Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2012 19:11

kodens79 napisał(a):Mam nadzieję że 1 września tak juz nie będzie :)

W stronę Chorwacji nie powinno, ale na powrocie - ręki sobie nie dam uciąć :D :D
bodziach
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodziach » 12.08.2012 14:22

Wczoraj ok.15:30 faktycznie spory korek w Lućko i to przed podziałem na cach/no cash. Informacje o korkach były na tablicach. Natomiast ok. 17:30 korek był już tylko dla płacących gotówką, pozostali bez żadnego stania.

W Macelj w tym samym czasie - jakoś po g.18 korek na 12 km (info z tablicy na autostradzie). Odbiłem ostatnim - chyba ostatnim zjazdem na Varażdin (droga 35) i Ormoż i tam zero ruchu (po drodze na 35 - 3 krótkie wahadła). Jednak zdecydowanie lepsza droga na Ormoż jest jadąc od razu z Zagrzebia na tę właśnie granicę.

W okolicy Plitvickich Jezior nadal obowiązuje ruch wahadłowy (to ok. 20-30 metrów) z powodu osunięć - na trasie Plitvickie Jeziora - Zagrzeb (droga nr 1).
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 12.08.2012 14:30

My wracalismy wczoraj (sobota czyli kosmos), ale wyjechalismy z Seget o 4 rano aby uniknac duzych korkow i przed bramkami w Lucko to pol biedy, bylismy jakos po 8 i szlo sprawnie, korek byl nieduzy, moze 200m, ale za to za bramkami ale w strone poludnia ciągnał sie juz rano na kilkadziesiat kilometrow!! nie bylo to co prawda zderzak w zderzak ale samochody poruszaly sie wolno juz nawet 50km przed Zagrzebiem. Gorzej bylo na granicy, glownie przed druga kontrola-Slowenską, chyba godzine łacznie spedzilismy przekraczajac granice ok 8-9 rano a korek do granicy od strony słowenskiej ciagnal sie przez cala droge do zjazdu na Ptuj (tam skrecilismy aby nie placic za autostrade w Słowenii) ale widac bylo ze jeszcze przy zjezdzie z autostrady korek byl w glab autostrady chyba dosc duzy, wspolczuje:). Generalnie to nastepnym razem zarowno wyjazd jak i powrot w kazdy dzien z wyjatkiem weekendu! Do cro jechalismy w srode i na granicy slo-cro bylismy ok poludnia, zero korkow w kazda strone. Jak tylko mozecie, nie jedzcie w weekend:)
subim
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 13.08.2012 09:14

Czy przekroczenie granicy chorwacko-słoweńskiej było bezproblemowe??
Pytam gdyż niektóre przejścia graniczne są da miejscowych.
A może ktoś może podać przejścia graniczne chorwacja-słowenia dla obywateli UE

cyrkiel77
bezproblemowe, dostaliśmy tylko pieczątki już chyba na pamiątkę :) ale wracając, ze względu na korek do Macejl, widzieliśmy nawet kampery kierujące sie na to przejście i szczerze wątpię, chociaż samemu tego nigdy nie prowadziłem, że dały radę podjechać i zmieścić się w tych kilku serpentynach na samym przejściu
pakotomasz
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 13.08.2012 21:59

Obrazek

Wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi dwoma najbardziej skrajnymi, lewymi pasami na bramkach gdzie płaci się kartą? Chodzi o te BRZI/FAST ENC na mapce. Wczoraj wracając z okolic Splitu chcieliśmy zapłacić na bramkach kartami, ale znajomy tak się zakręcił, że właśnie wjechał na ten pas. Mówił potem, że w ogóle nic nie płacił, bo nie było żadnych bramek gdzie mógłby zapłacić kartą. Jakiś koleś dwa samochody przed nim coś zrobił i podniosła się rogatka na początku, ale następny a potem on przejechali już bez niczego przez nią (nie zdążyła opaść) i wyjechali z powortem na autostradę już za bramkami do płacenia gotówką. Został mu właśnie bilet, za który chciał zapłacić i teraz cały zestresowany co dalej. Czy przyjdzie mu teraz jakieś upomnienie/mandat/kara (nie wiem jak to nazwać)? Czego może się spodziewać?
Raul73
Koneser
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2012 22:25

pakotomasz napisał(a):
Wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi dwoma najbardziej skrajnymi, lewymi pasami na bramkach gdzie płaci się kartą? Chodzi o te BRZI/FAST ENC na mapce. Wczoraj wracając z okolic Splitu chcieliśmy zapłacić na bramkach kartami, ale znajomy tak się zakręcił, że właśnie wjechał na ten pas. Mówił potem, że w ogóle nic nie płacił, bo nie było żadnych bramek gdzie mógłby zapłacić kartą. Jakiś koleś dwa samochody przed nim coś zrobił i podniosła się rogatka na początku, ale następny a potem on przejechali już bez niczego przez nią (nie zdążyła opaść) i wyjechali z powortem na autostradę już za bramkami do płacenia gotówką. Został mu właśnie bilet, za który chciał zapłacić i teraz cały zestresowany co dalej. Czy przyjdzie mu teraz jakieś upomnienie/mandat/kara (nie wiem jak to nazwać)? Czego może się spodziewać?

Hehe, ale jaja! :D :D

Twój znajomy przejechał przez bramki z płatnością elektroniczną typu pre-paid. To działa mniej więcej na takich zasadach jak nasz Viatoll. Ten pierwszy kierowca musiał to mieć, a dwaj kolejni przejechali przez otwartą jeszcze rogatkę - mieli farta, że im na łeb (znaczy na dach :wink: ) nie spadła!

Nic im nie przyjdzie, nikt ich nie będzie ścigał, bilecik mogą wyrzucić. Przypadkiem są kilkadziesiąt kun do przodu :D :D
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 13.08.2012 22:35

No to chyba mogę chłopa jutro pocieszyć, bo strasznie go to męczy:)
dyson
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyson » 14.08.2012 10:47

Czy na granicy węgiersko-chorwackiej w Letenye mozna sie spodziewac korków w piątek okolo godziny 18 ? W strone Chorwacji.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 14.08.2012 10:49

dyson napisał(a):Czy na granicy węgiersko-chorwackiej w Letenye mozna sie spodziewac korków w piątek okolo godziny 18 ? W strone Chorwacji.

Moim zdaniem nie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.08.2012 10:53

dyson napisał(a):Czy na granicy węgiersko-chorwackiej w Letenye mozna sie spodziewac korków w piątek okolo godziny 18 ? W strone Chorwacji.

W Letenye nigdy nie ma korków! :D
marcello78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcello78 » 14.08.2012 12:09

Szanowni, miejsce docelowe Chorwacja - Okrug Gornij.
Poczytałem, konsultowałem przebieg trasy startuję z Wawy, wybrałem:

Wawa-Cieszyn-Cadca-Zilina-Bratislava-Wieden-Gratz-Mureck-Lenart-Ptuj-Zagrzeb-Trogir

Mam tylko jedno pytanie, a mianowicie o kawałek z Cieszyna na Słowację, zjazd na 11 prowadzącą do Cadcy jest w punkcie A, czy B - żebym na czeską autostradę bez winiety nie wleciał?

http://goo.gl/maps/8Av1t

Pozdrawiam
Marcin
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 14.08.2012 15:27

marcello78 napisał(a):
Mam tylko jedno pytanie, a mianowicie o kawałek z Cieszyna na Słowację, zjazd na 11 prowadzącą do Cadcy jest w punkcie A, czy B - żebym na czeską autostradę bez winiety nie wleciał?

Ani A, ani B! Dużo dalej!

Mijasz te 2 punkty, mijasz węzeł nr 71 (skrzyżowanie z drogą nr 648) i dopiero na zjeździe nr 70 zjeżdżasz w 11-kę (na twojej mapce oznaczona jako E-75). Dopiero od tego węzła, gdybyś nie zjechał, obowiązuje winieta.
marcello78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcello78 » 14.08.2012 16:04

Raul73 napisał(a):
marcello78 napisał(a):

Ani A, ani B! Dużo dalej!

Mijasz te 2 punkty, mijasz węzeł nr 71 (skrzyżowanie z drogą nr 648) i dopiero na zjeździe nr 70 zjeżdżasz w 11-kę (na twojej mapce oznaczona jako E-75). Dopiero od tego węzła, gdybyś nie zjechał, obowiązuje winieta.

Dzięki za info
Pzdr
Marcin
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 14.08.2012 16:30

Jak przewidujecie czy będą korki jak wyjeżdzam w czwartek wieczorem czyli na granicy SLO/HR będę w piątek rano
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 14.08.2012 20:21

Nie sądzę
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone