Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 29.05.2018 20:09

Woly72 napisał(a):
krombocher napisał(a):W końcu jest. Dziś otwarto obwodnicę Kłodzka https://conadrogach.pl/informacje/obwod ... owcom.html :D

No to tak około 15 min zaoszczędzone na przebijanie się przez Kłodzko - pytanie czy to coś zmienia dla ludzi z centralnej Polski by pakować się przez Boboszów???

Wszystkie informacje,które tu czytam utwierdzają mnie w tym ,że dokonałem wyśmienitego wyboru trasy. 24.06 z Człuchowa przez Piłę,obok Poznania , Leszno , S5,A8 i dalej do Czech już bez winiety na nocleg do Mikulova.Od Rajhrad albo od Pohorelic pomknę sobie do celu bocznymi "dróżkami sołtysa"aby ominąć mostek.
26.06 z Mikulova do SK miejscowość Kuty,tam wjazd na autostradę i przez HU, może SLO(zadecyduję po drodze czy Mursko Sredisce czy Letenye) do CRO
Ostatnio przejazd też miałem podzielony na dwa etapy , jednakże korzystałem z "wersji autostradowych" na terenie PL i CZ. Pierwszego dnia(piątek) wyjechałem o 7.15 i w Mikulowie byłem o 19.45. Drugiego dnia (sobota) wyjazd 7.00 i w Makarskiej zameldowałem się o 21.45.
Taka to moja recepta na ominięcie korków , czy się sprawdziła zamelduję niezwłocznie po podróży. Na pewno będzie to opcja mniej paliwożerna.
Udostępnienie drogi S5 w nadchodzących latach zapewne podniesie atrakcyjność jazdy "drogą na Boboszów"

Tak to będzie wyglądało https://goo.gl/maps/LZSCUYw3nEP2
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 29.05.2018 21:54

słoń napisał(a):Ostatnio przejazd też miałem podzielony na dwa etapy , jednakże korzystałem z "wersji autostradowych" na terenie PL i CZ. Pierwszego dnia(piątek) wyjechałem o 7.15 i w Mikulowie byłem o 19.45. Drugiego dnia (sobota) wyjazd 7.00 i w Makarskiej zameldowałem się o 21.45.

Nie bardzo rozumiem ale co się stało, że jechałeś w sumie 27h15m??
Nie czepiam się tylko jestem przerażony. Skąd Ty jechałeś do tej Makarskiej?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 29.05.2018 22:06

Wyjechał z Człuchowa w Mikulowie miał nocleg.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2018 22:19

Marcinusik napisał(a):
słoń napisał(a):Ostatnio przejazd też miałem podzielony na dwa etapy , jednakże korzystałem z "wersji autostradowych" na terenie PL i CZ. Pierwszego dnia(piątek) wyjechałem o 7.15 i w Mikulowie byłem o 19.45. Drugiego dnia (sobota) wyjazd 7.00 i w Makarskiej zameldowałem się o 21.45.

korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-5850.html#p1757732

Ale jednak nie pyka na raz :oczko_usmiech:
wielbiciel
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.05.2018 22:20

Curtis napisał(a):Witam,

Wybieramy sie do Chorwacji na Makarska. Wyjezdzamy w pt/sb ok 2 w nocy. Podajcie alternatywnie dobrą trasę ze względu na czas i długośc przejazdu jak mozna tam najlepiej dotrzeć.

Pozdrawiam !

Najgorsza pora rozpoczęcia podróży, w Lucko na bramkach będziecie ok 11:00 czyli apogeum ewentualnego korka oraz maksimum obciążenia autostrady dalej do Makarskiej, dotyczy głównie lipca i sierpnia. Zmieńcie godzinę wyjazdu na wcześniejszą, tak by w okolicy Zagrzebia być max o 7:00.
Jadąc z okolic Łodzi masz dwa warianty dojazdu przez Austrię lub Węgry, poczytaj o nich na forum bo są z osobna opisane.
słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 29.05.2018 22:21

Marcinusik napisał(a):

W ten czas , który podałeś musisz wliczyć wszystkie postoje na jedzenie , siku ,itd. itp. Podróż w piątek i sobotę tez robi swoje , płaciłem tzw frycowe jako że jechałem po raz pierwszy , no i na dodatek trafiłem na silne wiatry przy tunelu Sw. Rok , który został zamknięty , więc kulałem się jakimis bocznymi dróżkami tak by ominać korek , który wedle chorwackich radiowców z programu drugiego liczył 50 km. Ot i cała historia 27 godzin i 15 minut :)

P.S.
1.Janusz przypomniał mój stary post i fakt: w Makarskiej byliśmy o 21.15 czyli zrobiło się 26 godzin 45 minut :lol:
2. Nie "pykam na raz" bo Mikulov jest warty jednego dnia postoju.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.05.2018 06:52

słoń napisał(a):
Marcinusik napisał(a):

2. Nie "pykam na raz" bo Mikulov jest warty jednego dnia postoju.

nie ma znaczenia...wiele osób właśnie dlatego jedzie "na raz", że nie chce nigdzie "zjeżdżać" i tego nie rozumie...
Trajgul
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.05.2018 07:01

wielbiciel napisał(a):Najgorsza pora rozpoczęcia podróży, w Lucko na bramkach będziecie ok 11:00 czyli apogeum ewentualnego korka oraz maksimum obciążenia autostrady dalej do Makarskiej, dotyczy głównie lipca i sierpnia.

No właśnie. W związku z tym, że być może pojadę na noc i do Chorwacji dojadę od Letenye, więc na Lucko byłbym ok. 10-11 rano. Tyle, że jadę na Plitwickie i zastanawiam się czy nie zjechać gdzieś wcześniej i ominąć Lucko.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2018 07:14

Trajgul napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Najgorsza pora rozpoczęcia podróży, w Lucko na bramkach będziecie ok 11:00 czyli apogeum ewentualnego korka oraz maksimum obciążenia autostrady dalej do Makarskiej, dotyczy głównie lipca i sierpnia.

No właśnie. W związku z tym, że być może pojadę na noc i do Chorwacji dojadę od Letenye, więc na Lucko byłbym ok. 10-11 rano. Tyle, że jadę na Plitwickie i zastanawiam się czy nie zjechać gdzieś wcześniej i ominąć Lucko.

Na stronie 104 tego wątku jest mapka objazdu Lucko.
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 30.05.2018 07:46

Obwodnica Kłodzka,wreszcie,to był najgorszy kawałek drogi,z Wrocławia do Miedzylesia,ruch jak po sraczce,tiry, 50km/h , może bedzie troche lepiej,sprawdze za 3 tygodnie,jeśli chodzi o korki na granicy Slo-Hr to zamierzam być w Mursko ok 5-6 rano,myśle pare minut czekania i w droge :) Korki na bramkach mnie nie interesują,lece bezpłatnymi,no i droga stara 1,uwielbiam ją,do Plitvic troche ruch,ale dalej sama przyjemność :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 30.05.2018 07:56

Janusz Bajcer napisał(a):
Trajgul napisał(a):

Na stronie 104 tego wątku jest mapka objazdu Lucko.

Mapka dotyczy objazdu od strony Węgier a od strony Słowenii (Austrii) jest tak:
https://www.google.pl/maps/dir/45.80121 ... !3e0?hl=pl
Raz czy dwa tak jechałem z tym że do jechałem dalej poza autostradą na Karlovać i dalej Plitvice itd. Na objeździe jest stacja paliw Lukoj.
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 30.05.2018 08:19

nenek napisał(a):Wyjechał z Człuchowa w Mikulowie miał nocleg.

Ja noclegu nie liczyłem. On jechał tyle czasu. Z Człuchowa do Makarskiej to jakieś 1700km. Z opisu jego podróży tamtego dnia wnoszę, że nie wpakował sié w jakiś korek na 8 godzin :O
Do mikulowa ponad 800km i to po polsce to można te 12 godzin jechać.
Ale z Mikulowa do Makarskiej jechał ponad 14 godzin i to mnie interesuje.

Jeszcze raz dodam. Nie pytam o to złośliwie.
Jadę w tym roku pierwszy raz do Cro i zastanawiam się co może powodować tak długi czas jazdy.

Podejżewam, że nie bez znaczenia był tu dzień wyjazdu. Piątek. To chyba słaby dzień w sezonie na wyjazd do Cro :(
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 30.05.2018 08:34

Ja jadę w środę rano z Wiednia i nastawiam się na utrudnienia, bo zawszę wolę się miło rozczarować. W tamtym roku jechałem w niedzielę i bez większych problemów...
Marcinusik: myślę, że od piątku gorsza jest sobota na wyjazd...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2018 08:37

Długi czas przejazdu może spowodować ekstremalna pogoda na trasie.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 30.05.2018 09:31

Do Marcinusik .Widac ze troche bładzisz, było poruszone na forum i napisze ci jeszcze raz.Ja 5 razy jechalem do Chorwacji w pierwszy dzien wakacji w Polsce sobota teraz wypada 23 czerwca nocleg od 24.Wyjazd sobota godzina około 16 na raz ,zona jedzie mi około 30 procent trasy nie zdarzyło mi sie zebym z spod Warszawy nie dojechał w okolice Makarskiej około 16 godzin z przerwa na obiad ze 2 razy siku podczas tankowania owszem predkosc była przekraqczana w miejscach odpowiednich do takich zachowan a miejscami takimi na pewno nie sa okolice Wiednia i miejsca zabudowane i remonty.Co do piatku jest to najgorszy dzien na podroze samochodem i nie tylko do Chorwacji ale w calej europie bedziesz na granicy Słowensko - Chorwackiej w sobote rano masz gwarantowane kilka godzin korka w sezonie , trabili o tym nawet w polskiej telewizji korki sa po 15 km i ja czytajac to forum nie stałem w drodze do Chorwacji nigdy w korku.Wiec masz jasno napisane nie jedz w piatek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 547
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone