Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 23.07.2018 14:43

mariusz29 napisał(a):Witam, proszę o Waszą opinię, czy trasa CZ - A - SLO - HR korkuje się w nocy z piątku na sobotę?

Zastanawiam się, czy pytasz poważnie.
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 23.07.2018 14:49

W takim razie jaką trasę polecacie z Gliwic. Jak byście pojechali przez Węgry?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.07.2018 14:55

mariusz29 napisał(a):W takim razie jaką trasę polecacie z Gliwic. Jak byście pojechali przez Węgry?

Przeczytaj mój post z poprzedniej strony..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2018 16:36

mariusz29 napisał(a):Witam, proszę o Waszą opinię, czy trasa CZ - A - SLO - HR korkuje się w nocy z piątku na sobotę?

No, powiem Ci, że tak z 80-90% Polaków (i nie tylko) myśli w kategoriach "kończę pracę w piątek o 15/16/17/18, więc wyruszę zaraz po pracy".
Piątek - dzień transportu - wtedy drogi są najbardziej zawalone, a sobota jest, z kolei, dniem zmiany turnusów.
Jeśli lubisz stać w korkach i nie przeszkadza Ci taka jazda, a poza tym masz bardzo wytrzymałą lewą nogę, która dzielnie będzie trwała na Twoim sprzęgle przez te kilkanaście godzin jazdy, a na dodatek lubisz prowadzić samochód nocą i nie męczy Cię spanie to jedź w nocy z piątku na sobotę.
Jeśli nie - polecam niedzielę o poranku lub na noc, ew. któryś z dni powszednich (oprócz piątku).
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 23.07.2018 19:38

Wyrocznia napisał(a):

No, powiem Ci, że tak z 80-90% Polaków (i nie tylko) myśli w kategoriach "kończę pracę w piątek o 15/16/17/18, więc wyruszę zaraz po pracy".
Piątek - dzień transportu - wtedy drogi są najbardziej zawalone, a sobota jest, z kolei, dniem zmiany turnusów.
Jeśli lubisz stać w korkach i nie przeszkadza Ci taka jazda, a poza tym masz bardzo wytrzymałą lewą nogę, która dzielnie będzie trwała na Twoim sprzęgle przez te kilkanaście godzin jazdy, a na dodatek lubisz prowadzić samochód nocą i nie męczy Cię spanie to jedź w nocy z piątku na sobotę.
Jeśli nie - polecam niedzielę o poranku lub na noc, ew. któryś z dni powszednich (oprócz piątku).

Chcesz powiedzieć, że w poniedziałek rano nie ma korków?
Thomas81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas81 » 23.07.2018 19:50

Mój rekord to 22 godziny ze Śląska do Makarskiej - dwa lata temu. Wyjazd w piątek wieczorem, na miejscu byliśmy w sobotę wieczorem. W tym samych postojów było ze 3 godziny.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 23.07.2018 20:24

Jadac od strony Letenye autostrada chorwacka widac korek w Lucko juz przy zjezdzie na wezle?
Chodzi mi o to, czy trenowal ktos nastepnym zjazdem zjechac na lokalna droge i wjechac na autostrade za Lucko, czyli w okolicach Donja Zdecina?
morela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morela » 23.07.2018 20:26

toomas napisał(a):
E tam pospieszyłeś...ja też kupiłem i się nie przejmuje..świadomie jadę CZ-A-SLO bo lubię :) Tylko ja jadę we wtorek.

Ja też we wtorek - czy to daje szansę na sprawniejszy przejazd? Nie mówię o płynnym, ale choćby takim, który byłby lepszy niż trasa przez Węgry? (mam już nocleg na terenie Austrii)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.07.2018 21:03

robertms napisał(a):Jadac od strony Letenye autostrada chorwacka widac korek w Lucko juz przy zjezdzie na wezle?
Chodzi mi o to, czy trenowal ktos nastepnym zjazdem zjechac na lokalna droge i wjechac na autostrade za Lucko, czyli w okolicach Donja Zdecina?

Poczytaj na poprzedniej stronie..
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 23.07.2018 21:27

morela napisał(a):
toomas napisał(a):
E tam pospieszyłeś...ja też kupiłem i się nie przejmuje..świadomie jadę CZ-A-SLO bo lubię :) Tylko ja jadę we wtorek.

Ja też we wtorek - czy to daje szansę na sprawniejszy przejazd? Nie mówię o płynnym, ale choćby takim, który byłby lepszy niż trasa przez Węgry? (mam już nocleg na terenie Austrii)

Wg mnie we wtorek jest bezpiecznie. Co tydzień we wtorek patrzę na kamerki i GM i wygląda to dobrze. Ja się nie stresuje. Wiem gdzie na trasie są miejsca na które tzeba uważać i je obserwować wcześniej. Reszta to wypadki losowe na które nie masz wpływu. Ja tez nocuje w Austrii kolo Graz.
morela
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morela » 23.07.2018 21:36

masz rację, jutro wtorek, jest okazja popatrzeć...
Ale tak sobie myślę- jeśli (jedynym?) problemem jest Podlehnik-Macelj, to może jest dobrym wyjściem (trasa na Krk) w kierunku Lubljany, a przejscie graniczne zaliczać w Rupie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2018 21:39

morela napisał(a): może jest dobrym wyjściem (trasa na Krk) w kierunku Lubljany, a przejscie graniczne zaliczać w Rupie?

I to jest dobry pomysł. Jechałem tak ja, jechał Piotrulex i nie żałujemy.
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 23.07.2018 21:44

Jako i ja ;)
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 23.07.2018 21:47

wielbiciel napisał(a):
robertms napisał(a):Jadac od strony Letenye autostrada chorwacka widac korek w Lucko juz przy zjezdzie na wezle?

Poczytaj na poprzedniej stronie..

Czytalem, ale mi bardziej chodzi o to, czy dojezdzajac do zjazdu na Lucko widac juz jak duzy jest korek, czy jest moze juz nawet do zjazdu? Dalej widzialem, ze ktos wkleil podobny objazd. Dzieki.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 23.07.2018 21:48

Pääkäyttäjä napisał(a):
morela napisał(a): może jest dobrym wyjściem (trasa na Krk) w kierunku Lubljany, a przejscie graniczne zaliczać w Rupie?

I to jest dobry pomysł. Jechałem tak ja, jechał Piotrulex i nie żałujemy.

Jechalem tak i ja w szczycie sezonu i jest spoko. Winieta na Slowenie wykorzystana prawie na maxa. ;)
Od Postojna dosc waska droga, wiec do Rupy juz spokojna jazda.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 580
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone