Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.07.2019 10:41

zbig99 napisał(a):Skoro tracimy czas (1h) na granicy SLO/AUT to ciekawi mnie jaka jest strata czasu na granicy HUN/CRO jadąc np z kierunku Szombately na Zagrzeb?

Ale spowolnienie na austriackich granicach dotyczy tylko kierunków powrotnych! W drodze na południe nikt nie kontroluje, bo jaki imigrant pchałby się z powrotem na południe? A jeśli nawet, to krzyż (czy tam półksiężyc) na drogę :D :D :papa:

W Mursko Sredisce w sobotę po południu w stronę chorwacką było pustawo, w drugą stronę sporo aut, ale w miarę sprawnie (stałem może z 10 minut). Szczegółowych kontroli nie widziałem, tylko dowody.
costa01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) costa01 » 09.07.2019 13:28

Przez Węgry wracałem w zeszłą sobotę (na granicy ok. 11), kolejki praktycznie brak, całość trwała około minutę.
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 09.07.2019 13:32

W Mursko Sredisce w sobotę 6.07 ( kierunek na Węgry) godz. 15 ok 25 minut stania , w tym samym czasie kierunek Chorwacja bez najmniejszej kolejki
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 09.07.2019 21:19

Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - jakie Waszym zdaniem są szanse na korek w Wiedniu w najbliższą niedzielę, około godziny 12:00, w kierunku od Brna na południe? Wiem, że reguły nie ma, ale może ktoś coś podpowie..

Ciągle waham się czy jechać jak zawsze, czyli Brno - Wiedeń i dalej na Słowenię, czy przetestować wariant słowacko-węgierski. Wyjeżdżam w niedzielę o 4 rano z Zielonej Góry w okolice Sibenika, mam zamiar jechać na Boboszów i dalej Olomouc, Brno no i potem mam zagwozdkę.
welna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) welna » 09.07.2019 21:38

krzyspvfr napisał(a):Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - jakie Waszym zdaniem są szanse na korek w Wiedniu w najbliższą niedzielę, około godziny 12:00, w kierunku od Brna na południe? Wiem, że reguły nie ma, ale może ktoś coś podpowie..

Ciągle waham się czy jechać jak zawsze, czyli Brno - Wiedeń i dalej na Słowenię, czy przetestować wariant słowacko-węgierski. Wyjeżdżam w niedzielę o 4 rano z Zielonej Góry w okolice Sibenika, mam zamiar jechać na Boboszów i dalej Olomouc, Brno no i potem mam zagwozdkę.

Kasztany w niedzielę o tej porze konsumują sznycel, popijając lokalnym piwem i w du....pie mają wyjazd na drogi. To jest chyba najlepsza pora na przejazd przez Wieden, jeśli chodzi o niedzielę.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.07.2019 21:40

krzyspvfr napisał(a):Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - jakie Waszym zdaniem są szanse na korek w Wiedniu w najbliższą niedzielę, około godziny 12:00, w kierunku od Brna na południe? Wiem, że reguły nie ma, ale może ktoś coś podpowie..

Jak chcesz mieć spokój, jedź Słowacja -Węgry(M86 i 86) przez Letenye (autostradowe).
W niedzielę jadąc na południe powinieneś być jako jeden z niewielu jadącym w tym kierunku.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 09.07.2019 21:44

wielbiciel napisał(a):

Jak chcesz mieć spokój, jedź Słowacja -Węgry(M86 i 86) przez Letenye (autostradowe).
W niedzielę jadąc na południe powinieneś być jako jeden z niewielu jadącym w tym kierunku.

Jak również jadąc AT-SLO-HR, jak to w niedziele , na każdej trasie jest mniejszy ruch...
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 10.07.2019 06:13

Witam,my już po urlopie,trasa bezpłatna przez CZ-SL-HU ,praktycznie bez korków,jedynie Brno bo były godziny szczytu,powrót z Zadaru do Piły wyjazd w piAtek o 9,droga fajna,w korkach nie staliśmy,na granicy w Mursko sredisce z 3 minuty,Bratysława o 19 to przyjemność-polecam przejechać sie przez centrum,jedyne co moge podpowiedziec dla jadacych z Zagrzebia na starą D1 bezpłatnie ,mapy google usilnie pokazuja droge omijającą Karlovac bo jest bliżej o 3 km,zjezdza sie z obwodnicy przed wezłem Lucko,jechałem na Karlovac juz z 10 razy,wiec spróbowałem ta z navi i tragedia,waska,kreta,z małym objazdem kamienista drózka-nie warto,szkoda auta a pisze o tym bo mijałem kilkanaście aut na PL blachach i nie wiem czemu głupie google maps wybiera te droge,wiecej sie nie skusze :) ogólnie polecam bezpłatne drogi,oczywiście jak ktoś ma czas ,myśmy byli razem 17 dni i było super,pzdr
Sigma_74
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sigma_74 » 10.07.2019 08:51

Witam
w sobotę o 2:30 startujemy z Krakowa przez Czechu - Austrię - Słowenię na makarską.
jak tam kolejki na granicy ?
ile za autostradę zapłacimy do Makarskiej ?

czytając Wasze wypowiedzi niepokój wzbudzają objazdy w Czechach i kontrole w Austrii.
coś sie zmieniło od tego czasu ?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 10.07.2019 08:57

Sigma_74 napisał(a):Witam
w sobotę o 2:30 startujemy z Krakowa przez Czechu - Austrię - Słowenię na makarską.
jak tam kolejki na granicy ?
ile za autostradę zapłacimy do Makarskiej ?

czytając Wasze wypowiedzi niepokój wzbudzają objazdy w Czechach i kontrole w Austrii.
coś sie zmieniło od tego czasu ?

Szerokiej drogi.
Kolejki sprawdzisz online. Koszty autostrady też sprawdzisz online.
Marcin1976*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 10.07.2019 09:52

Sigma_74 napisał(a):ile za autostradę zapłacimy do Makarskiej ?

A2 od granicy Słoweńskiej do Zagrzebia 48 kun
A1 od Zagrzebia do Makarskiej (zjazd Zagvozd) 225 kun
Ceny dla pojazdów I kategori (do 3,5 t. i poniżej 190 cm.)
Polecam stronkę: http://www.hak.hr wszystko jak na tacy!
Miłego wypoczynku! :papa:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.07.2019 10:16

Raport z przejazdu wte i wewte:

Gliwice-Wiedeń (przez Brno i Drasenhofen), piątek 21.06, przejazd w godz. popołudniowych:
- sporo robót na czeskich autostradach, ale staliśmy (15-20 min.) tylko za Brnem. Tymczasowy most pod Mikulovem bez obsuwy. Wiedeń, jak zawsze, płynnie.

Wiedeń-Szybenik (przez Szombathely, Lendawę, Mursko Sredisce, Varazdin i dalej autostradami), niedziela 23.06, rano-popołudnie:
- Austria pusto, Węgry pusto, przejście w MS: pusto, Chorwacja: pusto, na Lucko bilety rozdawali ludzie - przejazd płynny, na autostradzie luzy :) Jedynie na bramkach w Szybeniku postałem z 5 minut :)

Szybenik - Drvenik (autostradą przez tunel Sv. Ilja), poniedziałek 24.06 rano:
- ruch znikomy, jazda jadranką przez Riwierę Makarską oczywiście powolna, ale bez korków.

Powrót Split - Wiedeń (autostradą do Varazdinu i dalej bez autostrad przez Mursko Sredisce, Lendawę i Szombathely, w Austrii autostradami), poniedziałek 8.07 rano-popołudnie:
- znikomy ruch na autostradzie, korków na bramkach kartowych w Demerje nie było, a i w Lucko musiał być luz, bo nie zauważyłem wielkiego korka. Węgry ruchu trochę było, bo w końcu dzień powszedni, ale bez przesady. Stałem tylko na światłach w Szombathely (jakieś 5 minut). Austria luz totalny.

Wiedeń - Warszawa (przez Drasenhofen, Brno i autostradą/S1 do Podwarpia, dalej DK1 do Cz-wy i 91 do S8), wtorek 9.07 rano-wieczór:
- korek na A23 w Wiedniu ok. 8 rano (ale tylko dlatego, że był wypadek jeszcze przed Dunajem), dalej ruch płynny na obwodnicy i A5. Przejazd przez tymczasowy most p. Mikulovem płynny, suszyli za mostem w kierunku Austrii. Czechy bez zastojów (żadnych, nawet na zwężkach, których jest b. dużo), wjazd do Cz-wy o dziwo płynny (raptem 2 zmiany świateł czekania na wjeździe do miasta). Potem zjechałem na 91, obawiając się korków na przebudowywanej DK1 i nie wiem, czy nie wpadłem z deszczu pod rynnę: ruch tirów na 91 był olbrzymi - jak jechało się płynnie, to człowiek korzystał, że ten zapierdziela przez teren zabudowany 90 km/h i chował się za nim, ale jak się dojechało do rond w Radomsku, to był dramat. W każdym razie, na miejsce dotarłem jakieś 1,5 h godziny później niż planowałem.

Ogólnie przejazd bez problemów :D
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 11.07.2019 10:29

Zastanawiam się 1 raz nad trasą Katowice-Słowacja (Cieszyn-Cadca-Żylina)-Węgry-Chorwacja z uwagi na plan zwiedzenia Budapesztu w drodze powrotnej. W tej sytuacji chyba 1 raz w życiu ominę trasę przez Austrię i Słowenię no i Czechy. Nie wiem tylko ile trwa przejazd do Żyliny odcinkiem Cieszyn-Cadca. Ponoć w rejonie Cadcy jest korek, z uwagi na remont ale konkretnie ile mniej więcej stoi się teraz w korku w tym miejscu? Będę jechał w środku tygodnia ok. godz. 07:30 rano przed Cadcę. Przejazd przez Węgry (przez Szombately) też będę przerabiał 1 raz w życiu.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 11.07.2019 11:59

^^
To nie jedź z Katowic przez Cieszyn, tylko przez Zwardoń - wtedy masz możliwość ominięcia korków w Świerczynowcu i Czadcy drogą przez Oszczadnicę (nieoznakowany skręt w Skalite - sprawdź na mapie).

Droga przez Węgry banalnie prosta, przynajmniej od Szombathely do słoweńskiej/chorwackiej granicy (odcinkiem Bratysława-Szombathely nie jechałem) - trzymasz się cały czas 86, nigdzie nie skręcasz i jesteś w Mursko Sredisce, ewentualnie w Letenye, jak wolisz.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 11.07.2019 12:05

Marsallah napisał(a):^^
(odcinkiem Bratysława-Szombathely nie jechałem)

Miałem na myśli odcinek od słowackiej autostrady przez Szobathely. Sprawdzałem jeszcze na różnych portalach i droga przez Słowację-Węgry jest czasowo dłuższa aż o 2h w stosunku do drogi przez Czechy-AUT-SLO.
Wadą jest to, że będę wtedy musiał kupić podwójne winiety tj na w drodze TAM winiety czeska+austriacka+słoweńska a w drodze z powrotem (z uwagi na planowane zwiedzanie Budapesztu) winietka węgierska i słowacka. Nie mogę się zdecydować. :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 650
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone