Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agn84
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agn84 » 01.07.2018 11:01

Dzięki za odpowiedź ;)
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 02.07.2018 08:18

Czy ktoś jechał w miniony weekend z piątku na sobotę trasą PL-CZ-A-SLO-Ljublana-Postojna-Rupa-Krk ?
Jak wygląda trasa - czy są jakieś miejsca, które warto zaplanować do ominięcia?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.07.2018 08:30

Wczoraj wracałem z Trogiru na Śląsk, trasa przez SLO, AUT, CZ autobanami. 11.5h w tym 3 postoje na tankowanie gazu.

Wnioski.....
W przeciwnym kierunku bedzie w tym roku wesoło :oczko_usmiech: . W czechach zwężki plus mijanka na moście przed Mikulovem. W Austrii to samo. Sporo zwężek. A korek do granicy w Macelj mial skromne 7km. W niedziele o godzinie 15..... :mrgreen:
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 02.07.2018 09:07

Ja na szczęście nie jadę przez Macelj tylko Maribor-Ljubljana-Rupa, ale Mikulov i czeska autostrada od Ołomuńca do Brna tak :(
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 02.07.2018 09:16

Poniedziałek rano a korek od granicy Cro aż do Podlehnika...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2018 09:19

Marko66 napisał(a):Ja na szczęście nie jadę przez Macelj tylko Maribor-Ljubljana-Rupa, ale Mikulov i czeska autostrada od Ołomuńca do Brna tak :(

Kiedy jedziesz? Bardzo interesuje mnie przejście graniczne Jelšane/Rupa bo tam jeszcze nie byłem i przydałby się jakiś pogląd.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.07.2018 10:47

sito_zabrze napisał(a):... korek do granicy w Macelj mial skromne 7km. W niedziele o godzinie 15..... :mrgreen:

więc w temacie dyskusji wiadomo to co zawsze było wiadomo ...

Unikać weekendów :)

W nocy z czwartku na piątek tracimy tam z 15 minut :)
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.07.2018 12:46

Jechałem tamtędy rano i niestety 30 min w plecy ale cała trasa nie była tak zła. Niedziela wyjazd z Tucepi o 5 rano.
maniek_wroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_wroc » 02.07.2018 12:47

Wracałem w czwartek z Chorwacji przez Mikulov koło 15 i Navi Tomtom od razu prowadziła mnie na Horni Vestonice ... przejechałem bokiem płynnie bez problemów a dosłownie 300m dalej zaczynał się korek , jak jechałem do Chorwacji to byłem w Mikulowie koło 7:30 i korka nie było, nie stałem ani sekundy bo wjechałem na zielone światło. Także z tym korkiem to loteria i warto mieć jakąś navi z trafikiem online wtedy w przypadku większego zatwardzenia poprowadzi bokiem i po problemie.
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 02.07.2018 12:55

Jadę z piątku na sobotę w nocy. Przez przejście Jelsane - Rupa jechałem 3 razy (6 licząc powrót :wink: ), zawsze byłem tam w sobotę rano albo najpóźniej około południa. Zawsze było dość płynnie - opóźnienie kilka-kilkanaście minut. W zeszłym roku posiedziałem trochę nad mapami Google i znalazłem alternatywne przejście w pobliżu Rupy - https://goo.gl/maps/62tfUiur2Ls.
W związku z tym, że korkowało się mniej więcej w okolicach skrzyżowania z drogą do Novokracine - skierowałem się na wyżej opisane przejście. Droga dojazdu jest dość wąska i kręta, ale granica pusta. Szlaban był otwarty, więc zwolniłem i na 1 biegu przejeżdżałem przez granicę. Urzędnik był tak zdziwiony, że w pierwszej chwili nie zareagował, ale jak połowa auta była w CRO, a druga w SLO to wyskoczył z budki i się zatrzymałem - zerknął na dowody osobiste i życzył "szerokości".
W sumie nie wiem czy taki objazd się opłaca bo jest to 8 km, zamiast 3, ale jedzie się w lesie i nie stoi się w słońcu. Jeśli w tym roku będzie korek to też go tak objadę.
Można oczywiście wcześniej zerknąć na hak.hr i sprawdzić sytuację na granicy wg opisu i widoku z kamery :)
Ostatnio edytowano 02.07.2018 12:57 przez Marko66, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.07.2018 12:56

maniek_wroc napisał(a):Wracałem w czwartek z Chorwacji przez Mikulov koło 15 i Navi Tomtom od razu prowadziła mnie na Horni Vestonice ... przejechałem bokiem płynnie bez problemów a dosłownie 300m dalej zaczynał się korek , jak jechałem do Chorwacji to byłem w Mikulowie koło 7:30 i korka nie było, nie stałem ani sekundy bo wjechałem na zielone światło. Także z tym korkiem to loteria i warto mieć jakąś navi z trafikiem online wtedy w przypadku większego zatwardzenia poprowadzi bokiem i po problemie.

Ja mam navi online ale jazde przez Mikulov wymusza na mnie alternatywne paliwo dla biedaków :oczko_usmiech:
maniek_wroc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek_wroc » 02.07.2018 13:47

Też tam tankuje LPG aby emitować mniej zanieczyszczeń do atmosfery ... jesteśmy proekologiczni ;-)
Marekz6
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marekz6 » 02.07.2018 16:10

Jak wygląda sprawa objazdu korka na autostradzie przed granicą Chorwacka, która pokazuj GM. Jest ta droga przejezdna
Ktoś pisał stronę wcześniej ze nie możliwości objazdu wyznaczona trasa przez GM
Załączniki:
4jCYCHB.jpg
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 02.07.2018 16:20

Marekz6 napisał(a):Jak wygląda sprawa objazdu korka na autostradzie przed granicą Chorwacka, która pokazuj GM. Jest ta droga przejezdna
Ktoś pisał stronę wcześniej ze nie możliwości objazdu wyznaczona trasa przez GM

Wszystko masz tu https://www.cro.pl/objazdy-autostrad-w-slowenii-dyskusja-t29291-2790.html
farow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farow » 02.07.2018 21:04

A czy ktos z was korzysta z aplikacji Croatia Traffic Info? Czy ona pokazuje tez korki na wjazdach do Chorwacji?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 564
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone