Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
idzi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) idzi » 18.08.2012 21:09

Jako, że to mój pierwszy post na forum to Witam Wszystkich Cromaniaków.
Jutro tj. niedziela 19.8 wybieramy się pierwszy raz z rodziną do Cro. Ponieważ do Cro jedziemy w nocy to korków zapewne nie będzie ale powrót mamy zaplanowany na sobotę 1 września (wyjazd ok. 10-11 rano z Bibienje-Macelj-Mureck-Graz-Mikulov-Chałupki).
Czy to już będzie po sezonie i jest szansa na uniknięcie korków?
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 18.08.2012 21:18

idzi napisał(a):Jako, że to mój pierwszy post na forum to Witam Wszystkich Cromaniaków.
Jutro tj. niedziela 19.8 wybieramy się pierwszy raz z rodziną do Cro. Ponieważ do Cro jedziemy w nocy to korków zapewne nie będzie ale powrót mamy zaplanowany na sobotę 1 września (wyjazd ok. 10-11 rano z Bibienje-Macelj-Mureck-Graz-Mikulov-Chałupki).
Czy to już będzie po sezonie i jest szansa na uniknięcie korków?

Moim zdaniem mało prawdopodobne, że unikniesz korków. To koniec wakacji prawie w całej Europie.
Mareksl
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mareksl » 18.08.2012 21:33

mam pytanko za autostrade placi sie karta ale karta taka bankomatowa czy karta kredytowa bo juz teraz sam niewiem
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.08.2012 21:39

ja płaciłem i taką i taką,a dodatkowo w Karlovacu kasjer w budce powiedział,że mogę zapłacić tez w złotówkach
ciaglejade
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciaglejade » 19.08.2012 16:48

ja wróciłem dzisiaj i refleksje mam takie:

1. korek 1 godzina przy wjeździe do tunelu sv. rok. (od miejscowości Benkovac do samego tunelu). Radzę mieć albo pełny bak paliwa albo zjechać w benkovacu na drogę 27 i wjechać z powrotem na autostradę w jasenicach, dołączyć na chwilę do zamulaczy by za tunelem znów jechać pełną parą. Następne 100 km korki na wjazdach do stacji benzynowych - zapominalscy stoją i czekają a paliwa w zbiornikach stacji szybko ubywa bo popyt duży. Korek robi się nie wiadomo dlaczego. Ot jadą zamulacze i zwalniają przed pierwszą górką albo boją się tunelu.
2. korek 45 minut przed bramką wyjazdową z A1 tuż przed Zagrzebiem, chyba w miejscowości Lucko. Radzę pakować się na prawy skrajny pas i płacić kartą. Korek tworzy się dla płacących gotówką a nie wszyscy wiedzą, że można sobie smyknąć prawym pasem.
3. korek ze 20 km na granicy CRO/SLO oczywiście A2 i dalej na północ do Ptuj. Ja przekroczyłem sobie granicę CRO/SLO w miejscowości Bregana (na zachód od ZAgrzebia). Zero korków. Potem chwilę za granicą skręciłem na północ, wjechałem na A1 Ljubljana-Maribor i cały czas jechałem. Proponuję przekroczyć granicę CRO/SLO na zachód od Zagrzebia, jest ich kilka, może ze 4 ale nigdy przenigdy nie jechać na Ptuj, można się nerwowo wykończyć.

4. Korek 1 godzina we Wiedniu przez roboty drogowe A23/E58. Budują wiadukt i się korkuje (z południa na północ). Radzę zjechać wcześniej i przekroczyć rzekę mostem na północy.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.08.2012 17:35

ciaglejade napisał(a):ja wróciłem dzisiaj i refleksje mam takie:

1. korek 1 godzina przy wjeździe do tunelu sv. rok. (od miejscowości Benkovac do samego tunelu). Radzę mieć albo pełny bak paliwa albo zjechać w benkovacu na drogę 27 i wjechać z powrotem na autostradę w jasenicach. Następne 100 km korki na wjazdach do stacji benzynowych - zapominalscy stoją i czekają a paliwa w zbiornikach stacji szybko ubywa bo popyt duży. Korek robi się nie wiadomo dlaczego. Ot jadą zamulacze i zwalniają przed pierwszą górką albo boją się tunelu.
2. korek 45 minut przed bramką wyjazdową z A1 tuż przed Zagrzebiem, chyba w miejscowości Lucko. Radzę pakować się na prawy skrajny pas i płacić kartą. Korek tworzy się dla płacących gotówką a nie wszyscy wiedzą, że można sobie smyknąć prawym pasem.
3. korek ze 20 km na granicy CRO/SLO oczywiście A2 i dalej na północ do Ptuj. Ja przekroczyłem sobie granicę CRO/SLO w miejscowości Bregana (na zachód od ZAgrzebia). Zero korków. Potem chwilę za granicą skręciłem na północ, wjechałem na A1 Ljubljana-Maribor i cały czas jechałem. Proponuję przekroczyć granicę CRO/SLO na zachód od Zagrzebia, jest ich kilka, może ze 4 ale nigdy przenigdy nie jechać na Ptuj, można się nerwowo wykończyć.

4. Korek 1 godzina we Wiedniu przez roboty drogowe A23/E58. Budują wiadukt i się korkuje (z południa na północ). Radzę zjechać wcześniej i przekroczyć rzekę mostem na północy.

Ja jechałem w czwartek i z tych newralgicznych miejsc tylko Lucko stało 2 km przed bramkami,ale zjazd dla MasterCard i po bólu.Co ciekawe,przy każdej budce stoi obsługa.Jeżeli w weekend,to tylko w niedzielę i tylko do Chorwacji.05.08. było bezproblemowo.pozdrav
ciaglejade
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciaglejade » 19.08.2012 18:15

w weekend zawsze jest kaszana
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 19.08.2012 20:21

My jechaliśmy z piątku na sobotę (3/4.08) i praktycznie żadnego problemu, na granicy CRO-SLO 5min, na bramkach pod Zagrzebiem max 10min. Największy postój 20min mieliśmy na zwężeniu drogi przed Zagrzebiem. Nie zawsze weekend to"kaszana", zależy też o której godzinie jesteś w tych miejscach. My granicę CRO-SLO przekraczaliśmy ok 3:30 rano, a bramki w Zagrzebiu (płatność gotówką) ok 5:30 i poszło szybko i sprawnie:)
marcello78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcello78 » 19.08.2012 20:24

Raul73 napisał(a):
marcello78 napisał(a):
Mam tylko jedno pytanie, a mianowicie o kawałek z Cieszyna na Słowację, zjazd na 11 prowadzącą do Cadcy jest w punkcie A, czy B - żebym na czeską autostradę bez winiety nie wleciał?

Ani A, ani B! Dużo dalej!

Mijasz te 2 punkty, mijasz węzeł nr 71 (skrzyżowanie z drogą nr 648) i dopiero na zjeździe nr 70 zjeżdżasz w 11-kę (na twojej mapce oznaczona jako E-75). Dopiero od tego węzła, gdybyś nie zjechał, obowiązuje winieta.

Ok a jeszcze pytanko o Ptuj, na tym wjeździe wskakujemy z objazdu Słoweńskich autostrad i ten ostatni kawałek nie jest już płatny?

http://goo.gl/maps/h4dQC

Z góry dzięki
Pzdr Marcin
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.08.2012 20:26

nie
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.08.2012 20:46

marcello78 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
marcello78 napisał(a):
Mam tylko jedno pytanie, a mianowicie o kawałek z Cieszyna na Słowację, zjazd na 11 prowadzącą do Cadcy jest w punkcie A, czy B - żebym na czeską autostradę bez winiety nie wleciał?

Ani A, ani B! Dużo dalej!

Mijasz te 2 punkty, mijasz węzeł nr 71 (skrzyżowanie z drogą nr 648) i dopiero na zjeździe nr 70 zjeżdżasz w 11-kę (na twojej mapce oznaczona jako E-75). Dopiero od tego węzła, gdybyś nie zjechał, obowiązuje winieta.

Ok a jeszcze pytanko o Ptuj, na tym wjeździe wskakujemy z objazdu Słoweńskich autostrad i ten ostatni kawałek nie jest już płatny?

http://goo.gl/maps/h4dQC

Z góry dzięki
Pzdr Marcin

Odpowiadam chyba po raz setny: TO NIE JEST PŁATNY ODCINEK!!

Pzdr. Mariusz ;)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.08.2012 21:04

dids76:ja się nie dziwię chłopakom.jechałem 1-y raz do Cro 5-ego sierpnia br.,objechałem Ptuj bez navi ani mapy,przez pól roku czytałem o tym na forum,Twoje posty też,nauczyłem się tego na pamięć,a i tak miałem lekki niepokój...,a może to była adrenalina.pozdrav
P.S.Powrót oczywiście też tędy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.08.2012 21:48

Ja jadę za tydzień, ale drogę znam już praktycznie "na pamięć" , objazdem po raz 5 a obwodnicą Ptuja 4 ;)
Pierwszy raz jechałem obwodnicą Ptuj-a w 2009 roku, moja nawigacja jej wtedy nie miała. pojechałem za jakimś Czechem ;)
marcello78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcello78 » 19.08.2012 21:55

@dids76
@jara

Dzięki, we wtorek wyjazd więc pojawia się lekki stresik co do samej trasy, nie muszę dodawać że to mój pierwszy raz :) do Chorwacji.
kangurek773
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangurek773 » 19.08.2012 21:58

Witam proszę o radę , jedziemy pierwszy raz do Chorwacji na Pag,pokój dla nas jest wolny od niedzieli 26 08 ale możemy być również w poniedziałek ,nocleg mamy z soboty na niedzielę w Austrii (u Polaków polecanych na forum),czy przekraczanie granicy SLO/Cro w niedzielę to pewne kilometrowe korki na granicy i na bramkach ,pytam bo jedziemy z dzieckiem niepełnosprawnym
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone