Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 02.07.2018 21:16

farow napisał(a):A czy ktos z was korzysta z aplikacji Croatia Traffic Info? Czy ona pokazuje tez korki na wjazdach do Chorwacji?

Podaje komunikaty drogowe (do przeczytania) w odpowiednich zakładkach.
Np. https://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions
bodek23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodek23 » 04.07.2018 12:56

Wczoraj wyjechaliśmy o 19 ze Śląska a dziś o 10 byliśmy w Povlji. Droga super, praktycznie pusto. Na wahadelku w Czechach przejazd bez zatrzymywania. Na granicy slowensko-chorwackiej 10 min o drugiej w nocy.
Gadgoo1337
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gadgoo1337 » 07.07.2018 09:53

Witam,

Ile mniej wiecej trwa opoznienie na granicy Slo-Cro w soboty w poludnie ok. 11-13? Wybieram sie tam 25.08, niestety jestem zmuszony do wyjazdu w sobote gdyz Chorwacja to uzupelnienie urlopu i musialem sie tak dopasowac. Ktos przekraczal granice w takim czasie? Wg GM w tym czasie opoznienie 1h, to tragedii jeszcze nie ma ale bordowo sie robi juz przed Podlehnikiem..czy moglby to ktos potwierdzic? Z gory dzieki.
jurek1008
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek1008 » 07.07.2018 10:22

Mniej więcej to pokazuje google maps, jak zadasz trasę np z Ptuj do granicy. Obecnie to 1 godzina 11 minut. Mowa oczywiście o przejściu w Gruskovje że Słowenii do Chorwacji. Tak jest mniej więcej w każde sobotnie przedpołudnie. Przy takim korku kalkuluje się Cvetlin, a może warto pojechaç przez Słowację i Węgry.
Ostatnio edytowano 07.07.2018 10:28 przez jurek1008, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.07.2018 10:24

Gadgoo1337 napisał(a):Witam,

Ile mniej wiecej trwa opoznienie na granicy Slo-Cro w soboty w poludnie ok. 11-13? Wybieram sie tam 25.08, niestety jestem zmuszony do wyjazdu w sobote gdyz Chorwacja to uzupelnienie urlopu i musialem sie tak dopasowac. Ktos przekraczal granice w takim czasie? Wg GM w tym czasie opoznienie 1h, to tragedii jeszcze nie ma ale bordowo sie robi juz przed Podlehnikiem..czy moglby to ktos potwierdzic? Z gory dzieki.

Ja zakręce szklaną kulą i powiem ze korek będzie na 47 minut 25-go sierpnia :oczko_usmiech:

Natężenie ruchu sprawdza sie podczas trasy. Najlepiej online :wink:
Gadgoo1337
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gadgoo1337 » 07.07.2018 11:36

jurek1008 napisał(a):Mniej więcej to pokazuje google maps, jak zadasz trasę np z Ptuj do granicy. Obecnie to 1 godzina 11 minut. Mowa oczywiście o przejściu w Gruskovje że Słowenii do Chorwacji. Tak jest mniej więcej w każde sobotnie przedpołudnie. Przy takim korku kalkuluje się Cvetlin, a może warto pojechaç przez Słowację i Węgry.

Dzięki za sugestie. Sprawdziłem dokładniej przejście Cvetlin, i wydaję się to dobrą opcją w przypadku zatoru 1h+ w Macelj. Trasa przez Słowację i Węgry odpada bo jadę z południowo-zachodniej Polski przez Pragę no i mam już winietki zamówione na tolltickets ;>

sito_zabrze napisał(a):Ja zakręce szklaną kulą i powiem ze korek będzie na 47 minut 25-go sierpnia :oczko_usmiech:

Nie chodzi o to aby bawić się w przewidywanie jaki będzie korek dokładnie 25.08 o 12:00, tylko o przedstawienie doświadczeń osób które przekraczały granicę w podobnym czasie i ewentualne sugestie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2018 12:41

Ja z ciekawości wrzuciłem w GM zapytanie o trasę do Rijeki - jeszcze wczoraj wyznaczało drogę przez Czechy i Austrię (Klagenfurt) a dziś z mety przez Słowację i Węgry.

Więc nie szklana kula a apki wspomagające podróż :mrgreen:
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 07.07.2018 18:43

Gadgoo1337 napisał(a):
jurek1008 napisał(a):Mniej więcej to pokazuje google maps, jak zadasz trasę np z Ptuj do granicy. Obecnie to 1 godzina 11 minut. Mowa oczywiście o przejściu w Gruskovje że Słowenii do Chorwacji. Tak jest mniej więcej w każde sobotnie przedpołudnie. Przy takim korku kalkuluje się Cvetlin, a może warto pojechaç przez Słowację i Węgry.

Dzięki za sugestie. Sprawdziłem dokładniej przejście Cvetlin, i wydaję się to dobrą opcją w przypadku zatoru 1h+ w Macelj. Trasa przez Słowację i Węgry odpada bo jadę z południowo-zachodniej Polski przez Pragę no i mam już winietki zamówione na tolltickets ;>

sito_zabrze napisał(a):Ja zakręce szklaną kulą i powiem ze korek będzie na 47 minut 25-go sierpnia :oczko_usmiech:

Nie chodzi o to aby bawić się w przewidywanie jaki będzie korek dokładnie 25.08 o 12:00, tylko o przedstawienie doświadczeń osób które przekraczały granicę w podobnym czasie i ewentualne sugestie.

Cvetlin polecam,
Korki na granicy w sobotę, jechałem raz ,stałem 1:45 i od tego czasu nie jeżdżę w soboty :D
artbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbas » 07.07.2018 21:44

Jadący dzisiaj do Cro lub wracający do PL ( ja my) pewnie bardzo denerwowali się z powodu zamkniętej drogi i objazdu w okolicach Mikulova.
Niestety nie dla wszystkich te lato będzie miłym wspomnieniem. Kondolencje dla rodzin.
W zdarzeniu brały udział dwa samochody z PL

https://zpravy.idnes.cz/nehoda-auto-pas ... _krimi_jkk
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 07.07.2018 23:33

artbas napisał(a):Jadący dzisiaj do Cro lub wracający do PL ( ja my) pewnie bardzo denerwowali się z powodu zamkniętej drogi i objazdu w okolicach Mikulova.
Niestety nie dla wszystkich te lato będzie miłym wspomnieniem. Kondolencje dla rodzin.

Tam jest ograniczenie do 70km/h i zakaz wyprzedzania. Oczywiście to wielka tragedia i aż mi ciarki po plerach przeszły jak oglądałem zdjęcia z tego wypadku.

Nie ma co czarować. Przynajmniej jedno z tych aut nie jechało z dozwoloną prędkością a może nawet wyprzedzanie jakieś było :|

Nie śpieszmy się. Te znaki ograniczenia prędkości po coś są :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2018 06:46

No, komentarze o Polakach pod artykułem nie zostawiają na nas suchej nitki. Abstrahując od przyczyny wypadku, miejsce wypadku mnie nie dziwi, tam często mistrzowie prostej dają w palnik, bo reszta się frajerzy jadąc 70.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 08.07.2018 08:43

Marcinusik napisał(a):
artbas napisał(a):Jadący dzisiaj do Cro lub wracający do PL ( ja my) pewnie bardzo denerwowali się z powodu zamkniętej drogi i objazdu w okolicach Mikulova.

Tam jest ograniczenie do 70km/h i zakaz wyprzedzania. Oczywiście to wielka tragedia i aż mi ciarki po plerach przeszły jak oglądałem zdjęcia z tego wypadku.

Nie ma co czarować. Przynajmniej jedno z tych aut nie jechało z dozwoloną prędkością a może nawet wyprzedzanie jakieś było :|

Nie śpieszmy się. Te znaki ograniczenia prędkości po coś są :cry:

Jedną z możliwych przyczyn jest zaśnięcie. Wypadek był o 4 rano więc jest to prawdopodobne.
biancoo
Plażowicz
Dojazd do Chorwacji 2018 utrudnienia na drodze

Nieprzeczytany postnapisał(a) biancoo » 08.07.2018 08:49

Witajcie.

Kilka dni temu przyjechaliśmy do Chorwacji (Brodarica), chciałbym przestrzec przed utrudnieniami na drodze. A więc od początku:

Jeśli ktoś jedzie od Północy Polski (dolnośląskie, lubuskie i powyżej), wybierzcie trasę przez Zawidów/Frydlant. Ja pierwszy raz pojechałem przez Bogatynię, ponieważ na Frydlancie jest trochę zakrętów, a nawi pokazywała, że prze Bogatynię będzie szybciej. Niestety jazda od Bogatyni do Sieniawki to tragedia. Odcinek ok. 7 km pokonujesz z prędkością 20/30km/h. Cała droga w potwornych dziurach, zdarta nawierzchnia.

Następnie wybraliśmy trasę przez Znojmo. Myślałem, że w końcu uporali się z robotami. Niestety tędy już nie wracamy. Przed Znojmem jest aż 5 odcinków (każdy przynajmniej 1 km) ruch wahadłowy. Wrócimy przez Brno.

Dalej. (Niby oczywiste trzeba jechać przepisowo ale środek nocy 4 pasmówka Wiedeń no i błysnął mi fotoradar) tam jest 80km/h ja jechałem ok. 100, tak więc uważajcie i nie przekraczajcie. Mój kolega z którym jechaliśmy rok temu otrzymał do zapłaty równowartość 50 Euro. W miejscowości Mureck przekroczył o 11 km/h. Ja chyba jechałem za nim i nic nie było.

Jak co roku jak wielu, omijaliśmy płatną autostradę w Słowenii. Niestety w tym roku (przed Mureckiem jest sporej długości objazd) ale żeby tego było mało na Słowienii są przynajmniej kolejne dwa, więc nie opłaca się to kompletnie, lepiej już zapłacić, lub ominąć ją w następujący sposób (tak będziemy wracać, nie znam jeszcze tej drogi ale kolega mi ją polecił)
Od Brodaricy ustawiam nawigacje na Ivanec (HR). Jak już prawie dojadę to przestawię ją Ljutomer (SLO) wtedy nawigacja poprowadzi mnie przez przejście graniczne Ormoż. Potem ustawiam ją na Riegersburg (Austria) a z tego miasta już wbijam się na autostradę w Austrii i na Wiedeń. Jak to wyjdzie zobaczymy ale się tak przejedziemy.

W tym roku miałem przygodę na autostradzie, kiedy nagle osłona pod silnikiem zaczęła łopotać uderzać w nawierzchnię, tak, że prędkość pow. 50km/h była niemożliwa. (Audi A4 B6 2004 2.0 benzyna/LPG) Do celu mieliśmy jeszcze 275 km. Przez kilka km jechałem powoli pasem awaryjnym. Dobrze, że był pas awaryjny i że nie była to noc (choć latarki też wożę w aucie). Chciałem dojechać do pierwszej stacji ale wcześniej zatrzymałem się na pasie awaryjnym, mocno z niego zjechałem. Wykorzystałem mocne wgłębienie na deszczówkę w nawierzchni pasa awaryjnego (dzięki temu łatwo dostałem się pod spód auta i w kilka minut używając pasków zaciskowych zamocowałem osłonę w dwóch miejscach. Warto wozić w aucie różne duperele bo nigdy nie wiadomo co może się nam przydać. Ja w Audi mam zamocowaną butlę z gazem w kole zapasowym i mam tam wspaniałą przestrzeń po podniesieniu pokrywy jest jakieś 4,5 cm. Na spód wyścieliłem gąbkę 5mm i na nią poukładałem wiele różnych gadżetów od pasków, gumek, kombinerek, ręcznej piłki do metalu/drewna, śrubokrętów, pasków zaciskowych, taśm itd. To wszystko co tam zgromadziłem waży niewiele ale nie raz mi się przydało w różnych miejscach. Nawiasem mówiąc płaski śrubokręt przydał mi się do zrobienia dziury w osłonie, abym mógł przecisnąć pasek zaciskowy.
Marcin1976*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 08.07.2018 09:31

Dziś o około godziny 10-tej Google Maps informuje o korku na odcinku Podlehnik - Macelj powodującym opóźnienie o około 30 minut.
Czy mógłby ktoś będący w tamtej okolicy potwierdzić, zweryfikować???
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 08.07.2018 15:19

Przeglądałem wcześniejsze posty i ktoś kiedyś wspominał o objeździe wahadła przed Mikulowem przez Hustopece https://goo.gl/maps/ANZd44GmPwD2. Jechał ktoś tak?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 565
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone