Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 24.07.2018 15:02

Pääkäyttäjä napisał(a):
Bartolski napisał(a):A/SLO jest cały czas kontrola graniczna, czy tylko wyrywkowo?

Jedyna kontrola o której mi wiadomo, to ta na granicy z Włochami... Podobno za imigrantów.

Kontrola jest wyrywkowa, wracałem z majówki z Chorwacji, to na przejściu w Trate zawinęli jednego obywatela Austrii na bok, a jak zmierzałem na wypoczynek to w Mureck stały różne służby z "lizakami" przy drodze i spoglądali na blachy przejeżdżających pojazdów. Reasumując rzadko, bo rzadko, ale zdarza się że kogoś zatrzymają.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 24.07.2018 15:23

numenius napisał(a):
Bartolski napisał(a):
numenius napisał(a):Nie rozumiem w czym problem. Nawet jak coś jest na A/SLO, to pokazujesz d.o. lub paszport i jedziesz dalej. Austriacy u siebie istotnego korka raczej nie wygenerują, Słoweńcy na wyjeździe też nie. Słoweńcy na wjeździe do strefy Schengen owszem.

Zawsze to jakieś spowolnienie w i tak długiej trasie. Chodziło mi o potwierdzenie czy faktycznie są kontrole czy to był tylko jednostkowy przypadek.

Kontrole nie tyle są, co bywają. Nie ma tam posterunków kontrolnych funkcjonujących 24/7.

Wiem, mieszkam przy granicy z Niemcami. Ale czasami potrafią zrobić akcję i przez kilka dni kontrolują co niektóre auta, zresztą po naszej stronie jest to samo. Czasami zawieszają "Szengen" z powodu jakichś wydarzeń. Stąd było moje pytanie.
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 24.07.2018 19:31

Wyrocznia napisał(a):
CzechuXX napisał(a):
Wyrocznia napisał(a):
mariusz29 napisał(a):Witam, proszę o Waszą opinię, czy trasa CZ - A - SLO - HR korkuje się w nocy z piątku na sobotę?

No, powiem Ci, że tak z 80-90% Polaków (i nie tylko) myśli w kategoriach "kończę pracę w piątek o 15/16/17/18, więc wyruszę zaraz po pracy".
Piątek - dzień transportu - wtedy drogi są najbardziej zawalone, a sobota jest, z kolei, dniem zmiany turnusów.
Jeśli lubisz stać w korkach i nie przeszkadza Ci taka jazda, a poza tym masz bardzo wytrzymałą lewą nogę, która dzielnie będzie trwała na Twoim sprzęgle przez te kilkanaście godzin jazdy, a na dodatek lubisz prowadzić samochód nocą i nie męczy Cię spanie to jedź w nocy z piątku na sobotę.
Jeśli nie - polecam niedzielę o poranku lub na noc, ew. któryś z dni powszednich (oprócz piątku).

Chcesz powiedzieć, że w poniedziałek rano nie ma korków?

Oczywiście, że są, zwłaszcza przed Wiedniem, ale zazwyczaj i tak są mniejsze niż w piątki (no chyba, że akurat coś się wydarzy na drodze).
Polecam wtorek, środę i niedzielę; ostatecznie czwartek, a nawet poniedziałek jako dzień na wyjazd do Cro.
Jeśli chodzi o powrót - w niedzielę wiele osób wraca z wakacji, by zdążyć do pracy na poniedziałek, dlatego też proponowałabym wtorek albo środę, ostatecznie czwartek...

Już mam wszystko zaplanowane i wyjeżdżam w niedzielę wieczorem. W Macelj chciałbym być najlepiej koło 4. Jako , że to już będzie wrzesień mam nadzieję że się już zluzuje.
yautja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yautja » 24.07.2018 20:35

Ja jechałem z Wiednia w poniedziałek trasą relaksacyjną przez Węgry. Droga nie najgorsza. Na autostradzie sporo tirów ale bez problemów. Zajechaliśmy zobaczyć Balaton ;) Na Lućko spore zatwardzenie, więc Tom Tom poprowadził mnie kawałek starą 1 do następnego węzła i nie stałem. Generalnie w stronę HR można Lućko ładnie i szybko objechać. Na autostradach spory ruch. Aż strach pomyśleć, co jest w weekend...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2018 06:27

CzechuXX napisał(a):
Wyrocznia napisał(a):
CzechuXX napisał(a):
Wyrocznia napisał(a):
mariusz29 napisał(a):Witam, proszę o Waszą opinię, czy trasa CZ - A - SLO - HR korkuje się w nocy z piątku na sobotę?

No, powiem Ci, że tak z 80-90% Polaków (i nie tylko) myśli w kategoriach "kończę pracę w piątek o 15/16/17/18, więc wyruszę zaraz po pracy".
Piątek - dzień transportu - wtedy drogi są najbardziej zawalone, a sobota jest, z kolei, dniem zmiany turnusów.
Jeśli lubisz stać w korkach i nie przeszkadza Ci taka jazda, a poza tym masz bardzo wytrzymałą lewą nogę, która dzielnie będzie trwała na Twoim sprzęgle przez te kilkanaście godzin jazdy, a na dodatek lubisz prowadzić samochód nocą i nie męczy Cię spanie to jedź w nocy z piątku na sobotę.
Jeśli nie - polecam niedzielę o poranku lub na noc, ew. któryś z dni powszednich (oprócz piątku).

Chcesz powiedzieć, że w poniedziałek rano nie ma korków?

Oczywiście, że są, zwłaszcza przed Wiedniem, ale zazwyczaj i tak są mniejsze niż w piątki (no chyba, że akurat coś się wydarzy na drodze).
Polecam wtorek, środę i niedzielę; ostatecznie czwartek, a nawet poniedziałek jako dzień na wyjazd do Cro.
Jeśli chodzi o powrót - w niedzielę wiele osób wraca z wakacji, by zdążyć do pracy na poniedziałek, dlatego też proponowałabym wtorek albo środę, ostatecznie czwartek...

Już mam wszystko zaplanowane i wyjeżdżam w niedzielę wieczorem. W Macelj chciałbym być najlepiej koło 4. Jako , że to już będzie wrzesień mam nadzieję że się już zluzuje.

Super. Dobry wybór.
Szerokości, szczęśliwej drogi i udanych wakacji życzę :-)
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 25.07.2018 19:41

Wyrocznia napisał(a):Super. Dobry wybór.

Dzięki ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2018 12:37

CzechuXX napisał(a):
Wyrocznia napisał(a):Super. Dobry wybór.

Dzięki ;)

Nie ma za co :)
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 26.07.2018 18:07

Witajcie. Planujemy przekroczyć granicę z Cro w niedzielę rano w Cvetlin. Wiem już, że nie warto cofać się na pierwszy wjazd na autostradę, tylko polecieć w doł. Poradźcie, czy wjeżdżać na nią w Krapinie? I jak wtedy jechać? Tymi małymi dróżkami, czy może wjechać na 35 w Lepoglavie o dopiero w kierunku autostrady? A może jeszcze lecieć w doł? Dzięki za wszelkie rady.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2018 18:35

jotusia napisał(a):Witajcie. Planujemy przekroczyć granicę z Cro w niedzielę rano w Cvetlin. Wiem już, że nie warto cofać się na pierwszy wjazd na autostradę, tylko polecieć w doł. Poradźcie, czy wjeżdżać na nią w Krapinie? I jak wtedy jechać? Tymi małymi dróżkami, czy może wjechać na 35 w Lepoglavie o dopiero w kierunku autostrady? A może jeszcze lecieć w doł? Dzięki za wszelkie rady.

W tym roku jechałem w drodze do Chorwacji przez Krapinę https://goo.gl/maps/iu7mxn7Rzno a w drodze powrotnej przez Đurmanec https://goo.gl/maps/5hmaYZxP9X12 Bardziej podobała mi się ta druga wersja :wink:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 26.07.2018 18:59

jotusia napisał(a):Witajcie. Planujemy przekroczyć granicę z Cro w niedzielę rano w Cvetlin. Wiem już, że nie warto cofać się na pierwszy wjazd na autostradę, tylko polecieć w doł. Poradźcie, czy wjeżdżać na nią w Krapinie? I jak wtedy jechać? Tymi małymi dróżkami, czy może wjechać na 35 w Lepoglavie o dopiero w kierunku autostrady? A może jeszcze lecieć w doł? Dzięki za wszelkie rady.

A dlaczego nie warto? Spójrz na mapę (przykładowo 6:00 w Cvetlin niedziela) https://www.google.com/maps/dir/46.2923 ... 844000!3e0
To wcale nie są małe dróżki.
Mają oznakowanie poziome i zmieszczą się na mijaniu np. dwie ciężarówki https://www.google.com/maps/@46.2025021 ... 312!8i6656 i w niedziele nie będzie dużego ruchu na nich :)
I przez 35-tkę https://www.google.com/maps/dir/46.2923 ... 844000!3e0
szalonaona77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szalonaona77 » 26.07.2018 21:11

Gdzie najlepiej/najszybciej przekroczymy granice CRO w sobotę z rana? Która miejscowość/miejscowości wziasc pod uwagę?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2018 21:13

Ja wjechałem do Cro przez Rupę i nie żałuję...
jotusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotusia » 26.07.2018 21:41

dids76 dzięki za trasy, ja rozważam trasę przez 35 ale nie wiem czy warto nadrabiać i jednak wolałabym wjechać niżej na autostradę
endryu faktycznie nie jest to taka mała dróżka, można jechać, tylko czy lepiej jechać do najbliższego zjazdu czy jednak uderzać w doł do kolejnego? Co do korków to nie wiem, trochę tu poczytałam i boję się, że będzie wszystko zapchane, więc szukam alternatywy
Ruch1920
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ruch1920 » 27.07.2018 07:51

Informacja dla tych którzy wybierają się w ten weekend do Chorwacji.
http://www.auto-swiat.pl/jedziesz-w-ten ... rki/f2xre0
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2018 07:55

Ruch1920 napisał(a):Informacja dla tych którzy wybierają się w ten weekend do Chorwacji.
http://www.auto-swiat.pl/jedziesz-w-ten ... rki/f2xre0

Z tymi korkami w stronę Rupy w tunelu pod twierdzą to jakaś ściema...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 583
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone