Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.08.2012 19:33

Możesz to przetransplantować na jęzk polski? :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 28.08.2012 19:40

ok.Jeżeli mniej wydam na paliwo,a idąc tokiem przedmówców,do Chorwacji wydam na nie mniej,niż do Włoch,to więcej kasy zostanie mi na pobyt w tejże Chorwacji,co też czyniłem od 06 do 16 sierpnia br.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 28.08.2012 20:11

FUX napisał(a):
rafgrzeg napisał(a):
FUX napisał(a):B. dobrze. Za rok do Norwegii lub Włoch; wydasz 2 x tyle lub jeszcze więcej. :mrgreen:

Jeśli chodzi o Włochy to oprócz wydatków na paliwo wyda dużo dużo mniej :roll:

Ale na co mniej?

Na jedzenie, mieszkanie, zwiedzanie...
porównuję to co wydawałem w latach 2008-2011 w różnych częściach północnej Italii i w 2012 w marcu w Rzymie
do tego co wydałem w lipcu 2012 w Chorwacji...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.08.2012 20:17

To Ty w innej Italii byłeś... :mrgreen: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2012 21:19

Jechaliśmy przez Węgry. Cały czas autostradą.
Dobra stronka z mapą autostrad :
http://blogzpodrozy.pl/2011/06/14/plano ... ternetowe/
Na Węgry wjazd od strony Bratysławy. Ktoś nam odradził przejazd przez Austrię i Słowenię- ponoć odcinek miedzy Wiedniem a Grazem jest kręty i mocno górzysty, nie ma opcji rozwinięcia autostradowej prędkości. Natomiast w Słowenii są korki i duży ruch.
Jestem pod wrażeniem dróg w Chorwacji, zwłaszcza przejazd przez góry, tunele...Echhh coś niesamowitego...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.08.2012 22:33

kinga35 napisał(a):ponoć odcinek miedzy Wiedniem a Grazem jest kręty i mocno górzysty, nie ma opcji rozwinięcia autostradowej prędkości.

8O 8O 8O 8O

Może zimą w czasie śnieżycy albo przy ulewie, ale nie w normalnych warunkach latem. Ten odcinek nie jest ani kręty, ani przesadnie górzysty - i spokojnie można ciąć 130-140.

No, chyba, że nie mówimy o autostradzie, tylko o jakichś lokalnych.

Inna sprawa, że jakość autostrad austriackich nie umywa się do węgierskich. Też wolę przez Węgry :wink: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2012 22:45

Może zimą w czasie śnieżycy albo przy ulewie, ale nie w normalnych warunkach latem. Ten odcinek nie jest ani kręty, ani przesadnie górzysty - i spokojnie można ciąć 130-140.
[/quote]
Ok. Na tym polega określenie- "ponoć" i gdy się samemu czegoś nie sprawdzi , tylko opiera na czyjejs opinii. Będę na przyszłość wiedziała. A najlepiej , jak w tej piosence - "przeżyj to sam " :)
Pozdrav.
P.S. Zauważyłam że tak sie tutaj pozdrawia :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.08.2012 22:54

kinga35 - również pozdrawiam i czekamy może na relację z wakacji w Chorwacji?

https://www.cro.pl/nasze-relacje-z-podrozy-f22.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2012 15:49

Relacja z wakacji w Chorwacji...Jeżeli to rodzaj inicjacji forumowej to napiszę.
witkot
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witkot » 30.08.2012 10:10

Witam wszystkich.
Wracam z Krk 1.09 (Sobota)
Jadąc tutaj na przejściu granicznym w Rupa w stronę Słoweni ( głównie Włosi ) był gigantyczny korek.
Co radzicie aby w miarę sprawnie wrócić.
Myślałem o drodze nr.32 i przejście graniczne Babno Polje ??
Ktoś z was zna tą trasę?? A może wczeniej wyjechać i standardowo na Lućko.
Z góry dziękuję.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.08.2012 10:53

kinga35 napisał(a):Relacja z wakacji w Chorwacji...Jeżeli to rodzaj inicjacji forumowej to napiszę.

Może być - na inicjację relacja :D :D

Czekamy :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2012 12:32

Raul73 napisał(a):
kinga35 napisał(a):Relacja z wakacji w Chorwacji...Jeżeli to rodzaj inicjacji forumowej to napiszę.

O rany...to nie żarty....
Sprężę się i coś wysmaruję.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.08.2012 13:20

kinga35 napisał(a):
Raul73 napisał(a):

O rany...to nie żarty....
Sprężę się i coś wysmaruję.

Oczywiście, że nie żarty. Zwróć uwagę na ilość wyświetleń - "Nasze relacje z podróży" to najchętniej czytane wątki. A jeszcze jak jest sporo fotek, to już w ogóle jest super. I tam wcale nie trzeba mieć mega-talentu literackiego - ja np. nie mam, a już trzecią relację wypociłem.

Ciebie też zachęcam - z chęcią poczytam i pooglądam. I głowe daję, że nie tylko ja. :D

Pozdrawiam!
I do pracy! :wink:
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 30.08.2012 13:29

w temacie kkorkow ominac sie noie da jesli jedziemy o nieodpowiedniej godzinie w nieodpowiedni dzien
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 31.08.2012 19:36

witkot napisał(a):Witam wszystkich.
Wracam z Krk 1.09 (Sobota)
Jadąc tutaj na przejściu granicznym w Rupa w stronę Słoweni ( głównie Włosi ) był gigantyczny korek.
Co radzicie aby w miarę sprawnie wrócić.
Myślałem o drodze nr.32 i przejście graniczne Babno Polje ??
Ktoś z was zna tą trasę?? A może wczeniej wyjechać i standardowo na Lućko.
Z góry dziękuję.

Witam. Wracaliśmy 07-07.
Przed zagrzebiem koniecznie zjedź na płatność kartą (omijasz 4km korka) i kieruj się na przejście Letenye autostrada a3, jak nie chcesz kupować winiety na węgry to wpisujesz omijaj płatne odcinki i jedziesz na Lenti,
Oriszentpeter - skrótem do drogi 66 i wpisujesz miejscowość Frustenfeld w Austrii i za kawałek wracasz na autostradę. Średnia prędkość od Letenye do autostrady w austrii to ok 60km/h ale nic nie stoisz i nie nadkładasz drogi!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone