Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.08.2012 06:48

Fux,co z tym Wiedniem?Jechałem piątego sierpnia,wracałem szesnastego i tylko strach przed austriacką policją nie pozwalał mi przekraczać dozwolonych prędkości.A tu od paru dni czytam o korkach i zatorach.Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2012 06:53

Piaskowa vectra, LU 1890N[/quote]

To bedziemy się szukać na trasie:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.08.2012 07:26

jara napisał(a):Fux,co z tym Wiedniem?Jechałem piątego sierpnia,wracałem szesnastego i tylko strach przed austriacką policją nie pozwalał mi przekraczać dozwolonych prędkości.A tu od paru dni czytam o korkach i zatorach.Pozdrav

Aby nie dublować

autostrada-a1-w-polsce-dokad-t33048-195.html#p1011562

Wczoraj jechałem zgodnie, w miarę, i czasowo tak to wyszło, jak w cytowanym wątku.

Po drodze kilku debili różnych nacji w Czechach i Austrii widziałem. Naprawdę szkoda tak próbować zepsuć sobie urlop... :roll:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 21.08.2012 07:41

Tokis napisał(a):Okreslenie jest adekwatne bo -
są to przecież w 99 % mieszkańcy Unii, w 90 % wykształciuchy, którzy kartami posługują się na codzień od x lat a nie jakieś azjatyckie wieśniaki
- napis wyraźnie zaprasza, wskazuje, więc czego tu się bać ? Dawniej jak go nie było, to rzeczywiscie dla tego kto jechał pierwszy raz mogło się wydawać niepewne

Zastanów się co piszesz. Jeżeli tak zaczynasz karierę na forum to trochę przeginasz.

Napisałeś dotychczas kilkanaście postów. Z tego około połowa to pytania do bardziej doświadczonych forumowiczów. Niektórzy nie mają tyle szczęścia co Ty i uczą się na własnych doświadczeniach. Dlatego czytaj i ucz się, a nie obrażaj wszystkich na około...

"Azjatyckie wieśniaki"? Oni się nie tarabanią samochodem przez połowę świata tylko latają najdroższymi samolotami, a europejczycy im podcierają... za marne dla nich Eurosy :evil:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.08.2012 08:02

mnie chodziło o to,że pod Wiedniem nie natrafiłem na żadne przestoje i zatory.mam szybkie auto,ale rekordów nie ustanawiam,7.30 wyjazd z Tribunji,po drodze zwiedzanie Rastoke,objazd przez Ptuj,15-20 min.na granicy i o 1-ej w Aleksie pod Łodzią.Po drodze normalne przerwy na tytoń,tankowanie i itp.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 22.08.2012 14:24

PETERENZO - święta racja nie róbmy z innych debili aby na inni również tak nie osadzali. Forum jest do pomocy innym, służy radami , podaje ciekawostki aby jak najlepiej i bez problemów dojechać do Chorwacji.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.08.2012 18:15

święte słowa,ja mój cały urlop zaplanowałem i zrealizowałem,wraz z podróżą,tylko i wyłącznie w oparciu o informacje,które znalazłem na tym Forum.Hvala
Franek77
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franek77 » 22.08.2012 21:42

kodens79 napisał(a):Na chwilę obecna kolejka na granicy na 1,5 godziny stania .
Zaś na Bramki Lućko około 11km korek :(
Jak na tą godzinę to długo ?

właśnie wróciłem z Istrii i potwierdzam że 11.08 gdy jechałem nad morze to w Lućko wracający stali w jakimś nieziemskim korku (takiego jeszcze nie widziałem w zyciu), ja za to 40 minut spędziłem na granicy węgiersko-chorwackiej (coś strażnicy mieli zły dzień bo oglądali wewnątrz paszporty). W drodze powrotnej w poniedziałek 21.08 w Lućko korek na ok. 1km dla płacących gotówką, na bramkach karcianych raczej płynnie
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.08.2012 11:49

Piątek 24.08., Lucko kier.Zagrzeb, około 12 w południe - bramka cash 10 min stania.
Też się zastanawiałem czy nie pojechać na karcianą ale przeważyła opcja wydania gotówki.
bewu1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bewu1 » 26.08.2012 18:21

W tym roku w sierpniu ruch na autostradach w HR był znacznie mniejszy niż rok temu http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=3387
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.08.2012 18:32

10% na dół to świadczy o dwóch rzeczach.
Ludziska pojechały starymi drogami lub mniej turystów przybyło.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 26.08.2012 19:10

Ja się nie dziwię że zaczynają wybierać drogi alternatywne koszt przejazdu to spory wydatek.
Może i ja się skuszę na objazd Autostrady gdy będę wracać zostanie mi 160 kun:) będzie więcej na pivko ;) lub na paliwo.

Mają też obsuwę w budowie dróg obwodnicy Splitu ,A11 i innych kasę dostają z Unii i nie potrafią jej wykorzystać :( smutne .
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.08.2012 19:46

Mnie zdziwiło co innego, a mianowicie bardzo mała ilość tirów na autostradzie A1 jak i A6. Obydwie przemierzałem w dni powszednie.
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 27.08.2012 09:16

Witam wszystkich.
W podziękowaniu za górę praktycznych informacji, które wyniosłem z tego forum chciałbym dorzucić kilka swoich z nadzieją że ktoś skorzysta 8)
Właśnie wróciłem na Śląsk z Orebica (25.08). Przejazd zgodnie z przepisami trasą Orebic - Tarnowskie Góry zajął nam ok 19 godzin licząc w tym wcześniejszy wyjazd (o 5.00) na prom w Trpanj - Ploce (ok 45 min przed odpłynięciem), transport promem (ok 1 godz.) i 4 postoje na trasie po ok 1/2 godz. Mimo jednego z gorszych możliwych terminów przejazdu (sierpień + sobota) udało się nam przejechać te ok 1300 km bez korków głównie dzięki wiedzy czerpanej z forum. Trasę wybraliśmy niemal klasyczną sądząc z wpisów: autostradą pod Zagrzeb (zjazd oczywiście bramkami dla płacących kartą - kolejka 4 samochodowa do bramki w odróżnieniu do gotówkowej długości ok 4 km jak pisały tablice przy dojeździe do bramek). Wjazd na autostradę za Zagrzebiem też odstane ok 5 min po bilet wjazdowy. Zjazd z autostrady w Durmanec w obawie przed korkującą się granicą - kolejka do opłat 2 samochody. Przejście graniczne w Dobovec pri Rogatecu - puste (może mieli sjestę :) Później już tradycyjnie: Ptuj -> Lenart -> Mureck (zakup winiet) -> Graz -> Wiedeń -> Brno -> Ostrawa -> Chałupki, dojazd do autostrady A1 i Tarnowskie Góry osiągnięte przed północą.
Podsumowując, możliwa jest jazda bez korków w sezonie przy odpowiednim wyborze trasy i pewnej dozie szczęścia :D osobiście jednak nie polecam takich eksperymentów na kierowcy i jego rodzinie jak kilkanaście godzin jazdy prawie non stop. W przyszłym roku (oczywiście zaraziłem się Chorwacją przy Waszym niemałym udziale) zaplanuję nocleg tranzytowy w połowie drogi.
squadus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) squadus » 27.08.2012 10:08

Jechalem do Chorwacji w szczycie tj sobota 18-ego sierpnia.
Wyjazd o 9 rano z Breclavia (nocleg) i dalej tradycyjnie Wieden, Graz a potem tuz przed granica zjazd na Mureck
wybralem droge przez Slowenie Mureck, Lenart, Ptuj i przejscie graniczne Zawrc obawiajac sie korkow
Przejazd przez Slowenie zająl mi dokladnie 1 godzinę (13:05-14:05) na granicy kompletny luz (4 samochody) potem pojechalem na Varazdin i wpiałem sie w autostrade do Zagrzebia (od strony wschodniej) w Lucko bylem w okolicach 15:30 i bylo kompletnie pusto na brankach i dalej na autostradzie rowniez luz.

Trasy nadłozyłem ale nie stalem w zadnych korkach.
Polecam do rozwazenia alternatywną drogę z wczesniejszym zjazdem z autostrady w Austrii w Ilz i droga nr 66 do granicy w dól do Gornja Radgona i dalej w dół do przejscia granicznego Ormoz. Znajomi tak pojechali i byla to szybsz trasa niz nasz przejazd autostradą kolo Grazu mimo iz jechali teoretycznie po gorszych drogach.

Zdecydowanie nie polecam drugiej stacji liczac od Lucko - Jastrebarsko - zatrzymalismy sie tam aby cos zjesc i przyznaje ze tak ohydnego jedzenia w tak kosmicznych cena z tak olewczą obslugą to niepamietam abym kiedykolwiek jadl...

Aktualna cena benzyny to 11,04 kuna z litr 95-tki oraz 10,25 kuna z olej

Autostrada i drogi w Chorwaci wspaniale - nawet te boczne. Daje duzo do myslenia w sprawie tempa budowania autostrad w Polsce szczególnie jak sie pomysli iz to naród w liczbie niecale 5 mln.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone