Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 24.07.2018 09:22

Gwidon Zakała napisał(a):Nie czytam wszystkiego bo się chyba nie da. Szkoda czasu. Jestem po pobycie w cro. Jazda tam - wyjazd w sobotę rano, nocleg w okolicy plitwic i w niedziele jazda dalej. Trasa przez brzeclaw, w ilz na dół i przekroczenie granicy w ormoz. Pusto bez korków bez stresu. Powrót tak samo tyle, że wyjazd z wybrzeża w niedzielę, nocleg i dalszą część w poniedziałek. Po co pchać się na przejście w macelji? Po co jechac w piątek? Czy to taki problem przesunąć urlop? Od lat tak jeżdżę i nigdy nie było problemu.

Jade za tydzien w sobote(nocleg Slo), powrot niedziela. Jak z kontrolami na granicy Slo-Hr
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 24.07.2018 09:33

Jak to z kontrolami... Słoweńcy sprawdzają każdy paszport, czasem tylko rzuci okiem a czasem skanuje do systemu. Tworzą się przez to korki.
Chorwaci bezproblemowo, patrzą na blachy, widzą PL i każą jechać. Za to niemców przed nami trzepali ;)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 24.07.2018 09:34

madziaimaciek napisał(a):
Gwidon Zakała napisał(a):Nie czytam wszystkiego bo się chyba nie da. Szkoda czasu. Jestem po pobycie w cro. Jazda tam - wyjazd w sobotę rano, nocleg w okolicy plitwic i w niedziele jazda dalej. Trasa przez brzeclaw, w ilz na dół i przekroczenie granicy w ormoz. Pusto bez korków bez stresu. Powrót tak samo tyle, że wyjazd z wybrzeża w niedzielę, nocleg i dalszą część w poniedziałek. Po co pchać się na przejście w macelji? Po co jechac w piątek? Czy to taki problem przesunąć urlop? Od lat tak jeżdżę i nigdy nie było problemu.

Jade za tydzien w sobote(nocleg Slo), powrot niedziela. Jak z kontrolami na granicy Slo-Hr

Przejść granicznych jest kilkanaście, określ które i o której godzinie...... a najlepiej sprawdzaj przed dojazdem do niego.
Jeżeli chodzi ci o kontrolę graniczną to zapewniam cię że od kilku lat w zasadzie jej brak.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2018 10:04

madziaimaciek napisał(a):

Slowency i Chorwaci skanuje paszporty. Była też pobiezna kontrola dokumentow na granicy słoweńsko austriackiej
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2018 10:10

SingSing74 napisał(a):
Gwidon Zakała napisał(a):Po co jechac w piątek? Czy to taki problem przesunąć urlop?

Chyba zdajesz sobie sprawę, że nie każdy może sobie dowolnie ustalić termin urlopu. Pracując "u kogoś" trzeba dostosować się do reszty współpracowników, a większość wybiera termin od soboty do soboty.

Pracuje u kogoś od zawsze, nigdy nie miałem problemu z urlopem np. od poniedziałku do wtorku za dwa tygodnie - 12 dni. Nigdy też nie jeżdżę na raz. W mojej ocenie to jest główny problem korków. Pół Europy jedzie w tym samym czasie i spotykają się na granicy nad ranem. Ja przekraczam zawsze w okolicy godz. 16-17 i nigdy nie stałem dłużej niż kilkanaście minut.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 24.07.2018 10:16

Gwidon Zakała napisał(a):Pracuje u kogoś od zawsze, nigdy nie miałem problemu z urlopem np. od poniedziałku do wtorku za dwa tygodnie - 12 dni. Nigdy też nie jeżdżę na raz. W mojej ocenie to jest główny problem korków. Pół Europy jedzie w tym samym czasie i spotykają się na granicy nad ranem. Ja przekraczam zawsze w okolicy godz. 16-17 i nigdy nie stałem dłużej niż kilkanaście minut.

Ty, to nie każdy, patrz też na innych. Poza tym część wynajmujących apartamenty w głównym sezonie nie zgadza się na wynajmowanie w innym terminie niż sobota-sobota.
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 24.07.2018 10:42

Dokładnie. Nie każdy może wziąć urlop od kiedy chce niestety. A jak wiadomo nie od dziś w weekendy są największe obłożenia zwłaszcza na granicach
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 24.07.2018 11:16

Rozumiem, że to coś nowego :?:
Grendel72 napisał(a): Korki na granicy A-S z powodu demolki jednego pasa autostrady

Czyli mamy granica A/SLO, granica SLO/HR, bramki Lučko, korek Karlovac-Bosiljevo i możliwy korek przed Sveti Rok :evil: :twisted:
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 24.07.2018 11:33

bracik001 napisał(a):Rozumiem, że to coś nowego :?:
Grendel72 napisał(a): Korki na granicy A-S z powodu demolki jednego pasa autostrady

Czyli mamy granica A/SLO, granica SLO/HR, bramki Lučko, korek Karlovac-Bosiljevo i możliwy korek przed Sveti Rok :evil: :twisted:

A/SLO jest cały czas kontrola graniczna, czy tylko wyrywkowo? Musisz jeszcze wziąć pod uwagę zdarzenia drogowe i borę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2018 12:58

anlama napisał(a):Dokładnie. Nie każdy może wziąć urlop od kiedy chce niestety. A jak wiadomo nie od dziś w weekendy są największe obłożenia zwłaszcza na granicach

Jasne, że tak. I właśnie dlatego zachęcam tych, którzy mogą wybrać termin urlopu i nie mają dzieci w wieku szkolnym, aby udawać się na wakacje w maju/czerwcu/wrześniu lub październiku - pogoda z reguły dobra, choć może ciut chłodniej niż zwykle, ceny niższe, mniej tłoku, lepsza jakość obsługi (ludzie nie są tak przepracowani jak w wysokim sezonie) i przede wszystkim - mniejsze korki na trasie dojazdowej :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2018 13:58

Bartolski napisał(a):A/SLO jest cały czas kontrola graniczna, czy tylko wyrywkowo?

Jedyna kontrola o której mi wiadomo, to ta na granicy z Włochami... Podobno za imigrantów.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 24.07.2018 14:35

Pääkäyttäjä napisał(a):
Bartolski napisał(a):A/SLO jest cały czas kontrola graniczna, czy tylko wyrywkowo?

Jedyna kontrola o której mi wiadomo, to ta na granicy z Włochami... Podobno za imigrantów.

Ktoś pisał, że miał kontrolę paszportów na granicy A/SLO, tylko nie pamiętam, w którym wątku.
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 24.07.2018 14:50

Bartolski napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):

Ktoś pisał, że miał kontrolę paszportów na granicy A/SLO, tylko nie pamiętam, w którym wątku.

Nie rozumiem w czym problem. Nawet jak coś jest na A/SLO, to pokazujesz d.o. lub paszport i jedziesz dalej. Austriacy u siebie istotnego korka raczej nie wygenerują, Słoweńcy na wyjeździe też nie. Słoweńcy na wjeździe do strefy Schengen owszem.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 24.07.2018 14:54

numenius napisał(a):Nie rozumiem w czym problem. Nawet jak coś jest na A/SLO, to pokazujesz d.o. lub paszport i jedziesz dalej. Austriacy u siebie istotnego korka raczej nie wygenerują, Słoweńcy na wyjeździe też nie. Słoweńcy na wjeździe do strefy Schengen owszem.

Zawsze to jakieś spowolnienie w i tak długiej trasie. Chodziło mi o potwierdzenie czy faktycznie są kontrole czy to był tylko jednostkowy przypadek.
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 24.07.2018 14:58

Bartolski napisał(a):
numenius napisał(a):Nie rozumiem w czym problem. Nawet jak coś jest na A/SLO, to pokazujesz d.o. lub paszport i jedziesz dalej. Austriacy u siebie istotnego korka raczej nie wygenerują, Słoweńcy na wyjeździe też nie. Słoweńcy na wjeździe do strefy Schengen owszem.

Zawsze to jakieś spowolnienie w i tak długiej trasie. Chodziło mi o potwierdzenie czy faktycznie są kontrole czy to był tylko jednostkowy przypadek.

Kontrole nie tyle są, co bywają. Nie ma tam posterunków kontrolnych funkcjonujących 24/7.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 582
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone