Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kk_1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk_1 » 20.08.2012 14:02

manewr napisał(a):
kk_1 napisał(a):Do kolegi Manewr:
O której dokładnie i skąd startujesz? My wyjeżdżamy z lublina ok 19, kierunek Brela. Jedziemy przez Rzeszów, Barwinek... dalej to wiadomo.

Mam dwie opcje. W piatek ok 22 lub ok 24. Koło Jasła mieszkam i myślę nad jazdą albo na Barwinek, albo na Konieczna Beherov Preszow. Do Barwinka mam 62 km. Jechałeś już do Cro samochodem>?

Do Barwinka mam 260 km, więc powinienem być tam ok 22:30, zapewne gdzieś się spotkamy na trasie, jakim autem jedziesz?
W cro byłem już kilka razy, ale to wiele lat temu. Od tamtej pory przybyło sporo autostrad :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2012 14:11

kk_1 napisał(a):
manewr napisał(a):
kk_1 napisał(a):Do kolegi Manewr:
O której dokładnie i skąd startujesz? My wyjeżdżamy z lublina ok 19, kierunek Brela. Jedziemy przez Rzeszów, Barwinek... dalej to wiadomo.

Mam dwie opcje. W piatek ok 22 lub ok 24. Koło Jasła mieszkam i myślę nad jazdą albo na Barwinek, albo na Konieczna Beherov Preszow. Do Barwinka mam 62 km. Jechałeś już do Cro samochodem>?

Do Barwinka mam 260 km, więc powinienem być tam ok 22:30, zapewne gdzieś się spotkamy na trasie, jakim autem jedziesz?
W cro byłem już kilka razy, ale to wiele lat temu. Od tamtej pory przybyło sporo autostrad :lol:

Zapewne:)Fiolteowy Citroen C4 KGR rejestracja a Ty?
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 20.08.2012 14:36

jechałem w nocy z czwartku na piątek z Wrocławia i pierwszy korek jaki zobaczyłem to był korek w omisu jakieś 12 km od celu.Bo jakiś baran pojechał zjechać mi do mimic w Długopolje a trzeba było w sestanowacu i tyle.Omiś o każdej porze.no moze poza nocą jest zakorkowany.Zresztą pokonywanie zbyt długich odcinków Jadranką to pomyłka
witkot
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witkot » 20.08.2012 16:22

Witam wszystkich.
Bardzo proszę o komentarze i wskazówki.
Wyjazd 25.08 Sobota godz 2.00
Cel -wyspa Krk.
Przewidywana trasa.Chałupki-Brno-Wien-Graz-Maribor-Ljubljana-Postojna-Llirska Bistrica-Rijeka-Krk
Wiem że muszę zapłacić za autostradę w Słowenii.
Za wszystkie informację (korki,dodatkowe opłaty za np.tunele itp.) z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.
ps.to moja pierwsza"chorwacja" więc przepraszam za tak banalne może pytania.
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 20.08.2012 17:18

witkot napisał(a):Przewidywana trasa.Chałupki-Brno-Wien-Graz-Maribor-Ljubljana-Postojna-Llirska Bistrica-Rijeka-Krk
.

Za taki kawałek Słowenii rzeczywiście warto zapłacić 15 euro
witkot
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witkot » 20.08.2012 19:32

wermar napisał(a):
witkot napisał(a):Przewidywana trasa.Chałupki-Brno-Wien-Graz-Maribor-Ljubljana-Postojna-Llirska Bistrica-Rijeka-Krk
.

Za taki kawałek Słowenii rzeczywiście warto zapłacić 15 euro

Kolego- wermar- Pomagasz czy ironiczne "nabijasz" się z mojej prośby ?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 20.08.2012 19:52

tak na poważnie ,to na Rijekę przez Lublijanę nie omijałbym autostrady,co innego na Zagrzeb,droga równoległa i bez zbędnych komplikacji
witkot
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witkot » 20.08.2012 20:51

jara -dziękuję ci bardzo.Czyli mam szansę nie wpaść na jakieś gigantyczne korki na tej trasie i w tym terminie ???
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.08.2012 20:58

witkot - wydaje mi się, że wermar mówił poważnie, przynajmniej takie jest moje zdanie i ja tak robię. Z Mariboru do Postojnej jest spory kawałek porządnej nowej autostrady i nie warto tego omijać.
Na tej trasie utrudnień nie powinno być, chyba że na bramkach w Rupa.

Jedna uwaga: pomiędzy Pivką a Ilirską Bystricą masz 2 opcje trasy: chyba już zauważyłeś. Radzę nie pchać się na 404, tylko jechać cały czas 6-ką. Droga lepszej jakości, szersza i mniej pagórkowata.
Tokis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tokis » 20.08.2012 21:06

Większość kierowców to chyba debile.
Sobotnia sytuacja godz. 11.00, Lucko kier. Zagreb:
nad autostradą przed Demerije wyświetlony wielki napis: "Queue cash exit. Please use card exit"
Korek do cash 3 km
Na "no cash" pusto.
Czytać nie umieją, czy co?
Fajnie robić im pa pa przejeżdając z prawej strony pustą jezdnią
witkot
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witkot » 20.08.2012 21:15

Raul73 -Wielkie dzięki.
kk_1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk_1 » 20.08.2012 21:16

manewr napisał(a):
kk_1 napisał(a):
manewr napisał(a):Do kolegi Manewr:

Zapewne:)Fiolteowy Citroen C4 KGR rejestracja a Ty?

Piaskowa vectra, LU 1890N
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 20.08.2012 21:22

Tokis napisał(a):Większość kierowców to chyba debile.

Większość ludzi nie jest niestety tak bystrych ja Ty ale nie nazywaj ich od razu debilami. Ja też podjeżdżając po raz pierwszy z kartą do bramki miałem mnóstwo wątpliwości, czy aby na pewno zadziała, a czy mogę zapłacić zwykłą płaską debetówką, itd., itp. Wystarczy poczytać kilka wątków które istnieją na tym forum i przekonasz się jak wiele wątpliwości i strachu budzi płacenie kartą na bramkach.
Tokis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tokis » 20.08.2012 21:39

Okreslenie jest adekwatne bo -
są to przecież w 99 % mieszkańcy Unii, w 90 % wykształciuchy, którzy kartami posługują się na codzień od x lat a nie jakieś azjatyckie wieśniaki
- napis wyraźnie zaprasza, wskazuje, więc czego tu się bać ? Dawniej jak go nie było, to rzeczywiscie dla tego kto jechał pierwszy raz mogło się wydawać niepewne
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.08.2012 22:21

W temacie z dzisiaj.
Granica Cro/Slo 20-30 min. obsówki.
Wiedeń przed Dunajem tyle samo.
Sośnica -Wrocek pełno ciężarówek i penerów wyprzedzających w tempie max. 110 te ciężarówki.
A4 powinna mieć 3 pas!
Masakra.
Poza tym ok.
Kilka zwężek po drodze, ale bez bólu; sprawnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone