Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 01.08.2018 09:40

michu1978 napisał(a):palnje powrót z Porotoroż w Sloweni do Polski w sobote i skonczyla mi się juz winieta. jaka koledzy bycie polecali koledzy trase , Czy jechac do Graz przez Włochy do Traviso i na Villach do Graz, czy jednak wykupic winiete specjalnie na ten dzien i jechac przez całą Słowenie do MARIBORU?
wiem ze trasa przez Włochy jest duzsza o 100 km ale jak widziałem te korki na Słoweni od Kopru do Posotojnej i stac w tym ponad 2 h to lekka przesada

Jak mawiał mój ojciec: przyjdź z matką, niech cię przetłumaczy.
Ciężko się to czyta.
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 01.08.2018 12:15

pablo2222 napisał(a):
michu1978 napisał(a):palnje powrót z Porotoroż w Sloweni do Polski w sobote i skonczyla mi się juz winieta. jaka koledzy bycie polecali koledzy trase , Czy jechac do Graz przez Włochy do Traviso i na Villach do Graz, czy jednak wykupic winiete specjalnie na ten dzien i jechac przez całą Słowenie do MARIBORU?
wiem ze trasa przez Włochy jest duzsza o 100 km ale jak widziałem te korki na Słoweni od Kopru do Posotojnej i stac w tym ponad 2 h to lekka przesada

Ciężko się to czyta.

Bez flaszki nie zrozumiesz :lol:
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 01.08.2018 12:58

przecież przez Włochy też trzeba zapłacić za autostrady i to też nie mało. Chyba, że bokami ale to masochizm
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 01.08.2018 13:25

Jakieś masowe powroty z Chorwacji ? W Lućko kolejka na 1km w kierunku Zagrzebia ???
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 01.08.2018 15:26

1km dla płacących gotówką to jeszcze nie korek. Bywały kilka razy dłuższe.
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 01.08.2018 20:52

pablo2222 napisał(a):

Ciężko się to czyta.

sorki że tak może haotycznie napisałem, ale juz podjałem decyzje , wracam tak jak przyjechałem, stara sprawdzona trasa
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 02.08.2018 12:36

wielbiciel napisał(a):
bracik001 napisał(a):Wytyczyłem trasę przez Zidany Most
https://tinyurl.com/Slowenia-przez-Zidany-Most
Trasa Tarnowskie Góry - Mandre
Czas przejazdu 12 h
dystans 1088 km
Czas przejazdu taki sam. Dystans 50 km mniej. Ta trasa omija potencjalne korki na obwodnicy Lublany.
Czyli reasumując: trasa z Tarnowskich Gór omija stałe miejsca gdzie występują w tym roku korki. Nie można oczywiście przewidzieć zdarzeń losowych.

A będziesz w dzień czy w nocy jechał bo nie doszukałem się tej informacji, no i jestem ciekaw twojej relacji z przejazdu do.
Ja jadę 31.08.br więc może tez się skuszę i zmienię marszrutę.

Wyjeżdżam z TG w piątek ok. 4.00 Plan jest taki:
12 h na podróż + 3 h kawa, tankowanie, siku itp. Dotarcie do celu ok. 19.00 i jak zapisał lekarz 2x Karlovačko, 2 x Ožujsko i :hut: :lol:...
Yourant
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yourant » 02.08.2018 16:51

Witam,

Na wstępie chciałem się przywitać, gdyż jestem nowym użytkownikiem forum :)

W niedzielę wieczorem wyruszam do Splitu przez Czechy, Austrię i Słowenię. Jest się czego obawiać jeśli chodzi o korki na granicy i bramkach w Chorwacji? Będę tam w poniedziałek nad ranem, gdyż planuję w Austrii małą drzemkę (2 godzinki).

Czytałem dużo na temat korków, ale raczej najgorsze są w weekendy z racji turnusów sobota-sobota niedziela-niedziela. Tak mi się przynajmniej wydaje :)

Pozdrawiam
tomasz1510
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1510 » 02.08.2018 19:51

Witaj. Ja jechałem do Chorwacji 15 lipca też niedziela .Wyjechałem o 15.00 z pod Łodzi trasą Pl/Cz/A MLPPodchlewnik/Cro-Slatine. W Austrii drzemka od 1.00 do 4.30. Trochę długo co spowodowało, że byłem na granicy Cor ok 8.00 przez to stałem ok. godziny na granicy potem następna godzinka stania na Lućko. Według mnie powinieneś tak sobie rozplanować trasę aby za Lućko być jak najwcześniej powiedzmy 4-6.00 bo jest ryzyko korków nawet z niedzieli na poniedziałek. Oprócz objazdu w Słowenii i korków na początku Chorwacji to cała trasa ok. Spokojnej drogi i udanego wypoczynku.
Pozdrawiam
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 02.08.2018 20:42

bracik001 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):
bracik001 napisał(a):Wytyczyłem trasę przez Zidany Most
https://tinyurl.com/Slowenia-przez-Zidany-Most
Trasa Tarnowskie Góry - Mandre
Czas przejazdu 12 h
dystans 1088 km
Czas przejazdu taki sam. Dystans 50 km mniej. Ta trasa omija potencjalne korki na obwodnicy Lublany.
Czyli reasumując: trasa z Tarnowskich Gór omija stałe miejsca gdzie występują w tym roku korki. Nie można oczywiście przewidzieć zdarzeń losowych.

A będziesz w dzień czy w nocy jechał bo nie doszukałem się tej informacji, no i jestem ciekaw twojej relacji z przejazdu do.
Ja jadę 31.08.br więc może tez się skuszę i zmienię marszrutę.

Wyjeżdżam z TG w piątek ok. 4.00 Plan jest taki:
12 h na podróż + 3 h kawa, tankowanie, siku itp. Dotarcie do celu ok. 19.00 i jak zapisał lekarz 2x Karlovačko, 2 x Ožujsko i :hut: :lol:...

Rozumiem, że o 10-11:00 na kamerkach w Lucko ciebie nie zobaczymy, szerokości i czekamy na info z trasy tak pomiędzy Karlovacko a Ožujsko.
morela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morela » 02.08.2018 21:14

Nie wiem co z tym Luckiem i granica.
Specjalnie wybrałam wjazd od Cro we wtorek po zeszłorocznej sobocie, co prawda nie o świcie bo śpimy w Baden, ale wtorek wcale nie gwarantuje płynnego przejazdu, jak widzę. Teraz sie zastanawiam: czy informacje o korkach na HAK dotyczą korków na bramkach gotowkowych? Czy kartowych? I co sie stało z kamera w Macelj? Niedostępna od wieków a teraz mi zniknęła z listy przejść? Wam tez?
tomasz1510
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1510 » 02.08.2018 21:47

Ja też jej nie mam. Może robią jakieś konserwacje albo zapchała się od korków :D
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.08.2018 06:55

morela napisał(a):czy informacje o korkach na HAK dotyczą korków na bramkach gotowkowych? Czy kartowych? I co sie stało z kamera w Macelj? Niedostępna od wieków a teraz mi zniknęła z listy przejść? Wam tez?

Ta, nie ma jej. Ale kamerka z Macelj nie była specjalnie użyteczna - pokazywała (mizerny przeważnie) ruch na międzygraniczy, tj. pomiędzy jednymi a drugimi bramkami. Nie była więc pożyteczna.

Jeżeli chodzi o Lučko, to na pewno jest kamera pokazująca ruch na bramkach w stronę morza (czyli tam, gdzie bierzesz bilet) i na nie patrz, jak widzisz, że jest mnóstwo samochodów i nie ma przerw między nimi (=stoją, nie jadą), to jedź na 1. Z powrotem już nie musisz patrzeć na kamerki - info o długości korka będzie na wyświetlaczach nad A1, dwukrotnie. Jak wracaliśmy w poniedziałek 16. lipca, pisali, że na Lučko korek 4 km, na Demerje (karta) 1 km. Oczywiście zjechaliśmy na D. Zdenčinę :papa:
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 03.08.2018 07:31

A możesz powiedzieć gdzie szukać tych wyświetlaczy z informacjami o korkach prze bramkami?
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 03.08.2018 07:43

Marsallah napisał(a):
Ta, nie ma jej. Ale kamerka z Macelj nie była specjalnie użyteczna - pokazywała (mizerny przeważnie) ruch na międzygraniczy, tj. pomiędzy jednymi a drugimi bramkami. Nie była więc pożyteczna.

Oj sam na tej kamerce się kiedyś przejechałem :) Patrząc na nią trzeba pamiętać, że największe zatory generuje strona słoweńska a jej nie widać :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 590
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone