pam napisał(a):A ktoś może ma taką wiedzę gdzie i jakich godzinach są największe korki? Co prawda tunele już nieaktualne, ale pozostają jeszcze bramki (trasa przez Budapeszt). Konkretnie w sobotę w jakich godzinach jest najwieksze natężnie ruchu (w tamtą stronę 18.07). Zawsze jeżdziłem w nocy, ale mam teraz plan wyjechać z Krak koło 4 rano.
Kris@# napisał(a):mia741 napisał(a):Witam
Ja również zamówiłem z podanej strony i otrzymałem co następuje (wszystko opatrzone nadrukami 2009 - naprawdę aktualne):
- mapa drogowa Chorwacji, mapę traktować można jako mini przewodnik po krainach chorwackich oraz jako orientacyjną mapkę poglądową
- przewodnik po kampingach łącznie z aktualnym cennikiem
- przewodnik po hotelach plus aktualny cennik
- przewodnik po Chorwacji, opisujący w podstawowy sposób wszystko co nurtuje początkującego turystę
- super mini kompedium wiedzy o podstawowych sprawach dotyczących Chorwacji (taka broszurka)
- przewodnik po kwaterach prywatnych, według klucza, że podawane sa strony internetowe, gdzie i w jakiej miejscowości te kwatery znaleźć
Reasumując, nie ma sensu kupować przewodnika w księgarni, sam się przymierzałem ale to co otrzymałem oraz zasób wiedzy na tym forum całkowicie wystarczają.
Pozdrawiam.
Witam. Wybieram się razem z rodzinką (4 osoby) pierwszy raz do Chorwacji. Od pół roku czytam to forum i na swój pierwszy raz, zgodnie z wieloma radami, wybraliśmy:
- wczasy zorganizowane,
- okolice Makarskiej, a konkretnie Baska Voda
- zrezygnowalismy z dojazdu autokarem, dostaliśmy zniżke od biura turystycznego w cenie minus 800 zł i jedziemy autem.
Zaopatruję się w wiele rzeczy podanych jako niezbędne. W zasadzie brakowało mi tylko przewodników i skorzystałem z rady wysyłając prośbę na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Maila wysłałem 17 maja i dziś dostałem kopertę, a właściwie ponad kilogramową paczkę z materiałami jak w cytowanym poście. Paczka była oklejona taśmą i opieczętowana informacją, że z Warszawy nadeszła uszkodzona. Na szczęscie niczego nie skradziono.
Jestem bardzo zadowolony z zawartości i za chwilę zagłębię sie w lekturze.
Należy podziękować Chorwatom za tak wspaniałą promocję swojego kraju i ukłon do polskich turystów.
Polecam niezdecydowanym początkującym cromaniakom skorzystanie z prośby o materiały. To działa i na dodatej dostaje się coś "cieplejszego" niż najnowsze polskie wydania map i przewodników. Jako początkujący jestem bardzo zadowolony.
Ciekawe, czy Polska też tak potrafi?
Kris@# napisał(a):W załączonych informatorach jest tabelka przedstawiająca datę w tym roku oraz natężenie ruchu i jego kierunek w Chorwacji. Powinno pomóc w planowaniu trasy.
SoftRM napisał(a):Kris@# napisał(a):W załączonych informatorach jest tabelka przedstawiająca datę w tym roku oraz natężenie ruchu i jego kierunek w Chorwacji. Powinno pomóc w planowaniu trasy.
czyli chodzi o to
http://pl.croatia.hr/Arrival/Entry.aspx ... ument=3392
pam napisał(a):No właśnie - ale to jest 2008 rok.
Janusz Bajcer napisał(a):pam napisał(a):No właśnie - ale to jest 2008 rok.
A niby skąd dziś (w maju) mają wiedzieć jak będzie w 06/07/08/2009 roku
W każdym roku jest w weekendy podobnie, ale dokładnie nikt Ci nie powie gdzie i na jaki korek trafisz podczas Twojej jazdy do Cro.
To trochę podobnie jak z prognozą pogody.
Wystarczy np. jakiś groźny wpadek i już stoisz albo skierują Cię na objazdy.
JacYamaha napisał(a):Tak jak myślałem - we wspaniałych materiałach nadesłanych przez ChWT nie jest napisane, że to rozpiska na 2009 rok.
Czyli jest pokazany tylko trend.
Tak więc podejrzewam, że nie ma dużej różnicy jeżeli ktoś ma taką tabelkę z zeszłego roku.
pam napisał(a):To wygląda, że jak wyjadę z Krakowa 18.07 koło 4 rano to po południu, jak doczłapię pod Zagrzeb już się będzie luzowało.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi