Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.07.2018 12:24

Endrju napisał(a): Jadąc tamtędy w niedzielę zawsze byłem na przejściu sam (ok. g.12), a panowie byli wyraźnie znudzeni.

W ub. roku, w niedzielę 2 lipca, ok. godz 14-ej stałem tam około godziny (wracając).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2018 12:25

shpath napisał(a):
Wrócę jeszcze do Twojej poprzedniej wypowiedzi o Cvetlinie - GM także nie pokazywał tam korka?

Niestety nie i chyba innym też navi nie pokazywała bo stali tam Polacy, Słoweńcy, Niemcy, Austriacy itd. :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ps. W stronę Chorwacji było pusto
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 09.07.2018 12:38

GM w ogóle nie sprawdza się do przejazdu granicy SLO/HR, czasy absurdalne pokazuje typu 20 min opóźnienia a później przekroczenie granicy zajmuje 2 godziny - kilka razy sprawdzone w ciągu ostatniego roku. Jeszcze najbardziej zbliżone były info ze strony promet.si ( słoweńska policja ). W Austrii zresztą też się średnio sprawdza, pokazuje opóźnienia po 5-10 min a czasami w korkach stoi się po 0,5-1 h
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 09.07.2018 12:47

bledzik napisał(a):GM w ogóle nie sprawdza się do przejazdu granicy SLO/HR, czasy absurdalne pokazuje typu 20 min opóźnienia a później przekroczenie granicy zajmuje 2 godziny - kilka razy sprawdzone w ciągu ostatniego roku. Jeszcze najbardziej zbliżone były info ze strony promet.si ( słoweńska policja ). W Austrii zresztą też się średnio sprawdza, pokazuje opóźnienia po 5-10 min a czasami w korkach stoi się po 0,5-1 h

No to trzeba zawsze mnożyć razy 6 i pasuje :P
kolanko111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kolanko111 » 09.07.2018 12:59

A jak przyczyna korków pod Mikulov w zeszłym roku jadąc jak jeszcze nie była otwarta autostrada od granicy zero problemów na GM też cisza?.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2018 13:05

kolanko111 napisał(a):A jak przyczyna korków pod Mikulov w zeszłym roku jadąc jak jeszcze nie była otwarta autostrada od granicy zero problemów na GM też cisza?.

W tym miejscu jest wahadło https://goo.gl/maps/19iwACnB2LP2
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2018 13:29

dids76 napisał(a):
kolanko111 napisał(a):A jak przyczyna korków pod Mikulov w zeszłym roku jadąc jak jeszcze nie była otwarta autostrada od granicy zero problemów na GM też cisza?.

Heh, Google mi teraz pokazuje korek w tym miejscu na prawie 5 km... chyba awaryjnie śmignąłbym przez Pasohlavky i Dunajovice.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2018 13:36

Pääkäyttäjä napisał(a):
dids76 napisał(a):

Heh, Google mi teraz pokazuje korek w tym miejscu na prawie 5 km... chyba awaryjnie śmignąłbym przez Pasohlavky i Dunajovice.

Jechałem w piątek 22.06 i było pusto w obie strony. Wczoraj była masakra, ale z niedzieli na poniedziałek sporo naszych rodaków wraca do Austrii do pracy :wink:
słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 10.07.2018 20:24

Wracałem w sobotę. W Lucko około 10.30 na bramkach kartowych pustki-w sumie ze mna 3 auta i 1 motocykl , na bramkach gotówkowych około 700 metrów zatwardzenia( w przeciwnym kierunku od Karlovaca do Bosiljeva stojący korek lub auta poruszające się żółwim tempem) , potem Mursko Srediscie-byłem sam, Dolga Vas-Redics-przejeżdżałem sam-nikogo z przodu ani z tyłu.
Do CRO jechałem we wtorek , także "wariantem węgierskim"-podróż miód-malina
Jecachałem już obiema wariantami przedstawianymi na forum, czyli CZ-AUT-MLP oraz HR-SLO-HUN-SK. Podróż pierwszym wariantem uważam za masochizm i samokatowanie się. Austria i MLP już mnie nigdy nie zobaczy , będę także starał sie jechać w kierunku DO CRO na początku tygodnia.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.07.2018 21:25

Zależy skąd-dokąd się jedzie. Nam wariant nocny w tygodniu Toruń-CZ-A-MLP-Baška wychodzi szybciej
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 10.07.2018 21:58

Nie istotne skad mozesz w Brnie odbic na Bratyslawe i dalej jak przez SK-HUN-SLO -HR.Omijajac autostrade w Słoweni czas bedzie ten sam.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.07.2018 22:56

toomas napisał(a):Przeglądałem wcześniejsze posty i ktoś kiedyś wspominał o objeździe wahadła przed Mikulowem przez Hustopece https://goo.gl/maps/ANZd44GmPwD2. Jechał ktoś tak?

A i owszem, kiedyś przez pomyłkę za wcześnie zjechałem z autostrady. :lol:
Przejechać się da. Droga przez malownicze wioski winiarskie, z piwniczkami wzdłuż drogi i fajna grobla.
Ale szybko nie pojedziesz. Wąsko i obszar zabudowany w dużej części.
Niemniej jednak warto raz zaliczyć tą trasę.
siwyyy77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwyyy77 » 12.07.2018 10:08

Kolejny raz do CHR, od zawsze trasa Kraków -CZ-A-MLP- Omis (jego okolice)
Ale teraz jak czytam już autostrada od Ptuj płatna do granicy, dodatkowo w A wychaczyłem mandat, niewiele 50E ale niesmak pozostał

Pora na zmiany, nie miejsca plazowania tylko trasy :) coś w ten deseń Kraków-Słowacja-Węgry- Omiś
https://www.google.pl/maps/dir/50.06643 ... m2!3e0!5i2
Trasa o tyle fajna, że nie kupuję winiet na szybę tylko elektroniczne, przez neta.
Dodatkowo po plażowaniu w CHR, dzieci ciągną na baseny w HU, więc się kupi miesięczną winiete na ten kraj...
Trasa oszczędniejsza finansowo, czasowo nawet szybsza do tej CZ-A-MLP przy omijaniu granicy Słoweńskiej.
Wyjazd w środku tygodnia ok 22 z Krakowa, cały tranzyt w nocy, rano melduję się na granicy HU-CHR, wiec specjalnie korków się nie spodziewam :)

Ma ktoś jakieś uwagi, coś w niej zmienić ew wszelkie inne uwagi mile widziane
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.07.2018 11:29

siwyyy77 napisał(a):Kolejny raz do CHR, od zawsze trasa Kraków -CZ-A-MLP- Omis (jego okolice)
Ale teraz jak czytam już autostrada od Ptuj płatna do granicy ...

Nie wiem gdzie Ty to wyczytałeś ale nie jest to prawda

Nie ma jeszcze autostrady do granicy
siwyyy77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwyyy77 » 12.07.2018 12:52

piotrulex napisał(a):
siwyyy77 napisał(a):Kolejny raz do CHR, od zawsze trasa Kraków -CZ-A-MLP- Omis (jego okolice)
Ale teraz jak czytam już autostrada od Ptuj płatna do granicy ...

Nie wiem gdzie Ty to wyczytałeś ale nie jest to prawda

Nie ma jeszcze autostrady do granicy

Gdzieś mi się obiło o uszy, że od Ptuja droga jest płatna do granicy ?
https://rejsychorwacja.com/r/jak-ominac ... a-slowenii
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 567
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone