Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2018 20:54

morela napisał(a):
O, dzięki serdeczne
Patrząc na to co by mnie czekało na Macelj, Zagrzeb, Karlovac, zastanawiam się, czy nie wjechać (na Krk) przez Lubljane i Rupę. Na ten moment dłużej przez Rupę o 28 minut niż przez Macelj ale widzę, że przed Lubljaną też na czerwono potrafi się zaświecić...

Nie wiem, o której chcesz jechać ale ja 20 lipca ok. 9 jechałem przez Lublane i było OK. Nigdzie nie stałem. Wjazd do Cro przez Jelšane/Rupę polecam.
darkoblues
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkoblues » 31.07.2018 05:09

Mój powrót z Baska Voda 27.07:
Start 10.00, przed Lucko - Waze puszcza na wcześniejszy zjazd bo korek na kilka km nawet przed zjazdem gdzie płaci się kartą. Czyli Lucko minęliśmy pięknie lewą stroną.
Na bramkach w Macelj kilka aut, ale korek do granicy już za bramkami-Waze sam proponuje objazd przez Cvetlin, oczywiście korzystamy, na granicy 4 auta przed nami.
Spanie między Graz a Wiedniem, a 28.07 o 10.00 (sobota) ruszamy dalej. Mijanka w Mikulowie - waze puszczał objazdem po lewej stronie, ale nie chciało się nam także stania na Ok 10 min. Następnie chyba gdzieś przed Ostrava znowu mega korek i znowu Waze nas puszcza bokiem. Dalej do samej Warszawy już spokojnie ( oczywiście za Częstochową mijamy korek bokiem)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 31.07.2018 07:29

morela napisał(a):
O, dzięki serdeczne
Patrząc na to co by mnie czekało na Macelj, Zagrzeb, Karlovac, zastanawiam się, czy nie wjechać (na Krk) przez Lubljane i Rupę. Na ten moment dłużej przez Rupę o 28 minut niż przez Macelj ale widzę, że przed Lubljaną też na czerwono potrafi się zaświecić...

Dla mnie droga na KRK nie ma innej interesującej alternatywy niż jazda przez Słowenię (Maribor, Lublana, Rupa). Kupuje się winietę na Słowenię i nie trzeba kombinować z objazdem.
morela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morela » 31.07.2018 07:53

Pääkäyttäjä napisał(a):
morela napisał(a):
O, dzięki serdeczne

Nie wiem, o której chcesz jechać ale ja 20 lipca ok. 9 jechałem przez Lublane i było OK. Nigdzie nie stałem. Wjazd do Cro przez Jelšane/Rupę polecam.

to będzie 13 sierpnia wtorek ok godz. 11
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 31.07.2018 07:55

morela napisał(a):to będzie 13 sierpnia wtorek ok godz. 11

To 13 sierpnia czy wtorek ?
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 31.07.2018 08:14

Przez Lublanę jechałem w maju w środku tygodnia w godzinach przedpołudniowych.
Mały ruch i to mimo objazdów części autostrady z powodu zamknięcia jakiegoś tunelu przy Austrii
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 31.07.2018 08:28

:papa: :papa: :papa:
jadę już kolejny raz do Chorwacji.
tym razem w środku tygodnia w środę więc granice Chorwacką zaliczę o północy.
mam nadzieję że mi się uda bez korków.
zawsze jeździłem w piątek i na granicy byłem również o północy.
to podstawa aby w czasie weekendu wjechać do Chorwacji przed lub zaraz po północy - wtedy zawsze szło gładko i nie było dużo samochodów na granicy.
na to co dzieje się na samych autostradach nie mamy wpływu.
:papa: :papa: :papa:
morela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morela » 31.07.2018 08:49

O faktycznie
Wtorek to 14 sierpnia
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 31.07.2018 09:48

wielbiciel napisał(a):
bracik001 napisał(a):Po analizie, prawie :wink: wszystkich wątków o korkach i objazdach, wytyczyłem trasę w kierunku HR która omija zwężkę w Mikulovie, roboty za Grazem przed granicą A/SLO, korek na granicy SLO/HR, korek na bramkach Lučko oraz korek od Karlovaca do węzła Bosiljevo. Mam nadzieję, że trasa będzie przebiegała bez korków mających wpływ na płynność. I wykorzystam winietę SLO :oczko_usmiech:
Zamieszczam link do wytyczonej trasy:
https://tinyurl.com/Tarnowskie-Gory-Mandre

Trasa Tarnowskie Góry - Mandre
Czas przejazdu 12 h
dystans 1138 km

O części Słoweńskiej kiedyś ktoś już pisał (relacja z podróży 3-4 laty temu) jednakże był on opisany jako zjazd w Celje na drogę nr.5, i dalej przez Zidany Most, Gmina Krsko a następnie w prawo przez A2, na terenie Chorwacji był dojazd do węzła przez Kucevice, była też mowa że nowy asfalt wtedy robili do punktu poboru czy granicy, w takim bądź razie spory remont był. Pamiętam o tym, gdyż też tak chciałem omijać problematyczne miejsca jadąc na Pag czy Murter.
Na GM widać oraz w jakiejś relacji była też mowa o robotach w rejonie Lublany.
Ja też zastanawiałem się ( jadąc na Pag) nad przejazdem całej Słowenii i wjazdem przez Rupa i dalej starą 8 na prom ale kolejki do promu mnie odstraszyły.

Wytyczyłem trasę przez Zidany Most
https://tinyurl.com/Slowenia-przez-Zidany-Most
Czas przejazdu 12 h
dystans 1088 km
Czas przejazdu taki sam. Dystans 50 km mniej. Ta trasa omija potencjalne korki na obwodnicy Lublany.
Czyli reasumując: trasa z Tarnowskich Gór omija stałe miejsca gdzie występują w tym roku korki. Nie można oczywiście przewidzieć zdarzeń losowych.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 31.07.2018 10:05

:papa: :papa: :papa: :papa:
super trasa o to chłodzi ....... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ja z Poznania walę po tej trasie i rzadko kiedy do Chorwacji (podkreślam do Chorwacji) mam problem z korkami.

https://www.google.pl/maps/dir/52.43171 ... e0!5m1!1e1

Pozdrawiam Leszek :papa: :papa: :papa:
morela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morela » 31.07.2018 12:07

bracik001 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):
bracik001 napisał(a):Po analizie, prawie :wink: wszystkich wątków o korkach i objazdach, wytyczyłem trasę w kierunku HR która omija zwężkę w Mikulovie, roboty za Grazem przed granicą A/SLO, korek na granicy SLO/HR, korek na bramkach Lučko oraz korek od Karlovaca do węzła Bosiljevo. Mam nadzieję, że trasa będzie przebiegała bez korków mających wpływ na płynność. I wykorzystam winietę SLO :oczko_usmiech:
Zamieszczam link do wytyczonej trasy:
https://tinyurl.com/Tarnowskie-Gory-Mandre

Czas przejazdu 12 h
dystans 1138 km

O części Słoweńskiej kiedyś ktoś już pisał (relacja z podróży 3-4 laty temu) jednakże był on opisany jako zjazd w Celje na drogę nr.5, i dalej przez Zidany Most, Gmina Krsko a następnie w prawo przez A2, na terenie Chorwacji był dojazd do węzła przez Kucevice, była też mowa że nowy asfalt wtedy robili do punktu poboru czy granicy, w takim bądź razie spory remont był. Pamiętam o tym, gdyż też tak chciałem omijać problematyczne miejsca jadąc na Pag czy Murter.
Na GM widać oraz w jakiejś relacji była też mowa o robotach w rejonie Lublany.
Ja też zastanawiałem się ( jadąc na Pag) nad przejazdem całej Słowenii i wjazdem przez Rupa i dalej starą 8 na prom ale kolejki do promu mnie odstraszyły.

Wytyczyłem trasę przez Zidany Most
Czas przejazdu 12 h
dystans 1088 km
Czas przejazdu taki sam. Dystans 50 km mniej. Ta trasa omija potencjalne korki na obwodnicy Lublany.
Czyli reasumując: trasa z Tarnowskich Gór omija stałe miejsca gdzie występują w tym roku korki. Nie można oczywiście przewidzieć zdarzeń losowych.

Jechałeś nią już wcześnie, czy to plan podróży pierwszorazowej?
I czy to przejście na granicy SLO-HR nie jest lokalne?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 31.07.2018 13:40

morela napisał(a):Jechałeś nią już wcześnie, czy to plan podróży pierwszorazowej?

Wg policji słoweńskiej przejście w Metlice jest dostępne dla wszystkich.
arturo131
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo131 » 31.07.2018 13:47

Marsallah napisał(a):
morela napisał(a):Jechałeś nią już wcześnie, czy to plan podróży pierwszorazowej?

Wg policji słoweńskiej przejście w Metlice jest dostępne dla wszystkich.

Jechałem tą trasą w zeszłym roku, przejście jest dostępne dla wszystkich.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 31.07.2018 19:21

bracik001 napisał(a):Wytyczyłem trasę przez Zidany Most
Czas przejazdu 12 h
dystans 1088 km

A będziesz w dzień czy w nocy jechał bo nie doszukałem się tej informacji, no i jestem ciekaw twojej relacji z przejazdu do.
Ja jadę 31.08.br więc może tez się skuszę i zmienię marszrutę.
michu1978
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michu1978 » 01.08.2018 09:02

palnje powrót z Porotoroż w Sloweni do Polski w sobote i skonczyla mi się juz winieta. jaka koledzy bycie polecali koledzy trase , Czy jechac do Graz przez Włochy do Traviso i na Villach do Graz, czy jednak wykupic winiete specjalnie na ten dzien i jechac przez całą Słowenie do MARIBORU?
wiem ze trasa przez Włochy jest duzsza o 100 km ale jak widziałem te korki na Słoweni od Kopru do Posotojnej i stac w tym ponad 2 h to lekka przesada
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 589
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone