Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Havena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Havena » 17.08.2018 15:53

Hej,
Jestem w szoku. Po raz pierwszy na 9 wyjazdów do Cro praktycznie zero korków po drodze! No, może jeden mały na światłach pod Mikulov. Wyjazd 15.08 przed 7:00 z Wro. Spokojna, prżepisowa jazda z postojami. Zagrzeb ok. 17:00. Następnego dnia trasa Zagrzeb - Dubrownik. 15 min stania na granicy BiH-HR. Na miejscu cudownie, wszędzie można dojść na nogach, ew. skorzystać z komunikacji miejskiej.

Pozdrawiam,
Havena
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 17.08.2018 20:02

Mój powrót z Breli z wczoraj 16-08.
Wyjazd 9:30 W Zagrzebiu 13:10 na bramkach płatność kartą postój 4 minuty(i jak co roku omijamy korek na płatnościach gotówką)
14:20-15-20 postój na granicy chorwacko słoweńskiej.16:10 Austria(dłużej w korku na granicy niż przejazd przez Słowenię)-Mikulov bez stania jakoś się tak trafiło.
Sosnowiec 22:30.
i
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 18.08.2018 10:10

Tarnowskie Góry-Mandre (Pag) wyjazd w piątek 4.50 z Tarnowskich Gór
Miało być przez Meltikę a było tradycyjnie czyli CZ/A/SLO/HR. Całą drogę kontrola nawigacji (GM, Waze) i cały czas tylko wytyczany jeden wariant trasy. Wg. obu nawigacji czas przejazdu netto 10.30 h. Objazd przez Meltikę, nawgacje wyliczały na 12.5 - 13 h netto. Zapadła decyzja - jedziemy przez Macelj i dalej na bramki Lučko, Karlovac.
Cał trasa z postojami na kawę, sikanie :wink: małą przkąskę zajeła nam 12.20 h. W Czechach wszystkie zwężki na bieżąco (jechałem przez Brzecław), Wiedeń bardzo płynnie, reszta trasy to samo mimo dużego ruchu. W drugą stronę było widać, że trwają powroty. Na granicy w Macelj w kierunku PL korek zaczynał się od punktu poboru opłat. Na Lučko wracający mieli ok. 3 km korka na bramkach gotówkowych i ok. 1 km na tych co płacą kartą. Był też wypadek za Korlovacem w kirunku Zagrzebia. Tam korek miał 5 km :evil:
To co się dzieje w tej chwili (sobota 11.00) na GM to jeden wielki korek i to wszędzie :evil: granica, Lučko. Korek równiez od Lučko w strone Karlovaca aż do węzła Bosilejevo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2018 12:47

Wczoraj byłam służbowo ww Orebiću.
Na powrocie w nocy dzikie tłumy na granicy w Letenye (kierunek - HR) - stało mniej więcej z 16 aut do każdego jednego okienka granicznego. Podobnie - na bramkach w Lučko.
Cała trasa w obie strony dość mocno zatłoczona, ale nie aż tak jak na przełomie lipca i sierpnia. Część odbiła na Słowenię, ale i tak zmiana turnusów była widoczna. :D Szerokości wszystkim :-)
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 18.08.2018 13:56

Właśnie wysłuchałem komunikatu o ruchu drogowym. Jak podaje HRT, korek dla wracajacych, przed tunelem Sveti Rok wynosi 24 km :evil: :twisted: Jakaś masakra.
Gregoru
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregoru » 19.08.2018 09:25

Wróciłem z Igrane koło Makarskiej. Jechaliśmy łącznie 16 h na Śląsk. Przez Węgry Letenye i drogą 86 bez winiety na Rojko gdzie tirowcy zablokowali przejście. Trasa w sumie bez problemów. W Lucko byliśmy koło 13.30 i na płatności kartą nie było źle - jakieś 15 minut. Mam pytanie - czy przy płatności kartą jest drożej? Jest jakaś inna taryfa? Nie rozumiem tej różnicy w długości kolejek
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 19.08.2018 10:00

Gregoru napisał(a):......W Lucko byliśmy koło 13.30 i na płatności kartą nie było źle - jakieś 15 minut. Mam pytanie - czy przy płatności kartą jest drożej? Jest jakaś inna taryfa? Nie rozumiem tej różnicy w długości kolejek

Opłata ta sama , wiesz ja też tego nie rozumiem .... i chyba nikt na tym forum. Może ludziom kuny zostają?
angrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) angrius » 19.08.2018 11:59

Hej. Czy jechał ktoś z Was kiedyś we wrześniu do Cro? ja wyjeżdżam 4 o 21 z Zabrza. Myślę, że raczej nie powinno być korków? Zgadza się? A powrót 15 września. Jak trasa wygląda we wrześniu?
Mak1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mak1 » 19.08.2018 12:16

Gregoru napisał(a):Wróciłem z Igrane koło Makarskiej. Jechaliśmy łącznie 16 h na Śląsk. Przez Węgry Letenye i drogą 86 bez winiety na Rojko gdzie tirowcy zablokowali przejście. Trasa w sumie bez problemów. W Lucko byliśmy koło 13.30 i na płatności kartą nie było źle - jakieś 15 minut. Mam pytanie - czy przy płatności kartą jest drożej? Jest jakaś inna taryfa? Nie rozumiem tej różnicy w długości kolejek

A o której wyjechałeś z Igrane?
wookie1982
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wookie1982 » 19.08.2018 13:02

Załamały mnie Czechy w poprzednią niedzielę. Jechaliśmy ze Znojmo w kierunku Pragi. W pewnym momencie nawigacja pokazała, że jest szybsza droga o pół godziny. Chyba się jej coś przegrzało, ale w ciemno zaakceptowałem wybór... Tylu remontów, czerwonych świateł itd to ja w centrum Warszawy nie widziałem. Szok. W każdym razie jechaliśmy przez Nymburk..
Gregoru
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gregoru » 19.08.2018 17:18

Mak1 napisał(a):
Gregoru napisał(a):Wróciłem z Igrane koło Makarskiej. Jechaliśmy łącznie 16 h na Śląsk. Przez Węgry Letenye i drogą 86 bez winiety na Rojko gdzie tirowcy zablokowali przejście. Trasa w sumie bez problemów. W Lucko byliśmy koło 13.30 i na płatności kartą nie było źle - jakieś 15 minut. Mam pytanie - czy przy płatności kartą jest drożej? Jest jakaś inna taryfa? Nie rozumiem tej różnicy w długości kolejek

A o której wyjechałeś z Igrane?

Wyjechaliśmy koło 8 rano. Jeszcze fotka koło kościoła, do którego, jak podjeżdżałem prawie urwałem tłumik :)

Trasa drogą 86 urozmaicona i nawet fajnie się jechało przez te węgierskie miasteczka, chociaż z drugiej strony ciągle zwolnienia w terenie zabudowanym. Wszystkiego mieć nie można :)
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 19.08.2018 18:20

wielbiciel napisał(a):
Gregoru napisał(a):......W Lucko byliśmy koło 13.30 i na płatności kartą nie było źle - jakieś 15 minut. Mam pytanie - czy przy płatności kartą jest drożej? Jest jakaś inna taryfa? Nie rozumiem tej różnicy w długości kolejek

Opłata ta sama , wiesz ja też tego nie rozumiem .... i chyba nikt na tym forum. Może ludziom kuny zostają?

Niedziela 17.00 HRT w komikatach o ruchu podaje, że bramki Lučko gotówkowe kierunek Zagrzeb na bieżąco. Za to na bramkach dla płacących kartą: 1 km korka.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 19.08.2018 18:52

bracik001 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):

Niedziela 17.00 HRT w komikatach o ruchu podaje, że bramki Lučko gotówkowe kierunek Zagrzeb na bieżąco. Za to na bramkach dla płacących kartą: 1 km korka.

Przecież od zjazdu jest tam może z 250-300 metrów... trochę to nie pasuje.
yautja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yautja » 19.08.2018 19:10

Wydaje mi się, że tajemnica korków na bramkach gotówkowych tkwi w tym, że żadna nawigacja nie prowadzi domyślnie przez bramki do płatności kartą a ludzie wklepują w GM punkt docelowy i w drogę...
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 19.08.2018 19:55

yautja napisał(a):Wydaje mi się, że tajemnica korków na bramkach gotówkowych tkwi w tym, że żadna nawigacja nie prowadzi domyślnie przez bramki do płatności kartą a ludzie wklepują w GM punkt docelowy i w drogę...

Waze prowadziło mnie na bramki bezgotówkowe oczywiśćie nawet bez jej pomocy pojechał bym do tej płatnośći.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 604
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone