Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majkelfm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkelfm » 29.06.2018 10:09

numenius napisał(a):Pytanie do tych, którzy niedawno jechali: czy ten odcinek od Ołomuńca do Brna na obwodnicy Ołomuńca (od strony D3 5) i kawałek dalej stwarza jakieś problemy w tranzycie do i z Cro? Chodzi mi o te dwa czerwone punkty: http://www.dopravniinfo.cz/

Ja jechałem do CRO w piątek 8.06 byłem tam ok 16:30-17. W stronę CRO żadnych problemów, do PL się korkowało. Z powrotem jechałem w piątek 22.06. W Brnie byłem ok 18:00 i ten odcinek Google Maps pokazywały na czerwono i sugerowały drogę przez Kromieryż i tak też pojechałem,
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 29.06.2018 16:21

Wracałem z CRO 28.06 przez Zagrzeb, Wiedeń, Brno, Ołomuniec i Ostrawę (z objazdem przez Ptuj, Lenart i Mureck). Jedyny korek był na granicy ze Słowenią - niecała godzina czekania.
zember
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zember » 29.06.2018 16:48

Witajcie,

Dokładnie za tydzień o tej porze będę przekraczał granicę w Macelj. Widzę na Google Maps duży korek do granicy.
Zobaczyłem też równoległą do korka drogę którą można przejechać przez granicę. Czy ktoś tak jechał? Jaki stan tej drogi ?

Obrazek
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 29.06.2018 17:54

Tędy nie da rady. Ostatni wjazd jest w Podlehniku. Ta droga dalej nie ma już połączenia z przejściem granicznym. Cały ten teren jest mocno rozkopany i chwilami nawet nie ma asfaltu.
zember
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zember » 30.06.2018 07:35

Trochę jestem nie na czasie - czyżby Słoweńcy zaczęli budowę autostrady do granicy?
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 30.06.2018 07:37

Do wszystkich jadących i będących w okolicy Zagrzebia.
Prawie od Čabdin do Karlovaca jest korek a GM wskazuje 2 x wypadek.
17 km zatoru
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 30.06.2018 09:44

zember napisał(a):Trochę jestem nie na czasie - czyżby Słoweńcy zaczęli budowę autostrady do granicy?

Nie zaczęli. Oni już kończą. Zostało im jeszcze ok. 2 - 3 kilometry. Mam nadzieję, że nie przedłużą płatnego odcinka i będzie można objeżdżać przez Podlehnik.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 30.06.2018 09:46

huling napisał(a):
zember napisał(a):Trochę jestem nie na czasie - czyżby Słoweńcy zaczęli budowę autostrady do granicy?

Nie zaczęli. Oni już kończą. Zostało im jeszcze ok. 2 - 3 kilometry. Mam nadzieję, że nie przedłużą płatnego odcinka i będzie można objeżdżać przez Podlehnik.
Złudna nadzieja. Właśnie o to chodzi.
kaczorek1234
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaczorek1234 » 30.06.2018 18:30

Garo&Justa napisał(a):Do wszystkich jadących i będących w okolicy Zagrzebia.
Prawie od Čabdin do Karlovaca jest korek a GM wskazuje 2 x wypadek.
17 km zatoru

Dokładnie jazda tymi autostradami to istny horror. Dodać kontrolę na granicy wypadki bramki to kilka godzin stania i myślę że tak jest co weekend
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 30.06.2018 19:05

A jak sytuacja wygląda w niedziele ?
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 30.06.2018 19:41

Wiadomo że w sobotę jest największy ruch ale nie oczekiwałbym dużo mniejszego w niedzielę.
Jest okres wakacyjny i w każdy dzień ruch będzie większy aniżeli w roku szkolnym
byq
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) byq » 30.06.2018 20:09

swego czasu wyjeżdżałem z Wrocławia o 6 rano, więc na granicy SLO HR byłem po południu, podobnie przy Zagrzebiu i korków nie było, a jeśli jakieś to bez porównania mniejsze do tego co się dzieje wczesnym ranem na granicy i w okolicy 9-11 przy Zagrzebiu.
W inne dni ludzie także jadą do Chorwacji, natomiast nie aż takie ilości jak w sobotę rano od granicy SLO HR.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 30.06.2018 21:19

Tez zawsze wjeżdżamy rano by popołudniu dotrzeć do HR. Korków jakoś nie było wielkich nigdy.
Zresztą i tak śpimy po drodze więc się nie śpieszymy
agn84
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agn84 » 01.07.2018 10:37

Rodacy, jedziemy właśnie na Istrię, korków brak, na Letenye 7-10 min na granicy.
Zastanawiamy się nad wyborem drogi powrotnej, wyjeżdżamy w sobotę i trochę się obawiam korka na Lucko. Jadąc w tę stronę widziałam że droga dużo wcześniej się rozwidla i obok samochodów stojących do opłat były równoległe, oddzielone pasy którymi auta jechały płynnie. Jadąc dalej w stronę chorwacji znów były bramki ale na tych pasach zewnętrznych. Czy można się tam jakoś dostać i opłacić wcześniej by potem nie stać? Przeszukałam kilka ostatnich stron i nie znalazłam.
A może lepiej wybrać drogę przez Słowenię (w założeniu jedziemy potem przez Węgry i Słowację do PL)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.07.2018 10:43

agn84 napisał(a):Rodacy, jedziemy właśnie na Istrię, korków brak, na Letenye 7-10 min na granicy.
Zastanawiamy się nad wyborem drogi powrotnej, wyjeżdżamy w sobotę i trochę się obawiam korka na Lucko. Jadąc w tę stronę widziałam że droga dużo wcześniej się rozwidla i obok samochodów stojących do opłat były równoległe, oddzielone pasy którymi auta jechały płynnie. Jadąc dalej w stronę chorwacji znów były bramki ale na tych pasach zewnętrznych. Czy można się tam jakoś dostać i opłacić wcześniej by potem nie stać? Przeszukałam kilka ostatnich stron i nie znalazłam.

jadąc z powrotem przy NP Lucko, a właściwie przed jest taka opcja, wcześniejszy zjazd do płatności kartą (nie wiem czy o to Ci chodzi, ale jest on równoległy do płatności gotówka, na której się korkuje), tutaj filmik:

agn84 napisał(a):A może lepiej wybrać drogę przez Słowenię (w założeniu jedziemy potem przez Węgry i Słowację do PL)

to już trzeba było od razu jechać TAM przez Słowenię i kupić winietę, na sam powrót mz się nie opłaca
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 563
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone