Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 10.06.2018 21:25

Ja zawsze jezdziłem w czerwcu w srodku tygodnia, lecz w tym roku żonka urlop dostała od piątku dlatego wyjazd przypada teraz na 15.06 piątek ok 15-16 !!! i jestem pełen obaw (jeżdżę zawodowo) i wiem jak wyglądają drogi w PL w piątek po południu :cry:
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 10.06.2018 21:46

Marcinusik napisał(a):Jeśli chodzi o GM to od momenty jak się dowiedziałem o tym wahadle przed Mikulowem to czasem wchodzę na kamerki które pokazują stojące auta a na GM nie ma nawet informacji o spowolnieniu (pomarańczowy kolor nie mówiąc o czerwonym czyli korku) Nie wiem zatem czy GM warto ufać. W PL jeżdżę tylko na GM i spisuje się świetnie. W Wawie zaoszczędziła mi już sporo czasu.
Jadę dopiero w sierpniu na noc z niedzieli na poniedziałek i tam będę jakoś w środku nocy więc może tragedii nie będzie. Kto wie :/
Czechy to całe rozkopane.
Dwa razy jechałem na GM.do Cro i moim.zdaniem sprawia sie dobrze w tym roku jeszcze moze spróbuje Waze w tle zpbaczymy czy tez sie spisze.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 11.06.2018 00:24

Rafi70 napisał(a):Ja zawsze jezdziłem w czerwcu w srodku tygodnia, lecz w tym roku żonka urlop dostała od piątku dlatego wyjazd przypada teraz na 15.06 piątek ok 15-16 !!! i jestem pełen obaw (jeżdżę zawodowo) i wiem jak wyglądają drogi w PL w piątek po południu :cry:

Ruszając o tej porze z Torunia chyba w miarę szybko wyjedziecie na A1? Jedyne, czego bym się obawiał, to dojazd do Częstochowy, ale tu dojeżdżając sprawdziłbym sytuację na GM i w razie czego-objazd bokiem. W zeszłym roku tak jechaliśmy. Korek zaczynał się 100-200m za skrzyżowaniem, na którym zjechaliśmy z DK1.
Może za Częstochową będzie trochę gęściej, ale raczej chyba nie powinno być bardzo źle.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 11.06.2018 06:37

Rafi70 napisał(a):Ja zawsze jezdziłem w czerwcu w srodku tygodnia, lecz w tym roku żonka urlop dostała od piątku dlatego wyjazd przypada teraz na 15.06 piątek ok 15-16 !!! i jestem pełen obaw (jeżdżę zawodowo) i wiem jak wyglądają drogi w PL w piątek po południu :cry:

wszystko rozumiem, ale kto was zmusza od razu wyjeżdżać? nie może to być sobota rano?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2018 06:39

Wyrazy współczucia :-( W sobotę byłam w Łodzi i odniosłam wrażenie, że ta zwężka na wysokości Mykanowa k. Częstochowy robi się coraz większa. Ja nie stałam, bo wybrałam sobie luźne godziny (sobota rano - wyjazd i wieczorem - powrót na południe), ale wyobrażam sobie, co się tam wyprawia w piątki po południu.
Proponuję opracowanie jakiegoś objazdu (jeśli oczywiście jedziecie tą trasą).
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 11.06.2018 06:45

oczywiście A1 to jedyne rozsądne rozwiązanie dla nas , więc będę musiał pomyśleć o jakimś objeździe przed Częstochową :) .

Może jest ktoś , kto już jest na miejscu w Cro i podzieli się wrażeniami z trasy PL -CZ -AT-SLO- Cro (Istria) ?
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 11.06.2018 08:30

Andrzej3777 napisał(a):Dwa razy jechałem na GM.do Cro i moim.zdaniem sprawia sie dobrze w tym roku jeszcze moze spróbuje Waze w tle zpbaczymy czy tez sie spisze.

Dobrze to słyszeć bo ja też będę jechał z GM. Trafiłeś na jakieś zatwardzenie po drodze i GM pomogło coś ominąć? ;)
Ciekaw jestem tego wahadła przed Mikulowem. Może nie jest tak źle bo jakoś na razie nikt nie pisał o problemach.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 11.06.2018 08:45

Sebastianh13 napisał(a):Witam, czy w przypadku gdy jest wahadło w Mikulovie, nie będzie lepszą opcją jechać przez Breclav?

Nie będzie. Autostrada w Austrii jest już kilka km za granicą a wahadło się nie korkuje
Jechałem teraz w sobotę po południu byłem drugi na światłach i czekałem ok. 1 min, w pierwszą stronę jechałem 30 maja w środę i czekałem też ok. 1-2 min a w kolejce byłem 10-20
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 11.06.2018 08:57

W nocy z soboty na niedzielę ( 9/10.06 ) wróciłem z Chorwacji z Makarskiej z Wielkopolski

Wrażenia z powrotu
trasa : Makarska - Macelj ( HR/SLO ) cały czas autostradą - Graz - Wiedeń - Brno - Śląsk - dom ;)
cały czas autostradami aż do Gliwic, później DK11, (DK 11 tragedia - dużo zwierząt przy drodze typu sarny itp)
czas jazdy : 17 godz 45 min ( niecałe 1400 km ) w tym obiadokolacja : 1 godz w Mikulovie plus Korek na granicy Macelj - przejście ze Słowenią - 1 godzina dokładnie ( przekraczałem granicę w godz 13-14 ).
Google Maps pokazywał 15 min stania więc olałem objazd.. to tyle na temat GM później więcej info.
w drugą stronę korek wyglądał tragicznie bo miał kilka km.
Szczegóły : Chorwacja płynnie i szybko, Słowenia też ok, 5 min na granicy AUT/SLO - zwężka Autobany i Austriacy wyrywkowo sprawdzają dowody. Austria ruch duży ale w miarę, nawet w Wiedniu płynnie chociaż ruch olbrzymi
Czechy pusto od Brna do granicy PL, na remontowanym moście luzik

w pierwszą stronę jechałem do Wenecji w środę 30 maja ( Brno, Wiedeń, Graz, Villach ) to w Austrii od Wiednia tragedia - 7,5 godziny przez samą Austrie - godz w Wiedniu, i spowalnianie ruchu przez policję na odcinku Graz-Villach - jakieś nieporozumienie
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.06.2018 08:59

Wyrocznia napisał(a):

Wyrazy współczucia :-( W sobotę byłam w Łodzi i odniosłam wrażenie, że ta zwężka na wysokości Mykanowa k. Częstochowy robi się coraz większa. Ja nie stałam, bo wybrałam sobie luźne godziny (sobota rano - wyjazd i wieczorem - powrót na południe), ale wyobrażam sobie, co się tam wyprawia w piątki po południu.
Proponuję opracowanie jakiegoś objazdu (jeśli oczywiście jedziecie tą trasą).

Tam doskonale sprawuje się GM i zalecam zaufać. Gdy jest większe zatwardzenie zawsze daje nam bardzo dobry objazd :). W trasie do cro w zeszłym roku w czwartkowe, późne popołudnie tez nas pięknie pokierowało bokiem
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 11.06.2018 12:57

Ja jechałem ostatnio do Wenecji ( środa przed Bożym Ciałem )
Niestety był to początek długiego weekendu w Austrii i Niemczech.
Google Maps kompletnie się nie sprawdziło, pokazywało korki po 7-10 min, a stałem godzinę... Gdyby tak pokazał to ominął bym krajówkami, którymi jedzie się nieźle
Co ciekawa fabryczna navi VW ( chyba od Here Drive ) pokazywała żebym jechał objazdami a ja głupi stwierdziłem że GM lepsze
Robert_em
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert_em » 11.06.2018 13:44

Aktualnie GM pokazuje w Mikulovie 3km korka - jadę przez Brzeclaw.
Wahadło = korek. Większy, mniejszy, ale zawsze korek, bo auta muszą się zatrzymać i kilka minut stać. Jak jest większe natężenie ruchu - korek większy.
To że komuś się fartnęło i przejechał na jednej zmianie świateł, to raczej w okresie lipiec - sierpień będzie niewykonalne.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 11.06.2018 13:46

Marcinusik napisał(a):
Andrzej3777 napisał(a):Dwa razy jechałem na GM.do Cro i moim.zdaniem sprawia sie dobrze w tym roku jeszcze moze spróbuje Waze w tle zpbaczymy czy tez sie spisze.

Dobrze to słyszeć bo ja też będę jechał z GM. Trafiłeś na jakieś zatwardzenie po drodze i GM pomogło coś ominąć? ;)
Ciekaw jestem tego wahadła przed Mikulowem. Może nie jest tak źle bo jakoś na razie nikt nie pisał o problemach.

Tak przekierował dwa razy jak wracałem inna drogą przez Wiedeń chyba było szybciej i raz kazał zjechać z autostrady przed Grazem droga cała byla na czerwono podobno wypadek.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.06.2018 14:07

bledzik napisał(a): ... Co ciekawa fabryczna navi VW ( chyba od Here Drive ) pokazywała żebym jechał objazdami a ja głupi stwierdziłem że GM lepsze
To prawda, rok i dwa lata temu byłem właśnie VW z seryjną navi. Np. w Austrii coś tam chyba po radiu ściąga i świetnie przelicza pokazując natężenie, zatory, roboty, wypadki itd. Nadmienię, że w PL to nie działa a nawet jak dam jej neta to i tak głupoty pokazuje znacznie wydłużając czas jazdy i pokazując zatory, których nie ma ...
piterkop
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piterkop » 12.06.2018 06:14

witam wszystkich.
Pierwsza podroz do cro i po przecztaniu postów z dwóch ostatnich lat wybór padł na trasę Słowacja Węgry. Wyjechaliśmy w sobotę 9 czerwca o 19:30 z Kielc.
Trasa: bielsko biala zwardoń bratyslawa gyor szombately lenti przejscie letenye i baska voda.
Pojechaliśmy z dwójką małych dzieci dlatego przejazd nocą. Świetny wybór ponieważ na drogach pustki.... zwiwkszony ruch ale bez korków tylko w PL okolice Pszczyny. Reszta zero ruchu czy to na granicy czy na bramkach w cro. Z postojami na karmienie itp dojechaliśmy na 9:30.
Minusem trasy jest węgierski odcinek okolic Lenti gdzie wymieniają nawierzchnie a do tego doszła mgła która nam towarzysyła również w cro.
Yanosik nie pokazał nawet jednego pomiaru prędkosci na tej trasie (pomijając Polske) więc mam nadzieję że żadnej niespodzianki nie będzie jak wrócimy z urlopu....
Slowacja 139 na tempomacie, Węgry już troszke wiecej a w cro 150/160.
Pozdrawiam wszystkich
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 551
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone