Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorion
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorion » 12.07.2018 12:59

siwyyy77 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
siwyyy77 napisał(a):Kolejny raz do CHR, od zawsze trasa Kraków -CZ-A-MLP- Omis (jego okolice)
Ale teraz jak czytam już autostrada od Ptuj płatna do granicy ...

Nie wiem gdzie Ty to wyczytałeś ale nie jest to prawda

Nie ma jeszcze autostrady do granicy

Gdzieś mi się obiło o uszy, że od Ptuja droga jest płatna do granicy ?
https://rejsychorwacja.com/r/jak-ominac ... a-slowenii

To źle Ci się obiło, płatna jest do węzła Podlehnik
siwyyy77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwyyy77 » 12.07.2018 13:05

Ok dzięki za naprostowanie, co nie zmienia mojego nastawienia na przetestowanie innej trasy :)

Ktoś coś na temat trasy słowacko-węgierskiej ?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.07.2018 13:07

siwyyy77 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
siwyyy77 napisał(a):Kolejny raz do CHR, od zawsze trasa Kraków -CZ-A-MLP- Omis (jego okolice)
Ale teraz jak czytam już autostrada od Ptuj płatna do granicy ...

Nie wiem gdzie Ty to wyczytałeś ale nie jest to prawda

Nie ma jeszcze autostrady do granicy

Gdzieś mi się obiło o uszy, że od Ptuja droga jest płatna do granicy ?

Ten co to pisał może i jechał ale forum cro.pl z pewnością uważnie nie czytał

"Nie da się tak jak kiedyś zjechać w austrii dojechać do Ptuj i stamtąd wbić do autostrady prowadzącej do granicy." - nigdy tak nie szło gdyż nigdy z Ptuja do granicy nie było autostrady ;)

"Kiedyś nie było na odcinku Ptuj – granica potrzebnej winiety. Teraz jest." - nie było, teraz jest potrzebna na kolejny, oddany fragment ale do granicy to dużo mu jeszcze brakuje

Masz to forum, lepszego nie znajdziesz :), onety i inne pierdolety to se daruj ;)

Ktoś kto na swojej stronie jedzie NA Chorwację zamiast DO Chorwacji jest dla mnie mało wiarygodny :)

"Jadąc z Polski na Chorwację ..."
Ostatnio edytowano 12.07.2018 13:14 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.07.2018 13:09

siwyyy77 napisał(a):Ok dzięki za naprostowanie, co nie zmienia mojego nastawienia na przetestowanie innej trasy :)

Porozglądaj się po forum, z pewnością znajdziesz temat o preferowanych trasach i wiele innych :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2018 13:12

siwyyy77 napisał(a):Ktoś coś na temat trasy słowacko-węgierskiej ?

Sporo materiału w tym wątku :arrow: trasa-przez-slowacje-wegry-t26527-1920.html
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.07.2018 13:16

siwyyy77 napisał(a):Gdzieś mi się obiło o uszy, że od Ptuja droga jest płatna do granicy ?

Już kiedyś zwracałem im uwagę, że mają błędne informacje na swojej stronie.
korek99
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) korek99 » 12.07.2018 13:19

siwyyy77 napisał(a):Ok dzięki za naprostowanie, co nie zmienia mojego nastawienia na przetestowanie innej trasy :)

Jechałem w zeszłym roku tą trasą na południowy balaton. Ogółem odkąd już się trafi na słowacką autostradę jest fantastycznie, aczkolwiek odcinek do Żywca dość męczący nocą i bywały też odcinki o słabszej jakości nawierzchni, do tego dość często wg. map google korkuje się przed miejscowością Czadca.

Też właśnie stoję przed tym dylematem, bo nigdy na węgiersko-chorwackiej granicy długo nie stałem, a to co się czyta o korkach w Słowenii trochę przechyla szalę na stronę tej trasy. Pozostaje chyba analizować na bieżąco co się dzieje na drogach i wybrać w dniu wyjazdu. :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.07.2018 14:32

korek99 napisał(a): ... Pozostaje chyba analizować na bieżąco co się dzieje na drogach i wybrać w dniu wyjazdu. :D

Dla niektórych takie wybory na ostatnia chwilę to zbyt duże wyzwanie :)

My pewnego roku nastawiliśmy budzik na 3:30 i czekalismy na wschód słonka. Niebo było zaciagniete wiec pojechaliśmy do HR. Gdyby zaczęło swiecić piekne słonko miał być Bałtyk :)
leonhc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leonhc » 13.07.2018 15:12

Wczoraj wracaliśmy na trasie Tribunj-Łódź, przez Słowenię, Austrię i Czechy.
O godzinie 13 na Lućko około 2km korek dla płacących gotówką, my przejeżdżamy praktycznie bez zatrzymywania.
Na granicy w Macelj około 45 min oczekiwania, w Wiedniu przez około godzinę jazda z prędkością 20-30 km/h, w Mikulovie na moście około 10 min postoju.
Henks-76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henks-76 » 13.07.2018 18:32

Jechałem w nocy z niedzieli na poniedziałek z Nowego Targu przez Bratysławę i dalej przez Węgry drogą 86 na stare przejście węgiersko - chorwackie. Cały czas jazda płynna bez żadnych problemów. Przerabiałem różne warianty trasy przez Słowację i Węgry i puki co wg. mnie to najlepsza opcja jeśli ktoś nie "musi" jechać przez Budapeszt. Słowenię omijam szerokim łukiem.
Marcin1976*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 13.07.2018 18:51

leonhc napisał(a):Wczoraj wracaliśmy na trasie Tribunj-Łódź, przez Słowenię, Austrię i Czechy.
O godzinie 13 na Lućko około 2km korek dla płacących gotówką, my przejeżdżamy praktycznie bez zatrzymywania.
Na granicy w Macelj około 45 min oczekiwania, w Wiedniu przez około godzinę jazda z prędkością 20-30 km/h, w Mikulovie na moście około 10 min postoju.

Rozumiem, że płaciliście kartą? Zjazd na bramki "no cash" jast dużo wcześniej? Czy jest dobrze oznakowany? Czy zawsze są to skrajne prawe bramki czy bywa różnie?
Podpowiedz proszę świeżakowi :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2018 19:57

Zjazd do bramek bezgotówmowych jest oznaczony jakieś 3 km wcześniej (nie pamiętam na pewno), potem jest to powtórzone... To nie są skrajne bramki ale caly osobny pas ;)
leonhc
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leonhc » 13.07.2018 20:01

Marcin1976* napisał(a):
leonhc napisał(a):Wczoraj wracaliśmy na trasie Tribunj-Łódź, przez Słowenię, Austrię i Czechy.

Rozumiem, że płaciliście kartą? Zjazd na bramki "no cash" jast dużo wcześniej? Czy jest dobrze oznakowany? Czy zawsze są to skrajne prawe bramki czy bywa różnie?

Tak, zawsze w Chorwacji płaciliśmy kartą.
Generalnie jechałem czwarty raz autem do Chorwacji i nigdy nie miałem problemu z odpowiednim zjazdem na bramkach. Według mnie są czytelnie oznaczone "no cash". W stronę Polski, przed Lućko jest rozjazd i dwa skrajne prawe pasy są "no cash", na pozostałych bramkach nie pamiętam konkretnie jak jest,ale tak jak pisałem wyżej oznakowany jest dobrze.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2018 20:23

Marcin1976* napisał(a):

https://www.google.com/maps/@45.7068854 ... 312!8i6656
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 13.07.2018 20:24

Pääkäyttäjä napisał(a):Zjazd do bramek bezgotówmowych jest oznaczony jakieś 3 km wcześniej (nie pamiętam na pewno), potem jest to powtórzone... To nie są skrajne bramki ale caly osobny pas ;)

Dwa pasy oddzielone barierką
Oznaczone tak ze Stivi Wonder by zobaczyl :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 568
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone