Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.08.2012 22:27

malypkmm napisał(a):Startujemy z Wrocka do Cro w nocy z 18 na 19 sierpnia,na granicy planuje być ok.10-11 czy mogę się spodziewać korków?

... dłuższych korków w drodze do Cro w zasadzie już nie ma :D Życzę Wam jednak szerokiej drogi :D
malypkmm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malypkmm » 06.08.2012 22:43

majeczka napisał(a):
malypkmm napisał(a):Startujemy z Wrocka do Cro w nocy z 18 na 19 sierpnia,na granicy planuje być ok.10-11 czy mogę się spodziewać korków?

... dłuższych korków w drodze do Cro w zasadzie już nie ma :D Życzę Wam jednak szerokiej drogi :D

Dzięki :) ...a z resztą co będzie to będzie najważniejsze że w Cro się będzie ;)
ravel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 06.08.2012 23:41

mst123 napisał(a):"Ravel"- w którym miejscu jest problem z przejazdem do Jezior Plitwickich? Wybieram się tam w piątek i chciałbym spokojnie dojechać;)

Pięć kilometrów przed Plitvicami od strony północnej są dwustronne światła - zwężenie do jednego pasa przez osuwiska. Korek w sobotę ok godz. 10 - 30min. Myślę, że później może być jeszcze gorzej.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 07.08.2012 09:11

FUX napisał(a):
steja napisał(a):
FUX napisał(a):...
Przy okazji winiety austriackie są po 8 juro i na 9 dni.

jak to na 9 dni? wszedzie pisze ze na 10? 8O
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 07.08.2012 10:40

alutka9 napisał(a):
FUX napisał(a):...
Przy okazji winiety austriackie są po 8 juro i na 9 dni.

jak to na 9 dni? wszedzie pisze ze na 10? 8O

Bo są na 10 dni!

FUX albo się przejęzyczył, albo myślał o przypadku, kiedy ktoś wjeżdża do Austrii późnym popołudniem czy wieczorem - wtedy zostaje praktycznie 9 dni.

Mialem taki przypadek w tym roku w Słowenii - Graz minąłem po 22ej w sobotę. No i było przymusowe czekanie przed granicą do północy, coby nie tracić całej doby. Okazało się, że ten sam problem miały całe zastępy Turków z Niemiec - wszystkie samochody z winietą od niedzieli! Jak to wszystko przed północą ruszyło..... :evil: :evil:
pejczer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pejczer » 09.08.2012 22:29

Sorry za głupkowate pytanie, ale jutro wybieram sie do Chorwacji pierwszy raz...czy na punktach poboru opłat na autostradzie (już w Chorwacji) bramki dla płacących kartą są oznaczone np. po angielsku czy tylko po chorwacku ? Nie chcę po prostu niepotrzebnie stać w kolejce... Jak sądze, bramki te powinny być z prawej strony :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.08.2012 22:33

pejczer napisał(a):Sorry za głupkowate pytanie, ale jutro wybieram sie do Chorwacji pierwszy raz...czy na punktach poboru opłat na autostradzie (już w Chorwacji) bramki dla płacących kartą są oznaczone np. po angielsku czy tylko po chorwacku ? Nie chcę po prostu niepotrzebnie stać w kolejce... Jak sądze, bramki te powinny być z prawej strony :roll:

Z reguły jest napis "No cash", ale za to zawsze jest namalowany wielki jak stodoła symbol karty kredytowej - tego nie można nie zauważyć :D :D

To na dużych PPO (jak np. Lucko). Na małych bramkach na zjazdach z autostrad są wspólne kasy - można na nich płacić i kartą, i gotówką.
pejczer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pejczer » 09.08.2012 22:39

Dzięki ! Pozdrawiam...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.08.2012 22:41

Szerokiej drogi i dużo slońca!
pejczer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pejczer » 10.08.2012 07:55

Dzięki :D
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 10.08.2012 11:56

Mniej więcej o tej porze za dwa tygodnie będę wjeżdżał do Chorwacji.
Trasę miałem ustaloną - standard: Czechy, Austria, ominięcie autostrady w Słowenii, wjazd do Chorwacji w Macelj.

Zerknąłem sobie właśnie na kamery z tej strony: http://map.hak.hr/poi/cam/a1-lucko i ujrzałem dwa całkiem pokaźne korki przy granicy SLO-CRO oraz na Lućko.

Mam w głowie trzy warianty:
1. Jechać normalnie (tak jak założyłem wcześniej)
2. Jechać przez Zavrć do Chorwackiej A2
3. Jechać przez Słowenię na Varażdin do Chorwackiej A4

Który wariant będzie najszybszy?
Wcześniej przez Słowenię nie jechałem dlatego proszę o pomoc (tak, wcześniej przeglądałem forum przez wiele godzin, ale niewiele to pomogło).
Zależy mi przede wszystkim na opinii osób, które tamtędy jeżdżą i wiedzą jakich korków można się spodziewać (piątek przed lub około południa). Oczywiście na bramkach będę płacił kartą.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.08.2012 12:15

Za dwa tygodnie już takiego ruchu jak dzisiaj nie powinno być. Ja sam jadę 25/26 i liczę że będzie spokojnie. Jeśli by ominąć przejście w Macelj, to bardziej zastanawiałbym się nad trasą: z Ptuj drogą nr 432 do Rogatec i dalej drogą 207 do wjazdu na A2 w Durmanec.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 11.08.2012 14:34

Na chwilę obecna kolejka na granicy na 1,5 godziny stania .
Zaś na Bramki Lućko około 11km korek :(
Jak na tą godzinę to długo ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2012 14:47

kodens79 napisał(a):Na chwilę obecna kolejka na granicy na 1,5 godziny stania .
Zaś na Bramki Lućko około 11km korek :(
Jak na tą godzinę to długo ?

Powiedziałbym, że jak na sobotę to raczej norma! :cry:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 11.08.2012 15:10

Mam nadzieję że 1 września tak juz nie będzie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone