Szombathely-Zagrzeb mnie korci w tym roku ale słyszałem horrory o staniu w korkach przez Cadca (?)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 19.07.2019 13:43

To nie jedź przez Czadcę...
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 19.07.2019 14:12

Marsallah napisał(a):To nie jedź przez Czadcę...

Jadąc kiedyś przez Słowację jechałem Katowice-Żory-Pruchna-Cieszyn-Cadca-Żylina ale jak ominąć Cadcę biorąc też pod uwagę aktualny korek w Katowicach w kierunku na Tychy?
Z kolei jadąc przez Żywiec-Zwardoń też trzeba przejechać przez Cadcę, prawda?
Ostatnio edytowano 19.07.2019 14:18 przez zbig99, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2019 14:15

zbig99 napisał(a):

Jadąc kiedyś przez Słowację jechałem Katowice-Żory-Pruchna-Cieszyn-Cadca-Żylina ale jak ominąć Cadcę biorąc też pod uwagę aktualny korek w Katowicach w kierunku na Tychy?

Jadąc Wiślanką może...?
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 19.07.2019 15:23

wklejam swoj starszy post,drogi bezpłatne,jazda super,korkow brak :) jak co roku :)

Postnapisał(a) gertstary1 » 10.07.2019 07:13
Witam,my już po urlopie,trasa bezpłatna przez CZ-SL-HU ,praktycznie bez korków,jedynie Brno bo były godziny szczytu,powrót z Zadaru do Piły wyjazd w piAtek o 9,droga fajna,w korkach nie staliśmy,na granicy w Mursko sredisce z 3 minuty,Bratysława o 19 to przyjemność-polecam przejechać sie przez centrum,jedyne co moge podpowiedziec dla jadacych z Zagrzebia na starą D1 bezpłatnie ,mapy google usilnie pokazuja droge omijającą Karlovac bo jest bliżej o 3 km,zjezdza sie z obwodnicy przed wezłem Lucko,jechałem na Karlovac juz z 10 razy,wiec spróbowałem ta z navi i tragedia,waska,kreta,z małym objazdem kamienista drózka-nie warto,szkoda auta a pisze o tym bo mijałem kilkanaście aut na PL blachach i nie wiem czemu głupie google maps wybiera te droge,wiecej sie nie skusze :) ogólnie polecam bezpłatne drogi,oczywiście jak ktoś ma czas ,myśmy byli razem 17 dni i było super,pzdr
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 20.07.2019 06:20

Może do takich opisów warto załączać mapkę z googla bo jak czytam to nie wszystko jest dla mnie jasne
Pozdrawiam
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 20.07.2019 07:30

zbig99 napisał(a):

Z kolei jadąc przez Żywiec-Zwardoń też trzeba przejechać przez Cadcę, prawda?

Informacja dla tych co przez Śląsk mają jechać po 25.07.2019.
Jest możliwość objechania wszystkich problemów na kierunku północ-południe lub na odwrót.
Po tym dniu ma być oddany odcinek A1 od węzła z DW 908 w Częstochowie a to bardzo skróci podróż.
By dojechać do tego miejsca jadąc z północy trzeba tak pojechać :
https://www.google.pl/maps/dir/50.85253 ... !3e0?hl=pl
lub tak
https://www.google.pl/maps/dir/50.85253 ... !3e0?hl=pl
i dalej na południe A1 przez Pyrzowice do Żor (odc. od DW 908 nie da się jeszcze wyznaczyć) i tu można kilka wariantów pokazać ale najlepszy to:
https://www.google.pl/maps/dir/50.45236 ... !3e0?hl=pl
co pozwoli jeszcze ominąć korek w Cadcy. Taki przejazd przez Śląsk nawet w godzinach popołudniowego szczytu nie jest straszny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2019 10:55

Dziś to dramat na dojedzie do bramek.Współczuję od 9 praktycznie bez zmian
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2019 11:13

manewr napisał(a):Dziś to dramat na dojedzie do bramek.Współczuję od 9 praktycznie bez zmian

Ja będę wracał 31.08, czyli ostatni weekend wakacji. Najprawdopodobniej odpuszczę całkowicie sobie autostradę na odcinku Split - Zagrzeb.
Ostatnio edytowano 20.07.2019 11:15 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
Senior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senior » 20.07.2019 11:14

Witam , ostatnie trzy wyjazdy jechałem przez Węgry i nie było żle , zastanawiam się w tym roku czy nie jechać przez Słowenię , czy ktoś się orientuje w temacie korków na końcu Słowenii czy dalej masakra ,
wyjeżdzam z Częstochowy w sobotę 3 go sierpnia koło 17.00
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2019 11:19

Senior napisał(a):Witam , ostatnie trzy wyjazdy jechałem przez Węgry i nie było żle , zastanawiam się w tym roku czy nie jechać przez Słowenię , czy ktoś się orientuje w temacie korków na końcu Słowenii czy dalej masakra ,
wyjeżdzam z Częstochowy w sobotę 3 go sierpnia koło 17.00

Z soboty na niedzielę nie powinno być tak źle. W sobotę nadal masakra na granicy np teraz według GM korek ma ok 10km
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 655
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone