Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 27.07.2018 09:06

Nie napisali że będą korki w tunelu, tylko trudności ze względu na natężenie ;)
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 27.07.2018 09:58

Ruch1920 napisał(a):Informacja dla tych którzy wybierają się w ten weekend do Chorwacji.
http://www.auto-swiat.pl/jedziesz-w-ten ... rki/f2xre0

Właśnie się załamałam 8O
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 27.07.2018 10:14

Pääkäyttäjä napisał(a):
Ruch1920 napisał(a):Informacja dla tych którzy wybierają się w ten weekend do Chorwacji.
http://www.auto-swiat.pl/jedziesz-w-ten ... rki/f2xre0

Z tymi korkami w stronę Rupy w tunelu pod twierdzą to jakaś ściema...

Byłeś tam już dziś po południu czy może byłeś tam jutro? :mrgreen:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 27.07.2018 10:55

Piszący podany wyżej artykuł brali chyba info z czapki.
Wg nich w wielu miejscach Chorwaci remontują "główne" drogi.
Pytam się gdzie?
Nigdzie
Nie czytajcie takich bzdur tylko sprawdzone informacje na forum.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 27.07.2018 11:42

Faktem jest że część landów zaczyna wakacje a to z automatu powoduje zwiększony ruch na drogach południa, remontów dróg Chorwaci w okresie letnim nie prowadzą (za wyjątkiem inwestycji). Jedno jest pewne że jutro będzie zwiększony ruch w stosunku do zeszłego weekendu na przejściach Macelj, Bregenna, Rupa.
Na dziennikarzy trzeba brać poprawkę tzw sensacja i tragedia przyciąga czytelników więc takim tonie należy pisać.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 27.07.2018 11:48

Garo&Justa napisał(a):Piszący podany wyżej artykuł brali chyba info z czapki.
Pytam się gdzie?
Nigdzie

Remontują A4 pomiędzy Varazdin i Zagrzebiem - ale tylko spowolnienia wg google oraz remontują starą jedynkę od Lućko na południe (zamknięta na kilku odcinkach wg google - ale to tylko kilka km koło Lućko, choć bardzo przydatna była ta droga gdy Lućko autostradowe korkowało się) - bardziej szczegółowe info na https://www.hak.hr/en#roadworks-on-motorway-network
mchrob
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.07.2018 11:58

el_grego napisał(a):
Pytam się gdzie?
Nigdzie

Remontują A4 pomiędzy Varazdin i Zagrzebiem - ale tylko spowolnienia wg google oraz remontują starą jedynkę od Lućko na południe (zamknięta na kilku odcinkach wg google - ale to tylko kilka km koło Lućko, choć bardzo przydatna była ta droga gdy Lućko autostradowe korkowało się) - bardziej szczegółowe info na https://www.hak.hr/en#roadworks-on-motorway-network

Nic tam nie ma o utrudnieniach na A4
el_grego
Croentuzjasta
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 27.07.2018 12:12

mchrob napisał(a):
el_grego napisał(a):
Pytam się gdzie?
Nigdzie

Na A4 przynajmniej w zeszłym tygodniu były prowadzone prace na poboczach i w 3 miejscach było ograniczenie do 80km/h (nitka północna)
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 27.07.2018 12:16

na A2 Macelj - Zagrzeb skończyli remonty? Ja jechałem koło 10 czerwca to coś tam grzebali i były zwężenia
Marsallah
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 27.07.2018 12:24

el_grego napisał(a):
mchrob napisał(a):
el_grego napisał(a):
Pytam się gdzie?
Nigdzie

Na A4 przynajmniej w zeszłym tygodniu były prowadzone prace na poboczach i w 3 miejscach było ograniczenie do 80km/h (nitka północna)

Potwierdzam, jechałem tamtędy w końcu czerwca i potem w połowie lipca - są utrudnienia i zwężki, wpływające na oba kierunki ruchu między Zagrzebiem a Goričan.
Gadgoo1337
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gadgoo1337 » 27.07.2018 23:22

Mam pytanko, czy ta droga:

https://www.google.pl/maps/dir/46.34827 ... e0!5m1!1e1

jest obecnie przejezdna?

Zamierzam jechać dopiero z 24 na 25.08 ale już mam rozkminkę, bo to weekend ;)
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 28.07.2018 06:51

Korki w Chorwacji mi nie straszne bo będę tam w nocy. Jadę 21.08 w nocy z wtorku na środę.
Bardziej zastanawia mnie inna kwestia.

Ogólnie wybrałem trasę przez Słowację i Węgry. Jednak z racji tego ze wyjeżdżam o 16:00 to chciałbym ominąć Katowice, Tychy, Pszczynę, Czechowice, Bielsko no i Cadce. Bo to w tych miejscach najgorsza możliwa pora.

Mam 7-8 km do wjazdu na A1 w Piekarach Śląskich, dlatego postanowiłem kupić dodatkowo winietkę na Czechy, i jechać na Brno, a z Brna na Bratysławę.

Tylko ze google pokazuje że na tym odcinku same roboty, na forum się czyta że Czechy jak to Czechy - rozkopane.

Pytanie dla tych co niedawno jechali tą trasą, czy te roboty są bardzo uciążliwe? Czy faktycznie jest ich tak dużo?
Ostatnio edytowano 28.07.2018 10:54 przez tranquilo, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2018 08:29

O tej porze Czechy nie są uciążliwe. Wystarczy nie jechać w okolicy 8 rano i między 15 a 17. Najgorsze są piątek i poniedziałek.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.07.2018 09:14

tranquilo napisał(a):Korki w Chorwacji mi nie straszne bo będę tam w nocy. Jadę 21.08 w nocy z wtorku na czwartek.
Bardziej zastanawia mnie inna kwestia.

Ogólnie wybrałem trasę przez Słowację i Węgry. Jednak z racji tego ze wyjeżdżam o 16:00 to chciałbym ominąć Katowice, Tychy, Pszczynę, Czechowice, Bielsko no i Cadce. Bo to w tych miejscach najgorsza możliwa pora.

Mam 7-8 km do wjazdu na A1 w Piekarach Śląskich, dlatego postanowiłem kupić dodatkowo winietkę na Czechy, i jechać na Brno, a z Brna na Bratysławę.

Tylko ze google pokazuje że na tym odcinku same roboty, na forum się czyta że Czechy jak to Czechy - rozkopane.

Pytanie dla tych co niedawno jechali tą trasą, czy te roboty są bardzo uciążliwe? Czy faktycznie jest ich tak dużo?

Bardzo dobry wybór godziny i trasy, możesz nawet o 17 wyjechać to nawet jeszcze mniejszy ruch będzie (do Brna), jedynie Brno-Bratysława może być większy ruch.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 28.07.2018 10:28

Ruch ruchem, ale czy korki się tworzą?

Planujemy wyjechać o 16:00 więc zapewne będzie to nie wcześniej niż 16:30 albo właśnie 17. To tak z doświadczenia wiem:D

Mogę jechać trochę wolniej ale nie chciałbym stać w korku (oczywiście zdaję sobie sprawę że nie wszystko da się przewidzieć, jednak korki na odcinku między Katowicami a Bielskiem o tej porze akurat da się przewidzieć)

Myślę że ostatecznie zostanie na trasie CZ SVK HU.

A odcinek z Brna do Bratysławy to nie jest jakoś dużo a tam pewnie będziemy około 19 więc może już będzie z górki:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 584
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone